maanantai 4. toukokuuta 2015

Konesali kuntoon, Gordon Ramsay!

TVkaistan oikeudenkäynnissä oli tänään kiinnostava päivä. Syyttäjän kirjallisten todisteiden jälkeen salissa näytettiin poliisin esitutkinnassa kuvaama video, jossa TVkaistan johtokaksikko esittelee konesaliaan.

Espoon Kilossa sijainnut konesali oli kuin suoraan Gordon Ramsayn tv-ohjelmasta: laitteistot oli kasattu leveään hyllykköön, missä ne lähes peittyivät sinisten ja punaisten johtospagettien alle. Konesalin katosta roikkui kaapeleita, lattialla oli tyhjiä pahvilaatikoita ja nurkassa kasa asentamattomia laitepurkkeja.

TVkaistan mukaan hyllykön laitteet olivat henkilökohtaisia tallentimia, mutta videolta kävi ilmi, että ne olivat yksinkertaisia kytkimiä -- yksi ethernet-piuha sisään ja viisi ulos. Asennukset oli kaikesta päätellen tehty kiireellä ja kotikutoisesti. Kytkimiä oli satoja ja niistä lähtevät muuntajat oli vedetty ala- ja ylähyllyille. Virransyöttö oli järjestetty suurella määrällä jatkojohtoja, jotka oli ketjutettu peräkkäin.

Hyllykön päässä ketju loppui viimeiseen sähköjohtoon -- jonka pää lojui lattialla. Hyllyn laitteistoon ei tullut sähköä eikä tietoverkkoyhteyttä. Vaikka laitteet olivat pimeitä ja ilman nettiä, palvelu tuntui toimivan normaalisti.

TVkaistan kaksi johtajaa eivät osanneet videolla selittää asiaa. Toinen kieltäytyi vastaamasta osaan kysymyksistä, toinen arveli että konesalissa oli jokin ohituskytkentä.

Kun konesali toimii ilman sähköä eikä yrityksen johto osaa kameran edessä kertoa, miten se on mahdollista, vaikutelma on varsin absurdi. Ja hyvin gordonramsaymäinen.

Syyttäjän näkemyksen mukaan poliisille esitelty konesali oli pelkkä kulissi, jolla TVkaista yritti osoittaa, että jokaisella asiakkaalla on todellakin oma, henkilökohtainen tallennuslaite. Tässä suhteessa sali tekikin tehtävänsä: TVkaistan toimeksiannosta paikalla aiemmin käynyt tavarantarkastaja totesi raportissaan konesalin olevan kunnossa ja toiminnassa.

Tallentimilla on jutussa keskeinen merkitys, sillä niiden piti tehdä tv-ohjelmien tallentamisesta henkilökohtaista kopiointia. Tämä käy ilmi mm. Helsingin Sanomien jutusta 16.2.2008, jossa TVkaistan toimitusjohtaja Fredrik Husberg perustelee palvelun laillisuutta:

"Jokainen asiakas saa oman henkilökohtaisen tallentimen ja hän voi itse päättää, mitä sille tallentaa", Husberg kuvaa. Asiakkaiden kuukausimaksut koostuvat tallentimien osamaksueristä ja niiden säilytystilan vuokrasta.

"Päätöksen siitä, mitä tallennetaan, tekee asiakas itse." Hänen mielestään jokaisen asiakkaan omille tallentimilleen tekemät tallenteet ovat juridisesti samanlaista ohjelmien kopiointia omaan käyttöön, kuin mitä tavallisillakin kovalevytallentimilla ja videonauhureilla saa tehdä.

TVkaistan tiedotteen mukaan asiakas pystyi jopa lunastamaan tallentimensa itselleen lopettaessaan palvelun käytön. Tallentimen "säilytyssopimuksen" päättymisestä asiakkaalta perittiin 240 euron toimenpidemaksu kattamaan laitteen irrottaminen, pakkaaminen ja lähettäminen. Laitteen lunastaminen heti olisi maksanut 555 euroa.

Tiettävästi vain yksi asiakas -- Kopioston henkilökuntaan kuuluva -- halusi laitteen, mutta sitä ei koskaan toimitettu. Onneksi niin, sillä 240 euron maksu enintään 30 euron arvoisesta kytkimestä olisi ollut kohtuuton.

