torstai 8. maaliskuuta 2012

Ulkomainen biisi aina ennen uutisia

Pikkujuttu sinällään, mutta kiinnostava.

Jossain osui silmiin kirjoitus, joka väitti Yleisradion soittavan aina ennen tasatunnin uutisia ulkomaisen biisin.

Olen nyt muutaman päivän seurannut asiaa ja toden totta: vaikka YLE muuten soittaa runsaasti kotimaista musiikkia, juuri ennen uutisia soiva biisi on poikkeuksetta ollut ulkomainen.

Onko kyse vain sattumasta vai ohjaako YLEn musiikkivalintoja tietokone? Kuka on ohjelmoinut soittolistalle ulkomaisen biisin aina ennen tasatuntia ja miksi? Odottaisi, että Yleisradio julkisen palvelun tehtävässään olisi vapaa kaupallisen toiminnan kaavoista ja mainostajien asettamista paineista.

18 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Terävä huomio.

Unknown kirjoitti...

Hassu huomio :)

Radion uutiset alkaa aina just eikä melkein, joten laskeekohan tietokone biisilistalle juuri oikean pituisen kappaleen tuohon aikaslottiin ja vaihtoehdoissa on ulkomaiset biisit enemmistössä?

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Eipä "valtion tuuttia" tule juuri kuunneltua muulloin kuin aikaisin aamulla vaimoa työhön viedessä. Ja silloin on jo ainakin vuoden ajan tullut vain ikivanhoja 1920-30 -luvun kotimaisia itkelmiä, alkaa jo kaipaamaan muutakin,kevyttä latinalais-amerikkalaista, tms. Viimeksi kuulin nautinnollista radiomusiikkia Georgiassa ajaessani Atlantasta Miamiin, harmillista,että asema ei kantanut koko matkaa!

Petteri Lyytinen kirjoitti...

Lisääntyykö radion kuuntelijamäärä ennen uutisia? Jos lisääntyy niin voisiko kyseessä olla promotempaus? Soitetaan tietyt biisit juuri ennen uutisia, koska on todennäköisempää, että silloin kappaleella on enemmän kuuntelijoita?

Tämähän on toki puhtaasti hypoteettista pohdiskelua, koska en ole radiota kuunnellut aikoihin.

Romppanen kirjoitti...

Tässähän nyt on varmaankin kyse erityisesti Radio Suomesta, ei esim. niinkään Radio 1:stä, jossa tietenkään ei ole soittolistoja.

Olen saman huomannut jo jonkin aikaa sitten ja lisäksi nuo kappaleet ovat useimmiten 60-70-luvun klassisia pophittejä.

Vastikään oli Radio Suomi-ilta, jossa musiikkivalinta- ja soittolista-asiaakin kysyttiin. Oikein selkeää vastausta ei saatu, mutta sen käsityksen sain että musiikkipäällikkö Jorma Hietamäki itse valitsee esim. maakuntaradioissa soitettavat kappaleet, kuitenkin käyttäen hyväkseen joitain "listoja", jottei henkilökohtainen musiikkimaku vaikuttaisi liikaa. Radio Suomi-ilta on kuunneltavissa Areenassa:
http://areena.yle.fi/audio/1328812558441. Soittolistakysymys on noin minuutin 58 kohdalla. Hietamäeltä asiaa voisi varmaan kysyä.

Nimetön kirjoitti...

@Tero Mesiranta: Hyvä arvaus tuo biisien oikeamittaisuus, mutta radiossa työskentelevän tuttavani mukaan kyse lienee pikemminkin siitä, että ei-suomenkielisten kappaleiden soiton voi vähemmän häiritsevästi lopettaa kesken ("fade out") kun aika loppuu.

Eli ei salaliittoa tälläkään kertaa.

Nimetön kirjoitti...

Olikohan niin, että ulkomaisten biisien soittaminen on halvempaa kuin kotimaisten? Se ei tosin selitä sitä, miksi niitä soitettaisiin juuri ennen uutisia - ellei hinta riipu kuuntelijamäärästä joka luultavasti nousee juuri silloin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tekijänoikeusmaksut ovat tietääkseni prosentteja liikevaihdosta, aikoinaan oli soitettujen minuuttien mukaan.

