keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Luotettava media vaatii aktiivisuutta

Perinteinen media kampanjoi eilen luotettavuuden puolesta ja valemediaa vastaan. Päätoimittajat ovat oikealla asialla. Ammattimaisen median rinnalle on noussut yritysviestintää, kaikenkirjavia bloggaajia ja suoranaista median kaapuun puettua huijausta, joka julkaisee mitä tahansa raflaavaa saadakseen klikkauksia ja sitä kautta mainostuloja.

Luotettavuus ansaitaan teoilla. Tässä vanhalla medialla on hmm... hieman parantamisen varaa. Kiire tuottaa huolimattomuus- ja kirjoitusvirheitä (eilisen 7 Uutisten tikkeristä laskin kolme kirjoitusvirhettä) ja taloudellinen ahdinko johtaa klikkien kalasteluun arveluttavin keinoin. Jos toimittajat laitetaan tulospalkkaukseen -- mitä enemmän juttusi kerää klikkejä, sitä parempaa palkkaa saat -- valemedian tie on ennen pitkää koko median tie.

Lukijat sanovat kaipaavansa asiallisia uutisia ja tutkivaa journalismia, mutta enemmistö klikkaa huuhaa-otsikoita ja äänestää jaloillaan.

Onneksi meillä on käytössä vapaaehtoinen laatumedian tukimaksujärjestelmä. Voit tukea valitsemaasi mediaa maksamalla siitä, vaikka et aina jaksaisikaan hakea paperilehteä postilaatikosta. Itse teen juuri näin.

Kun Teemu Selänne runsas kuukausi sitten kohahdutti maahanmuuttokriittisellä twiitillään, häneltä vaadittiin perusteluita. Pienen odottelun jälkeen niitä tulikin. Teksti, joka vaikutti olevan ammattikirjoittajan kynästä, kertoi ystävän tyttären joutumisesta joukkoraiskauksen uhriksi. Kiekkosankarin viesti sai ikään kuin oikeutuksen lähipiirin kokemuksista. Fanit ja media tyytyivät tähän.

Onneksi Yle ei tyytynyt. Maahanmuuttajien suorittamat joukkoraiskaukset ovat yhteiskunnallisesti tärkeä aihe. Niitä ei voi vähätellä, mutta ei myöskään liioitella. Ylen toimittaja oli pyrkinyt selvittämään, mistä tapauksesta oli kyse. Sellaista ei löytynyt.

Valemedia epäilee viranomaisten vähättelevän maahanmuuttajien tekemiä rikoksia, mutta tämän tapauksen penkominen ei kiinnostanut edes sitä.

Median resurssipula on todellinen ongelma, mutta ei selitä kaikkea. Olisi ollut helppo tarttua Selänteen twiittiin ja soittaa muutama puhelu. Median tehtävänä ei voi olla some-kohujen referointi, vaan asioiden kyseenalaistaminen ja tarkistaminen. Se jäi nyt tekemättä.

Itse olen ihmetellyt median saamattomuutta toisessakin asiassa. Jo 17 000 suomalaista on laittanut rahojaan erikoiseen Onecoin-kryptovaluuttaan, joka on ilmiselvä pyramidihuijaus. Edes kaksi kertaa Wincapitaa suurempi ihmismäärä ei ole saanut toimittajia heräämään. Luulisi, että kansainvälinen huijaus, jonka avainhenkilöistä osa on suomalaisia, kiinnostaisi mitä suurimmassa määrin.

Onecoin on järjestänyt värväystilaisuuksia ympäri maata jo toista vuotta. Tietääkseni yksikään toimittaja ei ole vaivautunut paikalle edes henkilökohtaisesta uteliaisuudesta. Videoituja esityksiä löytyy Youtubesta, joten edes fyysinen osallistuminen ei ole ollut välttämätöntä.

Kun media on näin hampaaton, verkostohuijarit saavat mellastaa rauhassa.

Briteissä on toisin. Kun Kari Wahlroos erehtyi Lontooseen pitämään ensimmäistä värväystilaisuutta, paikalla ollut Mirror-lehden toimittaja näki heti, mistä on kyse, ja teki suorasanaisen jutun tapahtumasta. Eikä tähän kulunut kuin pari tuntia aikaa.

Brittitoimittaja näyttää mallia suomalaisille kolleegoilleen. 
Tarvitsemme laatumediaa jatkossakin. Somekohujen kasvattamiseen ja ulkomaisten uutisten kääntämiseen suomeksi pystyy kuka tahansa.

Kyse on aktiivisuudesta. 

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En ota kantaa muutoin manitsemiisi asioihin paitsi käytät termiä 'verkostohuijarit'.

Toivon ettet yleistä kaikkea verkostoitumiseen liittyvää huijaukseksi. Sitä olet itsekin tehnyt elämässäsi.

Anonyymi kirjoitti...

Näpyttele petteri sää vaan näitä sun säälittäviä satujas täällä sillä aikaa kun verkostoijat tekee rahaa.

Kumma juttu kun wincapitaki oli pyramidi vain suomessa!

