perjantai 24. elokuuta 2012

Suomalainen talousihme

EU:n talouskriisissä Suomi esiintyy voittajana, jolla on moraalinen oikeus pilkata eteläisiä maita huonosta taloudenpidosta. "Jokainen hoitakoon omat taloussotkunsa" voi vielä kalahtaa omaan nilkkaan.

Jotain Suomen tilanteesta kertoo se, että edellisen laman aikaan Suomen arvonlisävero oli 18 prosenttia. Kohta vero nousee 24:ään prosenttiin. Vaikka arvonlisävero nousee maailman toiseksi korkeimmaksi, Suomi velkaantuu koko ajan lisää. Velkataakka lähestyy 100 miljardia, ja hallituksen ainoa tavoite on saada velkaantumisen kasvu edes pysähtymään.

Vaadimme ongelmamaita tekemään miljardien leikkauksia (minkä ne ovatkin tehneet) vaikka emme pysty laittamaan omaa suutamme säkkiä myöten.

Miten Suomi on päässyt velkaantumaan näin paljon, vaikka arvonlisäveroa on korotettu jo viidellä prosenttiyksiköllä? Jokainen prosenttiyksikkö tuo yhteiseen kassaan miljardi euroa vuodessa. Samalla se on pois yhteiskunnan talouden omasta dynamiikasta. Valtio nappaa kohta neljänneksen kaikesta siitä, mitä tuotamme ja kulutamme.

Muutama vuosi sitten käyttöön otettiin alennettu arvonlisäverokanta esimerkiksi ruualla, mutta toisaalta 90-luvulla aiemmin verosta vapautetut palvelut otettiin veron piiriin. Tämän vuoden alusta lehdet pantiin verolle. Maksajien määrä kasvaa koko ajan, mutta mikään ei näytä riittävän valtion menoihin. Totta, tuloveroja on alennettu, mutta toisaalta ympäristöveroja ja muita maksuja on korotettu.

Yhteiskunnan taakkaa lisää myös kuntien velkaantuminen ja kunnallisveroprosentin jatkuva nostaminen. Nokian hiipuminen ja suurten ikäluokkien tulo eläkeikään heikentää entisestään talouden tasapainoa.

Osa hallituksesta ajaa hoitajamitoitusta, jonka kustannuksiksi on arvioitu 240 miljoonaa euroa vuodessa. Etelä-Euroopan kolleegojensa tavoin suomalaiset poliitikot lupaavat äänestäjille etuja, joiden maksajista ei ole mitään tietoa.

Näillä eväillä ei totisesti kannattaisi lähteä heristämään sormea Etelä-Euroopan maille.

Ei etenkään kun katsoo niiden arvonlisäveroa. Wikipedian mukaan Italian ALV on 4-10 %, Kreikan 13 % ja  Espanjan 4-7 %.

Jos näissä maissa ALV olisi Suomen tavoin 24 %, maat olisivat luultavasti velattomia ja Suomea pidettäisiin huonon taloudenpidon esikuvana (edellyttäen, että ko. maat pystyisivät todella keräämään näin korkean veron ja edellyttäen, ettei se tappaisi kaikkea liiketoimintaa kuten Suomessa uhkaa käydä).

Miten Suomi voi näillä veroprosenteilla velkaantua jatkuvasti lisää? Siinä on todellinen talousihme.

Etuja lupaavat poliitikot voivat katsoa peiliin ja kysyä vasta sitten, miksi markkinavoimat eivät usko lupauksiin ja sopimuksiin talouskurista.

Peiliin voi katsoa myös oppositio, joka on löytänyt eurosta sopivan vihollisen. Kun kaikki ongelmat pannaan ulkoisen tekijän syyksi, ei tarvitse puuttua todellisiin ongelmiin -- ja voidaan luvata omille äänestäjille lisää etuja.

Oikaisu: Kiitos asiantunteville kommentoijille -- olen näköjään turhaan luottanut Wikipediaan ja suomalaisiin poliitikkoihin, joiden mielestä Espanja saisi taloutensa kuntoon nostamalla ALVin pohjoismaiselle tasolle. Ilmeisesti oikeampaa tietoa eri maiden arvonlisäveroprosentista on sivulla http://www.uscib.org/index.asp?documentID=1676: Kreikka 9 tai 23 %, Italia 21 %, Espanja 18 %. 

