keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Korvavalo kattoon

Valkeen korvavalo herättää sekä ihailua että epäilyä. Idea on rohkea: torjua pimeän aiheuttamaa kaamosmasennusta luun läpi heijastettavalla valolla.

Valitettavasti pimeää aikaa on Suomessa vain muutama kuukausi. Jotta korvavalosta ei tulisi samanlaista sesonkituotetta kuin joulukinkusta tai joulukuusesta, Valkee on laajentanut luvattuja terveysvaikutuksia aikaerorasituksen helpottumiseen ja jopa reaktioaikojen lyhentymiseen. Näin korvavalolle saadaan myyntiä ympäri vuoden.

Rohkeita lupauksia. Ei ihme, että Skepsis palkitsi korvavalon vuoden huuhaa-palkinnolla. Valkeen kunniaksi on sanottava se, että käyttäjät saavat kirjoittaa kokemuksiaan vapaasti yhtiön Facebook-sivulle. Palautteissa korvavaloa väitetään huijaukseksi, mutta myös kehutaan sen tehoa. Omalla nimellä ja kuvalla kirjoitetut kokemukset ovat uskottavampia kuin yhtiön mainokset.

Kaamosmasennus on hyvin yksilöllistä. Itse en kärsi siitä lainkaan -- pikemminkin päinvastoin. Marraskuu on työn kannalta loistavaa aikaa ja herääminen marraskuisena maanantaiaamuna käy kuin leikki. Jos ongelma on ihmiselle todellinen ja jos Valkeen laitteesta saa siihen helpotusta niin sehän on hienoa. Mahdollisesti kyse on lumevaikutuksesta (placebo-efekti on tieteellisesti todistettu), mutta keinoa tärkeämpää on lopputulos.

Silti silmäni suurenivat kun näin sunnuntain Hesarissa Valkeen ison mainoksen (joka oli otsikoitu hauskasti Usko tai älä):

Hoitamaton oireilu??
Mainoksen viittaus oireisiin, jotka jatkuvat hoitamattomina maaliskuulle asti, luo vaikutelman sairaudesta. Tällainen medikalisointi on vastenmielinen aikamme ilmiö. Pimeys ei ole sairaus; ei liioin se, että ihmisellä on joskus paha mieli tai töissä/kotona menee kurjasti.

Kliininen tutkimus 89 henkilöllä kuulostaa vitsiltä, mutta ilmeisesti kaamosoireita ei muuallakaan maailmassa ole tutkittu tämän enempää. Ehkä pohjoisilla alueilla asuu liian vähän ihmisiä, jotta aihe kiinnostaisi -- tai sitten ongelma on vain korvien välissä. Ihan tuntematon juttu se ei ole, sillä oireella on englanninkielinen nimikin: seasonal affective disorder.

Kirkasvalolamppuja on myyty samaan tarkoitukseen jo vuosia, ja ilmeisesti ne myös toimivat. Joku käyttää pimeän ja ikävän karkoitukseen viinaa, toinen valoa. Kaikki keinot ovat sallittuja, mutta jälkimmäinen on vähemmän haitallista.

Mutta sitä en ymmärrä, miksi 8-12 minuuttia valohoitoa päivässä riittäisi. Valkee ei ole kuulemma edes testannut tämän pidempiä "hoitoaikoja". Miksi ihmeessä ei? Valoisan ja pimeän ajan ero on Suomessa jopa 24 tuntia. Miten kymmenen minuuttia voi korvata 10 tuntia?

Kalliin korvavalon vaihtoehdoksi suosittelen riittävän kirkasta päivänvalo- tai täysspektrilamppua kotiin tai työhuoneeseen. Korkealta tuleva valo muistuttaa luonnon omaa valaistusta ja tehoaa niin silmien kuin korvienkin kautta.

Jotain hyötyä niistä energiansäästölampuistakin.

31 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olisikos päivänvalo- tai täysspektrilamppuista niin jotain hyviä suosituksia Petterillä tai muilla lukijoilla?

Anonyymi kirjoitti...

Menee vähän mainostuksen puolelle, mutta kannattaa käydä ainakin tutustumassa Valotorni.fi.

