lauantai 20. elokuuta 2022

Bailaava pääministeri - riski Suomelle?

Pääministerin bailaamisesta levinnyt video aiheutti mediakohun. Aihe on herkkä ja jakaa ihmisiä. Marinin kannattajat ovat yhtä innokkaita kuin Trump-fanit Yhdysvalloissa - mikään kohu tai kritiikki ei ole oikein, vika on aina mediassa. Marin on puolueelleen yhtä tärkeä kuin Trump omalleen. Näkyvä hahmo, joka ristiriitaisuudesta huolimatta pitää puolueen otsikoissa ja tuo paljon kannatusta. Molemmat ovat myös nousseet valtiojohdon huipulle äkillisesti ja perinteisen urapolun ulkopuolelta. 

Marinin puolustajat leimaavat kritiikin naisvihaksi ja setämiesten marinaksi. Jälkimmäinen on yhtä epäkunnioittavaa ja vähättelevää kuin setämiesten aiemmin suosima tytöttely. Mutta potut pottuina, kai. 

Itse en ole koskaan tytötellyt, mutta nyt marisen setämiehenä. Nuorella pääministerillä on oikeus vapaa-aikaan ja rentoutumiseen, jopa humaltumiseen. Sanna Marin on kuitenkin keski-ikäinen, 36-vuotias ja perheellinen. Hänen toistuva tapansa hakeutua nuorten pintajulkkisten seuraan bailaamaan on kuitenkin hämmentävää.

Kuka tahansa vaikutusvaltainen henkilö tietää varoa kotibileissä kännykkäkameroita. Erityisesti diginatiivien 80- ja 90-luvulla syntyneiden pitäisi tietää, miten videot leviävät. Marinin tapauksessa kyse ei edes ollut salakuvauksesta, vaan hän poseerasi itse auliisti vieraalle kameralle. Sellainen osoittaa täydellistä harkinnan pettämistä. 

Tässä yhteydessä "vieras kamera" tarkoittaa "ei oma". Kuvaaja saattoi olla Marinille tuttu ja luotettava, mutta toisin kuin pääministerin, hänen puhelimensa ei ollut suojattu. Siellä saattoi olla esim. vakoiluohjelmia, joilla on aiemmin urkittu Euroopan johtajia (Espanjan pää- ja puolustusministereitä vakoiltiin Pegasuksella, samoin Suomen diplomaatteja). Vakoojat tietävät, että kohde on suojattu, mutta lähipiiri on heikko kohta. Vielä pari vuotta sitten Suomen pääministeri ei ollut erityisen kiinnostava, mutta Ukrainan sota ja Nato ovat muuttaneet tilanteen. En voi uskoa, etteikö valtioneuvoston turvaosasto olisi varoittanut pääministeriä näistä asioista.

Koko kevät meitä kehotettiin varautumaan Venäjän kiukutteluun ja hybridivaikuttamiseen Nato-päätöksen vuoksi. Meitä neuvottiin olemaan erityisen varovaisia verkossa ja pitämään pää kylmänä, jos jotain ilmenee. Pääministeri näyttää unohtaneen varovaisuuden.

Marin itse on kertonut haluavansa uudistaa pääministeri-instituutiota. Se ei kuitenkaan ole pelkkä ilmoitusasia, sillä pääministeri on Suomen vaikutusvaltaisin poliitikko, joka edustaa maata kansainvälisissä tilaisuuksissa. Miten vakavasti Naton, Venäjän tai muiden maiden setämiehet suhtautuvat Suomen pääministeriin, kun ovat nähneet tämän pelleilevän kameralle humalaisen teinin tavoin? Se on tietysti väärin, mutta yhtä inhimillistä kuin Marinin oma toiminta. Kansainvälisen median myönteinen julkisuus on imartelevaa ja hyvää PR:ää Suomelle, mutta isot päätökset ratkaisevat.

Marinin tavoittelema asema sopisi puoluejohtajalle. SDP:n vetäjänä hän voisi uudistaa traditiota ja piristää (varsin iäkkäiden) puoluejäsenten mieliä olemalla "cool" ja rento. Vanhat AY-jyrät ja puolueaktiivit ovat epäilemättä tyytyväisiä siihen, että Marin on tuonut uutta verta jo hiipumassa olleeseen liikkeeseen. Puoluejäsenten keski-ikä lieneekin laskenut reippaasti Marinin ansiosta. Puoluejohtajana vain jäsenillä olisi valta kritisoida toimintaa. Pääministeriä saavat kritisoida kaikki, koska hän on kaikkien pääministeri.

Niin epäreilua kuin se onkin, tällaiset kuvat jäävät elämään.

Asiassa on myös vakavampi puoli. Emme tiedä, onko Marinin vapaa-ajanvietosta kertynyt arkaluonteista aineistoa, jota ei vielä ole julkaistu, ja kenen hallussa se on. Julkinenkin aineisto toimii Venäjän käsissä Suomelle epäedullisella tavalla puhumattakaan, että sitä alettaisiin manipuloida tai tehostaa deepfake-tekniikoilla. Jos seuraava video on väärennös, miten uskottavasti sen voi kiistää? (Aihetta onkin näköjään jo käsitelty uutisessa)

Ulkomaiset tiedustelupalvelut ovat aina keränneet korkean tason vaikuttajista aineistoa, josta voi olla hyötyä. Miespoliitikkojen aikakaudella käytettiin hunaja-ansoja. Olisi täydellistä kyvyttömyyttä Venäjän tiedustelulta, ellei se käyttäisi tilaisuutta hyväkseen. Marin antaa heidän käsiinsä materiaalia julkisesti, joten mitä mahtaa tapahtua pinnan alla? Emme tiedä kaikkea edes tämän videon taustoista tai sen levittämisestä. Erityisessä vaarassa on kohteen lähipiiri, joka ei osaa suojautua samalla tavalla kuin kohde itse. Radiojuontajilla, somevaikuttajilla ja pintajulkkiksilla puhelimen tietoturva ei ole samalla tasolla kuin pääministerillä itsellään.

On myös pakko huolestua pääministerin fyysisestä turvallisuudesta. Ruotsin ulkoministeri Anna Lindh puukotettiin tavaratalossa (2003) ja ex-pääministeri Olof Palme ammuttiin kadulle (1986). Suomi ei ole lintukoto. Vaikka turvaorganisaatio vakuuttaa kaiken olevan kunnossa, videoista saa käsityksen, että yöllinen hyökkäys pääministeriä kohtaan olisi liian helppo toteuttaa.

