torstai 11. huhtikuuta 2024

Röyhkeä huijausmainos Facebookissa Suomen presidentin nimissä

Facebook ei saa kuriin sijoitusmainoksia, joissa julkisuuden henkilöitä käytetään kyseenalaisten ja suorastaan laittomien sijoituspalvelujen markkinointiin. Vaikka mainoksia ilmiantaisi, sillä ei näytä olevan mitään vaikutusta. Vastausta ei joko kuulu tai tulee ilmoitus, ettei mainos ole yhteisönormien vastainen.

Jesse Kamras ja Marja Hintikka ovat tulleet tutuiksi huijausten kasvoina. 

Julkkisten nimet ja kuvat johtavat valesivuille.

Jos mainoksia klikkaa, päätyy erehdyttävästi iltapäivälehtien uutista muistuttaville sivuille, jossa leiska, otsikot, osiot ja jopa toimittajan nimi ja kuva näyttävät erehdyttävän aidoilta. 

Huijausmainos näyttää erehdyttävästi oikealta uutissivulta.

Merkittävää on, että pitkä sivu on täysin virheetöntä suomea. Lopussa on jopa aidolta näyttävä lukijoiden keskustelualue, jossa kilvan kehutaan Immediate Robbo -palvelun tuottoja. Sen oma sivu lupaa "Ansaitse €950 - €2 200 PÄIVÄSSÄ maailman älykkäimmällä kryptosovelluksella". Kaikki tämä on tietenkin puppua.

Tekoälyn myötä huijausmainokset ovat siirtymässä uudelle tasolle. Sain käyttäjän näytöltään kuvaaman videon, jossa Alexander Stubb mainostaa Facebookissa Immediate Edge -sijoituspalvelua. Ilta-Sanomat uutisoi videosta jo helmikuussa, kun Stubb oli vasta ehdokkaana. Nyt Stubb on presidentti, joten mainoskin näyttäytyy uudessa valossa. 

Videolla Stubbin puhetapa on vakuuttava ja aito. Suun liikkeet eivät täysin täsmää videokuvaan, mutta mobiililaitteesta katsottuna esitys on täysin uskottava.

"Valtion edustajana takaan sijoituksesi turvallisuuden", sanoo vale-Stubb.

"Ainutlaatuinen tilaisuus. Jokainen sijoittaja saa 2000 euroa viikossa. Immediate Edge -sijoitusalustan ansiosta maan kansalaiset voivat nauttia korkeista osingoista. Lisäksi valtion edustajana takaan sijoituksesi turvallisuuden. Jos ostat 10 osaketta 250 eurolla, voit saada 7000 euroa kuukaudessa. Jos minulta kysytään, onko nyt aika miettiä vai aika kapitalisoida, vastaukseni on yksiselitteinen: tätä tilaisuutta ei pidä hukata." 

Suomen presidenttiä käytetään sijoitushuijauksen markkinointiin. Hän vieläpä sanoo takaavansa turvallisuuden valtion edustajana. Tämä ei ole leikin asia. 

Mainoksen lopussa annetaan osoite https://watchstrapsewser.com/, jossa näyttää toimivan suomenkielinen, sijoitustietoa jakava Sahara Trade -sivusto. Sivun lopussa on jopa suomalaiset yhteystiedot, joskin ilmoitetussa tamperelaisessa osoitteessa toimi vain kylmäasema ja puhelinnumero on espoolaisen Fitness24-kuntosalin käytössä. Pelkkää huijausta siis. Kapitalisointi-termi antaa ymmärtää, että tekijä on käyttänyt käännöskonetta.

Suomen presidentin deepfake-video markkinoi sijoitushuijausta.

Nykyään tekoäly on taikasana, jolla melkein mikä tahansa on mahdollista. Silti Facebook ja Google antavat ymmärtää, että ne ovat voimattomia huijausmainosten edessä. Kunhan mainostajat vain maksavat laskunsa, kaikki näyttää menevän läpi. Salliessaan huijaukset he syyllistyvät avunantoon rikoksessa. On kumma, ellei EU pystyisi uusien digialustalakiensa nojalla rankaisemaan tällaisesta.

