keskiviikko 6. lokakuuta 2021

Do your own research - katso enemmän Youtube-videoita

Tämä kirjoitus sai alkunsa some-keskustelussa, jossa aiheena oli rokotuksen ottaminen tai siitä kieltäytyminen. Mielestäni ottaminen on rationaalinen päätös, kieltäytyminen perustuu tunteeseen.

Eri maiden viranomaiset suosittelevat voimakkaasti rokotuksen ottamista. Se jo yksistään tekee päätöksestä järkeen perustuvan. Logiikka on yksinkertainen: jotta kaikkien maiden viranomaiset saataisiin antamaan virheellinen suositus, tarvittaisiin joko kansainvälinen salaliitto tai kaikki viranomaiset olisivat epäpäteviä ja lääkefirmojen tai oman hallituksensa sätkynukkeja. Ei kuulosta lainkaan uskottavalta.

Mikä on yksittäisen suomalaisen kyky väittää, että hän on oikeassa ja lääkärit sekä viranomaiset väärässä? Mikä olisi se salattu, ylivertainen tieto, joka kansalaisella olisi, ja joka olisi oikeampi kuin viranomaisten tieto? 

Kansalainen voi kyseenalaistaa rokotteen hyödyllisyyden joko tunteen perusteella ("en halua (muka) kokeellista rokotetta") tai ajattelemalla, että kuten sodassa, kenraalit ajattelevat maan parasta ja ovat valmiita uhraamaan yksittäisiä sotilaita.

QAnon-kannattajat hokevat toisilleen "do your own research", mikä kuulostaa hyvältä. Me kaikki haluamme tehdä omaa tutkimusta ja omia päätöksiä, emme olla muiden ohjattavissa. Mutta miten yksittäinen ihminen voisi tehdä todellista tutkimustyötä asiassa, joka vaatii vuosien koulutusta, kansainvälistä yhteistyötä ja kalliita laitteista? Käytännössä kehotus tarkoittaa "mene taas Youtubeen ja katso lisää epämääräisiä videoita". 

Ne eivät ole mitään tutkimusta, sillä ihminen valitsee juuri ne videot, jotka tukevat hänen omaa ennakkokäsitystään, ja joissa asia esitetään kiinnostavimmalla tavalla. Kun alkuun on päästy, Youtuben algoritmi syöttää lisää samanlaista huuhaata. Erilaiset pelkoteoriat ja tunteisiin vetoavat videot ovat paljon kiinnostavampia kuin viralliset tiedot. Youtuben (ja vielä sakeampien videopalveluiden, joiden nimiä en halua edes mainita) katselu vie vain syvemmälle kaninkoloon ja pahentaa asioita.

Olen yllättynyt, miten paljon Suomessakin on epäluottamusta viranomaisia kohtaan. Kevään 2020 sekoilut maskisuosituksissa ja WHO:n kanta aerosolileviämiseen vaikuttivat asiaan. Ne osoittavat, että tiede on vaikeaa. Edes parhaat tiedemiehet eivät vielä tiedä kaikkea koronaviruksen leviämisestä. Asiasta oli juuri hyvä juttu Hesarissa (€). 

Tieteellä on kuitenkin se hyvä puoli, että prosessi on iteratiivinen ja tieto lisääntyy koko ajan. Suosituksia muutetaan tarvittaessa. Tiede myöntää virheensä, Youtube-videoiden tekijät eivät koskaan.

Tutkijoiden paras käsitys asiasta ei välttämättä ole täysin oikea, mutta se on huomattavasti oikeampi kuin "do your own research"-nojatuolitutkijoiden. Nojatuolitutkijat uppoavat yhä tiukemmin omiin uskomuksiinsa ja lisääntyvä vastakkainen näyttö saa heidät vain puolustamaan omaa kantaansa yhä tiukemmin.

Tänään esitellyn laskelman mukaan rokottamattomien koronaepidemia tulee maksamaan yhteiskunnalle miljardi euroa. Sen päälle tulevat vielä epäsuorat kustannukset, kuten alentunut työkyky ja sairaanhoidon ylikuormittumisesta aiheutuva hoitovelka muilla terveydenhuollon aloilla. Siihen Suomella ei ole varaa. Kieltäytyjät pitkittävät pandemian kestoa ja lisäävät siten kustannuksia sekä haittavat muiden sairaiden hoitoa. 

Entä se kenraalin näkemys? Entä jos THL ajatteleekin vain taloutta ja on valmis uhraamaan yksittäisiä ihmisiä maan talouden alttarille? Kukaan ei vielä tiedä, miksi korona iskee vakavana joihinkin, mutta toiset selviävät vähemmällä. Tilastollisesti asia on kuitenkin selvä: sairaalahoitoa tarvitsevia on 17-kertaisesti niissä, jotka eivät ole ottaneet kahta rokotetta.

