torstai 7. toukokuuta 2015

Pyramidihuijaus ja Wincapitan opetukset

Hesari kertoi maaliskuussa Ville Rantalan tekeillä olevasta väitöskirjasta, joka käsittelee pyramidihuijauksia.

Väitöskirja kumoaa uskomuksen siitä, että pyramidi rakentuisi hierarkkisesti. Ainakin Wincapitan tapauksessa leviäminen muistutti enemmän sukupuolitautia: pari prosenttia jäsenistä värväsi puolet sijoittajista. "Tartunta" ei leviä henkilöltä toiselle influenssan tavoin vaan pieni aktiivisten joukko tartuttaa suuren määrän muita.

Hankin aikoinaan Wincapitan esitutkintamateriaalin. Sen lehteily auttaa ymmärtämään, miksi pyramidihuijaukset toimivat ja saavat kysymään, onko noista ajoista opittu mitään. Todennäköisesti ei.

Valtaosa poliisin kuulustelemista henkilöistä oli 50-60-vuotiaita miehiä. Sijoitetut summat vaihtelivat muutamasta tuhannesta jopa kahteensataantuhanteen. Yleisimmät panokset olivat 15 000-25 000 euron luokkaa. Isoja rahoja, joita nuorilla ei olisi sijoitettavaksi asti. Toisaalta luulisi, että kypsään ikään ehtineenä osaisi olla jo varovainen.

Silmiinpistävän moni ilmoitti ammatikseen yrittäjä, vaikka juuri heidän luulisi tunnistavan taloudelliset riskit. Tai ehkä juuri riskin tiedostaminen sai heidät innostumaan jälleen yhdestä sijoituksesta. Pelaaminen ja yrittäminen liittyvät jollain tavalla yhteen.

Yrittäjien lisäksi joukossa oli mm. siivooja, mehiläishoitaja, taikuri, fyysikko, ekonomi, lääkäri, diplomi-insinööri ja filosofian maisteri. Halu rikastua ei katso ammattia eikä pyramidiin lähtemistä voi selittää ainakaan koulutuksen puutteella.

Kuulustelupöytäkirjojen lukeminen avaa Wincapitaan sijoittaneiden optimismia.

Alussa puhuttiin jopa 100-200 prosentin tuotoista, mutta kuin olin itse sijoittanut niin seuratessani tuottoja, niin silloin puhutiin jo 400-600 prosentin tuotoista. Itse Wincapita ei luvannut mitään tuottoja, vaan keskustelin R. kanssa ja hänen kertoma historia klubin toiminnasta jo vuosien ajan. Riskejä en oikein ymmärtynyt olevan ollenkaan ja ekonomin koulutustaustaan nähden pidin täysin mahdollisena emo prosentit. (M.K.)

On yleistä, että sijoittajalle vihjataan suurista voitoista, mutta ei mitään takeita ei anneta:

Minulle tuottoa ei luvattu mutta WinCapitan nettisivuilla kerrottiin vuosituoton olleen n. 400 prosentin luokkaa. Tuotto-odotukset tuntuivat epärealistisilta mutta halusin uskoa siihen, että kyseinen tuotto olisi mahdollista. (M.A.)

Mitään lupauksia ei annettu, mutta tuottoennusteita kyllä esiintyi. Ko. ennusteet näkyivät sivuilla puolen vuoden jaksoissa. Jossakin vaiheessa ennusteet osoittivat jopa 400 %:n tuottoja, mutta ennusteet ikään kuin "elivät" koko jakson ajan. Ko. ennusteisiin liittyen kuitenkin aina todettiin, että ne eivät ole tae toteutuvasta tuotosta. (A.T.)

Tässä vaiheessa totean, että jäin pois vakituisesta työstäni vuoden -08 alussa ikään kuin vapaaherraksi luottaen Wincapitasta tulevaisuudessa mahdollisesti realisoituviin tuottoihin. Kun Wincapitan sitten yllättäen sulki sivunsa maaliskuussa -08, se vei talouteni pohjan. (A.T.)

Entä miten sijoittajat olivat varmistaneet, ettei kyseessä ole laiton pyramidipeli:

Toiminnassa mukana olleet ja koulutustilaisuuksien kouluttajat vakuuttivat nimenomaan, ettei kyseessä ollut pyramidipeli tai huijaus. Voittoja oli kerrotun mukaan maksettu enemmän, kuin uutta rahaa oli tullut sisään. Mitään dokumenttia tämän väitteen tueksi ei kuitenkaan esitetty. (P.A.)