Suomi on tietenkin pienenä kielialueena muita huonommassa asemassa. Jos jotain kontrolleja onkin, ne kehitetään ensiksi suuria maita varten. Eikä edes siellä ole saatu huijauksia kuriin. Alankomaiden oikeus linjasi jo neljä vuotta sitten, että Facebookin täytyy tunnistaa ja ennaltaehkäistä kryptovaluuttoihin kytkeytyvät huijausmainokset palvelustaan.

Onko siis niin, että tekoäly antaa huijareille enemmän mahdollisuuksia uusiin huijauksiin kuin puolustajille aseita suojautumiseen? Eivätkö Facebook ja Google pysty kehittämään tekoälyä, joka tunnistaisi näinkin ilmeisen (vieläpä tekstitetyn) huijauksen. Myös huijaussivuston whois-tiedot on piilotettu, mikä sekin on vahva viittaus huijaukseen. 

Mielestäni Suomen valtion pitäisi tehdä virallinen valitus Facebookille siitä, että istuva presidentti on sotkettu huijaukseen.

18 kommenttia:

Jokke kirjoitti...

Itse laitoin instagrammissa ilmoituksen sivusta joka huijasi antamaan pankkitunnukset, aika hyvä yritys, mutta en antanut. Instalta ilmoitukseen tuli vastaus ettei riko yhteisösääntöjä.

Anonyymi kirjoitti...

"Ansaitse €950 - €2 200 PÄIVÄSSÄ maailman älykkäimmällä kryptosovelluksella"

Virheellinen €-symbolin käyttö paljastaa tuon huijaukseksi. Suomessa ei käytetä euron symbolia summan edessä. Kyseessä taitaa olla jenkkiläinen käytäntö.

Anonyymi kirjoitti...

Siis mikä on täysin virheetöntä suomea? Onhan tuo lassi.kuisman "kirjoittama" "uutinen" sentään edelleen niin umpikökköä suomea, että kaikkien hälytyskellojen pitäisi soida.

Anonyymi kirjoitti...

Olen varmaan reilun vuoden käyttänyt facebook-tunnuksia vain messenger sovelluksen käyttöön ja kirjaantumista spotify:n facebook tunnuksilla, itse facebookiin ja sen sisältöön en menisi kirveelläkään, täyttä tuubaa (vaikka minulla mukavia kavereita onkin), vertailuna tulee mieleen jotku amerikkalaiset lehdet, 70-80% täynnä mainoksia ja muuta paskaa, toki sama myös tapahtunut myös twitterissä-mikä-x-nykyään onkaan. Onneksi whatsuppiin saa kavereiden ja perheiden jäsenten kesken ryhmät missä puuttuu kaikki roska.

MH kirjoitti...

"Ei riko yhteisönormeja". Kymmeniä ja kymmeniä kertoja sama vastaus. Viime aikoina tämä sama vastaus on tullut FB-tileistä, jotka Metan nimissä yrittävät saada FB-kirjautumistietoja. Metan käyttämää AI-älyä ei kiinnosta edes Facebookin omissa nimissä tekemät huijaukset!

Kaipa se ihmisen työ on liian kallista. Miten rikollisille voidaan tarjota vuodesta toiseen maksua vastaan alusta, jossa huijata?? Siis...

Sampsa Sohlman kirjoitti...

Facebook, Google, Microsoft, Tiktok, Instragram jakavat mainoksissa näitä huijaksia.

Avattaessa Microsoft edgen siinä oli maksetttu mainos, mitä klikkaamalla ja siitä eteenpäin klikkaamalla Bill Gates suositteli Cryptosijoituksia. Voisi kuvitella, että Microosoft sentään suojelisi Bill Gatesin mainetta, mutta ei.

Minusta mainostajien tulisi olla täydellisesti korvauvelvollisia mainostaessaan huijauksia. Tuohon selkeästi myös kannattavaa mainostaa, koska sitä mainosaikaa ostetaan.

mhhiltunen kirjoitti...

"Onhan tuo lassi.kuisman "kirjoittama" "uutinen" sentään edelleen niin umpikökköä suomea, että kaikkien hälytyskellojen pitäisi soida. "

Näillä huijauksilla tavoitellaankin henkilöitä jotka mm. eivät huomaa tuossa tekstissä kielen oikeellisuudessa tahi sisällössä mitään vikaa, eivät ymmärrä että presidentti ei mainosta mitään ja eivät osaa kyseenalaistas minkä vuoksi varmaa rahantekokeinoa tarvitsee tarjota tuntemattomille.

