sunnuntai 2. elokuuta 2020

Maskisuositus tulee vihdoin ja sen myötä kaikki voittavat

Ennakkotietojen mukaan THL julkaisee kuluvalla viikolla maskien käyttösuosituksen julkisiin tiloihin ja joukkoliikennevälineisiin.

Lööppi 3.8.2020: THL aikoo suositella maskien käyttöä.

Näyttö maskien hyödyistä tavallisten kansalaisten arjessa on vähintäänkin kiistanalaista. Asiantuntijoiden ja suomalaisten lääkärien mielipiteet jakautuvat. "Maskit vai ei" on muuttunut farssiksi, joka on pakko saada loppumaan.

Olemme tottuneet siihen, että asiantuntija kertoo miten asiat ovat. Maskiasioissa yhtä totuutta ei ole, ja se on koronan ahdistamalle kansalaiselle kestämätön tilanne. Epävarmuus ja pelko tulevasta vaativat viranomaisia tekemään edes jotain. Kriisissä on tärkeää, että ihminen pystyy kanavoimaan huolensa toimintaan. Maskien vaatiminen on konkreettista toimintaa, eräänlainen huolen ukkosenjohdatin.

THL:n suositus maskien käytöstä on looginen myös siksi, että sen avulla organisaatio suojaa oman selustansa. Jos koronatilanne syksyllä pahenee, kukaan ei pääse syyttämään THL:ää siitä, että se viivytteli maskisuosituksen antamista. Jos tilanne pahenee maskeista huolimatta voi sanoa että suositus oli tarpeellinen, mutta ihmiset eivät noudattaneet sitä riittävästi, tai että ilman maskeja tilanne olisi vieläkin pahempi.

Maskisuositus on siis win-win, jossa kaikki voittavat. Maskikauppiaille se on todellinen tripla-win, sillä verkkokauppa käy kuumana ja maskien hinnat vaihtelevat 1-10 euroa kappaleelta. Maskikauppa ei ole nappikauppaa.

Jos kerran lääkärien mielipiteet asiasta menevät ristiin, itselläni ei ole mahdollisuutta omaan kantaan asiasta. Eikä sitä tarvitakaan. Korona ja maskipakko ovat olleet kiintoisa harjoitus siitä, miten yrittää tehdä oikeita päätöksiä niukan ja ristiriitaisen tiedon valossa.

Olen kuitenkin tehnyt muutamia havaintoja. Maskeja käytetään eniten siellä, missä korona jyllää pahiten. Siitä voi päätellä, että maskit ovat vain yksi osatekijä isossa palapelissä, ei mikään hopealuoti, joka pelastaisi Suomen uudelta aallolta.

Maskien oikeaoppinen käyttö on hankalaa ja maskeja pitäisi vaihtaa monta kertaa päivässä. Tämä voi selittää erot myös tutkimustuloksissa. Oikein käytettynä valvotussa ympäristössä (kuten sairaalat) maskeista on varmasti hyötyä, eihän henkilökunta niitä muuten käyttäisi. Kansalaisen arjessa tilanne on ihan toinen. Arvailujen varaan jää, miten paljon väärinkäytetyt maskit hyödyttävät.

Liekö syynä sitten korona-ahdistus vai tunnelinäkö, mutta muutama arvostamani toisen alan asiantuntija on fiksaantunut maskiasiaan. Eräs tunnettu dosentti ja kielitieteiljä tyrmäsi Twitterissä kotimaisten lääkärien maskikriittiset kannat "potaskaksi", ja kun yritin kysyä asiasta, blokkasi minut (ja monet muut). Vain ne asiantuntijat, jotka puhuvat oman käsityksen mukaisesti, ovat uskottavia. Näin toimii ihmisen mieli.

Miksi maskeista halutaan viranomaisen suositus? Eikö normaali maalaisjärki ja oma valinta riitä? On ollut tapana kritisoida suomalaisten holhousyhteiskuntaa ja pikkutarkkoja määräyksiä, mutta korona-aikana niitä on suorastaan vaadittu. Tarvitsemme viranomaisen suosituksen, jotta voimme tehdä sen, mitä muutenkin pitäisimme suositeltavana.

THL voi antaa vain suosituksen. Senkään jälkeen maskien käyttö ei ole pakollista. Kävin eilen Tampereella, seurasin ihmisiä kaduilla ja kauppakeskuksen liikkeissä. En koko päivänä nähnyt yhtään maskin käyttäjää. Kauppojen ja kahviloiden myyjät sanoivat kysyessäni, että maskeja näkee tuskin lainkaan. Eräs myyjä arvioi joka 500. asiakkaan käyttävän kasvomaskia. Toiseen kauppaan maskeja oli toimitettu henkilökunnan käyttöön, mutta kukaan ei ollut käyttänyt niitä.

