lauantai 6. maaliskuuta 2010

Mikä kiinnostaa kevään 2011 vaaleissa?

Kolme viikkoa sitten kuuntelin Ylen iltapäiväohjelmaa, johon kuuntelijat saivat soittaa ja kertoa mielipiteensä vuoden päästä pidettävien vaalien tärkeimmistä kysymyksistä. Taustalla oli uutinen, jonka mukaan presidentti oli arvellut oman roolinsa nousevan erääksi vaaliteemaksi.

Kovin kaukana ovat päättäjät kansalaisten arkipäivästä! On ihan sama, edustaako meitä EU:ssa presidentti, pääministeri vai molemmat yhdessä. Sillä, onko pöydässä yksi vai kaksi lautasta, ei ole mitään - ei kerrassaan mitään - vaikutusta kansalaisten arkeen.

Soittajien kommenteissa esiintyi oikeastaan vain kaksi teemaa. Ne ovat äänestäjille aidosti tärkeitä ja niihin puolueiden on otettava ajoissa kantaa.

1. Talous. Työn riittäminen, verotus ja taloustilanne kiinnostaa konkreettisesti jokaista äänestäjää. Taloustilanne pakottaa nostamaan veroja ja kiristämän menoja. Tässä on ensi kevään vaalien ykkösteema.

2. Maahanmuutto. Olin itse hieman yllättynyt, miten moni soittaja otti esille maahanmuuttajiin liittyvät kysymykset. Kaikki soittajat kritisoivat nykyistä virallista linjaa. Pinnan alla kytee -- eikä kyse ole muutamista äänekkäistä nettihäiriköistä, vaan ihan tavallisista kypsistä kansalaisista. Tässä on ilmeisesti toinen aihe, jossa päättäjät ovat erkaantuneet liian kauaksi kansalaisten arkipäivästä.

Unohdetaan siis presidentin asema ja lautasten määrä. Keskustellaan ajoissa taloudesta ja maahanmuuton tulevaisuudesta. Niistä vaaleissa on kysymys.

5 kommenttia:

Jari kirjoitti...

Mielestäni ihan oikeat kehykset! Aika harvoin uutiset keskittyvät mitenkään noihin teemoihin. Jos vielä uskaltaisi tarkentaa niin tärkeimmät teemat olisivat:

1. Tekoälyn vaikutus talouteen
2. Tiettyjen uskontojen vaikutukset

Anonyymi kirjoitti...

No mutta kansalaisillehan on jo pitkään toitotettu, että presidentin lautanen EU-yhteisössä on kansalaisten kannalta tärkein asia sitten maan ja taivaan.

Olisiko tiedoitusvälineillä sitten parantamisen varaa tiedoituksissaan, vaan onko niin, että kansalaiset ovatkin tyhmiä, ja tyhmille kansalaisille tulisi jatkossakin teidoitaa, että mitä Halonen tai Vanhanen lautasiltaan syövät..

Jari kirjoitti...

Keskiverto äänestäjä tuskin kuuntelee kyseistä radio-ohjelma saatika soittaa sinne. Eiköhän keskiverto äänestäjä katsele mieluummin tv:n kokkisotia joissa teema on sama kuin uutisissa: Julkkikset ja ruoka.

Tiedoksi kansalle: Sokkokokki alkaa 11.3.
http://www.nelonen.fi/ohjelmat/sokkokokki/etusivu

Ei ole vitsi.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kuuntelen usein puoli neljältä tulevaa kuuntelijoiden soitto-ohjelmaa. Sinne soittajat ovat hyvin tavallisia ihmisiä, ainoa yhdistävä tekijä on se, että ovat pk-seudulta tai Uudeltamaalta. Sekin tietysti vaikuttaa jotain.


Heh, vai että Sokkokokki... eipähän tarvitse katsoa sitäkään, mieluummin käytän ajan netissä.

Ohjelman puffia parempi oli tämä kommentti:

Anonymous (ei rekisteröitynyt) 3.3.2010 20.43 nauhoituksia olin itekin seuraamassa ja siellä ainakin oli todella hauskaa, toivottavasti tosiaan myös tv:stä katsottuna sitten hyvä ohjelma! pakko kyllä katsoa ainakin se jakso, minkä nauhotuksissa itse olin, ties vaikka vilahtais oma naama ruudussa ;)

Petri kirjoitti...

Jos näistä kahdesta muodostuu vaalien teema, on mielenkiintoista nähdä mitä eri puolueet / ehdokkaat lupaavat asioiden suhteen tehdä.

Yleinen mielipide voi olla hiukan erilainen kuin poliittisesti korrekti mielipide.

Website Security Test