maanantai 10. elokuuta 2020

Rikkaiden ja kuuluisuuksien sähköpostiosoitteet kirjana

Selatessani kirjahyllyä käteeni osui ohut kirja nimeltä E-Mail addresses of the Rich & Famous. Kirja on päivätty huhtikuulle 1994 ja nimensä mukaisesti se sisältää rikkaiden ja kuuluisten ihmisten sähköpostiosoitteita. Vähän kuin sähköpostien puhelinluettelo, siis.

Ajankuva vuodelta 1994: sähköpostiosoitteiden puhelinluettelo.

Tämän päivän näkökulmasta kirja on täysin pöhkö, mutta ajankuvana se on kiinnostava. Mielenkiintoinen on myös kirjan tekijä: Seth Godin. Esipuheessa hän kertoo kirjoittaneensa yli 400 teosta, enimmäkseen haamukirjoittajana. Nykyään Seth Godin on erittäin tunnettu markkinointiguru, joka tunnetaan erityisesti lupamarkkinoinnin (permission marketing) pioneerina. Hän on käynyt useasti Suomessakin puhumassa. Jostain syystä Wikipedia ei mainitse tätä kirjaa hänen CV:ssään. Eikä niitä 399 muutakaan. 

Kirja alkaa sanoilla "I love email. Every time the little You've got mail annoucement sounds, my heart beats a little quicker. What unknown treasure, unexpected kudos or undeserved flame lies in my mailbos?"

Suhtautuminen sähköpostiin on totisesti muuttunut! Jos vuonna 1994 sähköposti olikin vasta harvan käytössä, nykyään tilanne on päinvastainen: enää harva käyttää sitä pääasiallisena kanavana. Sosiaalinen media ja erilaiset alustat ovat korvanneet avoimen sähköpostin, joka työntää roskaa, haittaohjelmia ja turhia tiedotteita niin paljon, että harvatkin asialliset viestit tahtovat hautautua vyöryn alle.

"I love getting mail, and so far I've managed to find the time to respond to everyone who writes to me", Godin lupaa. Epäilenpä, että tämäkin on muuttunut. 

Esipuheen lopuksi Godin varoittaa kustannuksista: "Tällä hetkellä Compuserve veloittaa 0,15 dollaria jokaisesta saapuvasta internet-sähköpostista." Auta armias, jos vastaanottaja joutuisi vieläkin maksamaan saapuvista viesteistä!

Kirjassa on myös tervehdys Vinton G. Cerfiltä, joka tuolloin työskenteli MCI Data Services -yhtiön palveluksessa ja oli Internet Societyn presidentti. Hänellä oli jo tuolloin kolmen päivän matkan jälkeen 400 lukematonta viestiä odottamassa. Etuoikeus, jonka olemme sittemmin saaneet kaikki jakaa. 

Osoitteissa on vain vähän kiinnostavaa. Valtaosa osoitteista on alan yhtiöiden johtajia ja muita avainhenkilöitä. Celebrities-kategoriassa on mm. John Perry Barlow (Grateful Dead), Pat Buchanan (pyrki presidentiksi 1992 ja 1996), Jean Chretien (Kanadan pääministeri) sekä Bob Hoskins (elokuvanäyttelijä).

Sähköposti oli vuonna 1994 vielä isojen yhtiöiden varassa, kuten Compuserve, MCI Mail ja Aol.com, tai sitten yliopistojen ja valtion organisaatioiden nimissä. Vain EFF näyttää hankkineen jo oman domainin.

Suomessa sähköpostihakemistoja ei julkaistu, mutta 90-luvun jälkipuoliskolla erilaiset web-sivujen hakemistot kokivat hetkellisen suosion. Tänään niidenkin ajatus tuntuu lähinnä huvittavalta.

Laitan kirjan takaisin hyllyyn muistuttamaan internetin viattomuuden ajasta.

10 kommenttia:

Jari kirjoitti...

Internet oli hieno juttu. Miksi sellaista ei keksitä uudestaan?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Niin OLI.

jeejee kirjoitti...

Ex-työkaveri omistaa 90-luvulla julkaistun "Suomen internet -hakemisto" -tms kirjan.

Siinä oli aihealueittain "kaikki" suomalaiset web-osoitteet, ja viimeisenä liitteenä oli kaikki tärkeät sähköpostiosoitteet. Ainakin kaikki kansanedustajat siinä oli listattuna.

Itsellä oli muistikuvia kun tuota hakemisto-kirjaa myytiin ihan R-kiskoilla. Kylmät väreet meni pitkin selkää kun pääsin selaamaan sitä joskus 2010 tienoilla.

Anonyymi kirjoitti...

Ostin joskus 90-luvun puolivälissä Internet AtoZ -kirjan. Siinä oli ”kaikki” internet-osoitteet listattuna. Kooltaan kirja oli paksumpi kuin Stadin puhelinluettelo. Hölmöyksissäni olen sen heittänyt roskiin.

Anonyymi kirjoitti...

Nelosella pyörii juuri Octopussy (Bond-leffa vuodelta 1983). WWW oli melkein kymmenen vuoden päässä tulevaisuudessa.

Vielä vuonna 1982 koko Internet mahtui pieneen paperikirjaseen (Arpanet Directory).

Werner Herzogin dokumentissa Lo and Behold mainitaan sama luettelo Arpanetin kaikista käyttäjistä ja haastatellaan Danny Hillisiä.

Anonyymi kirjoitti...

Olen pohtinut että kun saan sähköpostiin ulkomaalaiselta "kauniilta naiselta" viestin jossa hän vannoo rakastavansa minua tai pyytää rahaa hätää varten, niin onko rasistista olla vastaamatta hänelle?

Toinen asia mitä pohdin että ovatko rakkauskirjehuijarit homofoobikkoja kun en ole koskaan saanut homoilta näitä viestejä, vaan aina olettavat että olen hetero ja kaunis nainen lähettää viestin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Sähköpostissa oli alkuaikoina mahdollisuus kirjoittaa vastaanottajan osoitteen sijaan tähtiä, jolloin viesti lähetettiin KAIKILLE verkon käyttäjille.

Voi vain kuvitella (ei, ei sittenkään voi) mitä tapahtuisi, jos ominaisuus olisi jätetty smtp-protokollaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ei minun sähköposti roskaa mitenkään erityisesti. Enkä ole vaihtanut sähköpostittelua muuhun viestintään.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös joskus ollut "Eemeli" -niminen sähköpostiosoitteiden hakemisto?

Sari kirjoitti...

Onpa hassu kirja! Muistan itsekin vielä miten erilainen koko sähköpostin konsepti sen alkuaikoina oli. Itselleni tulee nykyään niin paljon meilejä, että en millään kerkeä kaikkiin vastailla. Työssänikin sähköposti on pdf muokkausohjelman ohella tärkein työvälineeni.