Saamani tiedon mukaan uskoin, että kyseessä ei ole pyramidipeli tai pyramidihuijaus. Asiaa en ole mitenkään varmistanut. (A.M.)

Olin vakaasti siinä käsityksessä että kyseessä ei ole pyramidi peli, koska sponsori sai jäsenensä tuotosta 20 %, mutta sponsorin ylämies ei sitä enää saanut. (J.M.)

En millään, mutta sinällään systeemi informoi vakuuttavasti ettei kysymyksessä ollut mainittu pyramiidipeli. Mikäli olisin asian sellaiseksi mieltänyt, olisin lopettanut välittömästi sijoitustoimintani sivustoilla. (T.T.)

Kun Wincapitasta sitten alkoi tulla varoittavia uutisia ja poliisitutkinta käynnistyi, osa sijoittajista huolestui ainakin vähän, mutta halusi silti uskoa median ja poliisin olevan väärässä:

Muistan tämän hyvin. Tästä lähtien Wincapita sai ns. kirosanaluonteen julkisuudessa. Capitalaiset pitivät kuitenkin melko hyvin yhtä ja jos meitä provosoitiin, niin provosoimme myös takaisin. Henkilökohtaisesti en siis pitänyt Laihon lausuntoa todenmukaisena. Tähän ei mielestäni ollut minkäänlaisia todisteita. Puhe oli tuolloin ulkopuolisille suljetusta toiminnasta ja Laihon lausunto oli mielestäni yleistettyä olettamusta. (O.K.)

Olen seurannut sitä alusta lähtien. Olen tietoinen lehdissä annetusta väärästä informaatiosta. Lehdet kirjoittavat ainoastaan negatiivisesti asiasta. On outoa kun virkamies voi valehdella ja väittää syylliseksi kun ei ole todettu syylliseksi. Ei se vaikuttanut toimintaani sponsorina. (I.K.)

Jotain juttua oli, mutta pitikö se paikkansa vai ei ja oliko kyseessä mikään pyramidi, niin pidin sitä hyvin epätodennäköisenä. (T.M.)

Ei vaikuttanut mitenkään. En pitänyt sitä tietoa mitenkään luotettavana. (M.S.)

En uskonut ko. tiedotukseen, joten jatkoin toimintaa ja mm. sponsoroin uusia jäseniä. Se piiri, jonka kanssa asioin klubin asioissa, ei uskonut toiminnan lainvastaisuuteen. (E.T.)


Jos toiminta olisi ollut rikollista, siihen olisi pitänyt puuttua sen edellyttämällä vakavuudella Arpajais- ja asehallintoyksikön toimesta. Ja koska klubin toiminta jatkui häiriöittä tästä lausunnosta huolimatta, se tuki käsitystäni klubin toiminnan laillisuudesta. Mitään tutkintaa tai selvitystä ei tuolloin käynnistetty. Viranomaisten toimimattomuus asiassa tuolloin lisäsi luottamustani klubiin. Tästä syystä se ei vaikuttanut toimintaani sponsorina. (K.T.)

Tulevien "sijoittajien" kannattaa muistaa, että Wincapitassa uusia jäseniä värvänneiden asema muuttui tutkinnan edetessä rikoksen uhrista rikoksesta epäillyksi.

Mihin hyvässä uskossa sijoittaneiden rahat sitten päätyivät? Ns. vyölaukkumiehenä tunnettu Martiskainen kertoi asiasta rehellisesti:

Taloudellinen tilanteeni on nyt heikko. Olen tosin viettänyt viimeiset 3 vuotta hyvin ylellistä elämää. Kysyttäessä mikä tämän ylellisen elämän on mahdollistanut, vastaan että Wincapitasta on tullut jonkin verran tuottojakin. Kysyttäessä miksi tilanne on nyt heikentynyt, vastaan että tulot Wincapitasta ovat loppuneet ja rahamaailmassa kokematon ihminen osaa tuhlata enemmän kuin sitä tulee. Olen matkustellut, asunut hienoissa hotelleissa ja pelannut kasinoissa. Lisäksi olen tarjonnut kavereille mm. viinaa.

Martiskainen oli valmistunut Joensuun yliopistolta matematiikan filosofian maisteriksi vuonna 2000. Hän oli toiminut mm. opettajana, lomittajana, painokonetyöntekijänä ja hampurilaisten pyörittäjänä.