13 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Jutusta oli unohtunut tulovero, joka on myös huippua.

Kyllä tämä räjähtää vielä käsiin ja sitten ne haukutut etelän maat varmasti pitävät huolen että täällä leikataan ja leikataan jotta saadaa verotus taloudellista toimintaa tukevalle tasolle.

Varmasti on muistissa kaikki julkiset tölväisyt.

Anonyymi kirjoitti...

Kun taloudessa oli nousukausi 2000-luvulla, Suomi sai maksettua velkaa pois, kun samalla Etelä-Euroopan maat vain ottivat lisää. Vaikka nyt velkaannumme, taloudenpitomme on laajempaa ajanjaksoa katsoen ollut erittäin hyvää. Kun joskus taas menee paremmin kuin nyt, toivottavasti osaamme pitää budjettikurin ja velkaa saadaan taas lyhennettyä.

Isoksi on paisunut julkinen talous täällä Suomessa, ja siksi velkaannumme korkeallakin veroasteella. Eipä ole koulutus, terveydenhuolto tai sosiaalituet samalla tasolla Etelä-Euroopassa.

Btw. näyttää siltä, että Etelä-Euroopasta tuleva lasku maksetaan pääosin inflaation kautta.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
Espanjan arvonlisävero on nyt 18% ja nousee 21 prosenttiin 1.9.2012

jpoli kirjoitti...

Etelä-Eurooan maat eivät Suomea uta missään tapauksessa li on ihan saa

Anonyymi kirjoitti...

Suomalaiset uskovat sinisilmäisen herkästi "hyvinvointiyhteiskuntaan".

Tarvitsee sanoa vain maagiset sanat "hyvinvointiyhteiskunta", niin se pyhittää kaikki älyttömätkin rahan haaskaus hankkeet.

Ja kuten tiedetään, niin byrokratioilla on tapana paisua ajan myötä ja väliaikaiseksi tarkoitetusta rahareiästäkin tulee herkästi pysyvä menoerä:

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/gono/lifecycle-bureaucracy.png

Suomen julkinen sektori on aika kypsällä tasolla ylläolevassa diagrammissa ja siitä johtuen tehoton.

Hyvinvointiyhteiskunta on siis suurimmalle osalle äänestäjistä "pyhä lehmä", johon ei saa koskea. Siksi on helppoa perustella asiaa kuin asiaa hyvinvointiyhteiskunnalla. "Hyvinvointiyhteiskunnan" rakenteisiin kajoaminen (tarkoitettiin sillä siis mitä tahansa) on puolueille ja poliitikoille poliittinen itsemurha.

Markus kirjoitti...

Heräsin 20 minuuttia sitten, ja tulin tietokoneen äärelle. Jo tässä ajassa kun olen herännyt, odottelen kahvin valmistumista, silmiini on pistänyt KAKSI uutista, jotka ehkä selittävät hieman asiaa: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012082415992578_uu.shtml ja http://www.talouselama.fi/uutiset/valtio+tilasi+professori+himaselta+kalliit+visiot++lahes+miljoonan+lasku+ilman+kilpailutusta/a2140631

Toisessa uutisessa postin kullanarvoiselle ex johtajalle annetaan pieni phuuh miljoonan kultainen kädenpuristus. Eläkekassasta tietty.. Toisessa jokin jonninjoutava höpöhöpöhöpö professori sai kanssa pienen miljoonan lottovoiton veronmaksajien rahoja. Ei kelvannut taviksen 50e/tunti laskutus proffalle.

Samaan aikaan EK valittelee taas tavallista valitusvirttään, että ei voi nyt antaa edes 10 sentin palkankorotusta tavalliselle palkansaajalle. Eli siis niille jotka täällä enää hädintuskin puolihengissä koittaa pitää näitä hiekkaisia rattaita jotenkin vaivalloisesti pyörimässä.