Pääministerin tehtävä on Suomen korkein luottamustehtävä. Se asettaa henkilölle monia rajoituksia ja tekee elämän hankalaksi. Ketään ei pakoteta luopumaan oikeuksistaan ja ottamaan tehtävää vastaan. Silti paikalle on jatkuvasti tunkua.

Yllättävän moni on muistuttanut aiempien poliitikkojen viinaongelmista. Kekkosen ja Karjalaisen sekoiluista vaiettiin, mutta maailma olikin silloin aivan toinen. Ei ollut sosiaalista mediaa eikä kameroita kaikkialla. Myös arvot olivat toiset. Toimittajat itse käyttivät päivisin reippaasti alkoholia, työpaikoilla oli seksuaalista ahdistelua, kaikkialla sai tupakoida, raiskaus oli tuskin edes rikos mutta homoseksuaalisuus sairaus, lapsia sai kurittaa fyysisesti... lista on pitkä. Tiedotustilaisuudessa tupakoiva ministeri saisi nyt kuraa niskaansa, sukupuolesta riippumatta. Maailma on muuttunut.

Jopa tasa-arvo tuntuu kääntyneen päälaelleen. Perheellinen miespoliitikko ei voisi tanssia vieraan naisen kanssa julkisessa tilassa kännissä ilman, että siitä nousisi kohu.

Muokattu 22.8.2022

44 kommenttia:

Petteri Järvinen kirjoitti...

(Poistin alatyylisen ja epäasiallisen kommentin. On tämä näköjään vaikea aihe monelle.)

Markus kirjoitti...

NATO-asian yhteydessä olen seurannut todella paljon sitä, miten ja kuinka paljon Suomesta puhutaan ulkomailla.

Täytyy sanoa sen verran, että Suomi pieksee Ruotsinkin ihan 100-0. NATO-vankkuri on itsestäänselvästi Suomen juttu. Ruotsi mainitaan, jos mainitaan.

En tietysti katso asiaa vain kotimaisista lehdistä. Ne itse asiassa kirjoittaa asioista todella vähän, yleensä täysin epäolennaisia asioita, ja jättää puolet kertomatta - kaikesta. Tai käänteisesti, jauhaa asiaa loputtomiin, vaikka ulkomailla koko asiasta oikeasetaan puhuta mitään. Siksi seuraan BBC:tä CNN:ä, muita amerikkalaisia sekalaisesti. Sekä vähintään kaikkia pohjoismaiden ja Viron uutisia. Eli Postimeessia, Aftonbladetia yms.

Sanna Marinin kunniaksi voi sanoa, että on tuonut Suomea enemmän esille ulkomailla kuin kaikki muut valtionpäämiehet aikaisemmin yhteensä. Sauli Niinistö, Martti Ahtisaari yms jää kirkkaasti kakkoseksi. Tottakai muut valtionpäämiehet on tuonut Suomea kartalle, mutta se on yleensä jossain yhdessä asiassa kerran kolmessa vuodessa. Jokin Putin, Trump tapaaminen esimerkkinä. Sanna on saanut aikaiseksi oudon tilanteen, että kamerat tuntuvat olevan tänne päin koko ajan.

Ensimmäistä kertaa näen, että jossain Etelä-Amerikassakin seurataan Suomen asioita. Australiassa. Eli ei vain jossain Saksassa.

Kaikkein erikoisinta on, että se uutisointi on itse asiassa positiivista. Jopa nämäkin hölmöilyt on amerikoissa otettu läpällä. Vertaavat omia "muumioitaan" meidän Sannaan.

Tässä olisi nyt oivallinen tilaisuus ottaa tilanteesta kaikki hyöty irti. Suomessakin pitää ymmärtää turismin tärkeys. Meidänhän oikeasti pitää nyt keksiä, miten tähän maahan saadaan rahaa. Venäjä kauppa ja halpa energia Venäjältä nyt vain on ohi. Meidän pitää täällä laittaa aidosti nurkat kuntoon. Keksiä se "jokin" asia, joka vetää Suomeen. Yhden asian jo tiedänkin. "Aito Suomalainen saunakokemus" esimerkiksi. Onneksi pelkästään minä en sitä tiedä. Nuoret miehet on rakentanut Helsingin paraatipaikalle turistikohteen. Samoin on epävirallista Sompasaunaa yms. Se on ulkomaalaisten näkökulmasta valtavan iso juttu, joka on myönnetty supi Suomalaiseksi. Virolaiset ottavat täyden hyödyn Tallinnan vanhasta kaupungista.

Suomessa ainoa kaupunki, joka tuntuu havahtuneen asiaan on Turku. Turku on tehnyt valtavasti työtä, laittanut Turun linnan viimeisen päälle kuntoon. Järjestää keski-aika markkinoita yms. Ei se voi Suomessa olla pelkkä joulupukin kylä husky-ajeluineen.

Sanna Marin on siis oikeastaan oikea nainen paikallaan. Tottavie on ravistellut pääministeri-instituutiota, mutta ehkä se oli oikeasti jo aika ravistellakin. Samaahan tekee esimerkiksi Ranskan Macron. Käyttää nuoruuttaan hyväkseen vedotakseen nuorisoon. Nuorissahan se tulevaisuus oikeasti on.

Ainoa asia, joka Sanna asiassa hieman harmittaa on se, että olen aika paljon korjaillut ulkomaille sitä perinteistä "juoppo Suomalainen" stereotypiaa. Olen yrittänyt sanoa, että ei meidän nuoriso enää silleen alkoholinkäyttöön hukuta kaikkea aikaa kuten parikymmentä vuotta sitten. Paljon on edistynyt ja parantunut. Alkot kumisee tyhjyyttään, siinä missä matkustajatuontikin ja kaikki tilastot näyttää vihreään päin. Siitä huolimatta, vaikka kaupoissakin "Ruotsin varoituksista huolimatta" nostettiin alkoholipitoisuuksiakin juuri.

Nyt vain pitää saada se tursimi kuntoon ja pitää Suomi kuva länsimaailmallekin pinnalla. Että saadaan nyt turismi edes pikkasen isommaksi kuin vaikkapa Virossa tai Islannissa esimerkiksi on. Helsinki pitää laittaa kuntoon. Se on kaunis kaupunki, ei häpeile ollenkaan pohjoismaisessa seurassa, mutta sen mitä olen kuullut, se vain on "tylsä" kaupunki. Sinne pitää saada "se jokin" juttu.