Anonyymi kirjoitti...

Eikö ole kuvaavaa että tiedotteessa ei edes mainita mistä aihepiiristä on kyse? Ilmeisesti on kyse maahanmuutosta. Eikö senkin olisi voinut sanoa suoraan ilman että lukijan täytyy lukea rivien välistä. Ja eikös juuri perinteisen median sivut ole sulkeneet maahanmuuttoon liittyvien artikkeleiden kommentoinnit? Millä foorumilla median mielestä maahanmuuttokeskustelua pitäisi kansalaisten harjoittaa? Vai odottaa julkkisten lausuntoja aiheesta?

Toisaalta oikeista rikoksista ei rangaista, kuten toimittajien uhkailusta. Hiljattain Tampereella maahanmuuton vastustajat marssivat pääkadulla ja pysäyttivät kaupungin liikenteen, mihin heillä tuskin oli lupaa. Mielipiderikoksesta taas on käyty oikeutta mm. poliitikkoa vastaan.

Pohjoismaiden maine läntisessä maailmassa näyttäisi muuttuneen jonkin verran viime vuosina. Aikaisemmin ne olivat tunnettuja hyvästä koulutuksesta ym., mutta nyt ovat esiin nousseet (erityisesti Ruotsin osalta) hallitsematon maahanmuutto, rikollisuus, kriittisen keskustelun vaientaminen, ja maassa jo ennestään olevien juutalaisten turvallisuustilanteen heikentyminen ja muutto Israeliin. Suomessa/Ruotsissa oikeasti asuvat ovat suurelta osin eri mieltä, mutta tämä antaa kuvaa yhteiskunnallista muutoksista ja trendeistä.

Anonyymi kirjoitti...

Tämänkin median kaikki uutiset ja tiedot on puppua ja täynnä huijarifirmoja. Nämä kaikki TOP 200 suoramyyntiyritystä on ilmeisesti huijariyrityksiä maailman vanhinta MLM yhtiötä Amwayta myöten..eikö niin Petteri?


https://www.businessforhome.org/2016/03/direct-selling-momentum-ranks-march-2016/

Anonyymi kirjoitti...

Tälläkään kirjoituksella ei ole tietenkään mitään pohjaa vaan ihan huvin vuoksi vaan kirjoitettua...oot sinä vaan varsinainen sanaseppo Petteri. Itse teet talousrikoksia ja pääset kun koira veräjästä vapaaksi saadusta tuomiostasi Jippii asiassa ja kehtaat vielä muita ihmisiä syyttää huijareiksi.

https://www.businessforhome.org/2016/02/onecoin-facts-and-figures-without-hype/

Anonyymi kirjoitti...

Amway ei sinäänsä ole kusetus,mutta nämä "liikkeenharjoittajat" ovat täysin kusettajia, eivät he tuotteita myy, vaan "kalliita" koulutuksia. Tämähän on zinzino, onecoin jne idea.

Anonyymi kirjoitti...

uskomatonta miten onecoin porukka ei näe mitään.. pienellä laskulla voisi selvittää että onecoin vaatisi oikeasti jos olisi olemassa järjettömän määrän jo laskentatehoa, tosiasiassahan mitään louhintaa jne ei ole olemassa, vain kusetusta,että muka jotain louhitaan. Tämähän johtaja nainen katoaa uuden henkilöllisyyden turvin eu:sta kun homma rojahtaa kasaan.

Anonyymi kirjoitti...

Loistava kirjoitus. Olen itsekkin ihmetellyt tätä median munattomuutta. Vähintään 17,000 huijattua, keskimääräinen "sijoitus" 5000€ = 85000000€. Siis vähintään 85 MILJOONAA euroa on suomesta siirretty rahaa Bulgariasta käsin pyöritettävään pyramidihuijaukseen. Ei jumalauta...

Anonyymi kirjoitti...

Eri tutkimusten mukaan iso osa raiskauksista jää ilmoittamatta poliisille Suomessa. Eri tutkimuksissa ilmoittamatta jääneiden raiskausten osuus on vaihdellut puolesta yli 90 prosenttiin.

Jostain kumman syystä Yleisradiolla unohtui mainita tämä tosiseikka kun se yritti heikolla menestyksellä selvitellä tietoja siitä Teemu Selänteen mainitsemasta raiskaustapauksesta.

Millakko kirjoitti...

Kiitos tästä tekstistä. Samaa olen myös ihmetellyt. Pyramidipelissä voi vain hävitä, koska lopulta "voitotkin" (eli alalinjalta kerätyt maksut) tuomitaan rikoshyötynä valtiolle. Nämä verkostomarkkinointiyritykset joiden maineen avulla pyramidin johto koittaa näyttää lailliselta, ovat toimineet Suomessa ja maailmalla vuosia ja myyvät ihan oikeita tuotteita.
Harmi että uutisia alkaa yleensä tulla vasta kun moni on huijattu mukaan ja värväämään omia ystäviään ja sukulaisiaan...