Tämä kirjoitus on hyvä päättää Martiskaisen omiin sanoihin (kuulustelupöytäkirjan s. 1659):

Tässä yhteydessä haluan korostaa, että olen tehnyt emo tiedotustoimintaa tuon hetkisten tietojeni perusteella. Tuolloin uskoin, että jakamani tieto oli todellista ja oikeaa. Nyt jälkeenpäin kadun ja olen todella pahoillani, koska tämä asia on aiheuttanut monelle ihmiselle surua ja murhetta.

Lisäys 11.5.2015 Timo Martiskainen: tuomio vuoden 2015 alussa oli Savon Sanomien mukaan 1,5 vuotta vankeutta (ehdollisena) ja 1,4 miljoonan euron rikoshyödyn takaisinmaksu.

30 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miten voi olla, että ihan fiksut, jokseenkin tavallisella järjenjuoksulla siunatut ihmiset menevät halpaan, ja vielä näin halpaan. Samaa vedätystä on tehty kerta toisensa jälkeen. Miten sellainen voi onnistua?

Ihmiset uskovat mitä ihmeellisimpiin asioihin. Se on ominaisuus, joka on meihin rakennettu, yksi niistä asioista, jotka tekevät meistä ihmisiä. Hyvässä ja pahassa. Ahneus on toinen ja toivossa eläminen kolmas. Kaikki nämä inhimilliset ominaisuudet voivat saada meidät tekemään asioita, joita voimme joutua katumaan – siis tyhmyyksiä.

Pyramiidihuijaukset on tunnettuja huijauksia ja niitä on nähty vuosikaudet, ja aina ne palaavat uudelleen. Hyvä usko yhdistettynä ahneuteen on hyvä alusta huijareille.

Anonyymi kirjoitti...

Kannattas vähän ottaa selvää kuka lopetti wc:n se toimisi vielä tänäpäivänäkin ellei suomen viranomaiset olisi sitä lopettaneet.. ja onhan se kumma kun glubin kaksi päätekijää ei saanut mitään syytteitä..

Tuolta voi lisää lukea totuuksia. http://wikiwartti.blogspot.fi/?m=1

Anonyymi kirjoitti...

Jopa taannoinen puolustusvoimain komentaja osallistui wincapitaan :)

http://www.hs.fi/kotimaa/a1305550569548

Huvittavaa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Hägglundin kommentit ovat valaisevia:

"Selvää huiputustahan se oli", arvioi Hägglund, joka sijoitti WinCapitaan runsaat 16 000 euroa alkuvuonna 2008.

Hän ei ehtinyt saada voittoja, sillä laittoi rahat sisään vain noin kuukausi ennen klubin toiminnan päättymistä.

"Pelkäsin, että se on pyramidi, mutta ajattelin, että jos se ei vielä menisi nurin", Hägglund selittää. Klubia suositelleet tuttavat olivat aiemmin saaneet jopa kaksinkertaistettua sijoituksensa.

Anonyymi kirjoitti...

"Pelkäsin, että se on pyramidi, mutta ajattelin, että jos se ei vielä menisi nurin", Hägglund selittää. Klubia suositelleet tuttavat olivat aiemmin saaneet jopa kaksinkertaistettua sijoituksensa.
Heh, eli ajatteli, että josko vielä ehtisi kahmaista rahaa. Ei sitten ehtinyt :) Itseasiassa tämä ahneus/pelko on se moottori joka saa pörssissäkin omituisia liikkeitä aikaan kun tulee sopiva signaali toimia suuntaan tai toiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Katsotko salkkareita?

Anonyymi kirjoitti...

Nyt kun Petteri olet kaikessa viisaudessasi ttanut tämän aiheen niin ole ystävällinen ja ota yhteyttä Jyrki Kataiseen ja selvitä hänen osuus Wincapita jäsenyydessä. Miksi media siitä esimerkiksi on hiirenhiljaa?

Tutustu myös samalla tosiasioihin joista media niinikään on hiljaa.

http://www.ojelmus.fi/416682735

Tuot jälleen kerran asenteellisesti asiat tietyllä tavalla esille mikä ei kyllä yllätä yhtään.

http://www.ojelmus.fi/416682735

Petteri Järvinen kirjoitti...

Hannu Kailajärven ja kumppaneiden perustama sijoituskerho teki toki virheitä, mutta sen päämääränä ei todellakaan ollut missään tapauksessa huijata ketään. Jos puhumme taas siitä, mistä kaikki ihmisen teot saavat alkunsa, niin Hannu Kailajärven idea oli rakentava. Hän voisi tuoda hyvinvointia ja vaurautta sekä itselleen että muille omilla keksinöillään.