Nyt on oikeasti se tilaisuus.

Sitten tulee tuo Sanna-video... On jotenkin sellainen olo, että se romuttaa sen mun puheen ajatuksen...

Markus kirjoitti...

Katselen tuossa juuri BBC:n uutista siitä, että Sanna Marin on teettänyt huumetestin.

Juhlavideota näytetään siinä myös.

Tämän jälkeen luin kommentteja kyseisessä 200+ tuhatta kertaa näytetyssä videossa.

Lähes kaikki kommentit ihmettelee, että mikä skandaali tällainen on? Nuori nainen pitää hauskaa ja juhlii. Jotkut ihastelee sitä, että ensimmäistä kertaa näkevät pääministerin yleensäkään juhlivan. Stereotypia on rauhallisesta ja tylsästä tyypistä.

Nämähän eivät tietysti ymmärrä Suomen sisäpolitiikkaa. Kyseessähän alkaa vaikuttaa enemmänkin olevan jonkin sortin ajojahti, kuin mikään aito asia. Eihän tuosta voi enää kirjoittaa neljättä päivää pääuutisena. Sikäli ulkomaalaisten kommentit on kyllä ihan oikeassa. Missä se skandaali on?

Tämä taas todistaa, että Suomalaisen "laatulehdistönkin" olisi pikkuhiljaa aika tehdä jonkinlainen ryhtiliike.

Hyvä puoli asiassa on, että vanha kauppamiehen sanonta totta vie toteutuu. Ei sillä ole merkitystä onko mainos hyvä vai huono. Pääasia on että nimi jää mieleen. Sanna osaa tuossa Somen voimassa nyt jotain sellaista, mikä jäätää meidät vanhempaa koulukuntaa edustavat kyllä ihmettelemään. Mutta kuitenkin, ihan ulkomailta asti on todennettua, että ei tuo Suomen mainettta mitenkään ole ryvettänyt. Päinvastoin.

Ainoa maa, jossa ongelma tuntuu olevan, on itse Suomi.

Nettiin on muuten tullut aika uskomattoman hienoja ja taiteellisia meemikuvia "Sanna (skumppalasin kanssa) ja henkivartija". Ne on oikeasti hauskoja. Ja todella taiteellisen hyvin piirrettyjä. Itse oikein toivon, että saavat jopa kansainvälistä näkyvyyttä. Tällaisessa maailmassa, jossa on paljon nyt kaiken laista myllerrystä. Tuollaiset oikeasti piristää päivää.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus Petteri. Olen samaa mieltä lähes kaikesta, mutta muutama kommentti silti.

Marin antaa heidän käsiinsä materiaalia julkisesti, joten mitä mahtaa tapahtua pinnan alla? Emme tiedä kaikkea edes tämän videon taustoista tai sen levittämisestä.

Rumfeldtin lausumasta: "There are known knowns; there are things we know we know. We also know there are known unknowns; that is to say we know there are some things we do not know."

Vaikka 'tietäisimme kaiken' niin hyvin harva asia on niin yksiselitteinen, ettei olisi tai voisi olla aina olemassa asioita joita emme voi tietää. Sitä ovatko ne vakavia ja todesta otettavia uhkia myöhemmin aiheuttavia vai vain harmittomia yksitykskohtia jotka eivät muuta mitään.

Pelkkä oletettu vaara ja siihen varautuminen, teettää valtiojohdon kyseessä ollen ylimääräistä työtä ja aiheuttaa kustannuksia turvallisuudesta huolta pitäville.

Lisäksi ei toivotun esimerkin antaminen ylimmän valtiojohdon taholta voi rohkaista joitain muita ymmärtämättömiä myöhemmin ajautumaan tilainteisiin, joista aiheutuu vahinkoa riskin toteutuessa.

Kinastelu ja sen puolustelu, pettikö Marinin harkinta vai ei, on täysin tarpeetonta -- hän ei olisi pahoitellut asiaa julkisuudessa ja käynyt huumetestissä jos niin ei olisi.

Kommenttisi siitä mikä on "vieras kamera" on "ei oma", on oikean suuntainen tavallista arkea elävää ihmiseen. Merkittävää tehtävää tai asemaa pitävien ei kuitenaan pitäisi luottaa edes niihn omiin laitteisiin koska kyllä nekin voivat joutua vääriin käsiin ja silloin vahinko voi koskea isompaa joukkoa kun sille tavallista arkea elävälle nöyryyttävä kokemus.

Hannu kirjoitti...

Vertasit Marinia Trumppiin, ja totesit että "molemmat ovat myös nousseet valtiojohdon huipulle äkillisesti ja perinteisen urapolun ulkopuolelta". Sanna Marin on kyllä seurannut aivan perinteistä polkua opiskelijapolitiikasta alkaen, ja nousuvauhti on ollut melko normaali, siis siinä porukassa joka ylipäätään nousee. Jos suomalaisesta politiikasta haluaa etsiä jonkun verrokin Trumpille, niin viime vuosilta mieleen tulee lähinnä Juha Sipilä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Totta, tamperelainen toisen kauden kansanedustaja, mutta ei kovin näkyvä Tampereen ulkopuolella, ei juuri julkisuudessa - ja suoraan pääministeriksi.

Nähdäkseni ensimmäinen Hesarin maininta hänestä löytyy 8.10.2011:

"Sanna Marin, Pirkanmaa: "Tuen Paavo Lipposta, pehmeiden arvojen kovaa johtajaa SDP:n presidenttiehdokkaaksi."

(Tosin 2009 on kaupunginvaltuutettu Marinin paheksuva kanta lääkeyhtiöiden lääkäreille maksamiin opintomatkoihin)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kinastelu ja sen puolustelu, pettikö Marinin harkinta vai ei, on täysin tarpeetonta -- hän ei olisi pahoitellut asiaa julkisuudessa ja käynyt huumetestissä jos niin ei olisi.

Ei hän kovin paljon pahoitellut eikä pyydellyt anteeksi, harmitteli vain että yksityisen tilaisuuden tapahtumia vuoti julkisuuteen. Ei myöskään oma-aloitteisesti kertonut julkisen tilan jatkoista ja päinvastoin antoi ymmärtää jatkavansa omana itsenään.