Feidaus kuulostaa uskottavalta selitykseltä. Tosin äänitarkkailijat eivät ole niin huolellisia kuin ennen - usein biisi soi aikamerkkiin asti ja katkaistaan äkillisesti juuri ennen viimeistä piippausta. Joskus musiikki lipsahtaa jopa valtakunnanlähetyksen puolelle.

Nimetön kirjoitti...

Onko siis oleellista, että ennen uutia soiva biisi on laulettu muulla kuin suomenkiellä, vai että biisin esittäjä ei ole suomalainen? Suomalaiset esittäjät tekevät paljon englanninkielisiä kappaleita.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kaikki kuulemani tapaukset ovat olleet aidosti ulkomaisia biisejä. Ottaen huomioon kotimaisten artistien englanniksi laulamien biisien vähäisen määrän ei asiasta voi tehdä sen kummempaa johtopäätöstä.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@ Suomalainen musiikki, kotimainen elokuva, sarjafilmi..no, toisaalta, tekeväthän sakemannit kymmenkertaisella budjetilla yhtä lapsellista kamaa .."Kriminalpolizei", heh ;).

Unknown kirjoitti...

Vai onko ulkomaisten biisien valintaan tarjolla joku notkeampi käyttöliittymä, jolla nopeasti löytyy tarkasti sopivan mittainen biisi?
Ennen tasatuntia (uutisia) soitetaan viimeisenä joku tilke, jolla luppoaika saadaan kulutettua.

Unknown kirjoitti...

Vai onko ulkomaisten biisien valintaan tarjolla joku notkeampi käyttöliittymä, jolla nopeasti löytyy tarkasti sopivan mittainen biisi?
Ennen tasatuntia (uutisia) soitetaan viimeisenä joku tilke, jolla luppoaika saadaan kulutettua.

Nimetön kirjoitti...

Suomenkielisiä kappaleita ei Radio Suomessa häivytetä muuten kuin viranomais- ja liikennetiedotteiden takia. Ennen uutisia joudutaan kappale usein häivyttämään. Jorma Hietamäki, musiikkipäällikkö, Yle Radio Suomi

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ahaa, kiitos tiedoista. Saatiinpa selvyys tähänkin asiaan!

Nimetön kirjoitti...

Joo, "selvyys", mutta täysin irrationaalinen selitys. Miksi "ulkomaisia" biisejä voi feidata, mutta ei suomalaisia? (Ehkä tähänkin on joku selitys...)

Nimetön kirjoitti...

Jorma Hietamäki, musiikkipäällikkö, Yle Radio Suomi, selitti uutista edeltävää musiikkivalintaa mahdollisuudella häivyttää ulkomaiset biisit. Kotimaisia ei kuulemma häivytetä.

Olen vuosia ihmetellyt, soittaako Radio Suomi enää vain ulkomaisia biisejä, koska kuuntelen ko. kanavalta vain uutiset (ja niitä edeltävää kappaletta).

Minusta Radio Suomen musiikkilinja on ollut aika epäisänmaallista ajatellen suomalaisia artisteja. Tärkein syy on ehkä sittenkin ollut se, mitä ei lausuta: Radio Suomi on koettanut modernisoida otettaan.

Siihenkin tarpeeseen UUDET suomalaiset biisit olisivat paras vaihtoehto. Niin kauan kunnes kanavan nimeä ei muuteta Radio America Discobeatiksi.

Yleensäkin YLE varoo kertomasta kaikesta uudesta, mitä suomalaiset taitelijat tekevät. Sen sijaan kerrotaan ummet ja lammet vanhoista anglo-amerikkalaisista rahantekokoneista.

Oi nouse Suomi, myös Radio Suomi, tästä alhosta!

Pera kirjoitti...

Eiköhän kaikkia vation yrityksiä ole kupattu iät ja ajat. Kupanneet niin yrityksen johto kuin työntekijät.