Lopulta TVkaistan johtaja myönsi videolla, ettei varsinaisia tallentimia ole. Hän kutsui ethernet-kytkimiä tallentimiksi, koska ne "toteuttavat signaalin kopiointifunktiota" jossa "signaali vain kierrätetään kytkinten kautta, jotta voidaan sanoa kopioinnin tapahtuvan erillisissä laitteissa". Varsinainen tallennus tapahtui konesalin nurkassa olevien pc-koneiden levylle.

Johtaja selitti myös, että kytkimessä on muistia, johon videon datavirta tallentuu noin sekunniksi. Se on tietenkin puppua. Kytkin ei voi pidätellä signaalia sekunnin tuhannesosaa pidempään, muutenhan kytkimeen liitettyjen laitteiden toiminta kärsisi.

Videon jälkeen asianosaisilla oli tilaisuus kommentoida juuri nähtyä, mutta kenelläkään ei ollut sanottavaa.

Ehkä lisävalaistusta asiaan saadaan vastaajien henkilökohtaisten kuulemisten yhteydessä.

TVKaistan väitetty kulissikonehuone.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olisiko virtuaalipalvelin ja sille osoitettu oma, henkilökohtainen tallennustila riittävää tekemään siitä TV-kaistan kuvaileman itsenäisen palvelimen?

Entä jos henkilökohtainen tallennustila olisi toteutettu ZFS-tiedostojärjestelmän päälle? Ainakin periaatteessa ZFS:n voi konfiguroida tallentamaan saman sisällön fyysisesti levylle vain yhteen kertaan, vaikka sisällöstä olisi loogisia kopioita lukuisia (deduplication).

Anonyymi kirjoitti...

Asiaan sopisi myös laittaa kuvakaappaus vaikka edesmenneen saunalahden konesalista, jossa se /work levy rallatti ja levitti piraattikamaa.

Miten on, oliko /work jokaiselle käyttäjälle oma vai olikohan se vain yksi array jossa käyttäjät pääsivät kätevästi swappaamaan mp3:sia?

Anonyymi kirjoitti...

Vaikea TVkaistan toiminnasta edelleenkään on löytää mitään moitittavaa. Jokaisella on oikeus tallentaa televisio-ohjelmia juuri niin paljon kuin huvittaa - vaikka kaikki. Eikä näiden tallenteiden katselu verkon yli voi olla mitenkään lainvastaista. Ei, vaikka tallentamisen ulkoistaa kolmannelle osapuolelle.

Videoitu konesalifarssi on tietysti koominen, mutta kuitenkin vain osoitus lainsäätäjän kyvyttömyydestä sopeutua nykyaikaan. Deduplikointi on luonnollisestikin ainoa oikea ratkaisu tämäntyyppiselle tallennuspalvelulle.

-Mika K.

Anonyymi kirjoitti...

TVkaistan ja "isojen poikien" toiminnassa on yksi olennainen ero, eikä se ole tallennustekninen. Teknisesti tarkasteltuna kaikki palvelut toimivat identtisesti ainoalla järkevällä tavalla; kaikki tallennetaan kaikilta kanavilta storageen jossa jokaista ohjelmaa on vain yksi kappale.

Ero syntyy tässä:
elisa/sonera: käyttäjät merkkaavat etukäteen mitä haluavat "tallentaa" eli käytännössä merkkaavat itselleen katseluoikeuden haluamaansa tallenteeseen ennen ohjelman esitystä
tvkaista: kaikki saavat katsoa kaikkea kahden viikon ajalta ilman esivalintaa

On helppo nähdä kumpi toiminta on sallittua ja kumpi ei vaikka tekniikka olisi muuten identtistä.

Tallenteet poistuvat storagesta määräajan kuluttua (sonera, tvkaista) tai kun kaikki käyttäjät ovat merkanneet tallenteen/katseluoikeutensa poistetuksi (elisa).

Kokonaan oma juttunsa on mitä korvauksia em. toiminnasta pitäisi maksaa vrt perinteiset tallentavat digiboksit.