Kommenttisi siitä mikä on "vieras kamera" on "ei oma", on oikean suuntainen tavallista arkea elävää ihmiseen. Merkittävää tehtävää tai asemaa pitävien ei kuitenaan pitäisi luottaa edes niihn omiin laitteisiin koska kyllä nekin voivat joutua vääriin käsiin ja silloin vahinko voi koskea isompaa joukkoa kun sille tavallista arkea elävälle nöyryyttävä kokemus.

Valtioneuvoston turvallisuusyksikön tehtävänä on pitää työvälineet turvallisina. Marin on itsekin kertonut, että hänellä on erikseen virkapuhelin. Epämääräisen julkkisjengin puhelimet ovat sen sijaan helppoja saaliita.

Markus kirjoitti...

Nyt tämä pääasiallisesti Sanoma osakeyhtiön tuottama Suomalainen laatulehdistö käy läpi kaiken maailman onnettomuuksia, joita tapahtuu kerran 15 vuodessa ja mihin aikaan pääministerit tuolloin joutuivat heräämään.

Ei jessus...

Tässä voi kyllä oikeasti helposti tulla mieleen, kenen agendaa Sanoma oikeasti ajaa.

Mutta mitä voi odottaa taholta, joka on hyökännyt yle areenan kimppuun.

Olisi aika jo pistää tämä juttu uinumaan. Luulisi Suomessa olevan juuri nyt jotain ihan muutakin mietittävää.

Anonyymi kirjoitti...

Mediassa toimittajien rintama on huolestuttavan yhtäpitävä ja journalismi kuin yhdestä kynästä kirjoitettua. Soraääniä ei juuri kuule, eikä toimittaja moiti toista. Median keskittyminen harvoihin käsiin on aina ollut vasemmistolle haitta. Demokratia voi toimia vain jos tiedotusvälineissä on hajontaa.

Toimittajat ovat lähteneet laukalle. Huumesyytökset olivat ilmasta temmattua tahraamista (smear campaign). Suomen "sisä- tai ulkopoliitinen turvallisuus" vain läpinäkyvä verho antipatian perusteluiksi. Olen huolissani median vaikutuksesta siihen kuka tulee valituksi vaaleissa. On hyvin poikkeuksellista lehdistöltä aloittaa näin järeä kampanja istuvaa pääminsteriä vastaan laajalla rintamalla ilman itsekritiikin häivää.

Kunpa joku merdian (sic) edustaja kykenisi itsekritiikkiin.

Anonyymi kirjoitti...

Valtioneuvoston turvallisuusyksikön tehtävänä on pitää työvälineet turvallisina. Marin on itsekin kertonut, että hänellä on erikseen virkapuhelin.

Oma ja omassa käytössä ovat eri asioita.

Virkapuhelin on valtion, se ei ole oma. Puhelin on vain omassa käytössä tehtävän hoitamista varten.

Turvallisuusyksikkö auttanee myös valtionjohdon omien puhelimien turvallisena pitämisessä, jos ei muuten niin vähintään ohjeilla ja neuvoo tarvittaessa, sen ajan kun on heidän toimenkuvan kattamassa tehtävässä.

Vahinkoa sisällöstä voi toki olla myös senkin jälkeen vaikka ehkä ei aina aivan siinä mittasuhteissa kun tehtävää hoitaessa. Tästä syystä POTUS ei saa pitää ja käyttää omaa puhelinta.

Obama taisteli saadakseen pitää Blacberrynsä ja purnasi kun ei saanut. Trump taisteli saadakseen pitämään omia puhelimia ja joutui tyytymään kahteen iPhoneen, jotka turvallisuuspalvelu muokkasi ja piti hallinnassa. Niillä ei voinut kuin käyttää puhelin toimintoa ja käyttää twitter-sovellusta.

Markus kirjoitti...

Voihan tässä ajatella Venäjä-asia myös positiiviselta kantilta. Me tiedetään jo, että Venäjälläkin videota ruoditaan ja voidaan olettaa, että ihan ylintä päällystöä myöten on video sielä katsottu. Ehkä jopa itse Putin.

Mitä video kertoo? Se kertoo, että kaikesta NATO-hakemista, viisumijärjestelyistä, katkaistuista sähköistä ja kaasuista huolimatta, täällä Suomessa ei pelätä ja eletään edelleen ihan normaalia elämää. Pääministerikin pitää kesän viimeisiä juhliaan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Se on itse asiassa aika tärkeä signaali Venäjälle. Venäjä mielellään odottaisi jonkin sortin pelkoa. Taas käänteisesti, Venäläiset kunnioittaa voimaa. Sikäli, tuo video nyt näyttää, että ei täällä valtionhallinto istu hikikarpalot otsassa naama valkoisena jossain kokoushuoneessa pähkäilemässä Venäjä asiaa pelon vallassa.

Mitä taas tulee naurettaviin "Estonia" lehtiuutisiin. Tulee nyt kuitenkin muistaa, että mitään ei tapahtunut. Ei uponnut Estonia sinä yönä. Jos Venäjä olisi rajan yli tullut, kai se aurinkolasiheppuli olisi pihalta sännännyt sitten Sannan herättämään sieltä Elastisen sohvalta. Eikä sitä Sannaa nyt ensimmäisenä siinä tilanteessa muutoinkaan tarvita. Täällä on ihan eri tyypit niitä asioita hoitamassa ensi kiireessä. Sanna varmaan ottaa opiksi ja muutenkin tämä kesä tästä on ohi menossa. Ei tässä yleisessä tilanteessa nyt olisi kuitenkaan fiksua alkaa hallitustakaan kaatamaan. Sitä toimintakykyistä saatetaan tarvita ens talvena. Ihan oikeasti. Sannan kausi aika todennäköisesti joka tapauksessa päättyy vain puolen vuoden päästä. Toivoi sitä joku sitten tai ei.

Onko kukaan muuten tullut ajatelleeksi, että ehkä suurin turvallisuus-uhka Suomessa tällä hetkellä on tämä yleinen "noitavaino" ilmapiiri? Se mitä pääministerikin tällä hetkellä kokee ja ennen kaikkea tämä maailman paras riippumattomin hienoin lehdistö tällä hetkellä bensaa liekkeihin laittaa. Tuohan ei ole mitään muuta kuin pelkkää kiusaamista. Jotenkin se huokuu myös noista ulkomaan-media kommenteista. Mikä on se ongelma? Sielä kysytään usein.

"Joka uhraa vapauden turvallisuuden tähden, ei ansaitse kumpaakaan” - Benjamin Franklin

Anonyymi kirjoitti...

