lauantai 27. elokuuta 2022

Erikoisin salaliittoteoria: kuulennot olivat huijausta

First Man -elokuvan jälkeen oli tarkoitus kirjoittaa kuulentojen lavastamiseen liittyvistä salaliittoteorioista, mutta pääministerin bilekohu tuli väliin.

Maailmassa on monta erikoista salaliittoteoriaa. Niistä 9/11 on hölmöimpiä, mutta ajallisesti lähin ja siksi monella on tapahtumista omakohtaisia muistoja. Sitten on uskomuksia litteästä maapallosta ja liskoihmisistä, jotka lienevät lähinnä pelleilyä.

Yksi erikoisimmista on epäily siitä, että Yhdysvallat lavasti vuosien 1969-1972 kuulennot. Teorian mukaan lento kuuhun ei olisi ollut teknisesti mahdollista sen ajan tekniikalla, joten ne lavastettiin studiossa. Ja tottahan se on: kuuhun mentiin käytännössä kupla-volkkarilla. Temppua ei ole pystytty toistamaan 50 vuoteen, vaikka nyt vihdoin onkin uusia suunnitelmia aiheesta.

Kuulentohuijaus ei ole internetin levittämä, vaan se sai alkunsa jo 1970-luvulla. Oleellinen osa oli vuonna 1978 ilmestynyt elokuva Capricorn One, jonka itsekin kävin nuorena katsomassa elokuvateatterissa. Olikin kiinnostavaa löytää leffa Elisa Viihteen valikoimasta ja katsoa se nyt, vuosikymmeniä myöhemmin.

Capricorn One vuodelta 1978

Elokuva kertoo Yhdysvaltojen ensimmäisestä Mars-lennosta. Juuri ennen raketin laukaisua kolme astronauttia haetaan pois kapselista ja viedään sivuhuoneeseen. Hankkeen johtaja selittää, ettei lento olisi onnistunut, mutta se lavastetaan yleisölle. Raketti lentää tyhjänä ja kuvat marsista lähetetään studiosta. 

Tämä kuva on syöpynyt salaliittoteoriaan uskovien mieliin.

Lento menee ikävällä tavalla pieleen, kun kapseli tuhoutuu palatessaan maahan. Nyt USA:lla on ongelma, koska kolme astronauttia onkin yhä elossa autiomaan salaisessa rakennuksessa.

Siitä eteenpäin elokuva muuttuu tavanomaiseksi seikkailufilmiksi. Astronautit tietävät, että heidän henkensä on uhattuna ja pakenevat. Elokuva tehtiin aikana, jolloin toimittajat olivat vielä sankareita - nyt hänen tilallaan olisi ehkä jokin somevaikuttaja. Toimittaja saa vihiä huijauksesta ja alkaa penkoa tapahtumia henkensä uhalla.

Elokuva ei synnyttänyt salaliittoteoriaa, mutta se vahvisti epäilyjä, joita 70-luvun yhteiskunnassa tunnettiin valtiota kohtaan. Takana oli mm. Vietnamin sota ja Watergate-skandaali. Voitiinko edes NASAan luottaa, vai oliko suuri tarina kuulennoista sekin valhetta?

Netin ansiosta kaikki salaliittoteoriat ovat saaneet uutta eloa. Kuulentojen 50-vuotisjuhlan lähestyessä aiheesta ilmestyi useita kirjoja, sekä puolesta että vastaan. Tässä pari.

Apollo moon hoax vs. Moon hoax: debunked!

"A generation deceived by NASA" on kirjoista kevyempi, siinä on iso fontti ja vähemmän sivuja. Kuten aina, teorioita on helppo esittää, mutta niiden kumoaminen vaatii paljon enemmän aikaa ja vaivaa. Moon hoax: Debunked! on kirjana paksumpi ja perusteellisempi. Yksi hullu kysyy enemmän kuin kymmenen viisasta ehtii vastata. 

On jotain ajalle tyypillistä siinä, että nojatuolietsivät luulevat paljastavansa jättimäisen salaliiton tutkimalla vanhoja valokuvia kuvankäsittelyohjelmilla ja etsivänsä salattua totuutta keskustelupalstoilla toisiaan innostaen ja ideoita jakaen. 

Vuonna 2002 Buzz Aldrin mottasi Los Angelesissa hotellin edessä Bart Sibrel -nimistä salaliittoteoreetikkoa, joka on tehnyt huijausväitteistä bisnestä. Hänen "dokumenttinsa" A Funny Thing Happened on a Way to Moon" (2001, Youtubessa) on alan klassikko.

Voin hyvin ymmärtää Aldrinin reaktion. Kun on pannut oman henkensä peliin ja nähnyt kaverien kuolevan, tehnyt jotain ainutkertaista, ja sitten joku nettiviisas tulee väittämään kaikkea valheeksi "tehtyään omaa tutkimusta" Youtube-videoita katsellen, kenen tahansa maltti olisi koetuksella.

NASA on vuosien aikana julkaissut kuvia kuulennoilta, ehkä rajannut ja parannellut niitä hieman, ehkä vastannut ylimalkaisesti joihinkin kysymyksiin ja ehkä tiedottajat ovat antaneet vääriä vastauksia, kun eivät ole ymmärtäneet teknisiä yksityiskohtia. Nyt nettietsivät tarttuvat näihin ja pitävät niitä todisteina suuresta salaliitosta. Viranomaisten ja yritysten kannattaa siis olla äärimmäisen tarkkoja viestinnässään ja mieluummin vaieta kuin julkaista jotain, mitä joutuvat myöhemmin korjaamaan. Virheet jäävät eloon ja kasvavat vuosien varrella.