Muutimme uuteen omakotitaloon reilu vuosi sitten ja lähes kaikki tilat on varustettu "päivänvalon" sävyisellä yleisvalolla sekä osa tiloista erillisellä tunnelmavalolla. Suurimmasta osasta valaisimia löytyy jonkinlainen Altalite tai Bio Vital sisältä.

Sellainen huomio vielä, että päivänvaloa on syytä varata wattimääräisesti hieman enemmän kuin lämminsävyistä, ja jos mahdollista niin unohda kierrekantaiset peruslamput ja keskity hyvän elektronisen liitäntälaitteen omaaviin valaisimiin. Niitä E27-kierteisiä ("hyviä" ja kalliita) on poksahdellut ensimmäisen vuoden aikana jo useita, putkia ei yhtään.

Suosittelen!

=)juha

Unknown kirjoitti...

Kyllä kaamosmasennuksesta ja sen valohoidosta on olemassa ihan tutkittua asiallista tietoa. Ei ainoastaan Suomesta.

On olemassa myös speksit valon sävylle voimakkuudelle ja etäisyydelle. Pitää myös ottaa oikealla tavalla.

Asiasta voi lukea vaikka tästä linkistä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=hpa00077

Korvavalosta sen sijaan ei ole mitään kunnon näyttöä, ei myöskään mahdollisista hatoista.

Suosittelen lukemaan terveyskirjasosta, kun tulee jotain terveyteen liittyvää mieleen. Se on Suomalaisen lääkäriseuran ylläpitämä. Tarkoituksena tarjota luotettavaa ja ajankohtaista tietoa.

Disinformaatiota on aivan riittävästä. Ja myös erilaisia rahastusyrityksiä alkaen lääkeväärennöksistä. Ei kai kukaan järkevä usko Facebookkiin tiedonlähteenä tämmöisissä asioissa.

Unknown kirjoitti...

Muuten on hyvä koti valaista kunnolla mahdollisimman päivänvaloa vastaavilla lampuilla. Niistä tosin ei varmaan helpolla saa riittävästi valoa varsinaiseen hoitoon mutta jotain hyötyä varmaan masennukseenkin on sen lisäksi että näkee kunnolla.

Tunnelma valoa varmasti tarvitaan myös aina joskus.

Varsinaiseen kaamosmasennuksen hoitoon ostaisin kyllä erillisen lampun vaikka työpöydälle tai vaikka ruokapöydälle. Jos ei ole masennusta, niin tuskin silloin hoitolamppuja kannattaa hankkia.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Juuri tätä en ymmärrä: miksi valohoitolampun pitäisi olla työpöydällä tai korvassa? Aurinkokin valaisee ylhäältä ja ihminen aistii valon kaikkialta ympäriltään.

Terveyskirjasto on hyvä vinkki, pitää tutustua.

TKirahvi kirjoitti...

"Pimeys ei ole sairaus; ei liioin se, että ihmisellä on joskus paha mieli tai töissä/kotona menee kurjasti."

Ei kai kylmyyskään ole sairaus, mutta voi aiheuttaa flunssaa. Kaamosmasennus on melko yleistä Suomessa ja kyllä se ihan psyykkinen sairaus on.

Unknown kirjoitti...

Ihan totta se että valo tulee ylhäältä paitsi auringon noustessa ja laskiessa. Mutta aurinkoonhan ei saisi katsoa.

Käsittääkseni valoa suositellaan pöydälle, koska etäisyys on melko pieni. Näin saadaan silmälle riittävä valomäärä. Muistaakseni valon teho putoaa etäisyyden neliöön. Sehän tarkoittaa vastaavaa tehon lisäyksen tarvetta eli lisääntyvää sähkönkulutusta.

Korva kuulee, mutta ei aisti valoa. Silmähän se on katsomiseen.
Eipä silmäkuulokkeetkaan ole kovin hyvät, niin miksi sitten korvavalo...

Unknown kirjoitti...

TKirahvi.

Me elämme täällä elämisen rajoilla ja sen vuoksi tarvitaan talo antamaan lämpöä ja lamput valoa. Liukkauttakin pitää torjua.

