tiistai 8. lokakuuta 2019

Trump osoitti pilviriippuvuuden vaaran

USA:n presidentti Trump kieltää Venezuelalta Adoben ohjelmien käytön. Ohjelmat ovat kuvankäsittelyn ja graafisen teollisuuden de-facto standardi, joten päätöksellä on merkittäviä seurauksia.

Pahinta on, että ohjelmien käyttö loppuu USA:n hallinnon määräyksellä, eikä ohjelmista maksanut asiakas voi tehdä mitään. Jos on maksanut etukäteen käytöstä, rahasta ei saa edes hyvitystä.

Tilien sulkemisen vuoksi käyttäjille tulee kiire pelastaa tiedostonsa pilvestä ja keksiä, millä ohjelmilla jatkossa tekisivät töitään. Kuvankäsittelylle on helppo löytää korvaaja, mutta videoeditointi, sivuntaitto ja Lightroom-kuva-arkisto ovat liki mahdottomia korvata. Niiden tiedostomuodot ovat valmistajan omia, joten kilpailevat ohjelmat eivät pysty avaamaan jo tehtyjä töitä. Kaikki pitää aloittaa alusta.

Pilvipalvelut ovat moderni ja vaivaton tapa hyödyntää niin ohjelmia kuin viihdettäkin. Ihmiset eivät enää osta dvd- ja cd-levyjä, vaan katselevat elokuvia Netflixistä ja kuuntelevat musiikkia Spotifystä. Vaivattomuuden hintana on kuitenkin riippuvuus. Palvelu voi loppua, jolloin käyttäjä huomaa olevansa voimaton ja ettei omista yhtään mitään. Hän on todellakin ostanut vain palvelua.

Juuri tästä syystä käytän itse vanhaa Adoben Lightroom 6.14-versiota. Se on viimeinen, jonka pystyi vielä ostamaan omaksi. Minun kuvankäsittelyäni eivät Trumpin tai USA:n oikut heilauta, olen maksanut ohjelmasta ja käytän sitä miten lystään.

Maksavien asiakkaiden tilien sulkemisella on kauaskantoisia seurauksia. Se herättää epäluuloa amerikkalaisia nettijättejä kohtaan ja saa niin Euroopan kuin Aasiankin kehittämään kilpailevia tuotteita. Digitaalisella riippuvuudella Yhdysvalloista voi olla vakavat seuraukset. Kyberomavaraisuus nousee nyt arvoonsa.

Trumpin toiminta tuo mieleen Snowdenin paljastukset. Tiedettiin, että urkinta olisi teknisesti mahdollista, mutta kukaan ei uskonut, että USA oikeasti urkkisi niin kattavasti ja härskisti, kuin mitä dokumentit osoittivat. Myös USA:n teknologiaylivoiman riski on ollut tiedossa, mutta harva on uskonut sen voivan toteutua. Iran, Pohjois-Korea ja Syyria ovat olleet jo aiemmin sulkulistalla, mutta Venezuela tuntuu olevan eri kategoriassa.

Adoben päämajassa taatusti kiroillaan. Venezuela on pieni markkina-alue, mutta Trumpin hallinnon esimerkki riittää pelottamaan maailmanlaajuisesti asiakkaita -- eikä yksin Adoben, vaan myös Microsoftin, Googlen ja Applen asiakkaita. Adoben päätös rankaisee niitä, jotka ovat käyttäneet ohjelmia laillisesti, eivätkä niiden piraattiversioita.

Seuraavaksi Trump saattaa katkaista epäsuosioon joutuvan maan Office 365-käytön, jolloin Word ja Excel lopettavat toimintansa. Uhattuina ovat myös pilvipalvelut (kuten Dropbox ja Onedrive), Paypal-maksut, Googlen toimistosovellukset sekä Android- ja iPhone-laitteet. Entä jos Trump päättää sulkea myös AppleID:n ja Googlen tilit?

Tuoreessa muistissa on vielä Huawein joutuminen mustalle listalle, samoin monien muiden kiinalaisvalmistajien (kuten maailman suurimman videovalvontajärjestelmien valmistajan, Hikvisionin).

Trump käyttää häikäilemättömästi -- ja pitkällä tähtäimellä oman maansa etua vahingoittaen -- hyväkseen teknologian antamaa valtaa. Meidän muiden on viimeinen hetki herätä oman teknologiamme kehittämiseen.