Salaliittoon uskovilla on monia "perusteluita". Tekniikka ei ollut riittävän kehittynyttä, kuvissa näkyy vääriä heijastuksia, avaruuspuvun mikrofonista kuuluu ääniä ja niin edelleen. Kuulentojen lavastukseen osallistui Stanley Kubrick, joka noihin aikoihin kuvasi Avaruusseikkailu 2001 -elokuvaa (1968).

Eikö lasersignaalin paluu kuuhun jätetystä heijastimesta ole todiste käynnistä? Ei, sillä signaali heijastuisi myös kuun pinnasta. Eikö Neuvostoliitto olisi paljastanut Yhdysvaltojen huijauksen? Ei, sillä se huijasi itsekin omissa lennoissaan. Eivätkö mukana olleet ihmiset olisi huomanneet huijauksen, eiväthän kaikki voi olla mukana juonessa? No joo, mutta vain harva heistä oikeasti näki lennon ja omin silmin varmisti, että kaikki tapahtui kuten kerrottiin. Entä kuukivet? Ne saattavat olla meteoriitteja, mistä edes tiedämme millaisia oikeat kuukivet ovat?

Ihmisen mielikuvitus on rajaton. Mielikuvitus, liika vapaa-aika ja internet ovat vaarallinen yhdistelmä.

Lisätty Sibrel ja maininta videosta 28.8.2022

38 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Helppoahan on tehdä huijaus kuunkäynnistä, johon osallistuu vain muutama sata tuhatta ihmistä. Sekä tiedotusvälineet. Ei mitään pelkoa huijauksen paljastumisesta.

Anonyymi kirjoitti...

911-salaliittoteoria on kuitenkin mielenkiintoisin, koska sillä on ylivoimaisesti suurin kannatus. Suomessa moni periaatteessa arvostettu lehti tuki sitä. Esimerkiksi Ydin pystyi sekä tekemään myönteisiä juttuja salaliittoteorioista että ylistämään 911-iskuja "kolmannen maailman erävoittona kapitalismista", eikä kukaan tuntunut havaitsevan mitään ristiriitaa.

Markus kirjoitti...

Eniten itseäni mietityttää, miksi nuo kaikki ohjelmat piti lopettaa.

Avaruussukkula oli vaarallinen keksintö. Mutta miksi sitä ei jatkokehitetty. Koko sukkulaohjelma vain lakkautettiin. Jopa siten, että astronautit ja kosmonautit ovat avaruusasemalla ja jouduttiin luottamaan venäjän apuun, että saadaan niin asema kuin miehistö pidettyä kuosissaan.

Apollo, raketit oli uskomattomia saavutuksia. Sielä ne on nyt museoituna.

Nyt tilalla on ... miten tämän nyt sanoisi. Pelkkää roskaa. Ei nuo Muskin raketit nyt oikein vakuuta. Ei ainakaan vaikuta olevan yhtään sen turvallisempia kuin avaruussukkulatkaan. Räjähtelee alustalleen koko ajan ja miksi idea on tuollainen täysin käsittämätön. Että raketin pitää laskeutua maahan persus alaspäin? Miksi ei kehitetä uutta "sukkulaa", joka tulee alas kuin lentokone? Se vanha toimi ihan hienosti.

Kaikkein eniten ihmetytti sukkuloiden vakiomäärä ja yhtäkkiä niitä ei voitu lisää rakentaa. Niitä rakennettiin tietty määrä ja se jäi siihen ikuisiksi ajoiksi. Osa räjähti. Loput on nyt museoituna.

Kiina ei nyt oikein pärjää. Venäjä pärjää ok, mutta ei senkään raudalla kuuhun mennä. Yhdysvallat on edellä, mutta todella kaukana niistä ajoista joita aikoinaan oli. Samoin nämä nykyiset hankkeet niin käytännössä kuin puhuttuna vaikuttaa aika humpuukilta. Ei noillakaan romuilla kuuhun tai marsiin mennä.

Sen voi vielä ymmärtää, että tulee rahoitusongelmia. Niistähän asia oikeastaan johtuukin. Kylmä sota loppui. Kilpailu loppui. Rahoitus loppui. Mielenkiinto loppui. Mutta miksi se kaikki sitten piti romuttaa siten, että nyt aloitetaan käytännöllisesti katsoen kaikki alusta ja vielä paljon surkeammin eväin kuin silloin aikanaan. Se on hyvin yksinkertaista, ei jonkin Muskin rahat vain riitä mihinkään Mars operaatioon.

Ainoa jonka rahat riitti (sukkulaohjelmaan) oli Yhdysvaltain armeija. Vain sillä on tarpeeksi rahaa rahoittaakseen hankkeita. Jos sukkulaohjelmaan ei riittänyt muu Yhdysvaltojen budjetointi, vaan piti armeijan kassalle mennä. Miten hitsissä nykyaikana kuvitellaan tekevän asia paljon pienemmin henkselein? Kuitenkin hankkeet on massiivisia.

Anonyymi kirjoitti...