"Joka uhraa vapauden turvallisuuden tähden, ei ansaitse kumpaakaan” - Benjamin Franklin

Benjamin Franklin tarkoitti kuuluisalla sitaatillaan (kirje Pennsylvanian lakiasäätävälle kokoukselle) varoittaa yksityisen armeijan avusta (Pennin suvun verohelpotuksia vastaan) osavaltion vapauden kannalta vaarallisena ennakkotapauksena. Benjamin Franklin piti parempana tapana kustantaa puolustus verovaroin ja kollektiivisesti.

"It is a quotation that defends the authority of a legislature to govern in the interests of collective security. It means, in context, not quite the opposite of what it's almost always quoted as saying but much closer to the opposite than to the thing that people think it means."

Sitaattia käytetään nykyään yksityisyydensuojan vertauskuvana ja pienen valtion puolesta, kun Franklinin tavoite oli puolustaa vahvaa valtiota ja sen oikeutta verottaa.

"And the legislature was trying to tax the Penn family lands to pay for frontier defense during the French and Indian War. And the Penn family kept instructing the governor to veto. Franklin felt that this was a great affront to the ability of the legislature to govern. And so he actually meant purchase a little temporary safety very literally. The Penn family was trying to give a lump sum of money in exchange for the General Assembly's acknowledging that it did not have the authority to tax it."

Markus kirjoitti...

Ja minä tarkoitin sillä sitä, että Sannan nyt tuskin tarvitsee elää pelossa sen takia, että Ruotsissa on joskus muinoin ammuttu tai puukotettu poliitikkoja.

Mutta olen minäkin koko ajan kyllä myös sitä mieltä, että pääministerin olisi hyvä aloittaa jo pikkuhiljaa se työnteko.

Suomessa on valtavasti tällä hetkellä perheitä hädissään. Ennestään jo köyhiä perheitä.

Se ongelma pitää ratkaista nyt ja heti.

Anonyymi kirjoitti...

Sen perusteella mitä näin Marinia julkisella paikalla aikaisemmin, ei lähistöllä mitään turvamiehiä ole. Nyt puheena olevissa tapahtumissa Marinin turvataso tuskin poikkeaa suuresti siitä mitä se muutenkaan on.

Marinia samoin kuin Trumpia on hankala kiristää julkaisemalla jotain, koska negatiiviset uutiset eivät vaikuta kannatukseen.

Marinilla on tosin omituisen naiiveja kommentteja. En olisi uskonut että videoita julkaistaan, en olisi uskonut että Venäjä hyökkää, samaan sarjaan sopisi vielä että en olisi uskonut että lähipiirissä on vakooja.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tämän uutisen mukaan Marin olisi tiennyt, että video julkaistaan (kaiketi vain suljetulle piirille, mutta silti).

Anonyymi kirjoitti...



Perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa on ”laaja ja aggressiivinen armeija”, joka selittelee pääministerin tekemisiä parhain päin.
– Kun Marinin kaikki töppäilyt painetaan villaisella tai jopa spinnataan ihailtavaksi naisenergiaksi, tämä ei ole omiaan vähentämään sekoilua. Päin vastoin, se kannustaa jatkamaan sitä.

Markus kirjoitti...

Tulee kuitenkin muistaa, että se mitä täällä Suomessa tapahtuu ja ajatellaan, ei ole se koko kuva. Tottakai voi esittää salaliittoteorian, että Marin saa tehdä mitä mokia huvittaa ja Suomen lehdistö peittelee asiaa kun Marin on niin suosittu. Tosin tuohan vesittyy jo saman tien kun katsoo miten tätä video-episodia on käsitelty.

Kuitenkin, taasen ulkomailla Marin on oikeasti todella suosittu. Ympäri maailman ihasteltu.

Oli sekin sitten jotain "naisenergiaa", sillä ei oikeastaan ole mitään merkitystä. Merkitystä on sillä, että Marin oikeasti on tehnyt Suomea tunnetuksi ympäri planeetan.

En haluaisi nähdä uutista jostain BBC:ltä tai CNN:stä missä Marin nyt yhtäkkiä olisi heitettykin pois.

Tämän päiväiset uutiskommentit on ollut jo kylmäävää luettavaa, kun ulkomailla ei ihan oikeasti ymmärretä, mikä on se ongelma? Nuori nainen vain juhlii. Normaalisti. Tanssii ja laulaa. Täällä Suomessa pakotetaan huumetesteihin. Kurmotellaan päiväkausia mediassa joka yksityiskohtaa. Ihan kuin mitään muita uutisia ei tässä maailman ajassa nyt olisi.

Se miten Marinia nyt kohdellaan täällä Suomessa, näyttäytyy ulkomailla negatiivisena Suomi-kuvana.

Siksi näiden Suomalaisten lehtien pitää nyt heti lopettaa tuo pelleily, suoranainen ajojahti. Mitään laitonta ei ole tapahtunut. Mitään onnettomuutta ei tapahtunut. Silloin on ihan turha läyskyttää joka lehdessä kymmenettä päivää käyden läpi kaikki maailman suuronnettomuudet ja mitä kukakin pääministeri silloin teki. Helvetti.

Anonyymi kirjoitti...

Marinilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa liikkuiko hän virka-autolla ja Marin vastasi että ei liiku vapaa-aikana virka-autolla. Tämä on ensinnäkin tyypillinen sanamuoto valheelliselle vastaukselle: rehellinen vastaus on yleensä suoraan kyllä/ei, ei vetäytyminen jonkun yleisen periaatteen taakse.

Toisekseen olisi aika outoa jos pääministeriä on tarkoitus turvata 24/7, mutta jostain syystä vapaa-aikana ei voi käyttää virka-autoa. Jos näin oikeasti on, olisi asia syytä muuttaa.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi sanoi: "Marinilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa liikkuiko hän virka-autolla..."

Toimittaja: "Kun kerroitte, että kävelitte autoon. Siis odottiko teitä kuljettaja vai menittekö taksilla? Tämä on mielenkiintoinen turvallisuuskysymys."

Marin: "Ei [odottanut]. En lähde turvallisuusjärjestelyjä kommentoimaan. Sen sanon, että en ole pääministerin virka-autola liikkunut yksityisaikanani."

Suoremmin asiaa ei voi enää sanoa. Siinä on jämäkkä 'ei' heti alussa. Perässä täsmentävä selvennys.

Anonyymi kirjoitti...