Petteri itsekin on lumoutunut tuohon ihme propagandaan, että tämä mukamas olisi jokin hyvinvointivaltio, maailman onnellisin valtio, maailman vakain valtio. Petteri tulee huomaamaan, että kun jossain vaiheessa kaikkein sivistyneimmänkin ja moraalirikkaimman kansakunnan kamelinselkä katkeaa niin se jälki tulee olemaan surullista. Tällä menolla siihen ei kauaa mene, kun kansalle on jaossa vain keppiä ja risuja ja samaan aikaan saa lukea median ystävällisellä lietsonnalla näitä uutisia, että kaikenhelvetin proffat sun muut turhantärkeät pomot ovat koko aika niin saatanan tärkeitä, että tarttevat vielä kypsemmälläkin iällään lottovoiton kokosia kädenpuristuksia niistä kassoista mistä meiltä muilta koko aika leikataan.

Rikollisten, huijareiden ja varkaiden tyyssija tämä "hyvinvointivaltio" nykyisin on.

Tuo 100 miljardin ongelma korjaantuu tasan sillon, kun valtion leivästä taas kerran tulee pitkä mutta KAPEA... se ei millään voi olla pitkä ja LEVEÄ... Ja leipä kelpasi aikaisemminkin paljon pätevämmällekkin sakille. Joten jos ei kelpaa jollekulle niin menkööt työkkärin jonoon ettimään ittelleen sitten yksityissektorilta hommansa. Niin moni hyvä, pieneen palkkaan tyytyvä sälli jää nyt rannalle ruikuttamaan, kun hyväveli koneisto jyrää pienetkin mahdollisuudet saada valtiolta työpaikkaa. Jäljellä on sitten kaikenhiton huijariprofessoreita sun muita säkkejä...

Seuraava askel mikä pitäisi tehdä, olisi lakkauttaa kaikki helvetin viiden vuoden virkasopimukset. Miksi maksaa jollekkin turhalle johtajalle palkkaa VIISI VUOTTA, kun johtajan virkaa ole edes olemassa. Esimerkki on näistä kuntaliitoksista. Mitä hyötyä on liitoksista kun maksellaan palkkaa olemattomille työntekijöille? (johtajille tietty, meille rivityöntekijöille on ihan normaalit 3 kk irtisanomisajat ja työkkärin jono odottelee).

Noh tuossa on pientä vihiä vastauksesta kysymykseen.

Romahdusta odotellessa. En aijo itse sijoittaa sitten senttiäkään tämän kansakunnan pelastamiseen, en verojen muodossa enkä muutoinkaan. En tue rikollisia. Lähden sitten poijes kun se aika koittaa...

Jari kirjoitti...

Valtiontalous on rikkaiden kokoomuslaisten ongelma. Ei voisi vähempää kiinnostaa 2000-luvun nousukausi, ainakaan köyhiä joilla ei ollut rahaa käytettävissä sen enempää kuin lama-aikana. Köyhille lama merkitsee ainoastaan että saa uusia samoin ajattelevia kavereita. Nousukausi merkitsee köyhille yksinäisyyttä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Odotatko, että lama parantaa köyhien asemaa?

Jari kirjoitti...

Jos nousukauden pääoma jakaantuu rikkaimman kansanosan kesken niin mikäs tässä on lamaa odotellessa.

Puhutaan siis 2000-luvun länsimaisesta valtiontaloudesta, jolloin työttömyys on periaatteessa suhdanteista riipumatta aina korkea.

On siis turha sotkea tähän vaikka 1930-luvun lamaa tai kehitysmaita.

Anonyymi kirjoitti...

Kurkkaapas Petteri vaikkapa valtion vuoden 2013 talousarviota (esitys):
http://budjetti.vm.fi/indox/tae/frame_year.jsp?year=2013&lang=fi

..ja käy läpi vaikkapa eri ministeriöiden hallintokulujen nousua vuodesta 2012 ja 2011, eipä ole puhettakaan leikkauslistoista, kestävyysvajeesta tai juustohöylistä. Virkamiesten nomenklatuura turvaa kyllä saatavansa.

Anonyymi kirjoitti...

Espanjan arvonlisävero on nyt 18% ja nousee 21 prosenttiin 1.9.2012

Ja silti suomalaisena espanjalaisessa ruokakaupassa on lähinnä h-moilasena -- eikä mitenkään suomi-myönteisesti.

Osmo kirjoitti...

1990-luvun laman aikaan Suomessa ei ollut ALV:tä vaan liikevaihtovero. Se laskettiin verollisesta hinnasta eli 18 % LVV vastaa 22 % ALV:tä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Muistaako kukaan, milloin LVV nousi 16:sta prosentista 18:aan?