Jos et tiedä, kumpaan ryhmään kuulut, johtopäätös on selvä: rokottaminen kannattaa. Sen riski on 17 kertaa pienempi kuin rokottamattoman riski. "Do you own math". Tähän ei tarvita edes Youtubea.

Lisäys 7.10.2021: Kommentin perusteella lisään vielä asian, joka alkuperäisestä tekstistä unohtui: 

Rokotekielteiset pelkäävät, että rokote voi aiheuttaa sivuvaikutuksia 5-10 vuoden kuluttua. Niistä ei ole mitään tietoa eikä näyttöä, mutta oleellista on että *voi* - kyseessä on siis tunteenomainen pelko.

Samat ihmiset eivät lainkaan pelkää, miten itse selviävät sinne 5-10 vuoden päähän, jos eivät ota rokotetta. Koronan pitkäaikaisvaikutukset, joista on jo nyt varmoja havaintoja, eivät huoleta tunteenomaisia epäilijöitä lainkaan. 

Tätä ristiriitaa ei voi selittää millään rationaalisella ajattelulla. Silti rokotekielteiset väittävät päätyneensä ratkaisuun "tutkimalla" asioita, käytännössä siis katsomalla omia ennakko-odotuksia tukevia Youtube-videoita tai tulleensa liioiteltujen tai suorastaan valheellisen nettikirjoitusten aivopesemäksi.

29 kommenttia:

Markus kirjoitti...

Suomen tragedia on kyllä ollut tiedottamis-saralla se tosiasia, että olemme ympäröineet mailla, jotka ovat viitanneet kintaalla koko koronalle. Oli se sitten länsi, itä tai etelä.

Ei siinä youtubea tarvita kun pelkkä hesari riittää sotkemaan ihmisten ajatukset. Ihmiset ihan aiheellisesti miettii, miksi ruotsissa asia ei ole ongelma ja miksi venäjällä ja virossa ei tarvita maskeja mutta täällä tarvitaan. Miksi rajat vuotaa koko ajan joka ilmansuunnasta jne.

Ongelma siis on juuri se, että suomen mediassa puhutaan juuri eniten näistä maista (suomen itsensä lisäksi), jotka ovat olleet välinpitämättömiä asioille.

Presidentti sanoi, että mennään se terveys edellä ja terveet sitten korjaa sen talouden. Tämän jälkeen lehdistä on saanut lukea, miten pörssi kukoistaa ja rikkaat sen kuin ennestään rikastuu. Jättiläismäisiä osinkopotteja jaellaan sekä tukipaketteja näille jo ennestään rikkaille firmoille (veronmaksajien rahoista) ... Samaan aikaan kun tavalliset rivikansalaiset on potkittu työttömiksi maksamaan alati kallistuvia elämiskustannuksia.

Uutisointi siis on hieman ristiriitaista suhteessa siihen mitä omat silmät näkee ympärillä.

Anonyymi kirjoitti...

Minä väitän ja olen asiasta jopa melko varma, että tämä loppuosa, eli n. 15-20% väestöstä joka ei ole ottanut/aio ottaa rokotusta jakaantuu kolmeen ryhmään: laiskat, tyhmät ja pelkurit!

Kahden ensin mainitun ryhmän kohdalla voisi vielä auttaa aktiivinen "persiille potkiminen" ja muu vastaava toiminta, mutta tuo pelkureiden ryhmä voi olla se hankalin saada järkiinsä, tai pikemmikin saada voittamaan pelkonsa.
Tämä pelko on toisaalta aika ymmärrettävää ja ehkäpä kai luonnollista - osa pelkää jo pelkkää pistämistä (armeijan käyneet muistanevat nuo kalpeat pyörtyilevät miehet rokotusjonossa) ja osa "huonosta karmasta tms." johtuvaa pelkoa yllättävästä sivuvaikutusta tms!
Pahin öyhötys ja rokotusvastaisuudesta länkyttäminen on selkeästi näiden pelkojen peittelyä ja järkeistämistä itselle sekä ajatuskumppaneille ja siten ymmärrettävää, mutta persiasta.

Mikäpä tässä sitten auttaisi näiden jälkimmäisten suhteen? Ei varmaankaan oikein mikään - jonkinlaista valistusta ja järkeen vetoamista - (tauti on pahempi ja suurempi riski kuin rokotus yms.)voisi joidenkin kohdalla auttaa. Nämä salaliitto- ym. muut hörhöt on/tulee olemaan se toivoton ryhmä - toivottavasti kuitenkin kaikki jotka sairastavat, sairastavat covidin lievänä!

Anonyymi kirjoitti...