En olekaan kuullut että 911-iskuja voisi pitää "kolmannen maailman erävoittona kapitalismista". Monet länsimaiset "kapitalistit" muuttavat New Yorkin sijasta Dubaihin, koska he eivät joudu maksamaan veroja ja eivät näe ongelmaa yhteiskunnassa jossa toiset rakentavat nälkäpalkalla pilvenpiirtäjiä ja toiset ajavat Ferrareilla, eikä kenelläkään ole äänioikeutta, eivätkä ihmiset ole tasa-arvoisessa asemassa toisiinsa nähden.

Saudi-Arabian hallitsija aikoo tehdä valtavan yli sata kilometriä pitkän viivan muotoisen rakennelman ("kaupungin") johon mahtuu miljoonia ihmisiä. Koska on rahaa. Toinen tyhjästä luotava kaupunki on jostain syystä puolittain meren päällä. Yhdellä ihmisellä on mahdollisuus toteuttaa projekteja mielettömillä resursseilla. Jos terrori-iskuilla on tarkoitus vastustaa kapitalismia siihen on kohteita muuallakin kuin New Yorkissa.

Markus kirjoitti...

Pientä knoppitietoa. Kuussa on yhden ihmisen tuhkatkin siroteltuna. Eugene Shoemakerin. Myös Shoemaker-Levy komeetta on nimetty herran mukaisesti. Kapseliin oli etsattu Shakespearin kirjoitusta Romeosta ja Juliasta. Mutta mikä parasta, Suomalaisen Nightwishin Jukka kirjoitti Shoemakerista biisin. Nimeltä noh ”Shoemaker”. On tällä hetkellä NASA-piireissä kuunneltuimpia biisejä.

Anonyymi kirjoitti...

Jukka… siis Tuomas. Jukka biisejä kirjoittele. Tuomas se ”Metal Mozart” on.

Anonyymi kirjoitti...

Sikäli kun tätä lukevia kiinnostaa, niin NASA:n Artemis on tarkoitus laukaista tulevana maanantaina ja lähtölaskenta on jo käynnistetty. Lähtölaskentaan liittyvä lähetys on vielä käynnissä NASA TV:ssä.

Se minkälainen Artemis rakettiin voi tutustua vaikkapa katsomalla Scott Manleyn videota aiheesta. Artemis ei ole mikään pieni raketti ja siinä on käytetty paljon aiempia jo sukulalennossa käytettyjä komponentteja samoin kun SLS:sta tuttuja osia.

Ohjelman ensimmäisellä lennolla testataan tekniikkaa eikä tietysti siksi ole miehitetty aivan kuteen Gemini ja Apollo lennoissa.

Markus kirjoitti...

Avaruusasioissa viimeeksi seurasin herkeämättä, kun Jamess Webb lähetettiin paikoilleen.

Oikeasti, silloin olin todella huolestunut. Niin monta asiaa voi mennä vikaan ja se vahinko, joka ihmiskunnalle olisi tullut, jos jotain olisi mennyt vikaan. Se oikeasti kylmäsi.

Kaikki meni kuitenkin hyvin ja nyt saadaan uskomattomia kuvia universumista.

hdmi kirjoitti...

"Kuulentojen lavastukseen osallistui Stanley Kubrick, joka noihin aikoihin kuvasi Avaruusseikkailu 2001 -elokuvaa (1968)."

Kubrick oli maailman hitain ja itsepäisin ohjaaja - siis juuri sellainen joka palkattaisiin huippusalaiseen projektiin :)

All work and no play makes Jack a dull boy. Salaliittohörhöt hoksasivat että lauseen alussahan on Apollo 11. Eli Hohdossa Kubrick ikäänkuin "tunnusti" kaiken. Oikeasti kyseessä on ikivanha sanonta jota Stephen King käytti kirjassaan.

Anonyymi kirjoitti...

All work and no play makes Jack a dull boy. Salaliittohörhöt hoksasivat että lauseen alussahan on Apollo 11. Eli Hohdossa Kubrick ikäänkuin "tunnusti" kaiken. Oikeasti kyseessä on ikivanha sanonta jota Stephen King käytti kirjassaan.

Sanonta on paljon vanhempi kun moni osaa arvata. Tuossa sanamuodossa se kirjattiin ylös jo 1659 historioitsija James Howel'in sanontoja kokoavassa teoksessa johon hän kokosi englantilaisia, italialaisia, espanjalaisia ja ranskalaisia sanontoja, joten sanonta on sitä vanhempi.

Sanonta on sujuva tiivistys varsin triviaalista johtopäätöksestä, jonka helposti oivaltaa jossain muodossa melkein kenen tahansa työssä tylsistyvän mielessä ajan mittaan, kun ajatus vielä kulkee hyvin mutta aika käy pitkäksi.

Viimeistään sitten kun sellaista joutuu omakohtaisesti tekemään. Minulle sellainen vaihe oli intissä öiset pitkät päivystykset, josta enimmän ajan yksin täysin ilman virikkeitä ja mitään tapahtumia. Se sattumalta oli näköjään samaan aikaan kun Hohto julkaistiin, mutta jota en nähnyt itse vasta kun vuosia myöhemmin VHS:ltä. Päivärahojen kuluttaminen elokuviin ei tainnut käydä edes mielessä silloin.

Ei ole kovin kaukaa haettua ajatella että ajatuksellisesti yhtäläinen sanonta tulisi jossain vaiheessa vastaan tuhansia vuosia aiemmista kirjoituksista ja lähes niin pitkältä ajalta kun kirjoituksia on ollut aina Sumerilaisen nuolenpääkirjoitukista lähtien.