Anonyymi kirjoitti...

kyllä nyt haukutte koko porukka väärää puuta. ihan on sama, onko jossain tallentimia tai ei. tärkeintä ja oleellista on se, että meillä pakkoveron maksajilla myös ulkomailla on mahdollisuus saada vastinetta rahallemme. kotimaassahan ei juurikaan tarvita tv-kaistan tapaista toteutusta.
siis anatakaapa poikien toimittaa meille välillä ulkomaillakin asuville kotimaan ohjelmia täydellisinä !!!

Petteri Järvinen kirjoitti...

Yle-veroa maksetaan vain Ylen ohjelmista, riittäisivätkö ne?

Se, ettei Netflix pysty myymään minulle edes rahaa vastaan oikeutta katsoa amerikkalaisia ohjelmia, kertoo miten isot voimat tässä ovat liikkeellä. Niiden rinnalla kotimaiset tv-kanavat ovat hyttysen ininää valtameressä.

On selvää, ettei esitysoikeuksien myynti maakohtaisesti ole enää tätä päivää. En silti aio pidättää henkeäni odottaessani käytännön muuttuvan.

Semi kirjoitti...

> Yle-veroa maksetaan vain Ylen ohjelmista, riittäisivätkö ne?

Ja mitenkäs Hyvitysmaksu nyt sitten perustellaan?

Oikeasti minua vit... (sensuuri) kun LAIN suomaa oikeuttani ("Yksityisen kopioinnin säännös on sisältynyt tekijänoikeuslakiin sen säätämisestä, vuodesta 1961") rajoitetaan jonkun TTVK:n tai TEOSTON, tai jonkun muun 'aatteeellisen' YHDISTYKSEN toimesta.

Yle-veron vetäminen tähän keskusteluun vain osoittaa että ei ymmärretä että tuon lisäksi maksamme jo KOPIOINTIVEROA:
"Jatkossa valtio maksaa tekijöille hyvitystä teosten kappaleiden valmistamisesta yksityiseen käyttöön. Hyvitys maksetaan valtion talousarvioon otettavasta määrärahasta. Samalla tallennuslaitteiden ja -alustojen hintoihin sisältynyt hyvitysmaksu kumotaan. Tekijänoikeuslain muutos tulee voimaan 1.1.2015."
(Lähde: www.hyvitysmaksu.fi)

Lisäksi tekijänoikeuslaki antaa minulle oikeuden antaa tuo kopiointitehtävä jokun kolmannen osapuolen tehtäväksi.

Eli jos pyydän TV-kaistaa tallentamaan jokaisen ohjelman, ja maksan kohtuullisen korvauksen tehdystä työstä. En tallenteista. Niin mikä tässä on ongelma?

Teknisesti teen tuota tallennusta jo itse kotona, TV-kaista vain toimi hyvänä backuppina jos omissa tallenteissa on jotain vikaa (vanha rauta vuodelta 2004 alkaa jo kiukuttelemaan).

... Eli TV-kaista nyt vain oli hyvä palvelu, mihin on (varsinkin nykylain mukaan) aivan lailliset perusteet. Se että tuo sidottiin yksittäiseen vastaanottimeen, tallenteeseen tai vastaavaan oli vain perseilyä.

Anonyymi kirjoitti...

tv-kaista on ollut ainoa hyvin toimiva palvelu, josta Kiinassa asuvana olen voinut katsoa suomalaisia ohjelmia ja pitää siten itseni paremmin ajantasalla mitä Suomessa tapahtuu. Jopa niitä parjattuja mainoksia mainoksia on ollut ilo katsoa täällä vieraassa maassa. Suomen valtio muistaa kyllä meitä ulkosuomalaisia Yleverolla, mutta silti emme saa käyttöömme toimivaa katselupalvelua. Mitä sillä on väliä teostomaksujen tai mainosten kannalta onko katsottavat ohjelmat valittava etu- vai jälkikäteen? Ero käyttäjälle on kuitenkin ilmeinen: jälkikäteen valittuna pääsee katsomaan niitäkin ohjelmia mitä ei olisi etukäteen huomannut tarvitsevansa. Lisäksi tv-kaistalta löytyy kätevästi kaikki kanavat. Jos mainokset eivät kiinnosta molemmissa palvelluissa ne on helposti ohitettavissa.