Olen somessa kysellyt siitä siihen miksi rokotevastaisia ahdistaa se, että jotkut toiset ottavat rokotteen. Eikö se juuri ole doyourownresearchfreeloaderille helpotus, että laumasuoja ehkä syntyykin ilman, että juuri MINUN pitää ottaa vieraita mukakokeellisia litkuja sisääni? Vastauksia en ole nähnyt, josta teen johtopäätöksen, että heidän postauksiaan tuetaan jollakin tavalla, esim rahallisesti, mutta se ei edelleenkään selitä asiaa. Usein näkee väitteitä, että esim mRNA-rokotteita ei ole ehditty testata riittävästi - mikä johtuu joko vain tietämättömyydestä tai sitten vahvistusharhaisesta haluttomuudesta ottaa selvää asiasta. Suomessa vain yksi rokote on ollut pakollinen (isorokko, josta luistaminen johti sakkorangaistukseen) enkä muista että 80-luvun sokeripalastakaan olisi noussut vastaavaa älämölöä - ehkäpä koska silloin oli hankalampaa saada doyourownresearchin tuloksiansa julki. Olen nähnyt vilpittömän oloisia kommentteja siitä, miten nykyään voi googlaamalla itsekin tutkia asioita. Lopputuloksena on se, että nämä dunning-krugeristit hakkaavat olkinukkejaan ja saavat mitään kyseenalaistamattomimmat mukaansa. Neil deGrasse Tysonia lainatakseni "Se, että tässä maassa (USA) on flättäreitä, kertoo minulle kaksi asiaa: 1) Tässä maassa on sananvapaus 2) Koulutusjärjestelmä on epäonnistunut."
Ihmiselle yksi vaikeimmista - ja itsetunnolle käyvimmmistä - asioista näyttää olevan tunnustaa että oli väärässä jostakin asiasta. Kuitenkin se on kaiken oppimisen alku.
Onneksi rokotevastaisuus on Suomessa mölöään vaatimattomampi ilmiö.

Anonyymi kirjoitti...

Koronapassin ongelma mistä ei puhuta, täysi rokotus-sarja ei ole voimassa kuin 6kk, samoin jos olet sairastanut koronan, vain 6kk (vaikka immuniteetti on jopa 10-13X, israelainen tutkimus). Pitääkö kaikkien jotka ovat saaneet täyden kahden kerran rokotus-sarjan, aina 6kk välein hankkia uusi rokotus, aina ikuituuseen saakka.

Jari kirjoitti...

Tilanne elää. Nyt ollaan avaamassa yhteiskuntaa ja keskeyttämässä Modernan rokotetta. Ajatellaan 2-5 vuotta eteenpäin: Entäpä jos jotkin seuraavista skenaarioista olisi totta:

1. Kaikki nykyiset rokotteet kielletty.
2. Monilla elinikäisiä sivuvaikutuksia.
3. Rokotuksia otettu jo 5 annosta per henkilö.
4. Rokotteen suoja alle 50-vuotiailla todettu heikoksi.
5. Rokote ei ehkäise tartuntoja riittävästi.
6. Suoja häviää täysin 18 kk kuluttua.

Nämä skenaariot ovat 100% itse päättelemiäni. Ne eivät ole juutuubista eikä kukaan maksanut minulle. Korona tulisi ottaa vakavasti.

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa ylhäällä on Jarilla malliesimerkki rokotevastaisten ajattelusta. Villiä spekulaatiota ilman tieteellistä pohjaa. Ja tärkein pointti joka jää huomiotta on se, että entäs sitten ne koronan haitat? Niistä tiedetään jo nyt että pitkäaikaisia haittoja on paljon ja ne on yleisiä. Miksi te ette suhteuta rokotteiden haittoja ollenkaan koronan haittoihin? Keskustelun sävy menee kovasti erilaiseksi jos otatte huomioon että viruksen sairastamalla riskit ja haitat valtavasti yleisempiä.

Mutta mitä youtube videoihin tulee, niin löytyy sieltä hyvääkin sisältöä. Itse olen keskittynyt tieteellisten aiheiden seuraamiseen, ja sieltä löytyykin paljon syväluotaavaa tietoa helppotajuisessa muodossa. Ja kyllä ne asialliset videoiden tekijät uskaltaa kertoa myös omista virheistään. Ehkä se onkin hyvän videobloggarin tunnusmerkki että uskaltaa rehellisesti kertoa omista mokistaan ja on valmis muuttamaan omaa mielipidettään jos uusi tieto ei enää tuekaan aikaisempia päätelmiä.

Kaikki tieto ei todellakaan ole samanarvoista ja olisi hyvä että somealustat pakotettaisiin tässä ottamaan aktiivisempaa roolia sen suhteen että estettäisiin vahingollisen tiedon leviäminen. Toki se ei ole ihan yksiselitteistä miten estetään haitallisten kuplien synty someen samalla kun kannustetaan oikeaksi todistettujen tieteellisten faktojen leviämistä. Ylipäätänsä somen algoritmeja pitäisi säätää enempi siihen suuntaan että ihmisiä kannustetaan toisten kunnioittamiseen ja positiivisuuteen sen sijaan että pyritään maksimoimaan somessa vietetty aika pistämällä ihmiset tappelemaan keskenään.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Entäpä jos 2-5 vuoden kuluttua seuraava skenaario onkin totta:

1. Koronavirus on muuntunut entistä vaarallisemmaksi.
2. Koronaan on kuollut tuhansia suomalaisia, myös parhaassa työiässä olevia.
3. Tartunnan saaneilla, mutta selvinneillä, esiintyy pitkäaikaisvaikutuksia, jotka haittaavat normaalia elämää ja pakottavat terveitä sairaseläkkeelle (yhteiskunta - me kaikki - tietenkin maksamme).