Petteri Järvinen kirjoitti...

onecoin vaatisi oikeasti jos olisi olemassa järjettömän määrän jo laskentatehoa,

Itse asiassa ei.

Kuten jo vuosi sitten blogissani kirjoitin, Bitcoinin laskenta on tehty tarkoituksella vaikeaksi, jotta rahaa ei syntyisi liian nopeasti vaikka louhijoiden määrä lisääntyy.

Onecoinia louhii (siis teoriassa) vain yksi yritys. Ei ole mitään "monimutkaista palapeliä" eikä edes tarvetta konehuoneelle saati supertietokoneille. Yritys voisi luoda kaikki kolikot vaikka huomenna pelkällä pöytätietokoneella, jos haluaisi.

Onecoin sekoaa itsekin sanoissaan, kun se väittää louhijoiden määrän lisääntyvän ja louhinnan käyvän vaikeammaksi. Todellisuudessa louhijoita on vain yhtiö itse ja OC-kolikkoja syntyy tasaista vauhtia joka päivä, ihan kuten Ruja tai hänen alaisensa Excel-mallissa haluaa.

Pohjaksi on otettu Bitcoinin termistöä ja tekniikkaa, mutta niitä ei ole osattu edes soveltaa oikein. Koko juttu on ihan feikkiä.

Juuri tästä syystä pyysin maajohtajalta tilaisuutta nähdä konesalin omin silmin. Ei haluttu näyttää. Edes maajohtaja Vuorinen itse ei ole nähnyt konesalia.

Anonyymi kirjoitti...

Mistä on tullut sellainen käsitys, että Selänteen mainitsema raiskaus on tapahtunut Suomessa?

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa ollaan liian kilttejä. Rakastetaan rauhaa niin, että katsotaan sivuun kun kun joku toimii väärin. Öykkäreitä ei uskalleta haastaa ja näin valheellisia väitteita saa levittää kenenkään haastamatta (tai kyllähän niitä haastetaan, mutta haastajan kimppuun käyhdään samantien "riidanhaastajana").

Teoriani mukaan suomalainen koulutusjärjestelmä suosii ylikilttejä suorittajia jotka eivät halua haastaa auktoriteetteja. Itse asiassa vasta yliopistossa opetetaan auktoriteettien epäilemistä. Kun kiltti suorittajatyyppi on palkittu läpi ala-asteen, yläasteen ja lukion läpi siitä että hän istuu kiltisti paikoillaan ja tekee mitä käsketään, mistä yliopistoon saadaan auktoriteettien haastajia? Kouluputken läpi viimein toimittajaksi päässyt kiltti kympintyttö/poika kuvittelee että toimittajantyössä pärjää, kun jatkaa samalla linjalla kuin koko aiempi elämä: istutaan hiljaa, kuunnellaan kiltisti ja kirjoitetaan ylös kaikki mitä kuullaan.

Oma näkökulma, joka toimittajille ammatissaan pitäisi aina olla sallittu, on naurettavan kapea ja suorastaan lapsellisen hyväuskoinen haastateltavaa/tietolähdettä kohtaan.

Ristiriitaiset tiedot setvitään kiinnittämällä katse entistä tiukemmin auktoriteettiin, sehän on aina oikeassa.

Eikö suomalainen media itse asiassa kuulostakin juuri tältä?

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä.
Minäkin kaipaan parempaa toimittajien työtä. Heidän tehtävänsä on toimia vallan vahtikoirana ja muutenkin perehtyä ja analysoida asioita. Silloin ei tarvitse sitä itse tehdä ja voi keskittyä omaan osaamiseen.
Se on sitä tehtävien jakoa yhteiskunnassa joka on tuonut meidät pois metsästä vuosisatojen aikana.
Selvästi media on Suomessa hukannut oman roolinsa.
Toivottavasti löytää ennen kuin kuihtuu pois.

Anonyymi kirjoitti...

Voiko jossakin vedonlyöntitoimistossa lyödä tämän onecoinin tulevista tapahtumista vetoa?

Anonyymi kirjoitti...

Ainoa joka tuossa raiskausuhrin henkilötietojen epäonnistuneessa kaivelussa kyseenalaistui, oli Ylen journalistinen etiikka. Selännehän ei sanonut milloin tai missä maassa kyseinen tapaus oli sattunut, eikä hän puhunut myöskään joukkoraiskauksesta mitä Yle oli selvitellyt poliisilta, viimeisten muutaman kuukauden ajalta ja pelkästään Suomesta. Selänne puhui maata ja ajankohtaa yksilöimättä tapahtumaan osallistuneista turvapaikanhakijoista, mutta ei sanonut kuinka moni heistä oli henkilökohtaisesti raiskannut tämän alaikäisen tytön. Ja hyvä niin, koska Selänne taisi jo nyt yksilöidä tapaukseen liittyviä tietoja hieman liian tarkkaan uhrin yksityisyyden kannalta.

On liioittelua sanoa että Ylen hakuammunta olisi jotenkin kyseenalaistanut Selänteen tarinan. Varsin laiskaa ja suorastaan noloa journalismia tuollainen.