sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

GPS-häirintälähettimet laittomia

Tammikuussa kirjoitin hankkineeni netistä tilaamalla kaksi GPS-häirintälähetintä tekeillä olevaa tietosuoja-kirjaa varten. Samalla tiedustelin Viestintävirastosta lähettimen lainmukaisuutta.

Viime viikolla, pari päivää ennen kuin kirja lähti painoon, sain vastauksen, jonka tässä välitän muidenkin asiasta kiinnostuneiden tiedoksi.

Radiolähettimiä säädellään tiukasti. Periaatteena on, että kaikenlainen lähetystoiminta on luvanvaraista (radiolain 7. pykälä), ja vain muutamat harvat laitteet on vapautettu lupamenettelystä (kuten nykyään lasten radio-ohjattavat lelut, aikoinaan nekin vaativat lupalapun täyttämisen ja postittamisen telehallintokeskukseen). Lupamenettelystä vapautetut radiolähettimet on listattu Viestintäviraston määräyksessä 15Z/2009.

Koska GPS-häirintälaitteet ovat laittomia, sellaisen hallussapidosta voi saada sakkorangaistuksen. Jos laitetta käytetään radioliikenteen häirintään, tulee sovellettavaksi rikoslain 38. luvun 5-7. pykälien määräykset eli samat lainkohdat, joilla säädellään netissä tapahtuvaa tietoliikenteen häirintää.

Jos siis GPS-ruuhkamaksu tulee, ainoaksi lailliseksi keinoksi autovastaanottimen mykistämiseen näyttää jäävän Faradayn häkin rakentaminen antennin ympärille tai riittävä määrä foliota.

Lue myös muita kirjoituksia ruuhkamaksusta.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näköjään tulli ei vielä ilmeisesti osaa kerätä GPS-häirintälähettimiä pois.

"Jos siis GPS-ruuhkamaksu tulee, ainoaksi lailliseksi keinoksi autovastaanottimen mykistämiseen näyttää jäävän Faradayn häkin rakentaminen antennin ympärille tai riittävä määrä foliota."

Arvelisin, että noinkaan ei saa tehdä...

Petteri, laitaisitko sitten Youtubeen sen videon, jossa todistettavasti tuhoat hallussasi olevat laittomat häirintälaitteet ajamalla autolla niiden yli. :)

Ossi Mäntylahti kirjoitti...

Jäämme siis odottamaan, koska foliopaperi julistetaan laittomaksi.

Tämähän muistuttaa takavuosien juttua, jossa auton kojelautaan viriteltiin CD-levyjä heijastamaan takaisin tutkasignaaleja.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.youtube.com/watch?v=-8Xk7oH-YSg

Anonyymi kirjoitti...

Mitenkä nuo ovat laittomia, kun eihän GPS käytä radiosignaalia??

Anonyymi kirjoitti...

Totta! Sehän käyttää kosmista säteilyä...

Anonyymi kirjoitti...

Koska jälleen asia on tapetilla, tilasin mielenosoituksellisesti ystävällisestä kiinalaiskauppasta edullisen GPS-blockerin...

Toivottavasti orwelmainen isoveljen valvonta - maailma ei kuitenkaan ole tulevaisuutemme ;)

JJ75 kirjoitti...

Takuulla joku vanhempi radiopuolen heebo keksii vahvistaa blokkausta kunnon vahvistimin ja anteenein. Miltähän tuntuis kun 100km säteellä tallennusta ei tapahdukaan. Ketä syytetään. Entäs jos autoa hinataan, pitääkös sittenkin maksaa tiemaksua? Tottakai auto on hinauksessa kaikenaikaa tai menee jonku toisen auton lavalla...

Anonyymi kirjoitti...

Miten isoa osaa tässä GPS-paikannushankkeessa on esittänyt Helptenin (paikannusfirma) hallituksessa istuva ja itseään seuraavin sanoin kuvaileva "VTM, Juhani Korpela toimi aiemmin yli 20 vuotta liiikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkönä"?

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Miltähän tuntuis kun 100km
>säteellä tallennusta ei
>tapahdukaan.

GPS toimii niin korkealla taajuudella (kuten WLAN ja 3G), että signaali vaimenee esteistä nopeasti. Maanpinnan kaarevuus pitää häiriövaikutuksen paikallisena. Tämä on ongelma jopa operaattorien matkapuhelintukiasemille.

>Helptenin (paikannusfirma)
>hallituksessa istuva ja itseään
>seuraavin sanoin kuvaileva "VTM,
>Juhani Korpela

Aiheellinen kysymys. Kertoo läheisistä suhteista ministeriön ja tekniikkaa kehittävän firman välillä.

Anonyymi kirjoitti...

Luultavimmin tulee jotenki kriminalisoiduksi jos auton GPS ei lähetä paikkatietojaan. Jammerin sijaan kannattaa huijata GPS luulemaan sijainniksi vaikka kotipiha.

Anonyymi kirjoitti...

Tuli mieleen, että koko ajan puhutaan GPS-jammereiden kohdalla radiolähettimistä. Laitehan on pelkkä vastaanotin, eikä lähetä yhtään mitään tietääkseni. Häiritseehän pieni pala alumiinipaperiakin GPS sateliittilähtystä, onko sekin sitten laitonta ja rangaistavaa? Hallussapitokin siten rangaistavaa vai? Viestintäviraston kohta 15 puhuu radiolähettimistä. Vastaus näytti hieman siltä, että mitäpä tässä voisi sanoa ja varmuuden vuoksi laitonta.