Flunssavirus on jäänyt kiertämään maailmaa. Joka syksy riskiryhmiä rokotetaan. Se on kaikkien mielestä OK.

Kaikkea voi kuvitella, koska kaikki on mahdollista. Rationaalinen ajattelu auttaa kuitenkin valitsemaan eri skenaarioiden välillä.

Jari kirjoitti...

Olin melkoisen väärässä 5. skenaariossani, ettei rokote ehkäisisi tartuntoja riittävästi. Tänään STM:n ja THL:n tiedotustilaisuudesta selvisi, että kaksi annosta ehkäisee tartuntoja merkittävästi kaikilla ikäryhmillä.

Haluan ilmoittaa tämän siksi, että muut skenaarioni nähtäisiin tieteellisemmässä valossa. Ne ovat falsinoitavissa, joka on tieteen edellytys. Skenaariot eivät riipu toisistaan. 4. skenaario rokotteen heikosta suojasta alle 50-vuotiailla, perustu siihen oletukseen, että nuorilla olisi riittävä suoja luonnostaan.

Miksi te ette suhteuta rokotteiden haittoja ollenkaan koronan haittoihin?

Tarkoitus oli eritellä. Kahden asian tieteellinen vastakkainasettelu edellyttäisi laajempaa selontekoa, jossa perustellaan vastakkainasettelu itsessään. Anonyymi ja Järvinen edustaa tässä kommentoinnissa epärationaalista lähestymistapaa, joka on oikea. Toisaalta Ruotsin koronapolitiikka johtui rationalisoinnista, vai onko Ruotsi mielestänne kehitysmaa, jossa on alhainen koulutus?

Timo kirjoitti...

Eihän rokote ole mikään itseisarvo eikä sitä koskaan anneta ellei sille ole jokin tarkoitus. Rokotteesta pitää aina olla enemmän hyötyä kuin sen antamatta jättämisestä on haittaa. Siksi rokotteiden haittoja kuuluu aina verrata siihen mitä seuraa jos rokote jätetään antamatta, eikä rokotteen haittoja yksinään. Jos meillä ei mitään pandemiaa olisi niin ei me mitään rokotettakaan tarvittaisi. Ja tämänhän pitäisi olla ihan lähtökohta koko haittakeskustelussa. Ei ihme että rokotevastaisten ihmisten on vaikea nähdä kokonaisuutta.

Ruotsissa tilanne on ollut monelta osin täysin erilainen mitä Suomessa, tai monessa muussakaan maassa. Lähtökohtaisesti siellä ei ollut edes lainsäädännöllisesti mahdollista rajoitaa ihmisten liikkumista ja talouselämään tartuntatautien perusteella. Tarkemmin en sikäläistä politikointia ole seurannut, mutta lopputuloshan oli varsin karu.

Jari kirjoitti...

Jos meillä ei mitään pandemiaa olisi niin ei me mitään rokotettakaan tarvittaisi. Ja tämänhän pitäisi olla ihan lähtökohta koko haittakeskustelussa. Ei ihme että rokotevastaisten ihmisten on vaikea nähdä kokonaisuutta.

Suomen lähtökohta on edelleen se, että yksilö (tai huoltaja) tekee rokotuspäätöksensä itse. Ei ole olemassa yhteistä vaakaa, joka kallistuisi jollekin puolelle. Valtio antaa yleisiä suosituksia ja minä annan mielelläni työkaluja. Mutta tarvitaanko yleistä juupas-eipäs-keskustelua ylipäätään?

Ruotsin koronakriisi osoitti, että yksilönvapaudet voivat olla ristiriidassa koronan hoidossa. Syy ei ollut vain lainsäädännössä, vaan halussa puolustaa sitä. Minusta heidän periaatteet olivat kuitenkin järkeviä, eikä kokoontumisrajoituksia ehkä kannata yleistää rokotuksiin. Vieläpä kun kokoontumisrajoitukset halutaan selvästikin korvata rokotuksilla.

Viitattakoon tähän lauseeseen:

"15-20% väestöstä joka ei ole ottanut/aio ottaa rokotusta jakaantuu kolmeen ryhmään: laiskat, tyhmät ja pelkurit!"

Anonyymi kirjoitti...

Asia saattaa olla ihan niin yksinkertainen, että rokotevastaisuus on hyvä bisnes.
Rahaa saa mainoksista juutuubista ja muista some-alustoista.

