torstai 13. lokakuuta 2016

Putkosen informaatiosota tuulimyllyjä vastaan

A-studiossa nähtiin eilen 12.10.2016 kiinnostava tapaus, kun ensimmäinen aihe kertoi Venäjän infosodan menetelmistä ja seuraavassa aiheessa perussuomalaisten puoluetoimiston viestintävastaava Matti Putkonen sovelsi aivan samoja menetelmiä omassa asiassaan (Yle Areenassa kuukauden ajan). Vahva, tinkimätön mielipide, asiantuntijoiden vähättely ja syytökset THL:n sidonnaisuuksista olivat kuin suoraan informaatiovaikuttamisen oppikirjasta. Tunne ratkaisee, faktat ja asiantuntijamielipiteet ovat toisarvoisia.

Eikä Putkonen häpeillyt keinojaan, vaan oli niistä ylpeä: "Millä tämä asia saadaan jokaisen kansalaisen tietoon? Lepakosta tehtiin uusi Rapalan viehe, kolmikoukkuinen, jonka heitin toimittajamereen ja hups - tarttui."

"Toimittajat tarttuivat vieheeseeni".
Tällä hän viittasi perussuomalaisten viime viikon ulostuloon, jossa väitettiin lepakkojen räjähtelevän infraäänen vaikutuksesta. Tiedon Putkonen oli löytänyt googlaamalla.

Putkonen lisäsi itse infraääniaallot.
A-studioon oli pyydetty myös infraäänistä oireileva Leena Kurikka ja THL:n tutkija. Jälkimmäisen mukaan ei ole tiedossa vaikutustapaa, jolla normaalin voimakkuuden infraäänet voisivat vaikuttaa ihmisen terveyteen. Leenan oireet olivat epäilemättä tosia, mutta niiden syistä ei ole varmuutta.

Kurikan mukaan erityisen haitallisia ovat "pulsoivat infraäänet". Mitähän se tarkoittaa? Google löytää yhden osuman ja sekin on Turun Sanomien mielipidekirjoituksesta.

Infraäänten olemus tuntui olevan epäselvä myös Putkoselle itselleen. Hän sanoi tutkijan olevan väärässä erottaessaan infraäänet ja paineenvaihtelut: "nopeataajuinen infraääni on juuri tätä paineenvaihtelua".

Putkosen fysiikan opinnoista lienee aikaa. Kerrataan siis, että infraäänet ovat matalataajuisia (0-20 Hz) ääniä, joita korva ei kuule. Kovilla voimakkuuksilla ne voivat aiheuttaa epämääräisiä tuntemuksia -- esimerkiksi kummitustalojen vaikutuksia on selitetty tuulen rakenteissa synnyttämillä infraäänillä.

Väite nopeataajuisesta infraäänestä on oksymoroni, aivan kuten äänekäs hiljaisuus tai älykäs idiootti. Mutta kun asian esittää Putkosen tavoin vakuuttavasti ja kirkkain silmin, kuulijat ottavat sen todesta. Juuri tätä on informaatiovaikuttaminen.

Lääketiede ei tunne mekanismia, jolla infraäänet vaikuttaisivat ihmiseen kielteisesti. Sellainen voidaan jonain päivänä löytää, joten omissa tuomioissa kannattaa olla varovainen. Tällä hetkellä tiede ja faktat eivät kuitenkaan tue Putkosen väitteitä.

Itse asiassa wind turbine syndrome muistuttaa kovasti matkapuhelinsäteilystä ja sähköyliherkkyydestä (sähköallergia) kärsivien oireita. Yhteistä niille on, että henkilöt kokevat vakavia terveysongelmia, joita ei voida laboratorikokeissa yhdistää aiheuttajaan ts. oireet eivät poistu, vaikka lähetin sammutetaan koehenkilön tietämättä tai päinvastoin.

Lääketieteen tämänhetkinen kanta onkin, että sähköyliherkkyyden kaltaiset sairaudet aiheutuvat ihmisen oman kehon mekanismeista ja huomion kiinnittäminen niihin vain pahentaa asiaa. Kyse on siis psykosomaattisesta vaivasta.