Suomalaisia kannustetaan palvelemaan asiakkaita paremmin, mutta pitäisikö tässä Suomen valtion edustajien hypätä nyt asiakkaan kenkiin ja miettiä mikä on parasta maksavalle asiakkaalle. Toivottavasti samanmoiset virkamiehet eivät ole rajoittamassa muilla säännöillä Suomen kansainvälistä menestymistä. Ainakaan kotisuomessa sisäisesti tällaisten asioiden puiminen ja sääntöjen luominen ei lisää tuottavuutta. Jos/kun tv-kaista ei ole maksanut teostomaksuja, niin toivottavasti pian tulee uusia vastaavia palveluntuottajia, joiden palvelumaksu on hieman suurempi kattaakseen teostomaksut, mutta asiakkaat saavat rauhassa nauttia maksamastaan palvelusta. Maalaisjärki mukaan tässäkin asiassa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ymmärtääkseni kyse ei ole Suomesta, vaan tekijänoikeuslain tulkinta on kaikissa länsimaissa samanlainen ja nojaa yleisölle välittämisen periaatteeseen (kts. Yleisön saataville saattaminen

Jos asia olisi ongelmaton eikä maakohtaisista jakeluoikeuksista tarvitsisi välittää, vastaavia pilvipalveluita olisi syntynyt joka maassa. Nyt laillisesti tarjolla on vain tv-kanavien omia catchup-palveluita omine maarajoituksineen (kts. esim. BBC iPlayer tässä blogikirjoituksessani).

Petteri Järvinen kirjoitti...

Pyrkimys digitaalisiin sisämarkkinoihin saattaa jatkossa vähentää maarajoituksia ainakin EU:n sisällä: Yle: EU haluaa digitaaliset yhteismarkkinat.

Osmo kirjoitti...

TV kaistan ja muiden toimijoiden palvelu sinänsä ei nykylain perusteella eroa toisistaan. Elis Viihde ja Soneran vastaava kuitenkin on sellaisia, jotka antavat pohjan sopimuksille, joilla niiden toiminta voidaan sallia. TVKaista on puhdasta piratismia naamioituneena yksityiseksi tallennukseksi ja tekijät tietävät sen. Eivät he muuten olisi valekonesalia tehneet.

Sinänsä posilitiivista jos Suomessakin aletaan mennä linjalle, jossa kokeillaan rajoja eikä aina orjallisesti noudateta joka sääntöä. TVKaistan etu voi olla pidemmän päälle siinä, että se määrittää sallitun ja kielletyn rajat. Ilman sitä voisi tekijänoikeuspuoli käydä suuremmalla innolla Elisa Viihteen kimppuun. Selkeintä toki olisi, että verkkotallentamisesta määriteltäisiin lailla ja asetuksilla. Jos vuoden 2005 tekijänoikeuslain uudistuksen olisivat tehneet tekniikkapuolen tyypit olisi näin jo tehty.

Yleisesti tekijänoikeusasioissa raivostuttaa sisällöntuottajien kaksinaamaisuus. He ovat tappelemassa jokaista tekniikan uudistusta vastaan ja sitten kuitenkin ovat innolla myymässä sisältöä, kun eivät onnistuneet kaatamaan tekniikkaa. Ilman tekniikkaa sisältökauppaakaan ei olisi.

Anonyymi kirjoitti...

8.5. "Syyttäjän mielestä ohjelmavirta tallennettiin keskitetysti varastoon, jolloin yksittäisten asiakkaiden tallennukset olivat pelkkä käyttövaltuushallintakysymys ja näin ollen kyse oli tilausvideopalvelusta."

Eli täysin kuten elisa, sonera ja mitä muita nyt onkaan. Mikseivät nämä toimijat ole tikun nokassa. Rahalla saa ..

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tässä ajatuksia siitä, miksi syytettynä on yksin TVkaista: http://pjarvinen.blogspot.fi/2015/05/miksi-juuri-tvkaista-on-syytettyjen.html