lauantai 15. lokakuuta 2016

Pilvipalvelun nurja puoli - näin Google petti Picasa-käyttäjänsä

Jokin aika sitten Google alkoi ajaa alas vuosia sitten ostamanasa Picasa-kuvapalvelua. Kesällä Picasa suljettiin kokonaan, ja vieläpä tylysti: käyttäjän vanha julkinen galleriaosoite lakkasi toimimasta. Ei ilmoitusta uudesta palvelusta, ei ohjausta uudelle sivulle -- vain 404 Not found (elokuussa viesti oli vielä ankeampi: internal error, mutta sen ovat sentään korjanneet).
Kuvasi näkyivät täällä... mutta eivät näy enää.
Vaikka Tivin uutinen kehuu Google Photos -palvelun uusia temppuja, olen itse pahasti pettynyt. Ilmaiskäyttäjänä en voi valittaa, mutta olisin toki maksanut palvelun jatkumisesta. Googlen yksipuolisten toimien jälkeen jouduin siirtämään kuvani muualle. Nykyisin maksan kotimaiselle toimijalle.

Tiedoksi siis, että aiempi Picasawebin kuvagalleriani on nykyään osoitteessa http://petterij.kuvat.fi/kuvat/ (tai osa on, kuvien siirtäminen on hieman työlästä ja vie aikaa, onneksi kuvatiedostot ovat edelleen saatavissa Google Photosin kautta).

Google Photos sisältää monia automaattisia ja kaiketi hauskaksi tarkoitettuja ominaisuuksia, mutta palvelu on kovin sekava. Itselleni ei koskaan auennut, mistä kuvakollaasit ja animaatiot ilmestyivät kuin itsekseen, yllätyksenä ja pyytämättä.

Nörtit ovat tehneet palvelun itselleen, eivät tavallisille käyttäjille. Kaikenlaiset kuvan muka-parantelu toiminnot on suunnattu nuorille mobiilikäyttäjille.

Ilmeisesti julkiset galleriat pudotettiin pois juuri tästä syystä. Nyt kuva-albumeita voi jakaa vain nimetyille käyttäjille. Ajatus kai on, ettei älypuhelinaikana kuvia näytetä julkisesti, vaan niitä jaetaan ainoastaan kaverien kesken. Google Photos haluaa siirtää kännykkäkuvat pilveen ja säilyttää ne siellä.

Pilvipalveluissa käyttäjä on täysin suojaton. Hänellä ei ole mitään neuvotteluasemaa, eikä edes palvelusta maksaminen auta. Perinteisissä sovelluksissa pystyi sentään jättämään päivitykset tekemättä, jos ne kehittyivät väärään suuntaan, mutta tätäkään vaihtoehtoa ei enää ole.

22 kommenttia:

SB kirjoitti...

Itse arvostin Picasassa sitä, että työpöytäsovelluksesta saattoi helposti valita verkkoon lähetettävät kuvat sekä lähettää samalla albumin linkin ystäville. Korvaavaksi ohjelmaksi tarjottu Google Photos Backup on kankea eikä tarjoa muuta kuin valittujen kansioiden synkronoinnin pilveen.

Nyt kuva-albumeita voi jakaa vain nimetyille käyttäjille.

Kyllä kuvia pääsee katsomaan muutkin kuin Google-tilin omaavat, mutta albumin linkki pitää hakea erikseen albumin jakoasetuksista mikä on hidasta.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Nimetyillä käyttäjillä tarkoitan sitä, että albumit pitää jakaa yksi kerrallaan lähettämällä linkki vastaanottajalle. Entisenkaltaista julkista galleriaa ei enää ole. Tämä oli ikävä temppu Googlelta.

Anonyymi kirjoitti...

"Nykyisin maksan kotimaiselle toimijalle" eikös tämä ole vain positiivinen juttu?

Osmo kirjoitti...

