sunnuntai 26. elokuuta 2012

Suuret taiteilijat varastavat

Perjantain patenttioikeudenkäynnissä Samsung tuomittiin maksamaan Applelle 1 049 343 540 dollarin korvaukset iPhonen ja iPadin ominaisuuksien ja design-elementtien kopioinnista. Applen alkuperäinen vaatimus oli 2,5 miljardia, joten läheskään kaikki yhtiön vaatimukset eivät menneet läpi.

Oikeuden päätös ei ollut varsinainen yllätys. San Josen oikeustalo, missä istunnot pidettiin, sijaitsee 20 kilometrin päässä Applen pääkonttorista ja iPhone on amerikkalaisille kansallinen ikoni siinä missä Star Trek ja Elviskin. Jos Nokian ja Applen väliset patenttikiistat käsiteltäisiin Helsingin käräjäoikeudessa (mistä on lähes näköyhteys Keilaniemeen -- no, Lauttasaari on tosin välissä), sillä voisi olla hieman vaikutusta lopputulokseen. Koreassa Samsungin ja Applen välinen pienempi oikeudenkäynti päätyi juuri Samsungin 2-1 voittoon.

Totuuden nimissä on sanottava, että Samsungin älypuhelimet muistuttavat paljon iPhonea ja kuvakkeissa on selvää yhdennäköisyyttä. Mutta monellako tavalla vihreän luuri-kuvakkeen voi piirtää? Miltä muulta älypuhelin voisi näyttää? Omaperäisintä innovointia liittyy iPhonen käyttöliittymään, mutta nipistys- ja vieritysefektien alkuperäinen keksijä saattoi olla joku muukin.

On jokseenkin ironista, että Apple itse kopioi ideat hiireen ja graafiseen käyttöliittymään Xeroxilta, vaikka tekikin niihin omia parannuksia. Jobsin elämäkerran mukaan Apple mm. vaihtoi alkuperäisen mustan taustavärin valkoiseksi, paperimaiseksi, mutta kirjoittaja saattoi vetää tässä kotiinpäin. Ainakin videoilla ja kuvissaa Xeroxin työasemien sovellukset muistuttavat hämmästyttävän paljon ensimmäisiä Mac-versioita.

Jos Xerox olisi haastanut Applen oikeuteen, Apple olisi jäänyt vain luvuksi mikrotietokoneiden historiankirjoihin ja markkinat näyttäisivät tänään aivan toisilta.

Taiteilijat kopioivat, suuret taiteilijat varastavat siteerasi Steve Jobs kuuluisaa Picasson lausetta. Samsungin tapauksessa kuvakesuunnittelija oli korelainen, juuri äityislomalta palannut nainen, joka joutui suunnittelemaan kuvakkeet niin kiireellä, ettei ehtinyt kunnolla imettää lastaan. Nuori nainen oli selvästi vain tavallinen taiteilija, Jobs itse oli se suuri taiteilija.

Jos oikeuden päätös jää voimaan, sillä on vaikutuksia koko alalle. Todennäköisesti Apple vaatii korvauksia myös pienemmiltä Android-puhelinten valmistajilta, mikä parantaa ainakin lyhyellä tähtäimellä Nokian ja Microsoftin asemaa. Se paranee vielä lisää, jos Nokia saa vastaavasti korvauksia Applelta omien patenttiensa käytöstä. Ne ovat tosin teknisiä, mutta ehkä Nokia tämän jälkeen haluaa laajentaa niitä yleisemmälle tasolle. Kuka alunperin keksikään vihreän luuri-kuvakkeen? Miksi ylipäätään riidellä lankapuhelimen luurista, joka ei mitenkään liity älypuhelimella soittamiseen?

Jokainen menestynyt patenttiriita johtaa uusiin riitoihin. Yksinkertaisten käyttöliittymäasioiden patentointi ja miljardikorvaukset ovat haitaksi kuluttajille ja tuhoisia koko alalle. Tässä pelissä ainoa varma voittaja ovat amerikkalaiset juristit. Apple on maailman arvokkain yritys ja todellinen rahakone. Nyt se saa lisää miljardeja kilpailijoidensa myymistä laitteista.

Ei patenttijärjestelmää luotu siksi, että se pönkittäisi entisestään vahvojen asemaa. Patenttien tavoitteena on edistää kehitystä ja uudet innovaatiot rakentuvat aina vanhojen päälle.