"Perheellinen miespoliitikko ei voisi tanssia vieraan naisen kanssa julkisessa tilassa kännissä ilman, että siitä nousisi kohu."

Ja höpö höpö potenssin kolme - tuotahan tapahtuu joka ikinen päivä.

Anonyymi kirjoitti...

"Suoremmin asiaa ei voi enää sanoa. Siinä on jämäkkä 'ei' heti alussa. Perässä täsmentävä selvennys."

Voi olla että Marin vastasi samaan kysymykseen useamman kerran. Mutta jos turvamiesten auto esim. seuraa Marinin autoa se ei säästä mitään kustannuksia ja on aika koomista.

Anonyymi kirjoitti...

Ensiksi: Petrillä on erinomaiset blogit joita tulee kyllä seurattua vaikka kommentointi on jäänyt.

Sitten itse kommentti: Tälläkin kertaa Petterin kirjoitus on hyvä. Olen kommentoinut tuttavapiirissä tätä kohua juuri samoin vertaamalla Marinia Trumpiin.

Marin on koskematon ja yle aloitti ensimmäisten joukossa kohun liudentamisen julkaisemalla Petterinkin mainitsemia juttuja siitä kuinka joskus kymmeniä vuosia sitten joku toinenkin on sekoillut.

Ylen ylisuuri budjetti on ihan oma keskustelunsa joten en mene siihen.

Kysyn sen sijaan: mikä olisi suhtautuminen jos pääministerin sijasta olisi kyse muusta korkeasta virkamiehestä. Esim. Huoltovarmuuskeskuksen johtaja tai puolustusvoimien komentaja?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ja höpö höpö potenssin kolme - tuotahan tapahtuu joka ikinen päivä.

Ministeritasolla? Eikö Seiska ole paikalla?

Anonyymi kirjoitti...

"Ja höpö höpö potenssin kolme - tuotahan tapahtuu joka ikinen päivä.

Ministeritasolla? Eikö Seiska ole paikalla?"

Tuossa kohtaa et kyllä enää mitenkään itsestään selvästi kirjoita ministeritasosta, vaan tuon voi ymmärtää kommentiksi poliitikoista yleensä. Mutta sittenkin pysyn kannassani, kyllä tuota tapahtuu ja on tapahtunut ministeritasolla asti - ja kuuluu tapahtuakin. Jos median hurskastelevat sedät ja tädit eivät ole eläneet, niin voi voi. Tämä vähän yli viisikymppiseltä kaupunkitason "amatööripoliitikolta".

Anonyymi kirjoitti...

”Eikö Seiska ole paikalla?” Ei tainnut olla Seiska paikalla Marininkaan bileissä. Tähän mennessä olen kunnioittanut sinua kirjoittajana, mutta nyt olet vajonnut samalle tasolle kuin Iltasanomien Timppa-setä, pohjakosketus syvempi kuin Titanicilla.

Anonyymi kirjoitti...

@Anonyymi

Edellinen itseään täynnä oleva kommentointi olisi hyvä jättää tekemättä ja kasvaa aikuiseksi.

Vastuullinen aikuinen ihminen ymmärtää, että kenenkään vastuuttoman käytöksen valkopesu "tekeehän sitä muutkin" ei ole kestävä perustelu. Vastuuton käyttäytyminen on sitä tekee sitä ketkä tahansa, riippumatta kenestä ja viiteryhmän koosta huolimatta.

Lapset, teinit ja vastuun kantamiseen kykenemättömät aikuiset perustelevat omia ja toisten tekemisiä muiden tekemisillä.

Hjallis teki videon asiasta ja selittää asian hyvin mistä on kyse. Siitä, tulisiko Marinin erota tässä tilanteessa en ole niin yksioikoisesti samaa mieltä kun hän, se on eduskunnan käsissä aivan kuten pitääkin.

Minulla ei ole mitään eritysitä Marinin eikä hänen juhlimista vastaan, mutta sitä ei pidä hyväksyä työaikana. Marinin käytöstä siltä osin ei pidä sallia ja se pitää tehdä selväksi, ettei siitä muodostu hyväksyttyä "tekeehän sitä muutkin, pääministerikin":

Alkoholin nauttiminen pienissä määrissä on aivan OK, mutta videon perustella Marin ei olisi ollut ajokunnossa eikä siten myöskään täysin työkykyinen ja vastuuta täysin kantamaan kykenevä siinä tilassa niistä päätöksistä joita hän olisi mahdollisesti olisi voinut joutua tekemään. Siinä on koko tämän asian ydin, aivan kuten Hjallisi asian esittää.

Markus kirjoitti...

En itse niin välitä, juhliiko pääministeri vai eikö. Ajankohta on kyllä huono kaikenlaiselle juhlimiselle. Kansa on kuitenkin pulassa seuraavana talvena. Näin toitotetaan joka puolelta. Sama kansa lueskelee ulkomaan uutisista, miten muut euroopan maat ovat ryhtyneet todellisiin talkoisiin. Kansalaisia autetaan bensa ja sähkölaskujen kanssa joissain maissa jopa antamalla suoraan käteistä kouraan.

Samaan aikaan Suomessa tämä kansalaisten auttaminen on todella hidasta ja pliisua. Sama kansa kuitenkin muistaa, että firmoja auteltiin vain muutama vuosi sitten jättiläismäisin pelastuspaketein. Velkaa otettiin surutta, silmää räpäyttämättä ja kaikki päätökset saatiin viikossa aikaiseksi. Nyt jälkikäteen on ilmennyt myöskin kaiken maailman väärinkäytöksiä kyseisissä paketeissa mutta eipä sekään tunnu valtiovaltaa kiinnostavan. Sielä ne jetit seikkailee espanjassa ihan vapaasti.

Eli tässä on kaksi vertailukohtaa lähiaikoina. Yksi on se, miten ulkomaat toimii. Toinen on se, miten täällä toimittiin korona-elvytyksen aikana. Silloin todistettiin, että kyllä täälläkin saadaan nopeita ja järeitä päätöksiä aikaiseksi kunhan vain kohde on hallitukselle mieluisa. Enkä usko sekuntiakaan, että tilanne olisi yhtään sen erilaisempi, vaikka vasemmiston sijaan tilalla olisi ollut puhdas oikeistohallitus.

Nyt tullaan siihen pääministerin juhlimiseen. Samaan aikaan vielä pääministeri vielä juhlii koko kesän. Kaiken maailman silmäätekevien bemareissa istuskellaan ja nuollaan.