Kuulostaa ihan Onecoinilta.

Vauraus voi lopulta syntyä vain tuotannollisesta työstä, ei sijoittamalla. Wincapitan kaltainen automaatti, joka tuottaa 400 % tuottoja, ei voi olla todellisella pohjalla. Vähän kuten pokerissa jonkun miljoonavoitot ovat toisten tappioita.

Anonyymi kirjoitti...

Sanoppa kaikki tietävä petteri myös miksi klubin toinen päätekijä ei saanut mitään syytteitä koko jutussa jai sai
pitää 600000e . Mediaa ei tälläiset kiinnosta yhtään vaikka varmasti tietää hyvin tilanteen.

Anonyymi kirjoitti...

Pyramidihuijauksen määritelmä


WinCapita-sijoitusklubista Suomen viranomaiset ja media käyttävät sanaa pyramidihuijaus. Olisi hyvä tutkia ennen kuin hutkitaan. Tässä pyramidihuijauksen määritelmä:

”Tuottojen saamiseksi jäsenten pitää värvätä/ottaa mukaan uusia henkilöitä. Tuotot jäsenille muodostuvat uusien henkilöiden värväyksestä. ”

”Lain tulkinnan kannalta on tärkeintä se, sisältääkö kaupankäynti vastikkeetonta myyntiä. Jos sisältää, niin tämä vastikkeeton osuus myynnistä voidaan katsoa laittomaksi rahankeräykseksi ja pyramidipeliksi.” (Wikipedia)


Hallitusneuvos Jouni Laihon määritelmä asiasta:

http://yle.fi/uutiset/arpajaishallintopaallikko_laiho_varoittaa_helpon_rahan_lupauksista/6714390

”- Laillista verkostomarkkinointia on sellainen kaupallinen toiminta, jossa aidosti ostetaan ja myydään tuotteita tai palveluksia, jolloin tulo-odotus perustuu myytävästä tuotteesta saatavasta hinnasta ja sitä kautta syntyvästä katteesta. Laitonta on sitten sellainen verkostomarkkinointi - tai siis se ei ole edes verkostomarkkinointia vaan pyramidipeli - jossa tulo-odotus perustuukin aiemmin mukaan lähteneiltä kertyviin suorituksiin, Jouni Laiho kertoo.

- Useimmiten järjestely perustuu siihen, että mukaan lähteneen tulo-odotuksen perusta on siinä, että hän hankkii itselleen uusia edustajia, jotka edelleen hankkivat itselleen uusia edustajia ja kukin heistä maksaa ns. kynnysrahan. Siitä kynnysrahasta kertyy siellä pyramidin huipulla oleville tuloja, jotka voivat olla merkittävän suuria. Niille, jotka ovat hännän loppupäässä ei useimmiten jää kuin iloisen maksajan osa. Tämän tyyppinen toiminta on meillä rahankeräyslaissa määritelty pyramidipeliksi, jonka toimeenpano on kiellettyä ja rangaistavaa. Se on rahankeräysrikos, josta voi seurauksena olla sakko tai enintään kaksi vuotta vankeutta jokaiselle, joka siihen mukaan lähtee, arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho varoittaa.”


WinCapitan toimintaWinCapitassa oli lakimiesten laskujen mukaan tuhansia jäseniä, joilla ei ollut yhtäkään henkilöä ”allaan” eli he eivät olleet värvänneet yhtäkään jäsentä mukaan! Silti he saivat tuottoja. WinCapitassa kenelläkään ei ollut edes velvollisuutta värvätä uusia jäseniä tuottojen saamiseksi.


Klubissa oli tuote, jota myytiin: valuuttakauppakursseja ennakoiva Forex Signals Systems, jonka käyttöoikeus piti ostaa jo jäsenyyden myötä! + oli lisenssejä, joilla jäsenet tekivät keskenään kauppaa lisenssipörssissä ja paljon ovat tehneetkin. GiiClubin ja WinClubin aikaan oli ollut urheiluvedonlyöntiä. Kaikki nämä todisteet on ohitettu oikeussaleissa!! Tosin en muista, että lisenssikaupasta olisi KRP ja syyttäjä tuonut yhtäkään todistetta oikeudenkäyntiimme, vaikka lisenssikaupankäynti on ollut klubin liikevaihdosta jopa puolet eli n. 40 miljoonaa euroa! Lisenssikauppatiedostojaan ovat klubilaiset itse pyytäneet KRP:ltä jälkeenpäin.