Lisäys 9.10.2019: Presidentin määräys 13884 näyttäisi koskevan vain Venezuelan valtion organisaatioita. Jos näin on, ihmetyttää miksi Adobe sulkee myös kotikäyttäjien ja yrityskäyttäjien tilit.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Edellinen työpaikkani oli hyvin Microsoft-uskovainen, esim. osastoja yritettiin saada siirtymään pois Linux- ja Mac-käytöstä, vaikka ne olisivat hyvin pitkälle hoitaneet itse ylläpitonsa. Kun Gmail tuli, tuli tietohallinnolta kovat ukaasit siitä, että työsähköposteja ei saisi hoitaa käyttäen ulkomailla sijaitsevaa palvelinta. Mutta sitten kun Microsoft lanseerasi O365-tuotteet, niin lähes välittömästi unohtui tuo mantra.

Petterin kommentti omien vastaavien tuotteiden kehittämisen tarpeesta on hyvin osuva, jos Yhdysvaltain presidentiksi voi päästä noin tuulella käyvä henkilö, niin riippuvuutta sikäläisistä ohjelmistotaloista on alettava pikimmiten purkamaan.

Lanttu kirjoitti...

Ei hätää:
https://openpirate.org/search.php?q=adobe&apps=on&page=0&orderby=99

Ohjelmat löytyvät vapaasti verkosta.

deckfromacard kirjoitti...

Laitanpa tänne saman mitä Twitterissä sanoin:
"Sattuipa eräänä päivänä että Suomessa tehtiin Yhdysvalloille epämieluinen julistus ja Suomen valtionhallinnon sekä kaikkien suomalaisyritysten Office- ohjelmistot lakkasivat toimimasta."

Olemme tulleet aikakauteen jona tämä voi oikeasti olla mahdollista.

deckfromacard kirjoitti...

Facebookin Libra kryptovaluutan lohkoketjun kontrolli on tarkoitus hajauttaa. Mutta jos se hajautus tehdään yhdysvaltalaisten teknologiajättien kesken (tai edes enemmistöllä), jää mahdollisuus siihen että hallinnon päätöksellä valuutan käyttö jossain maassa tai joltain tililtä estettäisiin.

Anonyymi kirjoitti...

jos syvemmin ajattelee niin tällä on oikeasti kauas kantoisia seurauksia, mielestäni pitäisi vaikka kirjata lakiin, tyylin että esim valtiohallinnon koneille pitäisi asentaa officen tilalle aina joku vapaa office ohjelmisto jos ms. lakkaa toimimasta, ns. olisi aina joku vapaaa ohjelmisto / pilvi varalle.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Veikkaan, että Trumpin toiminnan seurauksena näitä asioita aletaan ottaa huomioon huoltovarmuudessa yhä enemmän.

Anonyymi kirjoitti...

https://www.rt.com/op-ed/470556-adobe-sanctions-europe-software-ban/

PL kirjoitti...

Noissa nm. Lantun mainostamissa piraatti-kopioissa on vaan se ongelma, että nykyään kannattaa tarkoin harkita, onko varaa ottaa taloudellinen riski käräjille joutumisesta. Tekijänoikeusjärjestöt kun eivät ole tunnetusti kovin armollisia korvausten kanssa. Mutta jos on valmis ottamaan vaikka 10 000 euron edestä maksettavaksi vastapuolen oikeudenkäyntikuluja ja varsinaisia tekijänoikeuskorvauksia, niin mikäs siinä. Tyhmästä päästä kärsii vain rahapussi, ja todennäköisesti luottotiedot.

Lanttu kirjoitti...

Tuskin Venezualainen tuomioistuin tuomitsee asioita amerikkalaisen yrityksen eduksi. Käytännössä maissa, jotka ovat amerikan kiusaamia, tuskin tuomioistuimet suojelevat amerikkalaisten yritysten etuja mitenkään. Kyllä jo kiinassakin varmaan on aika toivotonta tehdä rikosilmoituksia kopioinnista. Mene Pohjois-Koreaan haastamaan oikeuteen, niin joudut itse vankilaan loppuiäksesi.

Toivotonta lienee oikeuden käynnit myös muslimimaissa. Jos kristittynä haastat muslimin oikeuteen muslimimaissa, niin sinulta hakataan käsi pois. Näissä asioissa pitää olla realistinen eikä lähteä aukomaan päätään sellaisiin maihin, joissa ei suojella vääräuskoisten oikeuksia.

Lanttu kirjoitti...

Teknologioiden siirtoon liittyy Wassenaarin jästelyt.
https://www.wassenaar.org/

Lanttu kirjoitti...

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lokari/trump-petti-liittolaisensa-kurdi-on-tehnyt-tehtavansa-kurdi-saa-menna/