Osa myy homeopatiaa ja muita uskomushoitoja niin he myös rahoittavat rokotevastaisuutta, koska se tekee hyvää heidän liiketoimille. Yhdysvalloissa Joseph Mercola on lahjoittanut 2,9 miljoona dollaria rokotevastaisuuteen ja tienaa homeopatialla 100 miljoonaa vuodessa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

"Follow the money". Moni äänekäs 9/11-salaliittoihin uskova myi samalla omia dvd-videoita tai kirjoja aiheesta, tai ainakin rakensi sillä henkilöbrändiä ja sai Youtube-tuloja. Disinformaatio on varsinkin jenkeissä hyvä bisnes. Erityisesti se näkyy kaikessa terveyteen liittyvässä, koska alalla liikkuu niin valtavat rahavirrat. Vaihtoehtolääketiede ja 5G/rokotepelkojen lietsonta on tämän päivän käärmeöljyä.

Anonyymi kirjoitti...

Sen vaan sanon, että tällä uudella "rokote"tekniikalla otetaan hirveitä riskejä, verrattuna siihen miten paljon tämä "pandemia" näkyy ylikuolleisuutena itse tautiin.
Tuntuu pahalta ajatella, että ihmisiä kohta lähes pakotetaan liittymään näihin riskinottajiin vaikka sen pitäisi olla vapaaehtoista.
No, aika näyttää realisoituvatko riskit, mutta sen sanon , että näiden rokotetuputtajien kohtelu ei tule olemaan ystävällistä jos riskit realisoituvat.

Anonyymi kirjoitti...

>>No, aika näyttää realisoituvatko riskit, mutta sen sanon , että näiden rokotetuputtajien kohtelu ei tule olemaan ystävällistä jos riskit realisoituvat.

Luulet tosiaan että rokotevastaisi pidetään "fiksuina sankareina" jos rokotettujen elämää aletaan rajoittamaan rokotevastaisten piikki-pelon johdosta

Petteri Järvinen kirjoitti...

Suurempi riski on siinä, jos viruksen annetaan riehua vapaana ja mutatoitua. Kuolleisuus ei ole ainoa mittari, jolla pandemian vahinkoja mitataan. Jäljet näkyvät vielä vuosien ajan sekä ylikuolleisuutena muihin tauteihin, pitkäaikaisina oireina sekä taloudellisena tuhona, kun yhteiskuntia joudutaan pitämään kiinni ja ottamaan lisää velkaa. Eikä tämä rokotetekniikka mitään uutta ole.

Jari kirjoitti...

Denialismia esiintyy myös valtamedioissa. Ruotsissa Aftonbladet lietsoi liikkumisrajoitusten tuomilla uhkakuvilla:

"Mitä jos Trump on oikeassa?"
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/Vbw92J/tank-om-trump-har-ratt-den-har-gangen

"Koronakriisi voi tuoda uuden maailmanjärjestyksen"
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/kJjPRL/coronakrisen-kan-ge-oss-ny-varldsordning

Vaikka kuolintilastot puhuivat selkeästi Ruotsin strategiaa vastaan, niin moni uskoi että Ruotsi voittaisi pitkällä tähtäimellä. Tilanne ei olekaan enää yhtä selkeä: Suomessa oppositio ohitti päähallituspuolueen jo keväällä, vaikka Ruotsissa sosialidemokraatit ovat päinvastoin säilyttäneet valtansa. Minusta se on omituista, koska koronan pitäisi olla merkittävin poliittinen tekijä. Kuitenkin kriisin paremmin hoitanut hallitus ei saa jatkaa ja huonommin hoitanut saa?

Jari kirjoitti...

Lähteet äskeiseen, eli toukokuun mielipidemittauksiin:

https://www.scb.se/publikation/42538
https://yle.fi/uutiset/3-11974089

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole järkevää, että terveisiin ihmisiin pumpataan piikkejä samaan tautiin jatkuvalla tahdilla. Poikkeuksena esim. jäykkäkouristustehosterokote joka tarpeellinen jos tarvetta on. Tämä koronarokote on selkeästi epäonnistunut koska rokotteen saaneet voivat saada taudin ja levittää sitä. Lisäksi mutatoitumista saattaa tapahtua jopa enemmän rokotetuilla kun oireet ovat lievempiä.
Koronapassi voisi olla perusteltu jos koronapiikki toimisi kuten vanhat rokotteet, mutta nykytilanteessa ei missään nimessä.

Anonyymi kirjoitti...

"Olen yllättynyt, miten paljon Suomessakin on epäluottamusta viranomaisia kohtaan."

Esim. valtakunnansyyttäjään minulla täydellinen epäluottamus, eikös hän ole viranomainen. Yle ja Hesari eivät ole viranomaisia, mutta tietyistä uutisaiheista paistaa agenda vahvasti ja jopa suoranainen valehtelu.
THL saa itsekin rahoitusta roketevalmistajilta, katso vaikka itse se on julkista tietoa.
Näinollen en ole yhtään yllättynyt miten paljon epäluottamusta on.