Miten paljon käyttäjiä Tampereella mahtaa olla suosituksen jälkeen? Pitäisikö olla, jos tartuntoja on siellä vain kymmenesosa Helsingin luvuista? Tulisiko maskisuosituksen olla alueellinen, kun alueiden tilanteet ovat niin erilaisia?

Maskisuosituksen puuttuminen on ollut pitkään purnauksen aihe. Kun se nyt poistuu, ukkosenjohdattimeksi tarvitaan uusi aihe. Ennustan, että sellaiseksi nousevat ne, jotka eivät noudata suositusta tai tulkitsevat sitä eri tavoin. Some ja lehtien yleisönosastot täyttyvät kohta kirjoituksista, joiden mukaan kansalaiset pitää saada ruotuun ja suositus muutettua pakoksi. Tehkää jotain!

17 kommenttia:

henris42 kirjoitti...

Kunhan tulee suositus eikä pakkoa.

Olen nyt täällä Italiassa menoa seurannut, erikoista on kuonokoppaelämä. Juuri äsken taiavs repesi täällä Comossa, ja sisälle sit kumminkin ja maskit jäi märkinä rannalle.

Täällähän on kai määrätty (hotellin setä kertoi seikkaperäisesti), että julkisissa sisätiloissa on käytettävä. Autonvuokraus oli aika hassua.

Mutta näkee täällä että yhteiskunnan saa toimimaan, ja italialainen tapa mikä ei kuitenkaan kyttää, on toimiva. Pelkään vaan että suomalainen systeemi menisi ryhmäpaineen ja erityisesti kyttäyksen kautta, ei sillä että kukin ajattelee omilla aivoillaan. Kirjoitan tätä ihan ravintolan sisältä, mutta täällä on valtavat turvavälit ja samassa sektiossa mun kanssa yksi satsi sakemanneja. Kukaan ei ole todellakaan tulossa iholle.

Tuleeko Suomessa "turpiin jos ei maskia" porukkaa?




Anonyymi kirjoitti...

"Miksi maskeista halutaan viranomaisen suositus?"

Suurin syy lienee, että maskisuositusta haluavat pääsevät sen jälkeen paheksumaan _muita ihmisiä_ maskin käyttämättömyydestä suositukseen vedoten. Kyttäystä pelkään siis minäkin.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

En ymmärrä yhtä asiaa. THL suosittelee hihaan tai käteen aivastamista jotta pärskeet eivät leviäisi ympäristöön.
Eikö nyt ole päivänselvää että maski suojaisi paremmin vastaavassa tilanteessa.

Kuitenkin THL puhuu vain maskin kantajan ongelmista eikä oikestaan missään ota kantaa siihen, kuinka maski suojaisi MUITA ympärillä olevia ihmisiä.

Anonyymi kirjoitti...

Koronatartuntoja jäljittävä mobiilisovellus on määrä ottaa Suomessa laajamittaisesti käyttöön syyskuussa.

OK. Bluetooth jatkuvasti avoinna. Akku tyhjenee ja pieni pelko aina tietoturvallisuudesta.

Mitäs mieltä Petteri itse? Asennatko sovelluksen?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Useimmilla Bluetooth on muutenkin koko ajan käytössä mm. askelmittarien (kuten itsellä), älykellojen ja langattomien kuulokkeiden vuoksi. Koronaseuranta ei tässä kokonaisuudessa juuri vaikuta.

Kyllä, asennan sovelluksen heti kun se tulee.

PL kirjoitti...

Alan käyttämään maskia julkisilla paikoilla heti kun sellaisen saan valtiolta. Omalla rahalla en sellaista hanki, kun en sitä tarvitse.

Anonyymi kirjoitti...

https://www.bitchute.com/video/iYlKNTEJAbtP/
https://www.bitchute.com/video/Gdmxydv23Xlq/

Noilla videoilla sama henkilö kertoilee kontaktien jäljittämisestä ja sitten
myös tosta maski-ideasta

https://olennaisiafaktoja.wordpress.com/2020/04/29/dr-erickson-suojautuminen-heikentaa-immuunijarjestelmaa/

Lääkäri kertoo maskeista ja käsien pesemisestä.

https://tinyurl.com/y485guwh

Tossa kuvassa on virus, joka näyttäis läpäsevän maskin.

Anonyymi kirjoitti...

Alan pesemään käsiä heti kun valtiolta saan siihen tarvittat saippuat. Alan yskiä hihaan heti kun valtio kustantaa hihat. Jos maskeja pitää käyttää, niin kyllä yhtä luonnollisesti niidenkin pitää tulla valtiolta.

henris42 kirjoitti...