Siitä olen täysin samaa mieltä, että Kubrik esittämisen osallistuminen NASA:n tai mihinkään suuren luokan salailuun on täysin pöhkö ajatus kun katsoo miten hän eli ja ohjasi elokuvia irvaillen institutioita, sotimisen ja siihen varautumisen kustannuksella. Kubrik olisi ollut käytännössä täysin varma ja ensimmäisiä pilliin viheltäjä salailun paljastamiseksi.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Pienenä nyanssina sekin, että 2001-elokuva kuvattiin Britannian studioilla.

Anonyymi kirjoitti...

@Petteri

Ja tottahan se on: kuuhun mentiin käytännössä kupla-volkkarilla. Temppua ei ole pystytty toistamaan 50 vuoteen, vaikka nyt vihdoin onkin uusia suunnitelmia aiheesta.

Ymmärrän, että yrität aika ajoin hauskoilla letkauksilla esittää asiat huvittavina vitseinä.

Mutta, että kirjoitat totena kupla-volkkarin tekniikalla ja Apollo-ohjelman olleen teknologisesti yhtäläisiä (Apollo 11: Saturn V -SA-506, Columbia -CM, Eagle - LEM) on niin käsittämättömän naiivi, että en kykene käsittämään miten sellaiseen kaltaisesi teknologiaa oletettavasti seurannut kykenee esittämään.

Kupla-volkkari (Type 1) on (oli) tarkoituksellisesti hyvin yksinkertaiseksi ja luotettavaksi suunniteltu sekä käytännössä osoittautunut kansanauto toisen valtakunnan tarpeisiin, josta sitten myöhemmin tuli varsin suosittu muuten. Riittävän varmatoiminen toimimaan kaikenlaisissa olosuhteissa, joissa ihmiset autoa tarvitsevat ja jossa sitä käytetään sekä huolletaan usein vuosikymmeniä.

Autoa tehtiin sarjatuotantona. Osien valmistuksessa ei mitään ihmeellistä ollut vaikka autossa käytettiin uusia ratkaisuja mm. etupyörien tuennassa ja jousituksessa, moottorissa, jäähdytyksessä jne. Sen kokoonpanossa ei montaa ihmistä eikä kovin monimutkaisia laitteita tarvittu saati sen huoltamiseen eikä taitoja ajamisessa turvallisesti. Auton suunnitteli vain muutaman henkilön tiimit, joista tunnetuimmat Ferdinand Porsche ja Béla Barényi.

Apollo-ohjelman laitteet oli tehty kukin vain yhtä matkaa varten kukin, ne edustivat alansa huippua täysin sitä tarkoitusta varten luotua tekniikkaa ja teknologioita sisältäen.

Niiden suunnittelussa, valmistuksessa, testauksessa ja käyttämisessä oli mukana 400.000 ihmisiä yli vuosikymmenen ajan. Monet tekniset ratkaisut ja teknologiat, joita ohjelmassa kehitettiin ovat tänä päivänä käytössä edelleen, samaa ei voida sanoa kupla-volkkarista.

Jokaisen Apollo ohjelmaa varten valmistetun osan lentokelpoisuuden testasi ja hyväksyi useampi taho ennen sen käyttöä kokoonpanossa varmistaen oikeaa toimintaa lennon eri vaiheissa. Lennon eri moduulien toimintaa valvottiin ja säädettiin etänä kaiken aikaa pois lukien komentomoduulin ollessa kuun takana.

Anonyymi kirjoitti...

... jatko

Lennon aikana kerättiin valtava määrä telemetria dataa joka siirrettiin lennon ohjauksen käytettäväksi. Kaikki etänä annetut ohjaus-komennot lähetettiin takaisin maahan ja vahvistettiin vasta jos ne olivat yhtenevät lähetettyjen kanssa. Käytännössä kaikki lennon vaiheet oli ohjattavissa myös valvomosta ja valvomo näki siirto viivettä lukuunottamatta kaiken mitä astronautit tekivät ohjaus tietokoneen avulla ja joka kykeni seuraamaan myös kaikkia manuaalisia ohjaus liikkeitä (polttoja), laitteiden päälle ja pois kytkemisiä, mittalaitteiden antamia lukemia jne. Tämä tapahtui yhden ja saman S-band mikroaalto linkin kauta, jossa siirrettiin samanaikaisesti TV-kuvaa (SSTV) kuun pinnalla ollessa, telemetria tietoja, ohjaus komentoja sekä astronauttien puhetta lennon ohjauksen kanssa. Keskusteluissa kuultavat quindar (piip piip äänet) olivat maa-asemien simplex lähetimen inline ohjaus komentoja lennonjohdon käynnistäessä ja sammuttaessa lähettimen tangentilla.

Ja kaikista näistä ohjaus- ja siirtoteistä oli vara yhteydet, toki täysin manuaalinen AGC:n pois kytkeminen olisi ollut mahdollista, mutta sen jälkeen käytettävissä olisi ollut vain CW (sähkötys) ja lennon keskeytys, täysin ilman AGC:ta LEM -laskeutuminen ei olisi ollut edes mahdollista. Armstrong lennon viimeisen vaiheen käsiohjauksella tehty laskeutumispaikan vaihtaminen oli mahdollista koska hän näki LEM ikkunasta ja kykeni maassa tehdyn harjoitteluun perustuen tekemään sen. Se ei olisi ollut käytännössä mahdollista, että koko laskeutuminen olisi tehty käsiohjauksessa, koska onnistumisen mahdollisuudet ilman AGC:n tarkkoja laskelmia 2s välein ei olisi ihminen kyennyt tekemään niin, että käytettävissä polttoaine olisi riittänyt laskuun ja vielä nousuun myöhemmin.