Markus kirjoitti...

Hauska. Itse olen etuoikeutettu työskentelemään yhteiskunnassa "kahdessa eri kerroksessa". On se leipätyö, jossa palvelen noh miten sen sanoisi "keskiluokkaisia ja varakkaita". Sitten on se avustuskutsumus työ jossa autan ilmaiseksi yhteiskunnan heikompiosaisia, vanhuksia, maahanmuuttajia, sairaita, köyhiä eli niitä, jotka suoraan sanoen on heitetty yhteiskunnasta ulos. Heillä ei ole varaa maksaa palveluista ja on todella vähän ihmisiä, joka heitä palvelee. Siis aidosti palvelee.

Siksi. Minulla on oikeastaan vastauksia moniin kysymyksiin, joita tässä blogissa esitetään. Koronasta. On se parikymmentä pinnaa, jotka rokotusta ei ota, koska ovat "periaatteellisista syistä rokotevastaisia". Kukaan ei missään lehdessä vielä ole kysynyt, mikä se periaate sitten on? Miksi? Se tärkein kysymys kaikessa. Miksi.

Kun osaa kysyä oikean kysymyksen, voi saada oikean vastauksenkin - joskus. Kuitenkaan koronapiikki asiassa ei ole sattumaa, että se parikymmentä pinnaa on suht sama sakki kuin mitä edustaa tätä yhteiskunnan hyljeksityintä osaa. Eli siis köyhiä ja maahanmuuttajia. Ei nämä ole rokotevastaisia. Siinä tieteellisessä mielessä. Nämä on rokotevastaisia ihan muista syistä, jotka olen saanut hahmotettua ihan vain keskustelemalla heidän kanssa ja kuuntelemalla. Nämä on myös hyvin syvästi viranomaisvastaisia, joten sikäli minulla on vastaus siihenkin kysymykseen. Miksi viranomaisiin luoteta?

Miksi luotettaisiin, jos viranomaiset on simputtaneet ties kuinka monta vuosikymmentä? Työkkärintäti ohjailee lähinnä ilmaiseen maaorjuuteen (kuntoutukset, karenssit) palkkatyön sijaan? Lehdissä selitellään miten ollaan hyvinvointiyhteiskunta mutta samaan aikaan KELA:n ainoa virka tuntuu olevan keksiä miljoonan tekosyyn sabluunasta, ettei sitä yhtä viisisatasta tarvitisi antaa tarvitsevalle, jotta saisi ruokaa pöytään. Tai lastensuojelu, joka vie lapset pois? Tai "oikeuslaitos" joka pitää ihmisiä ihan pilkkanaan. Liitto, jonka pamfleteissa hymyilevät "asiantuntijat" selittelee, miten apua tulee kun tarvitsee mutta todellisessa maailmassa sinua kiusasi niin työnantaja kuin se liittokin - mihin kaikki ne vuosikymmenet kuitenkin jäsenmaksuja maksoit. Vakuutusyhtiö mikä on kuin tuo KELA. Maahanmuuttovirasto, mikä kaikkia lehtiartikkeleja vasten kuitenkin ilmeisesti viis veisaa saako suomi sitä ulkomaista voimaa vai eikö saa.

Niin vielä kysytään, miksi viranomaisiin ei luoteta?

Mutta miten tämä liittyy koronapiikiin. Korona on näille ihmisille SIUNAUS. Toistan. Korona on näille ihmisille SIUNAUS. He EI HALUA että se koskaan loppuu. Koska korona on aiheuttanut tilanteen, missä nämä kaikki heitä vuosikymmenet (heidän näkökulmastaan) kiusanneet tahot on POISSA! Ne on yliruuhkautunu. Jumissa. Se on näiden ihmisten näkökulmasta HYVÄ ASIA. Ja koronapiikki toisi lähemmäksi sitä päivää, jolloin nämä taas "aktivoituvat" kaikkine hiton aktiivimallipelleilyineen. Nyt on työkkärissä ollut hiljaista. Ei karensseja, ei keppiä. Jolloin on saanut RUOKAA PÖYTÄÄN. Valinta on siis ollut "koronapiikki" VAI "ruokaa". KELA on ollut hiljaa. Sossut ei uskalla käydä.

Jatkuu...

Markus kirjoitti...

Näitä ihmisiä ei kiinnosta pisaraakaan pääsettekö te yökerhoihinne tai ulkomaanmatkoillenne. Heille on ihan se ja sama. He tietävät, ettei he päässyt ennen eikä he pääse sinne sitten joskuskaan. He juovat pussikaljaa kaupasta joka on aina ollut auki, eikä he koskaan ole syönyt kunnon salaattiruokaa oikeassa lounasruokalassa. HE syö sitä hurstin halvinta makaronia, ja tietävät että tuskin koskaan syövät mitään muuta tulevaisuudessakaan.