Tämä ei ole mitään sen kanssa, mitä Eye-Fi teki. Kun erilaisia pilvipalveluita tuodaan tuotteisiin, joilla sinänsä ei ole mitään tekemistä netin kanssa, on käyttäjä aika omillaan, kun tuottaja päättääkin lopettaa palvelun. Eye-FI lopetti vanhojen korttien tukemisen, enkä siksi voi enää siirtää kuvia kamerasta kännykkään, vaikka tällä sinänsä ei ole mitään tekemistä netin kanssa. Tuli vielä ostettua yksi kortti vajaa vuosi sitten. Hyvitykseksi tarjosivat uutta korttia mitättömällä alennuksella. Minulla on Logitechin kaukosäädin, jossa periaatteessa on sama riski. Tosin siinä ei sentään käyttö voi estyä, vain kinfigurointi.

MS muuten teki myös jotain hämärää Onedrivessa tuon jakamisen kanssa. Nyt katsojalla pitää olla oma MS tili.

SB kirjoitti...

Osmo sanoi...

MS muuten teki myös jotain hämärää Onedrivessa tuon jakamisen kanssa. Nyt katsojalla pitää olla oma MS tili.


Ihan samalla tavalla toimii kuin Google Photos eli kansion tai kuvan voi jakaa toiselle MS-käyttäjälle tai sitten linkkinä kaikille. Katselijalla ei tarvitse olla MS-tiliä.

K kirjoitti...

Eikösevaanolis kaikkein yksinkertaisinta säilyttää kuviaan ainoastaan lokaalisti ja jakaa vaikka imguriin tarvittaessa?

SB kirjoitti...

Kaappo Raivio sanoi...
Eikösevaanolis kaikkein yksinkertaisinta ...


Taisi olla vitsi.

Osmo kirjoitti...

Joo nyt näyttää toimivan.En tiedä mikä toimintahäiriö Olos silloin,kun edellisen kerran kokeilin jakaa Onedrivellä. Pidän kuvia pilvessä varmuuskopioinnin takia sekä siksi, että niihin on kätevä päästä käsiksi milloin tahansa eri laitteilla.

Anonyymi kirjoitti...

>>Kaappo Raivio sanoi...
>>Eikösevaanolis kaikkein yksinkertaisinta ...

>Taisi olla vitsi.

Samaa mieltä Kaappon kanssa. Yhteen teraan mahtuu aika monta kuvaa:
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/56575/dfsnh/Seagate-Barracuda-1-TB-64-MB-7200-RPM-3-5-SATA-III-6-Gb-s-ko

SB kirjoitti...

Anonyymi sanoi...
Samaa mieltä Kaappon kanssa. Yhteen teraan mahtuu aika monta kuvaa: https://www.verkkokauppa.com/fi/product/56575/dfsnh/Seagate-Barracuda-1-TB-64-MB-7200-RPM-3-5-SATA-III-6-Gb-s-ko


Otatko tuon levyn sitten mukaasi kun menet näyttämään kuvia kavereillesi tai sukulaillesi?

Anonyymi kirjoitti...

Säästäkää kaverit ja sukulaiset :) Onneksi ne kuvat on nykyään joissain pilvissä, ettei enää tarvitse kylässä koko iltaa diakuvia projektorilla katsoa.

K kirjoitti...

Taisi olla vitsi.

No kun ei ollut. Jos niitä haluaa kavereileen näyttää, ne voi tarvittaessa laittaa vaikkka imguriin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kyse ei ole yksittäisistä kavereille jaettavista kuvista vaan julkisista gallerioista, siis näin: http://petterij.kuvat.fi/kuvat/. Tämä onnistui hyvin Picasawebillä, mutta ei lainkaan Googlen Photosilla.

Anonyymi kirjoitti...

>Otatko tuon levyn sitten mukaasi kun menet näyttämään kuvia kavereillesi tai >sukulaillesi?
Riippuu kaverista, muutamilla on telakka, johon levy sopii.
Sukulaisille todennäköisesti valitsin 10-20 kuvaa, jotka kopioisin muistitikulle.

Unknown kirjoitti...