Kiinnostavaa kyllä, väite "pulsoivan" signaalin erityisestä haitallisuudesta esiintyy myös matkapuhelinsäteilyn yhteydessä.

Mistähän syystä perussuomalaiset ovat nostaneet näkyvästi esille juuri tuulivoimaongelmaiset, joita lienee muutama sata koko Suomessa? Suurempiakin unohdettuja tai vähäteltyjä tautiryhmiä löytyisi. Olisiko informaatiovaikuttamisen taustalla halu rajoittaa tuulivoiman rakentamista ja suosia perinteistä energiantuotantoa?

18 kommenttia:

petrip kirjoitti...

Persujen ulostulon syynä on se, että jotain teemoja tarvitaan kunnallisvaalikampanjaa. Tää on ihan hyvä sinne.

Tuulivoiman vastustaminen on sinänsä kansallishyve. Mutta siihen on asiallisiakin argumentteja. Niillä vaan on vaikeampi vedota kansaan

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tulee siis sote- ja terveysvaalit?

Anonyymi kirjoitti...

"Lääketiede ei tunne mekanismia, jolla infraäänet vaikuttaisivat ihmiseen kielteisesti."

Ja näin Järvinen onnistui juuri kumoamaan lääketieteen tältä osin.

Anonyymi kirjoitti...

"Putkosen informaatiosota tuulimyllyjä vastaan "

Mahtava otsikko.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kiitos :- )

Anonyymi kirjoitti...

@Anonyymi

Ja näin Järvinen onnistui juuri kumoamaan lääketieteen tältä osin.

?

Petterin kommentti on täysin validi. Olemattomuutta ei voi todistaa, ts. sellainen väite ei ole falsifioitavissa. Siksi sellainen väite ja sen vääräksi osoittaiminen ei ole sellainen jota kukaan älykäs ja täysissä järjissään oleva ihminen voi toiselta edellyttää.

Tässä hieman edellä olevasta asiasta jos se ei ole aiemmin tuttua: https://en.wikipedia.org/wiki/Evidence_of_absence

Mutta olemassa olevien asioiden olemassa olon todistaminen on täysin mahdollista, joten mikäli sinulla on tietoa että on olemassa tutkimuksia, joista on julkaistu arvostetuissa vertaisarvioiduissa julkaisuissa niin olepa hyvä. Nyt sinulla on hyvä mahdollisuus tuoda niitä esiin. Kommentoit vain tähän ketjuun ja laitat linkin, niin katsotaan mitä löytyy.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0079610706000927

Anonyymi kirjoitti...

En noista äänistä tiedä, mutta tuulivoima on aikalailla onecoiniin verrattava kusetus. Tosin hienovaraisimmin tehty.. En tiedä onko nykyinen tiedonvälitys tehnyt sen, että minua on alkanut epäilyttää vähän kaikki. Meitä sahataan silmään? Vähän joka asiassa, Bonuskortit, naamakirja, mikäsenytolikaankauppakeskusparkkiasia, mun puhelin suositteli palapelejä, oltiin samaan aikaan tekemässä palapelejä duunissa???
Pikkuhiljaa Terminator elokuvatkin toteutuu? No joo, olen luulosairas? Linkki tuulivoimavideoon: https://www.youtube.com/watch?v=LD5Pufk94HM Tekstityksen englanniksi saa valikosta. Aika hulppeaa, kun työtekijät saavat palkallisen vapaapäivän mielenosoituksiin... Meitä viedää ja me vikistään?

Anonyymi kirjoitti...

Olet horisija selkeästi hoidon tarpeessa, hae pöpilästä vauhtia pösilö:)

Anonyymi kirjoitti...

Lisää:https://www.youtube.com/watch?v=UmF_eWFiamw Kyllä muuallakin alkaa epäilyttämään.

petrip kirjoitti...

tottakai infraäänet vaikuttavat ihmisiin. Tuulivimpaimien infraäänien taso on vaan niin pieni siellä missä on asutusta että se ei voi aiheuttaa mitää. Tai ainakin se on erittäin todennäköistä ettei aiheuta, tästä näyttönä vaikka se että oirehtimisen määrä ei riipu etäisyydestä.