Miten siis WinCapita on voitu tuomita pyramidihuijaukseksi ja rahankeräysrikokseksi?? Ainakaan maalaisjärjellä en tuota yhtälöä ymmärrä, kun lukee yllä olevia määritelmiä asiasta.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi Petteri ohitat kysymyksen joka liittyy Jyrki Kataiseen joka oli Wincapitan jäsen kuten muutkin!!

Petteri Järvinen kirjoitti...

Wincapitan esitutkintamateriaalissa on kuusi Katainen-nimistä henkilöä (asianomistajina), heidän joukossaan ei ole entistä pääministeriä. Myös poliisi kiistää Jyrki Kataisen osallistumisen Wincapitaan.

Jos ei ole mitään todisteita, ei kannata levittää tällaisia huhuja.

Anonyymi kirjoitti...

Haista sinä paska Petteri, kun kerta sullakaan ei ole todisteita mistään niin älä säkään huhuja ja syytöksiä levittele. Vai saako tietokirjailia sanoa blogissaan/ihan telkkarissa mitä vaan. Mieti vaan omia syytöksiä......mitä ole lausunut.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Väite Kataisen osallisuudesta perustuu kaiketi siihen, mitä Tiina Wartti lausui esitutkinnassa:

"Vuoden 2007 - 2008 vaiheissa kun tein klubin asiakasrekisterin päivitystä havaitsin, että seuraavat yhteiskuntamme vaikutusvaltaiset henkilöt olivat mukana klubin jäsenenä: Jyrki Katainen ja Esko Hyssälä. Esko Hyssälän perustiedoissa näkyi sähköpostiosoitteena; liisa.hyssala@eduskunta.fi."

Anonyymi kirjoitti...

Uskotko todella krp ;n valheita ???

Anonyymi kirjoitti...


Petterin kirjoittama:
Jos ei ole mitään todisteita, ei kannata levittää tällaisia huhuja.


Melkoista kaksinaismoralismia, koska Petteri itse kertoo kirjoittaneensa aasioita pienen googletuksen perusteella, ei ilman mitään todisteita. Toivoisin, että Petteri osaisi todellakin toimia myös itse niin kun toisia ohjeistaa...

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ensimmäisen kommentin kirjoitin tuoreeltaan. Kiinnostukseni herättyä olen käyttänyt paljon aikaa asian tutkimiseen.

Markus kirjoitti...

Tässä on kyseessä tällainen "yksisarvis hypoteesi". Minä väitän että yksisarvisia on olemassa. Noh olkoot ihmiset mitä mieltä tahansa, kukaan ei voi myöskään todistaa, ettei niitä olisi olemassa.

On täysin mahdollista, että yhteiskunnan merkkihenkilöitäkin on osallistunut tähän kuplettiin. Eikös nämä ketkut muutoinkin tunnu levittävänsä lonkeronsa vähän sinne sun tänne. Tottakai olisi suuri skandaali, jos selviäisi, että pääministeri olisi mukana moisessa - tämän vuoksi on täysin mahdollista, että asiasta ollaan hissunkissun ja jäljet peitetään. Ei se nyt maailmanhistorian eikä edes suomen historian ensimmäinen kerta ole, kun läpimädän hallinnon toilailemia asioita peitellään.

Sanotaan näin, että kumpikaan osapuoli ei voi todistaa asiaansa ja siten sitä ei voi kyllä esittää totuutenakaan...

Anonyymi kirjoitti...

Petteri, siilinjärvellä ei ole ollut kun yksi Jyrki Katainen joka oli winkkarin jäsen ... Ota asioista oikeasti selvää ennekuin kirjoittelet puuta heinää.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Esitutkintamateriaalissa Jyrki Kataisen nimeä ei ole syytettyjen (värvänneet uusia jäseniä) eikä asianomistajien (menettäneet rahojaan) kuulusteltujen joukossa.

KRP on kertonut julkisuudessa, ettei ex-pääministerin nimeä ole listalla.

Jos löytyy uskottavaa näyttöä päinvastaisesta, se toki kiinnostaa.

Anonyymi kirjoitti...

Jännä juttu, kuinka vahvoja ihmiset ovat uskossaan. Vai mahtaako olla niin, että joillain on vielä omaakin intressiä puolustaa Wincapitaa.