Korona on heille VALTAA. Nyt HE katsovat kun keski-ikäiset lihavat ukot ja akat piipittää telkkarissa ja lehdissä miten HEIDÄN ELÄMÄ on viety. Köyhä sairas voisi ajatella "viimeinkin he tietää miltä meistä on aina tuntunut". He NAUTTIVAT kun näkevät "asiantuntijaprofessorin" tai "pääministerin" vinkuvan jossain lehdessä miten koko yhteiskuntaa voi muutaman rokotevastaisen vuoksi pitää panttivankina. Itse asiassa tuo panttivanki-sana on kaikkein tyydyttävin sana siinä artikkelissa. HE tietää että se on joskus ohi, mutta miksi ei katsoa nyt todella kivaa settiä. Viimeinkin HE on edes hetken niskan päällä näyttämässä suoraan keskisormea TEILLE!

Kyllä he vaarantavat siinä terveytensä. Mutta niinhän he vaarantavat joka tapauksessa kun aikaisemmassakin maailmassa valinta on ollut "lääkkeet tai ruoka". Sama se siinä jokin korona hoitamattoman verenpainetaudin ohessa. Itsemurhainen mielisairas jonka terapiapalvelut juuri lakkautettiin välittää pisaraakaan siitä kuoletteko te johonkin koronaan? Tuskin sentään.

Tämä ilmiö yksinkertaisuudessaan on se kuuluisa "ne vihaiset nuoret miehet, jotka ei yhteiskunnassa kuulu mihinkään. Ei irtoa naista eikä työtä. Vain pilkkaa, kiveä ja orjuutta" Se ryhmä on erittäin vaarallinen ja nyt te olette sitä ryhmää vastassa. Mitä te teette? Lähetätte laskun vai? Sinne nälkäkuoleman mittaiseen ulosottojonoon vai? Sielä on ennestään jo satatonnia. Ihan niinkuin HE välittäisi.

Ei tässä voi mitään muuta sanoa kuin että "sitä saa mitä tilaa". Tämän "rokotevastaisuus" ongelman siemenet on kylvetty jo vuosikymmenien ajan luomalla yhteiskunta joka sylkee heikompiosaisia kohti. Nyt he sylkee takaisin. Ei HEILLÄ mitään menetettävää ole. He tietää, että se kaikki menetettävä on vain TEILLÄ.

Tämä on "rokotevastaisuuden" tarina. Rokote heille olisi kuin ampuisi omaan jalkaansa koska se vain nopeuttaa sen vanhan mädän maailman palautumista ennalleen. Ja taas sen tilanteen, jossa ruoka viedään pöydästä. He tietää, että rokotteen ottamalla he auttaisi vain TEITÄ. Eikä he halua auttaa TEITÄ. Kun tekään ette halua auttaa heitä.

Markus kirjoitti...

Se miten minun työskentely "kahdessa kerroksessa" tähän asiaan mitenkään liittyy on hyvin yksinkertaista. Minä näen miten ne eri kerrokset ajattelee - samanaikaisesti. Olen itse kuitenkin ihan hyvin toimeentuleva. Voisi melkein sanoa "kuin Suomen Michael Moore". Näen sen "ruostevyöhykkeen" samalla kun itse en siihen kuulu.

Siten minä ymmärrän mikä tämä rokotevastaisuus-ilmiö on. Se on ihan sama ilmiö, kuin miten Trumpista tuli presidentti. Se on tahallista hämmennyksen aiheuttamista heiltä, keillä ei kuitenkaan ole enää mitään menetettävää. He käyttää niitä vähiä rauhanomaisia "aseita" mitä heillä on. Äänestämistä (Se Trump). He tiesi, ettei Trump heitä pelasta. Mutta hei. Ei se heidän olo kurjemmaksikaan enää tule. Mutta he tiesi myös, että se Trump totta vie sotkee TEIDÄN kuviot. Sama juttu tässä koronassa. Kun ei tee mitään (ota rokotetta), TE olette niitä jotka hyppii tasajalkaa ja pelkäätte. Nyt viimeinkin tekin pelkäätte.

Kuitenkin taas kerran. Syynä ei ole tämän ajan asiat. Syynä on asiat joita on harrastettu jo vuosikymmeniä. Tämä on vain yksi näytöksen osa. Se väistämätön osa.

Yksinkertaista.

Anonyymi kirjoitti...

Koronasta "julkaistaan" runsaasti tarkoitushakuista disinformaatiota, jonka tarkoituksena on horjuttaa yhteiskunnan perusteita esimerkiksi terveydenhuoltoa kuormittamalla. Kun koronapandemia riehuu rokottamattomien/rokotevastaisten keskuudessa, alkavat tehohoitopaikat täyttymään. Mm. Kremlinmielinen miehitetystä Itä-Ukrainasta toimiva "UMV"-"julkaisu" suoltaa rokotus- ja rajoitusvastaista propagandaa ja disinformaatiota tuutin täydeltä juuri horjuttamistarkoituksessa. Sama taho on pitkin vuotta masinoinut koronarajoitusten vastaisia "mielenosoituksia", joihin liittyy myös pyrkimys avoimeen konfrontaatioon viranomaisten kanssa. Yhdestä tällaisesta tilaisuudesta jaettiin Kremlissä taannoin Sergei Lavrovin toimesta videoita "poliisiväkivallasta länsimaissa". Se osoittaa, miten korkealta taholta tätä toimintaa johdetaan ja ohjataan.

