maanantai 4. lokakuuta 2021

Facebook antaa luvan huijata mainoksilla

Facebookin tekoäly tarttuu hanakasti kommenteissa oleviin sanoihin. Olen kuullut tapauksista, joissa yksikin n-sana (viisi kirjainta) tai alatyylinen ilmaisu on tuonut bännin 24 vuorokaudeksi. Itseltäni hävisi Facebookissa yksityisviesti siinä olevan linkin vuoksi, ylläpidon mielestä linkki osoitti epäluotettavalle sivulle (ei siis mitään laitonta sisältöä).

Käyttäjät ovat koko ajan tekoälyn valvovan silmän alla, mutta mainostajat saavat mellastaa vapaasti. Vuosi sitten syksyllä Googlen estämät huijausmainokset ovat palanneet Youtubeen ja Facebookissa sama Herlinin kryptovaluuttahuijaus jatkuu yhä uudelleen ja uudelleen.

Siis tämä: joku merkitsee sinut kuvaan, ja kehuu tekstissä ansainneensa hyvät rahat tällä systeemillä.

Antti Herlin -huijaus jatkuu aina vain.

Ilmeisesti kyse on murretuista tileistä, koska postaaja kehuu omakohtaista kokemustaan tuottoisasta järjestelmästä.

Olen ilmiantanut näitä huijausmainoksia lukemattomia kertoja. "Ilmianna julkaisu" tuo näytölle lähinnä hätätilanteisiin ja kiusaamiseen liittyviä vaihtoehtoja, mutta lopulta valintojen uumenista löytyy myös huijaus-vaihtoehto.

Ihan turhaan, ilmoituksilla ei ole mitään vaikutusta. Sama huijaus samalla kuvalla toistuu yhä uudelleen ja uudelleen. On käsittämätöntä, ettei Facebook saa tätä kuriin. Kuva on aina sama, joten yksinkertainen filtteri riittäisi, eikä mitään tekoälyä tarvita.

Ei ole kuin yksi selitys: huijarit maksavat Facebookille, joten mainoksissa kaikki kelpaavat, eikä edes palautetta huomioida. Tämä kertoo tylyä kieltä siitä, miten vähän käyttäjät merkitsevät Facebookille. He ovat lähinnä välttämätön paha, joita pitää sietää, koska ilman heitä rahakone ei pyörisi. 

Antti Herlin voisi itse nostaa oikeusjutun Facebookia vastaan. Se saisi jotain tapahtumaan. Hollannissa näin on jo käynyt. Oikeus on näköjään ainoa kieli, jota Facebook kuuntelee.

Ainoa oma vastatoimi on tehdä Facebookiin asetus, joka edellyttää hyväksyntää oman nimen merkitsemisestä vieraisiin julkaisuihin.

Estä itsesi merkitseminen vieraisiin Facebook-julkaisuihin.

Asetus löytyy kohdasta Asetukset ja yksityisyys > Asetukset > Profiili ja merkitseminen > Tarkistettava.

Ja tietenkin aina kannattaa miettiä, voisiko Facebookin käyttöä vähentää. Miksi käyttää palvelua, joka sallii luvan kanssa käyttäjiensä huijaamisen?

7 kommenttia:

Zarr kirjoitti...

Aiheeseen liittyvä:

https://www.theverge.com/2021/10/3/22707860/facebook-whistleblower-leaked-documents-files-regulation

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kuvastaa hyvin, miten yhtiön sisällä ajatellaan. Viis vahingoista, tärkeintä on rahanteko.

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Kullostaa tutulta. entinen naisystäväni oli samanlainen, erittäin kiinnostunut rahasta ja oli valmis nostamaan täysmittaisen sodan yhdestä huonosti harkitusta sanasta.

Tämä naisystävä on entinen, eikä naamakirjakaan hiukkaakaan houkuta. Ja minun maailmassani pysyy rauha.

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää siltä, että kun ostaa mainoksia Facebookissa, niin voi julkaista mitä tahansa soppaa FB:ssä tarvitsematta pelätä bannaamista. Yksi esimerkki on tämä miehitetystä Itä-Ukrainasta toimiva Kreml-mielinen "päätoimittelija", joka julkaisee FB-sivuillaan mitä synkintä soopaa koronarokotteista ja järjestelee koronarajoitusten vastaisia mielenosoituksia. Sama on kaverinsa desantin osalla. Mitä tahansa vihapuheita julkaistaan, mutta bannia ei tipu.

Markus kirjoitti...

Itse lähdin Instagramista, Facebookista ja itse asiassa hieman myöhemmin WhatsAppistakin jo vuosia sitten periaatteellisista syistä. Onneksi aikuinen ihminen pärjää "perinteisesti" puheluilla ja tekstareilla (imessagella apple-tyypit ja signalilla android-tyypit).

En tiedä, toimiiko enää nykyisin mutta aikoinaan oli piilotettu URL, jolla sen OIKEAN facebookista poiston pystyi tekemään. Se oli muistaakseni facebook.com/help/delete_account.

Sehän ei poista oikeasti tiliä, joka löytyy sieltä jostain asetuksista jotka on varmaan jo muuttanut vuosien saatossa olomuotoaankin usein. Kuitenkin se profiilin yhteydessä oleva nappi.

Tuossa oli jokin ajastus, olisiko ollut kuukausi katumusaikaa. En muista sitäkään.

Kuitenkin, on täysin mahdollista, että tuokin toiminnallisuus on kaikessa hiljaisuudessa otettu kokonaan pois ja jäljellä on vain se "tilin passivointi". Harva tuosta silloinkaan tiesi. Se on niin hämäävä se tilin passivointi.

Ainoa "sosiaalisen median" kanava, jota käytän aika pakostakin, on YouTube. Se on korvannut television täysin. Sieltä löytyy kuitenkin valtavasti oman alani (englanninkielistä) materiaalia ja opetusvideota. Eikä kyllä ole elämää mitenkään haitannut tuo (epä)"sosiaalisen median" poisto elämästä. En edes ymmärrä miten tuollaisia palveluita voi mitenkään kutsua sosiaalisiksi. Samat ihmiset pyörivät vuosikymmenestä toiseen jaarittelemassa toisillensa.

Olen kuitenkin niitä IRC/BBS-ajan pioneereja. Se oli oikeasti sosiaalista nuorena sällinä!

Anonyymi kirjoitti...

Mutta oi ihanuutta, Facebook on komeasti nurin ollut jo tuntikausia.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ja juuri eilen oli USA:n televisiossa haastateltu Facebookin häikäilemättömästä toimista kertonutta ex-johtajaa. Paha sai heti palkkansa. Toivottavasti vain sattumalta.