Miltä tuollainen käytös näyttää siltä tavan kansalaiselta? Siis kaikkineen. Ei pelkästään juhliminen vaan myös tämä äärimmäinen hitaus kansalaisten auttamisessa.

Se näyttää siltä, että täällä päättäjät ihan oikeasti tirintarin välittää kansasta. Ei pienintäkään ajatusta. Selitellään vain lehdissä, että nyt pitää kestää ja teijän elintaso laskee. Samaan aikaan Ruotsissa ja Norjassakin jopa puututtiin tiukalla kädellä sähkölaskuihin.

Tässä taas tullaan siihen, että Suomi on köyhä maa verrattuna Ruotsiin ja Norjaan (miksiköhän?). Mutta Euroopassa kuitenkin on valtavasti muitakin köyhiä maita, jotka nekin panostaa kansansa auttamiseen. Korviaan myöten velkaiset Espanjat ja Italiat jakelee rahaa surutta.

Kuitenkin. En silti suosisi juuri nyt Sanna Marinin eroa tai erottamista. Syksy on ihan juuri tässä ja ensi talvesta tulee hurja. Siksi, tähän tilanteeseen vielä jonkin sortin hallituskriisi nyt vielä puuttuukin. Nyt tarvitaan toimintakykyä. Toivottavasti tuo nyt sitten saa itsensä sen verran kuntoon että pystyy tämän viimeisen puolivuotisen vielä maata johtamaan. Sen aika näyttää.

Anonyymi kirjoitti...

Marinin suurin synti tässä jupakassa on mielestäni se, miten naiivisti hän suhtautuu siihen, että häntä kuvataan enemmän tai vähemmän arveluttavassa tilanteessa, ja kaiken lisäksi tietoisena siitä, että video tullaan julkaisemaan somessa. Jos Marinin "luotettavaan" ja "suljettuun" someryhmään kuuluu 92 jäsentä, niin se on aivan sama kuin videon julkaisisi täysin avoimella sivustolla. Vähänkin kiinnostavampi materiaali leviää sieltä takuuvarmasti eteenpäin, joko ryhmän jäsenten toimesta tai sitten ulkomaisten tiedustelupalvelujen hakkeroimana. Tätä Marin ei tunnu millään ymmärtävän.
Mutta mitä sitten, jos pääministeri tanssii videolla pikku kekkulissa? Ei siinä olekaan mitään pahaa, mutta jos Venäjän trollitehdas olisi ensin saanut videon käsiinsä kaikessa hiljaisuudessa, niin ehkä videolla näkyisikin pienen muokkauksen jälkeen lisäksi valkoisia jauheviivoja ja taustalta kuuluisi kehotuksia Sannalle tulla vetämään parit nokat. Siinä tapauksessa nyt keskusteltaisiin Suomen Natoon vieneen pääministerin erosta, eikä siitä mikä on pääministerille sopivaa ja mikä ei.
Annetaan siis Sannan bailata edelleenkin vapaasti, mutta toivotaan, että kamerat pysyvät jatkossa piilossa. Eikä kaikkea tarvitse somettaa.

Markus kirjoitti...

Anonyymi.

Minulla on tuohon jonkinlainen salaliittoteoria... Ne on kivoja.

Ehkä mikään tässä ei ollutkaan sattumanvaraista tai vahinko..... ;)

Anonyymi kirjoitti...

Using verkosto huijas tulossa taas Suomeen?? https://www.eventbrite.fi/e/gc-finland-building-wealth-online-tickets-399588348507




Olisi mielenkiintoista kuulla näkemyksesi tästä

Petteri Järvinen kirjoitti...

Vaikea sanoa, kun ei tiedä mikä on GC. Jos joku käy tilaisuudessa, olisi kiinnostavaa kuulla lisätietoja.

J kirjoitti...

Sanna Marin lienee noita.
http://jpoli.blogspot.com/2022/08/sanna-marin-noita.html

KohtoKohto kirjoitti...

Sanna Marinin käytös vapaa-ajallaan on mielestäni todella hämmentävää. Pääministeri on kuitenkin pääministeri 24/7 ja sillä sipuli. Tietenkin varajärjestelyt pitää olla olemassa, mutta kenenkään ei ole pakko olla pääministeri.

Luultavasti pääministerit ovat aiemminkin juhlineet ja nauttineet alkoholia vapaa-ajallaan. Mutta se on tapahtunut luotetussa seurassa ilman kameroita. Nyt Marin suorastaan poseeraa kameroille. Hän ei varmasti ole tyhmä, miten ihmeessä hän on kuvitellut, etteivät hänestä someen (vaikka kuinka olisi suljettu ryhmä) levitetyt kuvat ja videot leviä ilman muuta laajemmalle ympäriinsä.

Erityisen hämmentävää Marinin juhlimisesta tekee se seura, missä hän juhlii. Miksi ihmeessä Suomen pääministeri bilettää pintajulkkisten kanssa? Monelle tulee mieleen, että Marin käyttää pääministerin asemaa hyväkseen, päästäkseen teinityttömäisten idoleidensa seurassa bailaamaan.

Markus kirjoitti...

Kohta tulee pikkasen raisumpaa...

Petteri Järvinen kirjoitti...

Monelle tulee mieleen, että Marin käyttää pääministerin asemaa hyväkseen, päästäkseen teinityttömäisten idoleidensa seurassa bailaamaan.

"Some-vaikuttajat" käyttävät pääministeriä hyväkseen. Vaikea ymmärtää, miksi pääministeri tuntee vetoa bilettämiseen tällaisessa seurassa. Ja kuten Jungner tänään Yle radion Ykkösaamussa kysyi: mikseivät edes avustajat varoittaneet? Vai eikö Marin ole kuunnellut ketään?

A-studion keskustelija väitti, että on vain hyväksi kun Marin seurustelee eri yhteiskuntaryhmien kanssa. Ehkä hän seuraavaksi bilettää talousammattilaisten ja tieteentekijöiden kanssa?

Marinin väite, että hän haluaa elää tavallista 36-vuotiaan perheenäidin elämää hämmästyttää. Eikö hän tiennyt, millaiseksi kusitolpaksi pääministeri joutuu? Jos hän haluaa tavanomaisuutta, voi kokeilla luopua avustajista ja esim. ministeriauton kuljettajasta. Pääministerin asema tuo etuja, mutta myös rasitteita. Ei varmasti ole kiva lähteä EU-huippukokoukseen juhannuksena, kun koko Suomi vetäytyy mökeille nauttimaan kesästä.

