lauantai 1. joulukuuta 2012

Olen lukenut käyttöehdot ja...

"Olen lukenut käyttöehdot ja hyväksyn ne". Klik.

Mikä vale! Todella harva jaksaa lukea juuri käyttöön ottamansa nettipalvelun käyttöehtoja (EULA, End User License Agreement). Ja vielä harvempi ymmärtää, mitä niissä sanotaan. Englanninkielinen teksti olisi vaikea ymmärtää ilman juridisia erikoistermejä. Niiden kanssa tehtävä muuttuu mahdottomaksi jopa natiiville amerikkalaiselle.

Saksalaiset ovat perustaneet verkkoon hauskan sivuston Terms of Service - Didn't Read. Se on analysoinut joukon tunnettuja nettipalveluita ja listaa punaisella huonoja sekä vihreällä hyviä havaintojaan. Esimerkiksi Googlen kohdalla on punainen peukku alaspäin kohdassa "Google can use your content for all their existing and future services". Mutta senhän me kaikki tiesimme jo ennestään, vai mitä?

Pahimmat kohdat on merkitty punaisella X:llä. Twitpic ottaa itselleen kunnian (credit) valokuvistasi eikä todellisuudessa poista poistettuja kuvia.

Toinen palvelu nimeltään AccountKiller on erikoistunut käyttäjätilien poistamiseen. Se listaa tunnettuja nettipalveluina värikoodattuina sen mukaan, miten helppoa tunnus on sulkea ja käyttö lopettaa. Monessa palvelussa lopettaminen on yllättävän vaikeaa -- kaikissa ei ole edes toimintoa, josta tilin voisi sulkea.

Palvelun mustalle listalle on päätynyt useita tunnettuja palveluita: Skype, Zoosk, Evernote, Minecraft, Wordpress, Habbo... Habbo? Hetkinen, miten tämä on mahdollista?

AccountiKillerin mukaan Habbo-tiliä ei voi poistaa, sillä ohjeissa sanotaan vain "We do not delete accounts at request." Habbon neuvo käytön lopettavalle on tyhjentää kaikki huoneet ja käyttää krediitit, jonka jälkeen tyhjentyneet nimet poistetaan automaattisesti seuraavan päivitysajon yhteydessä.

Who the heck is Sulake? Ehkä Habbon ohjeissa ja politiikassa olisi päivittämisen varaa.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Googlen ehdot tietäen, porukka käyttää hulluna Android puhelimia ja vielä antaa kavereidenkin tiedot ja kuvat Googlelle - halusivat kaverit sitä tai ei. Myös Suomen valtion virkamiehet tekevät samaa, vaikka laki taitaa sanoa toista.

Onneksi aina voi haastaa Googlen oikeuteen Santa Claran tuomioistuimessa Kaliforniassa.

Koskahan Tietosuojavaltuutettu puuttuu Googlen käsittelemiin henkilötietoihin Haminassa?:)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Suo siellä, vetelä täällä: sama se, valitsetko Androidin, iPhonen vai Windows Phonen. Tietosi siirtyvät jollekin tämän kolmen koplan jäsenistä.

Hamina-kysymys onkin mielenkiintoinen. Mahtaako siellä olla rekisteri-ilmoitukset tehtynä?

Anonyymi kirjoitti...

Joo sama se on puhelimien osalta. Googlen ehdot pahimmat.

Kaikki hakupalvelut käsittelevät väkisin henkilötietoja ja tulee muistaa, että rekisteriseloste ja henkilötietojen käyttötarkoitus on määriteltävä ennen tietojen keruun aloittamista.

Mitäs jos pyytäisit Googlelta Haminasta tiedot omista henkilötiedoistasi. Lain mukaan heidän tulee tiedot luovuttaa. Tuon takiahan konesali ei mennyt Ruotsiin.

Anonyymi kirjoitti...

Hauska yksityiskohta sekin, että yritykset sopimuksissa sitoutuva olemaan paljastamatta asioita kolmansille ja sitten surutta käyttävät Googlen postia, jossa ovat antaneet oikeudet tietoihin Googlelle.

Zarr kirjoitti...

Tämän vuoksi käytänkin edelleen Maemo-N900-luuriani. Kun siitä aika joskus jättää, toivon että siihen mennessä Jolla on saanut jotain Sailfishiä aikaiseksi.

Jos Jollan touhu ei onnistu niin ainoa toivo lienee etsiä ebaystä ja huutonetistä N900-yksilöitä jatkossakin..

Unknown kirjoitti...

Eikö Facebookkia löytynyt ollenkaan noilta listoilta.

Sitähän kaikki mediat kehoittavat käyttämään ja jopa henkisiä ongelmiaan hoitamaan.
Siellä ilmeisesti kaikki tunnustukset ovat hyvässä turvassa, Ruotsin turvallisuuspalvelun tarksitaman Pohjois-Ruotsissa, vai mitenkä lienee.