Anonyymi kirjoitti...

Ei pärjää vielä energiahoitaja Sinikka Vasavalle:
http://naamapalmu.com/file/78822

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tässä tieteellistä tekstiä tuulivoimaloiden infraäänistä ja niiden kuulemisesta:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2923251/

hdmi kirjoitti...

"Tunne ratkaisee, faktat ja asiantuntijamielipiteet ovat toisarvoisia."

Mutta vihreäthän ovat aina tehneet näin. Jos faktat ratkaisevat, niin tuulivoimaa ei ainakaan yhteiskunnan tuella rakennettaisi minnekkään. Kaikki torjutut tuulivoimahankkeet ovat tuottaneet yhteiskunnalle satojen miljoonien säästön makasamattomina syöttötariffeina.

Nyt Suomeen rakennetaan sitten aurinkosähkövoimaloita, faktojen valossa täysin mielipuolista hommaa:

http://www.solixi.com/index.cfm?sivu=166

Anonyymi kirjoitti...

https://ilmastotiede.wordpress.com/2016/10/16/suuri-lepakkoskandaali/

hdmi kirjoitti...

Kiitoksia hyvästä linkistä. Eli Ylekin on uutisoinut asian jo kahdeksan vuotta sitten:

http://web.archive.org/web/20080914081955/http://www.yle.fi/uutiset/ymparisto/oikea/id99885.html

"Tuulivoimalat vaarallisia lepakoille
Julkaistu 27.08.2008, klo 20.03
Maalla sijaitsevat tuulivoimalat ovat vaarallisia niiden lähistöllä lenteleville lepakoille, kertoo BBC. Kanadalaisen Calgaryn yliopiston tutkimuksen mukaan tuulivoimaloiden siivekkeiden aiheuttama ilmanpaineen muutos tappaa suuret määrät lepakoita.
Lepakot osaavat väistää itse siivekkeet, mutta ilmanpaineen muutosta ne eivät voi havaita. Tutkijat selvittivät tuulivoimaloiden juurelta löydettyjen lepakoiden kuolinsyitä. Jopa 90 prosenttia lepakoista oli saanut sisäisen verenvuodon keuhkojen alueelle. "

Mikään ei ole punavihermädättäjän mielestä niin hauskaa kuin uhanalaisen eläimen kuolemalle nauraminen.

Anonyymi kirjoitti...

http://arojouni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224714-tehdaanko-tuulivoimamelusta-tutkimusta
Milloinkohan suomessa joku oikeasti aloittaa tutkimukset aiheesta?

Anonyymi kirjoitti...

Pulsoiva tarkoittanee tykyttävää tai huojuvaa.

Tuulivoimalasta lähtee sellainen vähän erilainen ääni joka kerta, kun lapa menee alakuolokohdn ohitse, koska siinä kohdassa ilma puristuu lavan ja varren väliin.

Oikea termi näyttäisi olevan "amlitudimoduloitunut"

"Näistä aerodynaaminen ääni on hallitsevin lapojen suuren vaikutuspinta-alan ja jaksollisen niin sanotun amplitudimoduloituneen äänen vuoksi."

"Tuulivoimalaitoksen jaksollinen käyntiääni on seurausta siiven pyörimisestä ja doppler-ilmiöstä. Ilmiön vaikutuksesta aerodynaamisen äänen taso vaihtelee lavan pyörimisnopeuden mukaan. Lavan ohittaessa maston siiven aerodynaaminen ääni aiheuttaa sekä äänen heijastumisen että uuden äänen lavan ja tornin väliin jäävän ilmakerroksen puristuessa. Maston ja lavan välinen ohitusääni on sitä voimakkaampaa mitä lähempänä lapa on mastoa."

http://www.tuulivoimaopas.fi/tuulivoiman_ymparisto-_ja_muut_vaikutukset/aanet

Tässä videossa kuuluu kyllä hyvin selvästi äänen säännöllinen huojuminen:

https://www.youtube.com/watch?v=JNPhCBwgRhM

- Syltty