Mitä Petteri olet miltä korona sovelluksista?
Minusta mitä saadaan on vain uusi big data juttu, mitä on helppo väärinkäyttää tulevaisuudessa esim kansalliseen turvallisuuten vedoten.

hdmi kirjoitti...

Eiköhän visiiri ole parempi. Helppo puhdistaa:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/yhdysvaltalaislaakarien-mukaan-visiiri-olisi-kasvomaskia-parempi-suoja-tasta-syysta-niita-ei-kuitenkaan-tulla-nakemaan-valtavirrassa/7832574#gs.cnyoee

Anonyymi kirjoitti...

https://pbs.twimg.com/media/EQE7ctSW4AAdNdo?format=jpg&name=900x900

Tossa on huippusalainen koronasuoja; liekö tulossa pakolliseksi...

Henris42
https://www.bitchute.com/video/iYlKNTEJAbtP/

Tuossa koronasovelluksesta, linkkaa eteenpäin.

Anonyymi kirjoitti...

Saataisiinko samalla puhekielto julkisille paikoille? Hengitystä on vaikea kieltää, yskittäessä pitäisi muutenkin jäädä kotiin joten jäljelle jää puhuminen. Joka kerta kun avaat suusi niin miljoonia pieniä sylkipartikkeleja leviää ympäristöön. Jos valtiovalta antaisi virallisen puhekiellon julkisilla paikoilla, poislukien vain aivan välttämätön kommunikointi, leikattaisiin kontaminaatioriskiä melkoisesti.

Anonyymi kirjoitti...

https://www.facebook.com/RealJasonDaniels/videos/1369228796800987/
Petteri, mitä mieltä oot ton videon kertomasta maskikontrollista
AI:n avulla.

Anonyymi kirjoitti...

Näin sattumalta eilen hyvän uutisen koskien FFP2 (N95) maskien puhdistusta uudelleenkäyttöä ajatellen.

Jutun lopussa on likki tutkimukseen, jossa selvitettiin "Multicooker" (ts. Riisinkeitin, jossa on myös hidas valmistus) soveltuvuutta N95 maskien puhdistamiseen 20 kertaa ja tulokset ovat varsin hyviä.

Se tietää sitä, että kustannuksia ja jätettä voi vähentää yhteen viidesosaan ts. 80% alkuperäisestä, jossa maskeja käytetään vain kerran.

Tuollaisten risinkeittimien tehot ovat 700W-1200W. Yksinkertaisuuden vuoksi käsittely kestää 1000W 50 min, niin tavaonomaisen noin 0.15 euroa per kWh maksavan sähkön (siirto+verot) kaikkineen yksi puhdistus maksaa keittimellä 12.5 eurosenttiä. 20 kertaa siten 2.5 euroa.

Puhdistuksen hinta putoaa vielä niin monenteen osaan kun puhdistaa useampia maskeja kerralla.

Testissä ei kokeiltu puhdistaa kirurgisia maskeja eikä kangasmaskea, mutta hyvin suurella todennäköisyydellä niiden osalta myös voisi käyttää samaa menetelmää.
Jälkimmäisiähän on neuvottu joko pesemään 60 asteisessa vedessä koneessa tai keittämään 5min kattilassa.

Sairaaloissa välinehuolto puhdistaa ei kertakäyttöiset leikkausvälineet (sakset, pihdit, atulat, pinteet, ...) pesemällä ne pesuaineliuoksessa, josta ei jää jäämiä. Sen jälkeen tarvikkeet laitetaan kertakäyttöiseen pussiin ja ne steriloidaan kuumentamalla ja paineisessa autoklaavissa. Wikipedian sivun kuva on antiikkinen, modernimmista löytää kuvia hakukoneella etsimällä.

Autoklaavi ei kuitenkaan sovi FFP2 (N95) ja kirurgisten suojien materiaaleille, joten tuo ACS:n julkaisema tutkimus on varsin hyödyllistä tietoa paineistamattoman puhdistuksen vaikuttavuudesta.

Anonyymi kirjoitti...

Tarviiko suosituksien mukaan käyttää maskia jos on Koronan jo sairastanut? Eikös tällähetkellä ole tutkittu että tauti ei pitäisi uudestaan tarttua ja eikä sitä voi sen mukaan levittää..

digitalbeat kirjoitti...

En ihmettele että levität disinformaatiota, koska et seuraa oikeita tutkimuksia. Sitten toukokuun 29.5.2020 ei ole havaittu maskilla olevan mitään hyötyä.


https://aijaa.com/ZJGMUw