Vaikka varhaiset mikropiirit, moni tekninen laite oli sen aikaisilla teknologioilla vielä nykyisiä kömpelömmän näköisiä, niin siitä huolimatta kaikki ne laitteet olivat todella viimeisen päälle tehtyjä käytännössä huolellisesti tehtyjä ja toiminnallisesti varmistettuja yksittäiskappaleita pienistä sarjoista laitteita joita lennoilla tarvitaan.

Edellä on vain pieni osa siitä miten Apollo lentojen käyttämä teknologia erosi kupla-volkkarin teknologiasta.

Mutta jos sinulla Petteri on asiasta parempaa tietoa, niin voisit esitellä miltä osin mielestäsi kupla-volkkarin teknologialla on yhtäläisyyksiä Apollo lentojen kanssa.

Ja toiseksi, mitä kupla-volkkaria varten kehitettyjä teknologioita yhä käytämme tänä päivänä arjessa edes osin siinä määrin kun vaikkapa näistä 42 Apollo ohjelmassa kehitettyjä asioita.

Jari kirjoitti...

Kuulennot lavastettiin joka tapauksessa amerikkalaiseksi projektiksi. Yhdysvaltojen lipun vieminen kuuhun ei ollut perusteltua, koska Nasalla oli töissä paljon saksalaisia. Onko sattumaa, että juuri tuosta pönkitetystä lipusta on tullut yksi salaliiton symboli.

Blogin aiemmassa julkaisussa käsitelty First Man -elokuva on jatkumoa sille, miten amerikkalaisessa kulttuurissa tiettyjen ihmisten roolia korostetaan. Samalla kertomukseen jää aukkoja, jotka jättävät tilaa salaliittoteorioille. Länsimaisessa kulttuurissa on joko hyvksyttävä USA:n satumainen ylivertaisuus, tai sitten syvennytävä vaihtoehtokulttuuriin. Iron Sky -elokuvassa aihe on viety pitkälle. Se ei ole kuitenkaan sen kauempana todellisuudesta kuin USA:n narratiivi yhden miehen kuulennosta.

Itselleni The Dish -elokuvan filosofia toimii paremmin. Siinä aihetta katsotaan Maan pinnalta, mutta tarpeeksi etäältä. Elokuvassa hyväksytään tiedon rajat, mutta Kuulentojen todellisuus ei jää arvailujen varaan.

https://www.imdb.com/title/tt0205873/

Petteri Järvinen kirjoitti...

Mutta, että kirjoitat totena kupla-volkkarin tekniikalla ja Apollo-ohjelman olleen teknologisesti yhtäläisiä

Ei, ymmärsit väärin. Tarkoitukseni ei ollut väittää, ettei 60-luvun tekniikalla olisi voitu lentää kuuhun.

Käytin kupla-Volkkaria esimerkkinä 60-luvun tekniikasta, koska rinnastus on kaikille tuttu. NASAlla oli varmasti käytössä sen ajan huipputeknologiaa, mutta myös se on kehittynyt 50 vuodessa yhtä paljon kuin autot kupla-Volkkarista tämän päivän Teslaan. Tämän päivän huipputekniikalla - mitä kaiketi Artemis edustaa - pitäisi pystyä paljon parempaan kuin kuulennot 1960-luvulla. Silti lentoja ei ole tehty, erinäisistä syistä.

Maailman muuttumisesta kertovat Apollo 13 -elokuvassa insinöörien käyttämät laskutikut. Se lienee oikea ajankuva, tosin elokuvassa niitä käytetään yhteenlaskuun, mitä tikuilla ei kai yleensä tehty. Tänään jokaisella insinöörillä olisi oma teholäppäri ja ihan toisenlaiset mahdollisuudet laskea kaikkea.

Jari kirjoitti...

Tämän päivän huipputekniikalla - mitä kaiketi Artemis edustaa - pitäisi pystyä paljon parempaan kuin kuulennot 1960-luvulla.

Eipä edusta. Artemis on avaruussukkulan "copypaste", jonka moottorit ovat 1960-luvulta. Lisäksi hanke on suunniteltu päättymään muutaman lennon jälkeen. Tämä pelleily tulee vain ruokkimaan salaliittoteorioita.

https://www.ursa.fi/blogi/terveisia-kiertoradalta/late-lammas-lahtee-kuumatkalle-ensi-viikolla/

Anonyymi kirjoitti...

--Vuonna 2002 Neil Armstrong mottasi Los Angelesissa hotellin edessä Bart Sibrel -nimistä salaliittoteoreetikkoa...---

Kyseinen Apollo-astronautti oli Buzz Aldrin.

Anonyymi kirjoitti...

https://www.snopes.com/fact-check/buzz-aldrin-punched-conspiracist/

Moonwalking astronaut Buzz Aldrin punched a moon-landing-denier conspiracy theorist.

In September 2002, Aldrin, then aged 72, landed a punch on conspiracy theorist Bart Sibrel, who laboring under the false belief that the moon landings were staged, was busy confronting and insulting the legendary astronaut when it happened. The incident occurred outside a hotel in Beverly Hills, California, and was captured on video by Sibrel’s crew.