19 kommenttia:

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@Juristien juhlaahan tuo on ja he ovat todellisia voittajia. Jenkeissä lakimiehiin suhtaudutaankin jo ansaitsemallaan kyynisyydellä tyyliin "Mitä on 500 lakimiestä meren pohjassa?" "Hyvä alku". Eräs kalifornialainen liiketuttuni lausui lakimiehistä: "Most of them are snakes". Aina sillointällöin jutun hävinnyt kaivaa neljävitosensa ja suolaa koko vastustajan lakitoimiston,se on luonnon oikeutta.

Unknown kirjoitti...

Nää nähtäväksi mikä on vaikutus.
Samsung on Applen alihankkija.

Toisaalta Nexus ei kai ollut mitenkään mukana ja se on ilmeisesti kova kilpailija IPadille. Ainakin jos uskoo PCPro lehteä.
Iste asiassa IPadista ei vielä ole tuossa koko luokassa mitään tarjolla.

USA on kovin eri maailma. Siellä kasitellään paljon asioita oikeudessa. Turvaa juristien työllisyyden ja tulot.

Nokialle tällä luulisi olevan paljon hyötyä, koska Windows on ihan eri käyttöjärjestelmä.

Jos sitten Samsung ei keskity jatkossa myös Windowsiin.

Anonyymi kirjoitti...

Toisaalta tuollainen voitto voi olla Aplelle kohtalokas. Ainakin minun mielikuvissa Applen haluttavuus laski.

Samoin U.S. markkinat taitavat olla ylikorostuneet suhteessa niiden tuottoon ja potentiaaliin. Odotan mielenkiinnolla koska tälläinen Amerikka keskeisyys alkaa vähentymään. Toki se voi viedä aikaa, koska prosessori-teknologia tulee pääosin sieltä.

jeejee kirjoitti...

Sattumalta kuulin Paavo Väyrysen radiohaastattelun samoihin aikoihin kun olin lukemassa Steve Jobsin muistelmia.

Molemmat henkilöt tuntuivat suhtautuvan samalla tavalla, täysin peittelemättömästi tulkitsivat asiat sen mukaan kummalla puolella pöytää sattuivat istumaan.

- Jos itse tekee jotain harmaata (kopioi teknologiaa tai tekee taktisia poliittisia lehmänkauppoja) niin se on oikein ja kaikkien edun mukaista.
- Mutta jos itse on kohteena (omaa teknologiaa kopioidaan tai itse on poliittisen pelin kohteena) niin se on törkeää vääryyttä.

Jobs ja Väyrynen pystyivät kumpikin samassa lauseessa kirkkain silmin kertomaan kuinka jokin asia itse tehtynä on oikein, mutta muiden tekemänä epärehellistä varastamista.

Anonyymi kirjoitti...

Voi Petteri, Petteri, oletpa aika amatööri tietotekniikka-asioissa. Sinä siis väität, että Xerox (tai jos ollaan ihan tarkkoja Xerox Palto Alto Reserach Center Computer Science Laboratory, jolla muuten käytännössä oli hyvin vähän tekemistä Xerox-emoyhtiön kanssa) keksi hiiren. Jopa kansakoulun käyneet ihmiset tietävät, että hiiren kehitti Doug Engelbart ja demosi sen ensimmäisen kerran 1968 eli kaksi vuotta ennen kuin PARC perustettiin.

Lisäksi kaikki kansakoulun käyneetkin ihmiset tietävät, että ensimmäisen graafisen käyttöliittymän kehitti Ivan Sutherland jo 1963.

Xerox on siis kopioinut kaikki innovaationsa muilta - ja sinä et tiennyt sitä tai sitten et kerro totuutta, mikä asettaa sinun motiivisi kyseenalaisiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Apple on uskonto. Eikä uskovaisten kanssa väitellessä saa kuin päänsä kipeäksi.

Anonyymi kirjoitti...

>Jos Xerox olisi haastanut Applen oikeuteen, Apple olisi jäänyt
>vain luvuksi mikrotietokoneiden historiankirjoihin ja
>markkinat näyttäisivät tänään aivan toisilta.

Voi Petteri, Petteri, taas sinä osoitit tietämättömyytesi tietotekniikkasioissa. Xerox haastoi Applen, mutta kanne ei menestynyt kuten kaikki kansakoulun käyneetkin ihmiset tietävät.

"A Federal judge today dismissed almost all the closely watched copyright lawsuit filed by the Xerox Corporation against Apple Computer Inc.
.....
Even if Xerox prevails on the one count it can still pursue, it cannot win much because the judge threw out all the counts seeking damages."