Anonyymi kirjoitti...

En tajua, miksi ihmiset hehkuttavat ns. "tekoälyä", joka mahdollistaa monenlaiset huijaukset ja rikokset ja vie taiteilijoilta tulot.

Tommi Helanteräs kirjoitti...

Pitäisikö olla toinen tekoäly, joka selvittää onko huijaus vai ei? Monelle tuo voi mennä läpi. Mutta entä, jos Stubb olisi käyttänyt englanti? Kuulijakunta olisi aivan jotain muuta. Saadaanko tekoälyä enää kuriin?

Anonyymi kirjoitti...

"Metan käyttämää AI-älyä ei kiinnosta edes Facebookin omissa nimissä tekemät huijaukset!"

FB = "Virtuaalinen Idioottiparkki"

AI pelittää! ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Olen tehnyt fb:lle ilmoituksia huijauksista mutta eivät ota kantaa eli palaute viesti juurikin sellainen etteivät reagoi asiaan millään muotoa. Aivan järkkyä.

Anonyymi kirjoitti...

EU:n pitäisi sulkea huijauspalveluna koko alusta. Avataan vasta kun hommat on korjattu.
Olen oikeasti tätä mieltä, ei ole mikään heitto tai vitsi. Kova kovaa vastan pitää laittaa, ei nämä eoelit muuten usko

Anonyymi kirjoitti...

Samalla vaivalla kun ihmettelet suuresti asiaa, voisit googlettaa saman ja huomata että kyllä tälläinen on jo.

Anonyymi kirjoitti...

"Näillä huijauksilla tavoitellaankin henkilöitä jotka mm. eivät huomaa tuossa tekstissä kielen oikeellisuudessa tahi sisällössä mitään vikaa, eivät ymmärrä että presidentti ei mainosta mitään ja eivät osaa kyseenalaistas minkä vuoksi varmaa rahantekokeinoa tarvitsee tarjota tuntemattomille."

Pisteet tälle!

"En tajua, miksi ihmiset hehkuttavat ns. "tekoälyä", joka mahdollistaa monenlaiset huijaukset ja rikokset ja vie taiteilijoilta tulot."

Tätä olen ihmetellyt itsekin, joskin eri syystä. Internetkin mahdollistaa monenlaiset huijaukset, mutta kukaan ei tietääkseni ole vakavissaan esittänyt sähköisen asioinnin kieltämistä, tai peräti internetin alasajoa siksi että sitä hyödynnetään myös rikollisiin tarkoituksiin.

Mitä tulee tämän niin sanotun "tekoälyn" hehkuttamiseen, niin ihmettelen miksi sitä sanotaan tekoälyksi, kun se ei ole tekoäly. Siis sehän ei ole älykäs siinä mielessä mitä ainakin itse ymmärrän "tekoälyn" tarkoittavan. Siis puhutaan tietokoneesta, joka kykenee simuloimaan ihmisen aivoja. Chat GPT itse vastaa kysymykseen omasta älykkyydestään seuraavasti: "...vaikka se voi tuntua älykkäältä, se ei ymmärrä maailmaa samalla tavalla kuin ihmiset, eikä sillä ole tietoisuutta tai omia tunteita." Eli jos Chat GPT olisi ihmisen kehossa, se ei osaisi kertoa onko se iloinen tai surullinen. Tunteeko se itsensä väsyneeksi tai pirteäksi. Tai onko sillä tänään hyvä vai huono päivä.

Markus kirjoitti...