Anonyymi kirjoitti...

Jos kuulennot olisivat olleet huijausta niin olisihan Neuvostoliitto sen välittömästi tuonut ilmi. Neuvostoliitto aivan varmasti seurasi tarkasti amerikkalaisten kuulentoja.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kyseinen Apollo-astronautti oli Buzz Aldrin.

Niinpä olikin. Ainoa kolmikosta, joka on yhä elossa.

Eipä edusta. Artemis on avaruussukkulan "copypaste", jonka moottorit ovat 1960-luvulta.

Onneksi NASAn raketti ei ole ainoa, SpaceX on myös lähdössä.

Ehkä rakettiosuuteen ei edes voida tehdä suurtakaan kehitystä, fysiikka kun on mitä on, mutta Orionissa miehistö huomaa varmaan siirtymisen kupla-Volkkarista Teslaan.

Anonyymi kirjoitti...

Armstrong ei pitänyt julkisuudessa esiintymisestä ja antoi useasti ymmärtää, että se että hän päätyi ensimmäisenä kävelemään kuussa, jossa työskenteli yli 400.000 ihmistä, ei hänestä antanut hänelle oikeutta ottamaan enempää kunniaa kun muut ja kuljeskelemaan esiintymässä ympäriinsä sankarina.

Alla hänen haastattelu vuodelta 2005 60 Minutes ohjelmassa, joka uudelleen julkaistiin 2019 Apollo 11 kuulennon muistelemisen yhteydessä. Siinä hän toteaa tämän asian varsin selvästi.

Lehmähermoinen Armstrong tuskin olisi ollut edes ärsytettävissä kenenkään mottaamiseen, jos edes olisi puhumassa käynyt -- mitä hän ei siis tehnyt ja mikä monia aikanaan paljon harmitti. Hänellä oli halu pysyä yksityisenä henkilönä NASA:sta erottuaan, toimia opettajana ja se siitä.

Buzz Aldrin on siitä kolmen joukosta ollut eniten esillä, Michael Collins jonkin verran virkojen puolesta joita hän hoiti astronautin työt jätettyään.

Minusta Apollo ohjelmasta tehty docudrama (dramatisoitu dokumentti) minisarja on From the Earth to the Moon (miniseries), joka julkaistiin DVD:nä 2006 Suomessa nimellä Avaruuden sankarit.

Vaikka NASA ei ole virallisesti koskaan tietääkseni kommentoinut antanut perusteluja miksi Gene Kranz, Gemini ja Apollo lentojen johtaja, nimenomaan Armstrongin Apollo 11 lennon komentajaksi ja ensimmäiseksi kuussa kävelijäksi eikä Buzz Aldrinia usealta taholta olleesta kovasta painostuksesta huolimatta -- niin selitys mikä tuossa sarjassa annetaan on hyvin looginen ja luultavasti aivan oikeaan osuva.

Anonyymi kirjoitti...

Muutama vuosi sitten somessa levitettiin videota jonka väitettiin olevan Wikileaksin julkaisema video: Videolle oli leikelty kohtauksia jonkun avaruuselokuvan kuvauksista ja aitoa kuvaa NASA:n astronauteista. Itse huomasin heti videon olevan feikki. USA Today on julkaissut faktantarkastuksen tuosta videosta: https://www.usatoday.com/story/news/factcheck/2022/01/28/fact-check-wikileaks-did-not-release-staged-moon-landing-footage/9217263002/

Anonyymi kirjoitti...

@Petteri

Ehkä rakettiosuuteen ei edes voida tehdä suurtakaan kehitystä, fysiikka kun on mitä on, mutta Orionissa miehistö huomaa varmaan siirtymisen kupla-Volkkarista Teslaan.

Kyllä rakettimoottoreissa tehdään edelleen ja on tehty koko ajan kehitystä monella eri tavalla, eikä vain siinä että full-flow moottorit alkavat vähitellen olla yleisiä muutenkin kuin vain NL:n aikanaan ensin kehittämissä moottoreissa.

Merlin ja Raptor moottorien (SpaceX) hyötysuhde ja ohjailtavuus on paljon parempi kun mitä aiemmin on käytetty. Myös materiaaliteknoloia on edistynyt ja sen myötä on luotu usia ja paranneltu lejeerinkejä (inconel ym.) jotka kestävät kuumuutta, painetta ja hapettumista paremmin kuin aiemmat materiaalit.

Fysiikka on edelleen sama kun aiemmin, mutta nyt kyetään keräämään enemmän ja yksityiskohtaisempaa telemetriatietoa ja silti käsittelemään sitä sekä suurteholaskennalla simuloimalla löytämään nopeammin optimaalisia arvoja mikä lyhentää kehitykseen tarvittavia kokeiluaskelia ja kustannuksia merkittävästi.

Tim Dodd (Everyday Astronaut) on tehnyt näistä aiheista hyviä videoita parin viime vuoden mittaan ja selittänyt varsin yksityiskohtaisesti mm. rakettimoottorien toimintaa ja niiden kehitystä vuosikymmenten ajalta.

petrip kirjoitti...

-60 studio tekniikalla olisi ollut kalliimpaa lavastaa lento kuin tehdä se oikeasiti. Pelkästään oikeanlainen valaistus olisi ollut mahdoton

J kirjoitti...

http://juffo.blogspot.com/2022/08/salaliittoteorioista.html

Anonyymi kirjoitti...