Onneksi tajusin irtautua palvelusta jo joku vuosi sitten.

Nämä jätit tekevät erilaisia muutoksia oman mielen mukaan. Ei kannata luottaa vain yhteen.

TKirahvi kirjoitti...

Siis hetkinen. Tuolta Google Photosista saa kyllä gallerioita luotua ja jakaa todella helposti. "Albumit" -> "Luo uusi jaettu albumi" ja sillä selvä.
Pakko oli mennä kokeilemaan kun kuulosti kummalta että tällainen ominaisuus olisi jätetty pois. Ja kahden klikkauksen päässä oli uusi jaettu albumi.

Anonyymi kirjoitti...

Kyse ei ole yksittäisistä kavereille jaettavista kuvista vaan julkisista gallerioista, siis näin: http://petterij.kuvat.fi/kuvat/.

Eipä ole aivan ilmainen, näkyy maksavan 5€/kk tai 50€/vuosi, sis. 500GB. Ei toki mitenkään mahdottomasti mutta pystyisikö gallerian tekemään kohtuullisella vaivalla pikku serverille kotona tai netin virtuaalipalvelimelle?

Alle 5€/kk saa virtuaalipalvelimiakin, joskin yleensä aika pienellä levyllä. Toisaalta joku 10-20 GB riittää sekin tuhansille kuville.

Onhan näitä kuvapalvelinsoftia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_photo_gallery_software
Mikähän olisi helppo ja hyvä?

SB kirjoitti...

TKirahvi sanoi...
Pakko oli mennä kokeilemaan kun kuulosti kummalta että tällainen ominaisuus olisi jätetty pois. Ja kahden klikkauksen päässä oli uusi jaettu albumi.


PJ tarkoitti juuri tuota, että albumit pitää jakaa yksitellen sen sijaan, että olisi yksi julkinen albumisivu.

Täällä on jonkinlainen kiertotie tuon toteuttamiseksi:
http://www.rainsberger.ca/2016/03/29/how-to-make-a-public-album-gallery-page-in-google-photos/

gustavus kirjoitti...

Ainakin itsellä on käytössä tuo parjattu Google Photos, jonne automaattisesti kopioitut kuvat eri kännyköistä saman tilan alle (no, olen ostanut lisätilaa sen teran verran). Sen lisäksi kuvat vielä lokaalilla kovalevyllä ja yksi kopio vielä tallelokerossa. Luulisi näiden riittävän, joskus oli kyllä vielä neljäskin kopio, mutta sen ratkaisun olen jo hylännyt.

Jari kirjoitti...

Helsingin Sanomilta tuli tänään se ilmoitus, joka oli ennakoitavissa:

"HS.fi uudistuu loppuvuoden aikana. Sivusto on tämän jälkeen entistä nopeampi ja toimii erityisen hyvin mobiililaitteilla. HS.fi myös näyttää kauniimmalta ja helppolukuisemmalta.

Samalla Leikekirja poistuu palvelusta. Jos olet tallentanut juttuja Leikekirjaan, kannattaa niiden linkit käydä kopioimassa mahdollisimman pian, sillä tämän jälkeen ne eivät enää ole palvelussa. Löydät tallentamasi jutut osoitteesta HS.fi/leikekirja."


Järkevintä olisi tallentaa lehtileikkeet omalle tietokoneelle, mutta se on todella hankalaa. Sivuilla on käytetty evästeitä, javascriptiä, ym. En keksinyt muuta keinoa, kuin "tulostaa" jutut PDF-tiedostoksi.

SB kirjoitti...

Jari sanoi...
Helsingin Sanomilta tuli tänään se ilmoitus, joka oli ennakoitavissa


Omistaako Google HS:n?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Itseäni harmittaa pari vuotta sitten tullut muutos, joka lisää pehmeät tavuviivat kaikkiin HS vanhoihin juttuihin. Jos leikkaa/liimaa tekstiä, lopputulos on täynnä näkyviin tulleita tavuviivoja.