Anonyymi kirjoitti...

Netissä oli salakuva Marinista (tai voihan se olla feikki), jota media ei näköjään halua julkaista. Salakuvien julkaiseminen tai edes ottaminen ei liene kovin laillista. Marin tuskin itse haluaa ottaa kantaa kuvan aitouteen. Ehkä joku ulkomainen media julkaisee kuvan. SDP pääsisi jo helpommalla laittamalla pääministerin vaihtoon.

Anonyymi kirjoitti...



Anonyymi Anonyymi sanoi...
Uusin verkosto huijas tulossa taas Suomeen?? https://www.eventbrite.fi/e/gc-finland-building-wealth-online-tickets-399588348507

https://wincapita.info/

Tämä "verkostohuijaus" on menossa 14 v. jälkeen oikeuteen.

Markus kirjoitti...

Sitä tarkoitin tuolla, kohta tulee pikkasen raisumpaa… näin myös sen kuvan… se leviää varmasti. Se on sitten jo paha…

Markus kirjoitti...

Toivon totisesti, ettei se kuva leviä mutta pahaa pelkään, että leviää. Jos ei lehtiin, se leviää kulovalkean lailla pitkin nettiä.

Siinä pääministeri-instituutio saakin jo sellaisen ravistelun kansainvälisestikin, että Marin tuskin voi enää jatkaa pääministerinä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Salakuvien julkaiseminen tai edes ottaminen ei liene kovin laillista.

Valtaosa julkaistuista kuvista on otettu "salaa" ts. ilman kohteen hyväksyntää. Laittomaksi tai moraalittomaksi julkaisu voi tulla, mikäli kuvassa on jotain kunniaa tai yksityisyyttä loukkaavaa.

KohtoKohto kirjoitti...

"Some-vaikuttajat" käyttävät pääministeriä hyväkseen. Vaikea ymmärtää, miksi pääministeri tuntee vetoa bilettämiseen tällaisessa seurassa. Ja kuten Jungner tänään Yle radion Ykkösaamussa kysyi: mikseivät edes avustajat varoittaneet? Vai eikö Marin ole kuunnellut ketään?

Ehkäpä juuri näin päin. Mutta miksi ihmeessä Marin päästää nämä pintajulkkikset lähelleen bilettämään? Kai hänenkin täytyy fiksuna naisena ymmärtää, etteivät nämä hemmot ole kiinnostuneita Sannasta Tampereelta vaan Suomen Pääministeristä.

Olen Marinista aiemmin lukenut, että hän on tavannut nykyisen miehensä jo varsin nuorena naisena. Muistaakseni alle parikymppisenä. Onkohan tässä nyt jotain villien sinkkuvuosien kaipuuta, josta Marin kokee jääneensä paitsi.

Markus kirjoitti...

Sannan juhliminen ei minua edelleenkään kiinnosta. Senkuin juhlii, kunhan tekee sen omalla ajallaan.

Nyt näyttää vain siltä, että ne juhlat on saaneet yliotteen. Alkaa näyttää siltä, että tällä maalla ei tällä hetkellä ole pääministeriä.

Se on erittäin vakavaa. Tilanne Suomessa on tällä hetkellä todennäköisesti koko rauhan ajan pahin tilanne.

Ei me silloin tarvita jotain "feministien lemmikki" tytönhupakkoa, jolla yhtäkkiä napsuu päässä niin pahasti että kaiken johtamisen sijaan yhtäkkiä aletaankin etsiä jotain kadonnutta nuoruuttaan. Juostaan koko kesä bileissä samaan aikaan kun Suomessa on tapahtunut koko maan historian suurin yrityskauppa-moka joka imee täältä ihan kohta kaiken varallisuuden ulkomaille. Moka on tasoa "suurempi kuin sotakorvaukset". Eikä ole edes se ainoa moka tai asia joka tällä hetkellä liruttaa kintuille ja pahasti.

Etsiköön sitä nuoruuttaan, se on ihmisoikeus. Mutta silloin ei voi olla pääministerinä maassa joka on hirveässä tilassa ja tarvitsee nopeita päätöksiä.

Kyllä se silleen taitaa nyt olla, että nyt on niin kova kriisi päällä, että tarvittaisiin miehiä päättämään. Naisten puolustukseksi pitää kyllä sanoa että lähes kaikki tuo tunarointi on pääasiallisesti miesten tekemää. Sanna ei niihin syyllinen ole. Tuo kuoppa on kaivettu jo aikaisemmin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Lehtien mukaan Marin on ollut yhdessä nykyisen miehensä kanssa 18-vuotiaasta lähtien, pari virallisti suhteensa avioliitoksi 1.8.2020. Anna-lehden haastattelussa Marin korosti haluaan viettää enemmän aikaa perheen ja pienen tyttärensä kanssa. Netissä viitataan italialaiseen uutiseen, jonka mukaan Marin oli kesän Italian-matkalla aikuisten kesken.

Eilinen Ylen Ykkösaamu-keskustelu radiossa oli hyvä (Yle Areena). Siinä Mikael Jungner (entinen SDP:n puoluesihteeri) ja arvotutkija VTT Anneli Portman puivat tapahtunutta. Portman kummasteli, miksei Marin vietä enemmän aikaa lapsen kanssa. Jungner sanoi puolueen kummastelevan, miksei Marin viihdy puolueen omissa juhlissa ja illanvietoissa eikä saa sieltä iloa.

Jungner ihmetteli, mikseivät Marinin avustajat neuvoneet häntä kohujen välttämiseen ja kertoi, mitä olisi itse tehnyt viestinnässä toisin.

Anonyymi kirjoitti...

Marin sanoi ettei anna itseään kiristettävän. Kyllä hän jo nyt aika stressaantuneelta vaikuttaa. Antakoon sitten vaikka medialle luvan julkaista kaikki kuvat jos se ei muka vaikuta kannatukseen eikä häneen itseensä. Ulkomaiset tiedustelupalvelut lienevät jo taltioineet ne omaan käyttöönsä.

Trumppilainen takertuminen valta-asemaan on jälleen uusi outo käänne. SDP ilmeisesti kuvittelee että heidän kannatuksensa nojaa Marinin persoonaan, ja muut hallituspuolueet toivovat hyötyvänsä Marinin skandaaleista. Pääministeri ei kuitenkaan ole kansan valitsema ja on helposti vaihdettavissa.