Anonyymi kirjoitti...

Korona leviää nykyään vain lehdissä.

Minä nautin elämästä ilman rokotetta. Pelolla saadaan ihmiset vaikka mihin.

Ulostetta eivät kuitenkaan taitaisi syödä suomalaiset. Siksi on keksitty koronarokote.

Mutta piikille menevät, varsinkin jos saa ämpärin! Mitä nettoa?

Markus kirjoitti...

On tässä koronassa se hyvä puoli, että näyttää ihmisten oikeat puolet. Piispa jo haukkui mummot saakelin syntisiksi pakanoiksi ja välinpitämättömän kylmiksi kun eivät ota rokotetta. Ei tietysti norsunluutorni-piispa ottanut huomioon, että kirkollisen ihmisen sanomaa kuuntelee enimmäkseen juuri seniori-ikäpolvi, jolla on myös usein ihan lääketieteellisiä syitä, ettei rokotetta voi ottaa. Siinä meni kirkolta moninkertasesti piispan vuositulot.

Sitten se ... "koko kansan presidentti". Sekin viimeinkin näytti karvansa. Luulisi nyt juristin tietävän miten homma toimii. Mutta ei. Se olikin sitten vain 80% kansan presidentti. Tosin sitähän olen epäillyt aikaisemminkin, ettei paljoa heikoista välitä.

Mutta ehkä kuitenkin presidentillekin tiedoksi, että nämä ihmiset ovat todennäköisesti ennemminkin euroopan korkeimpien sairaanhoitokulujen panttivanki (uutinen uudestasuomesta tällä viikolla 100 000+ ihmistä ei ole varaa käyttää suomalaista sairaanhoitoa kun menee henkilökohtainen talous sekaisin). Eivät ota rokotetta kun ei ole varaa mennä hoitamaan niitä sivuvaikutuksia sinne jonnekin sadan kilsan päähän kotoa yliopistosairaalaan. Eivät mene koronankaan vuoksi sairaalaan kun ei vain ole varaa! Ei ole sitä kolmeakymppiä sinne toista kolmea kymppiä tuonne ja viisikymppiä taksiin ja seittemänkymppiä lääkkeisiin. Kun se yksi satanen on koko kuukauden ruokarahat.

Presidentti on muuten itse ollut aikanaan luomassa tätä surkeaa sairaanhoitosysteemiä. Sekin on säästetty rikki ja kuoliaaksi.

Sellainen "rauhan presidentti" meillä. Sellainen joka vielä taannoin oli julkisuudessa huolissaan vastakkainasettelun lisääntymisestä - pitää nyt puheen joka lisää vastakkainasettelua :D

Korona totta vie on avannut silmät... Moni henkilö on näyttänyt ne todelliset karvansa. Monet ei yllätä mutta nyt se on varmaa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Rokottomattomien hoito maksaa Suomelle miljardin. Enpä usko, että kukaan jättäisi rokotteen ottamatta kustannusten vuoksi. Vanhuksilla rokotusaste oli muistaakseni 95 %.

Mutta siinä olet oikeassa, että korona on näyttänyt monista ihmisistä uusia puolia. Monet fiksuina ja koulutettuina pitämäni ihmiset ovat julkaisseet aivan outoja mielipiteitä ja epärationaalisia argumentteja.

Markus kirjoitti...

Sanos muuta. Korona tottavie on opettanut todella paljon ihmisistä, yhteiskuntien toimivuudesta (tai toimimattomuudesta). Mediasta niin sosiaalisesta kuin siitä perinteisestäkin. Monet asiat mihin aikoinaan saattoi luottaa, on menettänyt luottamuksensa ja päinvastoin.

Tuo on itse asiassa se koronan yksi hyvistä puolista. Se on avannut silmät.

Tämän hässäkän jälkeen joskus tottavie alkaa uusi maailma.

Anonyymi kirjoitti...

No täällä oli hyviä kommentteja niin puolesta kuin vastaankin. Siis monia. Markuksen viimeinen kommentti, taitaa olla totuutta lähempänä kuin mikään, ihan kenen kantilta vaan katsottuna.

Anonyymi kirjoitti...

Ja tämä eu johtaja, mikä se ny oli jotenkin aatelinen nimi, eikö hänellä ristiriita hallita jos miehellä omistusta lääkeyhtiössä. Oikeestikko ne tilanneet koko Euroopalle vielä lisää oliko yhteen vai kahtee rokotus kierrokseen.