Kaamosmasennus johtuu valon puutteesta, selitys artikkelissa, jonka laitoin aiempaan kommenttin. Valon puutteesta johtuu myös D-vitamiinin vajaus ja siitä on lisätietoa tullut jatkuvasti.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01044

En olisi yllättynyt jos ajan myötä vielä tulisi esille muutakin elinkelpoisen alueen rajaseudulla elämiseen liittyvää.

Ana kirjoitti...

Roskatiede-blogi tiedottaa ja viihdyttää myös Valkeen osalta
http://roskatiede.wordpress.com/tag/valkee/

Anonyymi kirjoitti...

185 euron korvavalo 7 eurolla http://www.youtube.com/watch?v=sOPbpif6rmI&sns=tw

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ei kai kylmyyskään ole sairaus, mutta voi aiheuttaa flunssaa.

Kylmyys aiheuttaa ihon nousemisen kananlihalle. Flunssan aiheuttaa virus. Ensimmäinen ei ole sairaus, jälkimmäinen on.

Mutta totta, ei omakaan lauseeni ole ihan eksakti.

Anonyymi kirjoitti...

Koska plaseboefekti on olemassa, näitä Valkeen mainoksessa olevia testituloksia on mahdollista saada, vaikka laitteen käytöllä ei olisi lainkaan vaikutusta kaamosoireisiin. Validissa testiasetelmassa on vertailuryhmä, jonka kuulokkeissa ei ole valoa ja koehenkilöt eivät saa olla tästä tietoisia. Laitteella on vaikutusta vain, jos kaamosoireet vähenevät laitteen käyttäjäryhmässä enemmän kuin vertailuryhmässä. Tämä testiasetelma kompensoi plaseboefektin.

Timo (Valkee) kirjoitti...

Petteri, kiitokset ensin analyyttisestä, asiallisesta ja silti kiinnostavasta otteestasi.

Voisin kirjoittaa paljonkin, mutta muutama ajatus keskeisiin kysymyksiisi:

- Kaamosmasennus, tai kaamosväsymys, on todellinen vaiva. THL:n ylilääkäri Timo Partosen mukaan ainakin 40% suomalaisista kokee kaamosaikaan oireita, jotka vaikeuttavat heidän jokapäiväistä elämäänsä. Varsinaista oireilun aiheuttajaa ei kuitenkaan varmasti tiedetä: alan pioneeri Michael Terman pitää syynä epäsynkroniin menevää vuorokausikelloamme, ja toisten tiedemiesten mielestä kyse on yleisesti valon piristävän vaikutuksen puuttumisesta.

- Kaikilla hoidoilla on määritelty tehokas annos: särkylääkettä esim. 400mg, tai tavanomaista kirkasvaloa 30-60 minuuttia suomalaisen terveyssuosituksen mukaan. Hoito on yleensä mitoitettu pienimpään annokseen, jolla haluttu teho saadaan aikaiseksi ja vältytään sivuvaikutuksilta. Näin on tehty myös Valkeen suhteen: 6-12 minuuttia päivässä antaa riittävän signaalin valosta riippuvien hormonitoimintojen käynnistymiselle, ja tutkimalla esimerkiksi melatoniinin hajoamiseen tarvittavaa valomäärää tai opsiiniproteiinien laukaisuenergiaa pääsee kiinni siihen, miksi kirkasvaloa suositellaan 30-60 minuuttia ja Valkeeta 6-12 minuuttia päivässä. Annoksen määrittäminen on yksi keskeisin lääketieteen ongelma, ja Valkeen kohdalla sitä on lisäksi arvioitu kuvantamistutkimuksin, joissa nähdään, että noin kuuden minuutin jälkeen merkittävää kasvua aktivaatiossa ei enää tapahtunut (Kiviniemi et al, World Journal of Neuroscience)

- Missään tutkimuksessa ei suljeta pois sitä vaihtoehtoa, että tavanomainen kirkasvalo ei vaikuttaisi mielialaan muutoinkin kuin silmien kautta. Päinvastoin, kirjallisuudessa on paljon tutkimuksia, joissa valoa on annettu silmien ulkopuolisille alueille ja nukkuville ihmisille, ja saatu aikaiseksi vaikutuksia vireyteen ja kognitiiviseen suorituskykyyn.