The New York Times, March 24, 1990

Anonyymi kirjoitti...

Petteri, sinä kun olet alan asiantuntija, selitäpä seuraava: Sinun mukaasi Apple kopioi Macin Xerox Starista eli Mac on 1:1-kopio Starista. Jos näin on, miksi Star kuoli jo synnytyksessä, mutta Mac on elänyt ja voinut hyvin jo 28 vuotta. Macien myynti kasvaa koko ajan hurjaa vauhtia samaan aikaan, kun PCeiden myynti laskee hurjaa vauhtia, Jos Mac on Starin kopio, Macin olisi pitänyt kuolla aikaa sitten, mutta se ei ole kuollut. Petteri hyvä, miksi? Xerox on sentään maailman paras markkinoija, joten sen olis pitänyt pystyä myymään Star, oli se sitten mitä p****a tahansa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Xerox ei haastanut Applea ajoissa, koska tuolloin oli epävarmaa, voiko softaa ylipäätään patentoida. Lisäksi Xerox ymmärsi itsekin GUIn arvon vasta, kun Apple oli tehnyt siitä miljardibisneksen.

Miksei Star menestynyt? Teknisillä ominaisuuksilla tai innovaatioilla ei ole mitään virkaa, jos tuotteistaminen jää puoleen väliin. Star oli kallis ja kaatui herkästi. Lisäksi Xeroxilla oli oma rahasampo: kopiokoneet. Starin paperiton toimisto oli viimeinen, mitä Xerox halusi markkinoida!

jlaiho kirjoitti...

Varkaudesta puhuminen Xeroxin ja Applen kohdalla on kyllä vahvasti liioiteltua. Applen insinöörit saivat Xeroxin johdolta ihan oikeasti luvan perehtyä Sparcin teknologiaan. Korvaukseksi tästä Xerox sai oikeuden ostaa merkittävän määrän Applen osakkeita ennen pörssiin listautumista, mikä oli taloudellisesti hyvä sijoitus.

Vierailujen nimenomainen tarkoitus oli siis perehtyminen. Xeroxilla myös tiedettiin asiasta sovittaessa, että Applen aikeissa oli kehittää oma graafinen käyttöliittymä.

Siitä voi toki keskustella, oliko Applen perehdyttäminen Xeroxin kannalta viisas liike. Kaikki PARC:n tutkijat eivät ainakaan asiasta tykänneet. Sekä Apple että Microsoft rekrytoivat myöhemmin PARC-osaajia. Siinä vaiheessa tietoa ja osaamista lienee siirtynyt myös mukana.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ei kyse ollutkaan varkaudesta vaan ideoiden kopioinnista.

Se oli muuten PARC (Palo Alto Research Center), Sparc oli hieman eri asia ja paljon myöhemmin :-)

Ulospäin vaatimaton rakennus ja aika pienikin, mutta komealla paikalla.

Anonyymi kirjoitti...

>Ei kyse ollutkaan varkaudesta vaan ideoiden kopioinnista.

Kuten jlaiho totesi yllä, Applen väki teki kaksi vierailua PARCiin ja he näkivät vain demoja, ei dokumentteja ei lähdekoodia. Ja vaikka Applen ihmiset olivat parasta A-luokkaa, eivät hekään pystyneet tallettamaan jokaista yksityiskohtaa mustiinsa kopioidakseen ne vierailun jälkeen. Kuten Jobs on sanonut, he saivat vaikutteita Altosta, mutta kopiointi on vahvaa liioittelua.

Näin itse Starin Konttoritekniikkamessuilla vuona 1982 ja se tosiaan teki vaikutuksen. Siihen aikaa kehitin vielä aktiivisesti softaa (ja olin hemmetin hyvä siinä). Yritin heti työmaalle päästyäni alkaa implementoimaan Staria vastaavaa systeemiä, mutta en enää muistanut yksityiskohtia riittävän hyvin. Olisin halunnut kopioida Starin, mutta muisti petti, ei taidot.

Anonyymi kirjoitti...

