sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

"Ei minulla ole mitään salattavaa"

Kauppias kerää ostotietosi, operaattori näkee viestintäsi. Sadat muut yritykset keräävät tietoja toiminnastasi. "Ei se mitään, ei minulla ole mitään salattavaa" ajattelee moni.

Varsinkin nuorten elämä on nettiaikana niin avointa, ettei salaisuuksille tunnu olevan tarvetta. Mitä siitä, vaikka kaikki näkevätkin kaiken?

Jokaisella on omat salaisuutensa. Haluatko kertoa palkkasi? Pankkitilisi saldon? Henkilötunnuksesi? Salasanasi ja käyttäjätunnuksesi? Luottokorttisi numeron? Seksuaalisuutesi? Aikomuksesi vaihtaa työpaikkaa tai hankkia perheenlisäystä?

Iän myötä salaisuuksien määrä lisääntyy. Kukaan ei selviä elämän tyrskyistä täysin puhtain purjein ja avoimin mielin. Ei ole yhdentekevää, kuka saa salaisuudet haltuunsa tai pystyy päättelemään ne keräämistään tiedoista.

Emme tiedä, mihin suuntaan maailma ja Suomi jatkossa kehittyvät. Vallankumousta tai totalitarismia tuskin tulee, mutta talouden liikkeet voivat olla arvaamattomia. Tiedoilla on se paha puoli, että kun ne kerran on luovutettu, niiden käyttöön ei voi enää itse vaikuttaa.

Entä jos suomalaiset yritykset päätyvät jatkossa kiinalaisten omistukseen? Länsimaat ovat yrittäneet viedä omia arvojaan Kiinan markkinoille melko vaatimattomin tuloksin. Money talks. Kiina on yhä vahvempi ja voimakkaampi, länsi yhä heikompi. Länsi ei ole määrännyt arvoja siksi, että sen ihmisoikeuksia kunnioittava linja olisi universaali ja ainoa oikea, vaan siksi, että se on ollut suurin ja mahtavin.

Jatkossa osat voivat vaihtua. Entä jos kiinalaiset arvot ja menettelytavat leviävät jonain päivänä meillekin?

TV-uutisissa näytettiin äsken kuvia Ruotsista. Juhlapuheita ja ministerin haastattelu.

Niinpä. Kiinalaiset ostivat juuri Volvon.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiinalaisten "malli" ei ole mitenkään uusi tai harvinainen. Länsimainen ihmisoikeuskäytäntö on malleista se uusin ja myös vähemmistönä -- myös nykypäivän maailmassa.

The Interweb kirjoitti...

Länsi ei ole määrännyt arvoja siksi, että sen ihmisoikeuksia kunnioittava linja olisi universaali ja ainoa oikea, vaan siksi, että se on ollut suurin ja mahtavin.

Mutta ehkäpä länsi on ollut suurin ja mahtavin juuri arvojensa ansiosta.

Jatkossa osat voivat vaihtua. Entä jos kiinalaiset arvot ja menettelytavat leviävät jonain päivänä meillekin?

Tämä on jo vähän ylitse ampuvaa. Toisaalta et olisi ensimmäinen, joka myy jotain pelottelemalla ihmisiä.

Eivätköhän ihmisoikeudet kuitenki ole universaalisti oikeita arvoja, joita länsimaat eivät kerran saavutettua pois vaihtaisi.

Erityisesti diktatuurisissa maissa internet on länsimaalaistanut nuoria valtavasti. Esimerkiksi Iranin nuoret katselevat merkkifarkuissaan Hollywood-viihdettä sateliitin kautta ja keskustelevat mielenosoituksista Twitterissä.

Kiinan taistelu Googlea vastaan on vain viivytyspeliä. Vapaus voittaa lopulta varmasti.

Tietojenkeruusta sopii olla silti huolissan. Esimerkiksi mitä arkaluontoiselle datalle tapahtuu, kun web-palvelu menee nurin ja konkurssipesä muutetaan rahaksi? Ostajia tiedoille varmasti löytyy.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Mutta ehkäpä länsi on ollut suurin ja mahtavin juuri arvojensa ansiosta.

Hyvin mahdollista.

Toisaalta vielä jokin aika sitten ne arvot sallivat orjuuden ja julman siirtomaavallan (esim. Belgia Afrikassa), joka osui juuri teollistumisen aikaan ja siihen, kun länsi otti etumatkan muihin maanosiin. Vapaus ja tasa-arvo on meilläkin toteutunut vasta suhteellisen hiljattain ja vaurastumisen myötä.

Varmasti taustalla on monia syitä, eikä mikään yksittäinen selitys ole oikea. Silti kannattaa varoa länsimaalaisille tyypillistä ylimielisyyttä.

Eivät eurooppalaiset vapaaehtoisesti Kiinan-malliin lähde, mutta jos Kiina nousee talouden ansiosta politiikan supervallaksi, sillä on varmasti vaikutuksia myös meille.

Anonyymi kirjoitti...

Ilmeisesti salattavaa ei tosiaan ole, kun kirjeitäkin ruvetaan uutisten mukana availemaan.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=2066718


Tämä on minusta pyöristyttävää, ja kertoo tosiaan siitä miten yksityisyyden käsitettä ollaan Suomessa romuttamassa.

Anonyymi kirjoitti...

EU ilmeisesti on aloittamassa nettiprofilointia kansalaisista? Vuoti vahingossa(?) mielenkiintoinen dokumentti nettiin, jonka Wikileaks sai talteen http://bit.ly/k1zNm