Jatketaan keskustelua, kuten kirjoititkin, avoimuus on yksi keskeisimmistä arvoistamme.

Unknown kirjoitti...

Timi (Valkee)

Missä on näyttö korvavalon tehosta ja haitoista.

En ole nähnyt yhtään kunnollista.

Juha Martikainen kirjoitti...

Ei kannattaisi kirjoittaa että Valkeen laite on huuhaata, jos ei ole edes kokeillut sitä. Minulla se on ollut erittäin tehokas ja kirkasvalolamppua kätevämpi väsymyksen poistaja.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Valkee herättää suuria tunteita. Joidenkin mielestä kyseessä on huijaus, jolloin muita pitää varoittaa, toiset pelkäävät sen olevan loistava keksintö, jolloin sitä pitää perisuomalaiseen tapaan kadehtia. Itsekin leuka loksahti kun ensi kerran luin Hesarista uutisen korvavalokuulokkeista, luulin sen olevan myöhästynyt aprillipila.

Moni kertoo saavansa siitä apua. Oli apu fysiologista tai lumevaikutusta, sillä ei lopputuloksen kannalta ole merkitystä. Ero näkyy korkeintaan lompakossa, jos saman lumevaikutuksen saa jo itse tehdyllä 7 euron virityksellä.

Toivotaan, että asiaan saadaan joskus lääketieteellinen selvyys. Sitä odotellessa olisi hyvä, jos Valkee välttäisi markkinoinnissa liian rohkeita lupauksia. Ne kääntyvät helposti tuotetta vastaan.

Anonyymi kirjoitti...

Olen töissä lääketieteellisen tekniikan alueella ja nyt innostuin minäkin omalta osaltani tämän kohun keskellä katsomaan mitä Valkee itse asiassa oikein lupaakaan. Varsinaiset tuotelupaukset ovat aika vaisuja, ja pääasiassa media on paisutellut niitä otsikoissaan, joista minäkin olen joskus katsonut, että "wow, oho". Yritys on kuitenkin itse hoitanut asiansa regulaatioiden mukaan ja se olemme "me kaikki", jotka tulkitsemme niitä haluamallamme tavalla.

Osmo kirjoitti...

Miten ihmeessä 40 % suomalaisista kokee kaamosaikaan oireita,kun vain pari prosenttia suomalaisista asuu alueella, jolla on kaamos.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Niin, ja miten sitä ennen pärjättiin? Nythän kaikki katsovat televisiota, moni tekee päätetyötä ja keinovaloa on enemmän kuin koskaan.

Vaatiiko kaamosmasennuksen torjunta tietyn aallonpituuden valoa, vai onko kyse yleisestä valon määrästä? Vai onko kyse sittenkin esim. D-vitamiinin tai vastaavan epäsuoran tekijän vaikutuksesta.

Unknown kirjoitti...

Ennen oli pärevalo ja sitten tuli samanväriset hehkulamput, mutta luxeja ei ole edelleenkään edes niissä näyttöpäätteistä. Voit valotusmittarilla vaikka testata.

Suomessa on perinteisesti ollut paljon itsemurhia ja alkoholin käyttö on ollut ongelmallista. Masennus on hyvin lähellä molempia.
Nyt nettiaikana on siirrytty näyttäviin joukkomurhiin.

Aikoinaan kun tänne tultiin syötiin paljon kalaa, lohta josta saa D-vitamiinia. Toisaalta ei täällä kovin paljon ihmisiä asunutkaan.

Välimerellä on eletty paljon pitempään ja sieltä kulttuuri on lähtenyt. Elämisen edellytykset paljon paremmat

Paljon huonommin täällä on pärjätty, kuin etelässä

Tästä linkistä saa lisää infoa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Seasonal_affective_disorder

Unknown kirjoitti...

Niin ja kyllä tämä näkyy koko kansakunnassa. Täällä asuessa sitä ei vain huomaa.

Asuin muutaman vuoden etelämpänä ja vuodenaikavaihtelu Suomalaisissa oli todella isoa sivusta katsottuna. Syksyllä ja talvella kaikki on ihan erilaisia kuin kesällä.
Vaatetus on vain yksi osa sitä.