Jos saat jostakin käsiisi elokuvan Operaatio Avalanche, niin suosittelen. Hauska "salaliittoteoria" kuumatkasta, salaliittoihin uskomatonkin alkaa tuota katsoessa miettiä,
että jospa sittenkin... :)
https://seura.fi/tv/poiminnat/jannityselokuva-operaatio-avalanche-leikittelee-ajatuksella-ettei-kuussa-ole-oikeasti-kaytykaan/

Petteri Järvinen kirjoitti...

On tämä rakettitekniikka vieläkin melkoista rakettitiedettä. Artemiksen lähtölaskenta keskeytetty 40 minuuttia ennen H-hetkeä:

Yksi SLS Block 1 -kantoraketin neljästä suuresta RS-25-rakettimoottorista ei toiminut niin kuin piti. Moottori ei paineistuksen yhteydessä saanut polttoainetta oikeassa lämpötilassa, jolloin polttoaineen virtaama moottoriin jää suunniteltua hitaammaksi. Kantoraketin happi- ja vetysäiliöt yhdistävän kappaleen lämpösuojauksessa on lisäksi havaittu murtuma.

Markus kirjoitti...

Maailman kiehtovin kone. Etsi googlen kuvahaulla rakettimoottorin kuvatuksen. Sellaista määrää eri putkia ja letkuja muista nähneeni missään koskaan. Samoin tietysti koko on myös massiivinen. Mielenkiintoista on myös se, että sama aine, jota käytetään polttoaineena, toimii myös jäähdytysaineena. Eli ensin jäähdyttää ennenkuin poltetaan. Muuten koko moottori sulaisi raketin alle. Lisäksi laukaisualustallakin on massiiviset vesisuihkut jäähdyttämässä vielä lisää. Vesitorni näkyy kuvissa siinä laukaisualustan vieressä. Muuten sulaisi laukaisualustakin. Se on se suurin ”savupatsas” joka lähdössä näkyy. Vesihöyryä.

Markus kirjoitti...

Vettä käytetään muuten vielä jopa äänen eristeenä. Muutoin itse rakettimoottorin ääni tekisi lähialueilla olevista ihmisistä kerralla kuuroja. Siis tarkoittaa heitä, jotka istuu ohjaamossa. Ääni aiheuttaa myös valtavan tärinän, joka on parempi ehkäistä. Se tärinäkin voisi hajoittaa asioita

Petteri Järvinen kirjoitti...

Mitä se äänenvoimakkuus olikaan - luokkaa 205 desibeliä? Huh.

Harmi sinänsä, että avaruuselokuvien pienet lentolaitteet, jotka nousevat planeetan pinnalta avaruuteen hetkessä ja liki äänettömästi, taitavat jäädä ikuiseksi fantasiaksi. Ellei sitten antipainovoimaa löydetä. Vielä siitä ei ole merkkiäkään.

Jari kirjoitti...

Lähtöä seuratessa minua kiehtoi tuo numerointi, joka yksilöi laukaisupaikalla olevia kameroita. Vaikka NASA-TV lähetetään netissä HD-tarkkuudella, niin numerointiin on käytetty SD-television ja kuvaputkinäyttöjen ajalta olevaa fonttia. Sama mustavalkoinen fontti on tuttu VHS-nauhureissa ja Poliisi-tv:n turvakamerakuvissa.

On mahdollista että fontti NASAN jääräpäisten insinöörien jäljitelmä. Ovathan fontit tyylikkäitä, mutta luulisi että 40 miljardin budjetilla keksitään jotain uutta. Toisaalta kyseessä voi olla aito analoginen HD-videolähetys. Jälkimmäistä puoltaa se, että se on vähemmän haavoittuva tiedonsiirtohäiriöille. NASAAN verrattuna SpaceX käyttää kaikessa modernia digitaalista tekniikkaa, ja sen videoissa on paljon häiriöitä.

Numerot näkyvät esimerkiksi kohdassa 5:00 ja 10:00.
https://www.youtube.com/watch?v=69v-hfnjFOI

Anonyymi kirjoitti...

Tuolla perusteellista juttua Apollo-lennoilla käytetyistä kameroista:
https://www.hq.nasa.gov/alsj/ApolloTV-Acrobat5.pdf

Markus kirjoitti...

Ehkäpä ihmiskunnan olisi oikeasti aika jo oppia, miksi muuttaa asioita jotka toimii hienosti?

Viitaten tuohon fontti-asiaan.

Nykyisin tuntuu olevan käynnissä päinvastainen trendi, muutoksia tehdään vain muutoksen itsensä vuoksi.

Ymmärrän todella hyvin, miksi NASAn kaltainen järjestö ajattelee asiasta päinvastaisella tavalla. Avaruus-asioissa on tärkeämpää, että asia on testattu, hyväksi havaittu, luotettava kuin se että se on mahdollisimma flashi ja nykyaikainen. Aina eri näköinen, vetoava, viihteellinen.

Täällä suomessakin on vallalla outo ajatus kaiken muuttamisesta ja sotkemisesta koko ajan. Nyt meillä on sitten sairaaloita missä mikään ei toimi. Tai kaupunki jossa ei toimi palkanmaksu, eikä sitä puoleen vuoteen ole saatu toimimaan, eikä luvattu vielä seuraavaankaan puoleen vuoteen saada toimimaan. Luulisi Sairaalankin olevan niin tärkeä laitos, että sieläkin olisi hoksattu tuo sama asia mitä NASAssa.

