torstai 9. elokuuta 2012

Pahuksen sienet

Jatkoa virhekeskusteluun:

Helsingin Sanomien kuukausiliite kertoi kahdesta sieniin liittyvästä virheestä, jotka vaaransivat lukijoiden terveyden.

Mikä helpotus: tämän vuoden sienivirhe on löytynyt.
Helsingin Sanomat kirjoitti 22.8.2009 miten sienet ovat "parhaimmillaan nuorina". Kuvassa oli kuitenkin tappavan myrkyllinen valkoinen kärpässieni. Kuukausiliite jättää kertomatta, että samana viikonloppuna neljä ihmistä joutui sairaalahoitoon syötyään valkoista kärpässientä. Potilaiden tila oli uutisen (HS 26.8.2009) mukaan "hyvin vakava, ja he ovat hengenvaarassa".

Kirurgisen sairaalan teho-osaston ylilääkäri kertoi, että neljä potilasta yhtenä viikonloppuna on poikkeuksellisen paljon. Ei tietenkään ole mitään todisteita siitä, että juuri Hesarin kuvatekstin lipsahdus olisi johtanut myrkytyksiin, mutta onhan se aikamoinen sattuma.

Sieniin liittyviä virheitä on paljon enemmän kuin kuukausiliitteen referoimat kaksi tapausta. Jostain syystä juuri sienet ovat painovirhepaholaisen suosiossa. Joka vuodelle riittää oma mokansa.

Kesällä 2010 kustannusyhtiö Moreeni varoitti asiakkaita, jotka olivat ostaneet Roderick Dixonin keittokirjan 1000 parasta salaattia. Käännösvirheen vuoksi sivulla 151 neuvottiin käyttämään aineksena korvasientä, vaikka resepti oli tarkoitettu huhtasienille. Korvasieniin sovellettuna ruokaan saattoi jäädä myrkkyä.

Virhe huomattiin vasta Moreenin julkaisemassa kolmannessa painoksessa. Vuosien 2005 ja 2006 painokset teki toinen kustannusyhtiö, eikä kukaan huomannut mitään.

Vuoden 2011 sienivirheestä vastasi kirja Ruokasuosikit - Italia. Reseptissä neuvottiin käyttämään metsäsienirisottoon puoli kiloa tuoreita korvasieniä. Ne ovat käsittelemättöminä myrkyllisiä. Samalla uutisoitiin, että turvallisuus- ja kemikaaliviraston tietoon oli tullut vuoden aikana kaksi tapausta, jossa keittokirjan käännösvirhe oli voinut aiheuttaa myrkytysvaaran.

Tämän kesän sienivirhe on tuoreessa muistissa. Readme.fi:n kustantamassa Suomalaisessa sienikirjassa valkoisen kärpässienen ja valkoisen herkkusienen tuntomerkkien otsikot ovat vaihtaneet paikkaa. Virhe oli syntynyt taittovaiheessa ja sen oli huomannut kirjan lukija.

Taitossa on tapahtunut monia muitakin virheitä. Onneksi ne eivät ole yhtä vaarallisia kuin sieniin liittyvät virheet, ja onneksi lukijat ovat tarkkaavaisia.

Nyt, kun vuoden 2012 sienivirhe on löytynyt, loppuvuoden uskaltaa taas lukea keittokirjoja ja syödä sieniherkkuja.

Uusi jännittäminen on edessä ensi vuonna. Pahuksen sienet!

Lisäys 16.10.2012: Ei tarvinnut odottaa edes seuraavaan vuoteen. Tiistaina 4.9.2012 Hesarin tiedepalstalla vähäteltiin punakärpässienen myrkyllisyyttä. Virheestä varoitettiin jo samana päivänä nettiversiossa:

Vuoden 2012 toinen sienivirhe.
Onneksi nykyään älypuhelimiin saa sienioppaan. Se auttaa tunnistamaan syötävät sienet keskellä pimeintä metsää.

4 kommenttia:

Hannu kirjoitti...

Sienien myrkyllisyys ei ole yksiselitteinen juttu. Eri aikoina myrkyllisyys on vaihdellut. Yhtenä esimerkkinä vaikka pulkkosieni.

Pulkkosieni oli vielä 1960-luvulla Suomessa yleisesti käytetty ruokasieni. Nykyisin pulkkosientä pidetään myrkkysienenä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pulkkosieni

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki sienet ovat syötäviä. Osa vain kerran.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että mikäli on pienikin epäily siitä ovatko pöytään roudatut sienet syötäviä tai onko ne osannut valmistaa oikein, kannattaa syödä sieniruokansa ravintolassa.

katchu kirjoitti...

Ainakin Android marketista löytyy sieniopas niminen suomalainen sovellus, jonka avulla voi helposti varmistaa sienen lajin jollei ole täysin varma. Kommenteissa on ainakin kehuttu haku toimintoa, jossa kuvaillaan sientä ja ruudulle tulee vaihtoehdot. Näemmä sovellus löytyy myös Ios ja Nokian laitteille.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

En koskaan syö muita kuin kanttarelleja,joissa ei voi erehtyä.
Poronkieli-korvasienikeittoa söin joskus myyntimiesvuosinani Oulun Arinassa,muistikuvaksi jäi hiekan rapina hampaissa. Sieniurheilu on hengelle hupaa,kun munuaiset menee,elää keinomunuaisen varassa loppuikänsä,siirtomunuaisista on pulaa.

P.S. Ja tietenkin kaupan kasvatettuja herkkusieniä.