Minäkin olen ihmetellyt tätä tekoäly-hypeä ja sitäkin miksi monet arvostetut teknologiavaikuttajat jaksavat asiasta läpättää. Asia on kuin jokin uskonnollinen hurmostilaisuus missä hehkutetaan amerikkalaisten jättiläisyhtiöiden epätoivoista keinoa hankkia rahaa, sen tuhannennen kerran. Tämä on vain yksi hehkutus kaikista. Kuitenkaan yksikään näistä ei saa kerrottua yhtään mitään käytännön hyötyä asiasta tavalliselle maksavalle asiakkaalle. Esimerkiksi hakukoneena tekoäly on aivan roskaa. Koska se ei ole hakukone. Sitä kuitenkin ympätään hakukoneisiin ja vieläpä googlemaisen maksullisesti. Laittaisivat sen googlen itsensä sen sijaan kuntoon. Ottaisivat mainos-ohjauksen pois ja palauttaisivat takaisin 2010-luvulle. Kaikkein pelottavinta tekoäly-asiassa onkin se vaihtoehto, että jos se olisikin oikeasti hyödyllinen ja toimiva, se on sitä bisnesympäristöissä ja se tekee sen tismalleen saman asian mitä nämä teknologiayhtiöt hehkuttavatkin "se on yhtä iso mullistus kuin internet aikoinaan oli". Eli Suomenkielellä tuo virke tarkoittaa sitä, että se tekee tismalleen saman asian mitä se internet teki. Jättiläismäisen massatyöttömyyden joka puolelle ympärille, sekä talouden romahduksen. Sitäkö pitää hehkuttaa? No tällä kertaa kuitenkin kieppi menee niin päin, että se ei ole palvelusektori mikä romahtaa. Se on jo menetetty. Tällä kertaa se on ne keskiluokkaiset "asiantuntijatyöt", eli juuri he, jotka sitä nyt hehkuttaa kovasti. Ovat työttömiä pian koko remmi. Eikä ole enää sosiaaliturvajärjestelmääkään rahaa antamassa siinä vaiheessa. Sekin on haihtunut savuna ilmaan. Tämä pyörä pyörii siis jo, jättiläismäisiä massairtisanomisia on joka puolella nimenomaan teknologia-alalla. Onnea siihen teltta asumiseen sitten ja ehkä kannattaisi miettiä mitä uskontoja seuraavaksi julistaa.

Markus kirjoitti...

Kirjoitin itsekin samaa jo kauan aikaisemmin, kuin anonyymi kirjoitti. Että tekoäly ei ole mikään oikea äly, se ei taatusti tule koskaan tietoiseksi, eikä älykkääksi. Se on tietokoneohjelma, pelkkä "kuvageneraattori", joka arvaa asioita keräten valtavasta tietomassasta itselleen "ruokaa". Tai tekee matemaattisia laskutoimituksia, joita tietokoneet on alusta asti aikaisemminkin tehnyt - siihenhän ne luotiin. Se ei kuitenkaan poista asiaa, että kyseessä on vain ja ainoastaan pelkkä tietokoneohjelma ja se on sitä vielä sadan vuoden päästäkin. Oikea äly ei ole laatikossa. Oikea tietoisuus ei ole laatikossa. Niin kauan kun tuo tietokoneohjelma on laatikossa, on täysin mahdotonta että asiaa tapahtuisi. Ihmisten ja eläinten, sekä jopa kasvien äly ja tietoisuus on ennemminkin eräänlainen radiosignaali. Se on kollektiivinen asia. Ihminen on vain niin älykäs kuin ympäristönsäkin on, sekä se voi nousta ja laskea ympäristön mukana (Kuten jenkit on vuosikausia tyhmentynyt, ei yksilön vika vaan ympäristön - tai venäjän nuorisosta leivotaan hirveää vauhtia sotilaita). Yksikön kuolema ei poista tietoisuutta, koska koko ympäristö on kuitenkin edelleen elävänä ja älykkäänä jäljellä, joka kierrettä jatkaa. Nousuissa ja laskuissa. Nyt näyttää siltä että on aikamoinen rytinä edessä. Eikä tekoäly tiedä siitä mitään muuta kuin voi olla asian kiihdyttäjänä.

izaa kirjoitti...

Ilmiannoin 10 eri vastaavaa mainosta facelle niin yhtäkään eivät poistaneet.

Jari kirjoitti...

"Oikea äly ei ole laatikossa."

Superäly on todellakin kollektiivinen ilmiö. Siksi nykyinen brändivetoinen kehittäminen ja työkaluajattelu ei tee sille oikeutta. Mutta eikö erilaiset standardit ja verkostot olekin sitten tekoälyä?