torstai 4. huhtikuuta 2024

Onecoin-huijarit tuomiolla USA:ssa

Onecoin-huijauksen johtaja Ruja Ignatova on edelleen kateissa, luultavasti kuollut. Muut avainhenkilöt ovat nyt saaneet tuomionsa Yhdysvalloissa ja Saksassa. Yhdysvaltojen rooli on merkittävä. Bulgaria ei edes yrittänyt saada omassa maassaan pyörivää huijausta kuriin, mutta USA:n viranomaiset eivät epäröineet toimia. 

Näin siitä huolimatta, ettei Onecoin virallisesti edes toiminut USA:ssa. Kyse oli vain muualla huijatun rahan pesemisestä. Tommi Vuorisen mukaan USA oli jo riittävän rikas ennestään, siksi Onecoin tarjosi vaurastumista vain muissa maissa. USA:n toimet ovat kiinnostavia myös Wincapitan näkökulmasta, sillä "puolustusrintama" väittää Suomen tehneen valtiorikoksen tutkiessaan huijausta, jonka yhtiö oli muodollisesti rekisteröity USA:han tai Väli-Amerikkaan.

Millaisia tuomioita avainhenkilöt saivat?

  • Gilbert Armenta, Rujan salainen rakastaja ja USA:n rahanpesuoperaatioiden vetäjä, pidätettiin 13.9.2017 hänen palatessaan Euroopan työmatkalta ja tuomittiin 17.2.2023 viideksi vuodeksi vankeuteen.

  • Karl Sebastian Greenwood, Rujan aisapari, tunnusti syyllisyytensä ja tuomittiin USA:ssa 12.9.2023 peräti 20 vuodeksi vankilaan. 
  • Black Diamond-tason huijari Frank Ricketts tuomittiin 9.1.2024 Saksassa viiden vuoden vankeuteen. Hänen Manon-vaimonsa tuomioksi tuli neljä vuotta.
  • Saksalainen juristi Martin Breidenbach, joka kirjoitti aikoinaan Onecoinin laillisuuslausunnon, sai 9.1.2024 tuomiossa kaksi vuotta ja yhdeksän kuukautta vankeutta.
  • Mark Scott, Onecoinille rahaa pessyt yhdysvaltalainen juristi, sai 10 vuotta vankeutta 25.1.2024 annetussa tuomiossa.
  • Rujan veli, entinen varastomies Konstantin Ignatov, joka nousi siskon kadottua vajaan vuoden ajaksi organisaation johtoon, tuomittiin 5.3.2024 vankeuteen 34 kuukaudeksi, jonka ajan hän oli istunut New Yorkissa tutkintavankeudessa. Lisäksi häneltä takavarikoitiin 118 000 dollaria. Tuomio oli suhteellisen lievä, sillä Konstantin teki yhteistyötä syyttäjän kanssa.
  • Eilen 3.4.2024 annetulla tuomiolla Onecoinin "laillisuusjohtaja" Irina Dilkinska tuomittiin neljän vuoden vankeuteen. Häneltä takavarikoitiin 111 400 000 dollaria ilmeisesti Onecoinista kähvellettyjä rahoja. 

Irina Dilkinska oli nuori bulgarialainen juristi (32 vuotta), joka myi lakipalveluita netissä ja poseerasi profiilikuvassa pienen tyttärensä kanssa. Jostain syystä Ruja Ignatova onnistui puhumaan hänet mukaan huijaukseen ja teki hänestä lakijohtajan. Dilkinska kävi Tommi Vuorisen tukena Suomessa ja selitti KRP:lle, miksi kyseessä oli laillinen kryptovaluutta.

Alkuvaiheessa olin usein yhteydessä Dilkinskaan ja hän vaikutti vilpittömältä. Sitä vaikeampi on ymmärtää hänen muuttumistaan Onecoinin "laittomuusjohtajaksi" ja rahanpesijäksi.

Vain yksi on tuomittujen joukosta poissa. Suomessa on annettu vain muutama tuomio ja nekin Onecoin-tulojen piilottamisesta verottajalta - ikään kuin rahat olisivat laillisesti ansaittuja. Toiminnallaan Suomen viranomaiset ovat pikemminkin pönkittäneet Onecoinia kuin yrittäneet tuomita tekijöitä.

Yhä korkeammalle organisaatiossa noussut Vuorinen jaksaa yhä selittää, että ketään ei huijattu. Hänen mielestään Onelife on tänään laillinen, ja että alkuvaiheessa yhtiössä vain sattui olemaan epärehellisiä henkilöitä, joista nyt on päästy eroon.

Kansainvälinen Onecoin-uhrien joukkokanne.

Kansainväliset Onecoin-uhrit ovat toista mieltä. He ovat ajamassa asiaansa joukkokanteella, johon suomalaisetkin voivat osallistua. Lisätietoja https://www.onecoinvictims.com.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vieläkö se Vuorinen yrittää edistää tätä huijausta.
En ole törmännyt onecoin hommiin enää niin useasti, kun ilmeisesti nämä karavaania ohjaavatkin on tajunnut kusetuksen.

Anonyymi kirjoitti...

Kuinkahan monta KRP:stä on ollut mukana "sijoittamassa" koska onecoinia ei tutkita?

Anonyymi kirjoitti...

Lienee niin, että KRP:n hiljaisuus johtuu Wincapitasta. Samanlaiseen ison ja kalliiseen, sekä hankalaa teknistä ja talousasiaa sisältävää tutkintaan ei helposti laiteta resursseja kiinni vuosiksi eteenpäin.

Kyllähän Suomessa pääsäntöisesti jokainen rikos aina tutkitaan, mutta realiteetit taitaa tulla tämän kohdalla vastaan, samalla tavalla muutkin Euroopan maat tähän suhtautuu. Niin paljon kuin se harmittaakin, niin Vuorinen, Wahlroos ja muut koijarit pääsevät kuin koira veräjästä.

Anonyymi kirjoitti...


Mitä tutkia, jos rikosta ei löydy!