MadMax kirjoitti...

Suosittelen kaikkia kiinnostuneita tutustumaan Apollo Flight Journal -sivustoon, mistä löytyy tekstitykset jokaisen miehitetyn Apollo-lennon yhteydenpidosta avaruusaluksen ja lennonjohdon välillä, erittäin runsailla kommenteilla ja taustaselvityksillä varustettuna. Todella jännittävää ja mukaansatempaavaa luettavaa, ja lukiessa oppii todella paljon kaikesta kuulentoihin liittyvästä tekniikasta. Erillisessä Apollo Lunar Surface Journal -osuudessa käsitellään yhtä tarkasti Kuun pinnalla tapahtuva yhteydenpito ja kaikki toiminta. Sivusto löytyy osoitteesta

https://history.nasa.gov/afj/index.html

Esimerkiksi Petterin mainitsema Apollo 13 komentomodulin ja kuumodulin välinen koordinaatistomuunnos, jota Tom Hanksin tähdittämässä elokuvassa laskutikkusulkeisilla dramatisoidaan, on selitetty Apollo 13 päiväkirjan 3. päivän osassa 3:

https://history.nasa.gov/afj/ap13fj/09day3-lifeboat.html

(Etsi sivulta "slide rule" jos et halua lukea koko sivua.)

Teemu kirjoitti...

Blogger Jari sanoi...
Lähtöä seuratessa minua kiehtoi tuo numerointi

Mikä ihme se on. Elokuvateollisuudessa käytetään jotain vuosikymmeniä sitten äänitettyjä äänitehosteita ja kansainvälisissä (urheilu) kilpailuissa taisi vasta vuoden 2010 jälkeen haemaelaeinen muuttua hämäläiseksi. Ja nuo on vain numeroita.

Jari kirjoitti...

NASA on käyttänyt samaa numerointia koko sukkulakauden ajan, ja esimerkiksi Hubblen laukaisussa 1990 fonttikin on sama:

https://www.youtube.com/watch?v=MbwMM7y7qMw

Blogger Teemu sanoi...
kansainvälisissä (urheilu) kilpailuissa taisi vasta vuoden 2010 jälkeen haemaelaeinen muuttua hämäläiseksi.

Toisaalta VCR-fonttia tai muita tasalevyisiä fontteja ei ole käytetty urheilulähetyksissä sitten 1980-luvun alun.

Anonyymi kirjoitti...

Seuraava sivusto on hyvä lentojen seuraamisen tunnelmaan virittäytymisessä https://apolloinrealtime.org.

Aikanaan Apollo 11 lähetyksiä 9v ikäisenä tarkasti seuranneena muistin vielä 3v sitten lennon 50 vuositapahtuman yhteydessä tuolla koko lennon läpi uudestaan seurattuani yllättävän hyvin lähes kaikki lennon tapahtumat. Oli hieno tunne elää lento uudestaan tuon avulla.

Lennonjohdon, lennon miehistön ja lennonjohdon ja vastuualueiden väliset keskustelut ovat mielenkiintoista seurattavaa. Ei vain se, mitä sanotaan vaan miten sanotaan ja varmistetaan viestin perille meneminen toistamisella, kuittauksilla, hoidetaan vuoronvaihdot, vastuiden siirrot jne. Todella esimerkillistä toimintaa koko lennon ajalta. Mikä ei toisaalta yllätä sikäli, että varmasti kaikki he tiesivät että heitä kuuntelee lähes koko maailma, jos ei heti niin ainakin myöhemmin.

NASA:n transkriptiot lennoista ja selitykset ovat hyvä tuki, koska viestintä sitältää paljon lyhenteitä ja seuraaminen ei ole helppoa jos ei ymmärrä niiden merkitystä.

Kaikki Apollo lennot tuli seurattua varsin tarkkaan sen aikaisista uutisvälineistä kaikki ne vuodet lehdistä, radiosta ja TV:stä. Apollo 11 tietysti on jäänyt parhaiten mieleen samoin kun Apollo 8:n Joulunajan lento sitä ennen, Jouluevankeljumin lukeminen kiertoradalta pysäytti miettimään asioita vaikka uskonnolla ei omassa perheessä iso merkitys ollut, ne 10 kierrosta kuun ympäri hieman jännittäen ettei vain tulisi ongelmia ja sitten onnistunut paluu takaisin.

Näin jälkikäteen se tahti ja nopeus millä lennot tehtiin ja johon ei silloin tullut asiaan niin kiinnitettyä huomiota, on ollut todella iso ponnistus ja merkittävä suoritus kaikille niihin osallistuneille. Apollo 8:ta ja 11 lentoon, välissä 9 ja 10 lennot ja aikaa kului vain 8 kuukautta.

Jari kirjoitti...

Täytyy muistaa, että 1960-luvun ihmisten silmissä avaruustoiminta näytti todella uskomattomalta. Moni tekniikka oli uutta - kun pelkästään televisioon ja tietokoneisiin suhtauduttiin epäluuloisesti. Sekin selittää osaltaan skeptismiä.

Mutta kun katsoo nykyistä kehitystä, esimerkiksi tätä mahdollista kuulaskeutujaa, niin kyllä sekin näyttää ihan scifiltä:

https://www.youtube.com/watch?v=7CZTLogln34