Pari juttua:
"But Apple had already developed its own version of the graphical display before the PARC visit -- it's just that its engineers kept running into problems that PARC had plainly solved. Atkinson later said that he didn't steal PARC's version, but that seeing there was a solution "empowered" him to invent his own solution, which went into the original Mac."
http://latimesblogs.latimes.com/technology/2011/10/steve-jobs-xerox-parc.html

"Thousands of non-scientists were given demonstrations of the Alto in the 1970s. No exact figures are available for the decade, but in 1975, about 2,000 visitors saw it."
http://www-sul.stanford.edu/mac/parc.html

Applen väki (PARCin väen lisäksi) oli ainoa, joka ymmärsi mistä on kyse. Ja vain Apple pystyi tekemään ideoista tuotteen, joka on ollut elossa 28 vuotta. Eiköhän se kerro jotain Applen innovatiivisuudesta.

jlaiho kirjoitti...

Minulle sattui ns. pianovirhe, tarkoitin Starin teknologiaa. Star kylläkin tuli markkinoille vasta Applen käyntien jälkeen, joten nimeä ei välttämättä silloin vielä käytetty.

Käymällä PARC:ssa ennen Starin julkaisemista Apple hyötyi eniten aikataulun kannalta. Julkistuksen jälkeen samat vaikutteet olisivat olleet käytettävissä joka tapauksessa.

Kun katsoo, miten monta graafista ympäristöä lähdettiin samoihin aikoihin kehittämään eri yrityksissä, näkee, että ihan samat ideat ja innovaatiot olivat silloin ajankohtaisia monessa paikassa. Toteutustavat ja lopputulos vain vaihtelivat.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Niin, kukapa enää varmaksi osaa sanoa, mitä siellä nähtiin ja kuka kopioi mitä. Joka tapauksessa Xeroxin työpöytä ja sovellukset ovat huomattavan saman näköisiä kuin ensimmäiset Mac-softat, vaikka Jobsin elämäkerran kirjoittaja korosti miten suuria parannuksia Apple teki.

Kirjan mukaan Jobs palasi insinööreineen uudelleen PARCiin ja vaati nähdä kruununjalokivet, kun heille oli ensin näytetty vain demoja.

Apple myös haastoi 1985 oikeuteen Digital Researchin GEM-järjestelmän, joka toi graafisen käyttöliittymän PC:lle. Tämä siis vain vuosi Macin esittelyn jälkeen. DR peräytyi, maksoi korvauksia ja huononsi GEMiä. Ilmeisesti samasta syystä Microsoft teki Windows 1:een kömpelöt rinnakkaiset, ei limittäiset ikkunat.

Kun Xerox heräsi haastamaan Applen oikeuteen 1990, se oli jo pahasti myöhässä.

Kuka kopioi ja kuka keksi mitäkin on loputtoman kiistelyn kohde. Sen antaminen juristien käsiin on paha virhe.

Kiistatta Applen iPhoneen kehittämä käyttötapa oli omaperäinen ja innovatiivinen. Toivottavasti Nokia ja Microsoft ovat maksaneet ajoissa rojaltinsa Applelle nipistyksen käytöstä, jotta heidän ei tarvitse käydä oikeussalien kautta lähtöruutuun.

Anonyymi kirjoitti...

[url=http://louboutinmart.co.uk]christian louboutin[/url] The old man rose to speak, while the house was impatiently calling for the and several members gathered round him, begging him to desist. [url=http://dkgoose.com]Canada Goose Parka[/url] Votjrvmwb [url=http://www.louboutinoutletuks.co.uk]christian louboutin outlet online[/url]
baxdpi 497483 [url=http://www.chilliwackbombersoutlet.com]canada goose online retailers[/url] 385405 [url=http://www.officialcanadagooseparkas.ca]canada goose authentic[/url]

Anonyymi kirjoitti...

[url=http://www.mulberryinoutlet.co.uk]Mulberry Bayswater[/url] It is best to certainly no pay close attention to the fact that fancy dress costume overpriced jewelry which often hold the Dior or simply Boucher id are creating however with sought after. [url=http://dkgoose.com]Canada Goose tilbud[/url] Ujjozcrpe [url=http://www.louboutinoutletuks.co.uk]louboutin uk[/url]
mhvxrv 813923 [url=http://www.chilliwackbombersoutlet.com]canadian goose down jacket[/url] 883806 [url=http://www.beatsbydreaonsales.com]beats by dre christmas[/url]

Anonyymi kirjoitti...

Nothing big brother michael kors sale.
plaque ghd pas cher would jump up and take the name of god in vainher face ghd seems like a li.
talk cheap ugg boots.
busy turned to look at the nike Michael Kors.

Anonyymi kirjoitti...

qKxb michael kors handbags outlet
lUvq Lisseur GHD
fYpy the north face jackets
6vVvu ugg boots sale uk
4kIsr michael kors purses