Sitten toinen osa on itsepetos. Hyvä esimerkki säätiedotukset. Kun on -5 ja aurinko paistaa pari tuntia juuri taivaanrannan ylöpuolella hihkutaan tammikuussa että onpa lämmintä ja mahtavan aurinkoista vaikka todellisuudessa on kylmempi kuin jääkaapissa eikä kunnon päivää edes tule.

Eipä kai täällä pärjää muuten...

Osmo kirjoitti...

Kun minä olin koulussa muotitermi oli kevätväsymys. Jossain olen kuullut syysväsymyksestäkin. Ilmeisesti jokaiseen vuodenaikaan voidaan esittää tällainen termi.

Ennen kuin oli televisioita ja tietokoneita ihmiset nukkuivat enemmän ja siksi ei väsyttänyt.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Muistan saman. Jos keväälläkin väsyttää, vaikka valo lisääntyy... silloinhan tarvitsemme anti-valkeet (pimeet?) tuomaan pimeyttä korviin. Riittäisiköhän tavalliset korvatulpat, vai pitääkö toimia sähköllä?

Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Unknown kirjoitti...

Osmo

.winter depression, winter blues, summer depression, summer blues, or seasonal depression

http://en.wikipedia.org/wiki/Seasonal_affective_disorder

jeejee kirjoitti...

Uskoisin että korvavalolla saattaa olla positiivisia vaikutuksia ihmiseen, mutta jos näin on niin siihen ei Valkeen ylihitaista lappua tarvita. Mikä tahansa parin euron ledi-valo ajaa ihan saman asian.

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa olla kirjaimellisesti valohoitoa.

Unknown kirjoitti...

Suosittelen myös tämän Radio Novan keskustelun tsekkaamista. Juuso Nissilä Valkeesta avaa asiaa. Valaisevaa ja asiallista argumentointia mielestäni.

http://www.radionova.fi/ajankohtaista/uutiset/Huuhaa-palkinnon-saanut-yritys-puolustautuu--Tutkimuksemme-ovat-patevia--27187.html

Esim. tuo, että reaktioajat, jne. myös paranevat on selitetty. Valohoito ei siis suoraan kohenna, mutta paremman voinnin kautta epäsuorasti.

Anonyymi kirjoitti...

Aiheeseen liittyen: Fingerpori Helsingin Sanomissa 1.12.2012, http://www.hs.fi/fingerpori/s1305624164731

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka moni täällä on koettanut tai käyttää Valkeeta? Taidan olla ensimmäinen. Ja myös todella tyytyväinen käyttäjä.

raaja-arzka kirjoitti...

Muutaman euron itsevärkätty lediviritys todennäköisesti ajaa pitkälti saman asian kuin Valkeen tuote. Huomattava tuossa on kuitenkin laskea omalle työlle sen väkertämiseen joku hinta. Se on jo varmastikin enemmän kuin muutama euro.

Tuotteen suunnittelu, tutkimus, design, markkinointi, valmistus ym. tauhkakin maksaa jokusen euron. Ei se toki muuta sitä asiaa, että Valkeen vehje on ylihinnoiteltu luksustuote.

Mutta vähän suhteellisuudentajua hyvät ihmiset. Tuote on muutakin kuin sen irrallisten komponenttien hinta.

Ja jos Valkeen vehje toimii, tai ainakin myy, niin joku kiinalaisputiikki varmasti alkaa kopiota valmistamaan, ja sitten voi hyvin mielin verkkokaupasta sillä muutamalla eurolla itselleen halvan kopion tilata. Turha sitä on suomalaista tuotekehitystä tukea, antaa vaan vähäisten ropojen valua kaukoitään.

Itse en varsinaisesti kaamosmasennuksesta kärsi, mutta Valkeen konsepti on mielenkiintoinen (ja ensivaikutelmaltaan kieltämättä huuhaahan päin kallellaan), ja voisinkin sitä kokeilla, jos ei vehje olisi niin pirun kallis. Odottelen sitä halpaa kopiota siis itsekin, luksukseen kun varaa ei minullakaan ole.