Wincapita oli pyramidihuijaus. Jäsenten muka saamat tuotot olivat keksittyä rahaa ja ulos maksetut rahat toisilta jäseniltä saatuja maksuja. Asia on niin selvä kuin vain olla ja voi.

Kaiken maailman hölmöjä väitteitä liikkuu maailmassa, mutta oikeusvaltioon ja sivistysvaltioon kuuluu myös se, että väitteet pitäisi jotenkin todistaa. Esimerkiksi Jyrki Kataisen osuus Wincapitaan kiistettiin keskusrikospoliisin toimesta jo yli viisi vuotta sitten:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011032313418525_uu.shtml

Kumma juttu, että joidenkin pitää vain jauhaa ja jauhaa samaa tarinaa, tosiasioista välittämättä. Ilmeisesti joillekin ihmisille on hyvin vaikea myöntää olleensä väärässä tai tulleensä huijatuksi.

Talousasiat tuntuvat olevan monille suomalaisille hyvin vaikeita. Wincapita oli niin selkeä huijaus kuin vain olla ja voi. 400% euron tuottoprosentilla Wincapitalla olisi ollut kohta kaikki maailman rahat, jos sama meno olisi jatkunut. Tyhmemmänkin pitäisi ymmärtää, että näin ei voi tapahtua.

Anonyymi kirjoitti...

Minkähän takia sitä sitte niin kauan tutkittiin jos oli kerran ihan selvä juttu.

Markus kirjoitti...

"Wincapita oli pyramidihuijaus. Jäsenten muka saamat tuotot olivat keksittyä rahaa ja ulos maksetut rahat toisilta jäseniltä saatuja maksuja. Asia on niin selvä kuin vain olla ja voi. "

No en todellakaan ole minkään wincapitan kannattaja ja huijausta sekin mun mielestä on. MUTTA tuo mekanismi ei voi millään olla huijauksen merkki. Noinhan kaikki vakuutusyhtiötkin toimii. Kerää isolta ihmismassalta rahaa, jotta voi palautella sitä vakuutuskorvauksina pienelle massalle. Todellisestihan sitä rahaa ei sielä koskaan ole holvissa niin paljoa, että jos kaikille maksajille jotain sattuisi - rahaa riittäisi korvausten maksuun == tällä mekanismilla myös kaikki vakuutusyhtiöt ovat huijareita.

Anonyymi kirjoitti...

Juurikin näin eli missä sitten on rikos tapahtunut ?? Siinä kun krp sulki rahaliikenteen. Keneltäkähän saatuja rahoja esim. Veikkaus maksaa ulos.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Hannu Kailajärvi on palannut työelämään, tarjoaa valuuttakauppaa tekevää it-järjestelmää:

http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2015/05/18/hannu-kailajarvi-palasi-toihin-tarjoaa-jarjestelmaa-valuuttakauppaan/20156242/12

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiinnolla odotellaan miten moni valtamediasta alkaa näitä aitoja totuuksia julkaisemaan ja mitä Petteri näihin vastaa...http://tiinawartti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/195477-hannu-kailajarvi-huippunero-vai-osaamaton-laiska-luuseri-top-genius-or-loser

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiinnolla odotetaan alkaako valtamedia aitoja totuuksia julkaisemaan ja mitä Petteri näistä on mieltä

http://tiinawartti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/195477-hannu-kailajarvi-huippunero-vai-osaamaton-laiska-luuseri-top-genius-or-loser

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015052119720088_uu.shtml

Kerranki iltalehti kirjoittaa asiallisesti ja totuuden mukaisesti.

anna lucas kirjoitti...

investing in oil and gas has and is still making a lot of people " very RICH". Investors in oil and gas are getting rich daily. All you need is a secured and certified strategy that will keep your invested capital safe by opting out with no withdrawer crunch. A considerable number of investors worldwide have seen gains of 75,063%, personally I have made over 600%. For example I started investing with $1,000 and I made $3,000, $3,500- $5,000 weekly. Last year at the start of the year, I increased my invested capital to $10,000 and I made approximately $105,000 before the end of year. I've never seen profit opportunities like this before in any market even when other traders complain of losses. Now for the doubters, not only is it possible, it's actually happening right now. All you need is a good and secured strategy, a good investment platform, Appetite and market conditions. Incase you are interested in venturing into investing or perhaps you are trading and has been losing, feel free to contact total company at E-mail: totalinvestmentcompany@gmail.com, I will
be sure to guide and assist you.    
https://www.facebook.com/pg/Total-Investment-221964325813140/about/

Anonyymi kirjoitti...https://wincapita.info/