keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Suojaako peltipurkki tai alumiinifolio teollisuusvakoilulta?

Hesari kertoo, miten saksalaiset suojautuvat teollisuusvakoilulta laittamalla kännykän peltipurkkiin tärkeiden neuvottelujen ajaksi.

Yksinkertaisempaa olisi ottaa puhelimesta akku irti, mutta sepä ei enää nykymalleissa onnistukaan. Nokia on seurannut Applen esimerkkiä ja siirtynyt kiinteän akun käyttöön. Miten siis varmistaa, ettei kukaan pääse salakuuntelemaan tärkeitä keskusteluja?

Puhelimen sammuttaminen on melko turvallinen tapa, mutta niin kauan kuin laite saa virtaa ei ole mitään tapaa varmistaa ovatko kaikki sen prosessit todella sammuneet. Kaikki puhelimet eivät pimene edes virtakytkimestä: nokialaisten herätyskello soi, vaikka puhelimen olisi illalla laittanut off-asentoon. Se osoittaa, että jotain prosesseja jää pyörimään puhelimen muistiin. iPhonen omistajan täytyy olla huolellisempi -- jos sen sammuttaa illalla, nukkuu aamulla pommiin (onko muita kuin Nokian puhelimia, joiden herätyskello toimii puhelin sammutettuna?).

Mutta riittääkö metallipurkki mykistämään puhelimen? Insinöörin mieli on utelias, joten kokeilin asiaa. Testilaitteina olivat vanha Nokian E71 ja iPhone 4.

Keittiön kaapista löytyi testiä varten vanha metallinen kahvipurkki:

Molemmat puhelimet soivat purkissa, joten saksalainen niksi oli äkkiä murskattu. Purkkien välillä voi toki olla eroja. Ehkä Saksassa purkit ovat paksumpaa peltiä?

Ajatus kännykän mykistymisestä perustuu Faradayn häkkiin, josta on lyhyt selvitys suomenkielisessä Wikipediassa (parempi englanninkielisessä versiossa). Selvästikään metallipurkki ei toimi oikean häkin tavoin. Hyvä niin, sillä muutenhan kännykkä mykistyisi myös hississä, autossa ja junassa, joissa soittaja on metallin ympäröimässä tilassa.

Entä mikroaaltouuni? Lämmitystilaa ympäröi metallinen verkko juuri siksi, että ruuan kuumentamiseen käytetty 2,4 GHz sähkömagneettinen kenttä ei vuotaisi ulos ja aiheuttaisi terveysvaaraa.

Oma mikroaaltouuni ei hiljentänyt kumpaakaan kännykkää. Joko uuni on niin vanha (20 v.) että sen suojaus vuotaa tai sitten verkko ei toimi tehokkaasti puhelimen käyttämällä alemmalla taajuudella.

Seuraavaksi kokeilin folioitua kahvipussia:

Ei toiminut sekään -- molemmat puhelimet soivat.

Entä foliopaperi? Kännykät folion sisään ja kokeilemaan:

Molemmat kännykät soivat edelleen, jopa folioon käärittynä.

Mutta sitten tärppäsi! Folion pitää muodostaa riittävän tiivis paketti puhelimen ympärille jotta laitteen ja folion väliin ei jää ilmarakoja. Tämä paketti mykisti vihdoin sekä E71:n että iPhone 4:n:


Foliotemppu on hyvä tietää, sillä sama kikka pimentää myös ns. ruuhkamaksun myötä autoihin pakolliseksi tulevat vastaanottimet. Ehkä folion myynti talouskaupoissa tulisi kieltää?

Helpoiten salakuuntelulta suojautuu käyttämällä vanhaa puhelinta, josta akun saa irti. Toinen keino on kytkeä puhelin lentokonetilaan, jossa se sammuttaa radiotaajuiset osat. Sammutuksen pitää olla luotettava, koska sitä käytetään myös lentokoneissa.

Toki on mahdollista, että puhelimeen on ujutettu vakoiluohjelma, joka tallentaa ensin monta tuntia keskusteluja mikrofonilla ja lähettää ne eteenpäin vasta kun nettiyhteys avautuu. Silloin ei auta muu kuin jättää puhelin viereiseen huoneeseen tai autoon neuvottelujen ajaksi.

Yksinkertaista ja toimii aina.

Lisäys 10.12.2019: Faradayn pussi tekee saman elegantimmin.

47 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nämä Merja Kyllösen masinoimat GPS-seurantalaitteet saa mykistettyä myös tupakansytyttimeen kytkettävällä GPS-blokkerilla.

Erkka Peitso kirjoitti...

Voin olla väärässä, mutta eikös se purkki pitäisi maadoittaa, jotta saataisiin aikaan Faradayn häkki?

Anonyymi kirjoitti...

Peltipurkki ei ole riittävän tiivis. Kannen ja purkin väliin pitää asettaa ohut suikale foliota, jolloin saadaan muodostettua faradeyn häkki...

Petteri Järvinen kirjoitti...

GPS-blokkeri toki toimii, mutta maksaa enemmän kuin peltipurkki ja on laiton.

Toki purkki pitäisi maadottaa, mutta en usko edes saksalaisten olevan niin perusteellsia.

Anonyymi kirjoitti...

@Anonyymi(2): Noin tarkalla (ilma)tiiviydellä ei ole merkitystä.

Anonyymi kirjoitti...

Olin varsin yllättynyt kun havaitsin nokian herättävän vielä senkin jälkeen kun se oli sammuttanut itsensä akun loputtua.

Anonyymi kirjoitti...

"Helpoiten salakuuntelulta suojautuu käyttämällä vanhaa puhelinta, josta akun saa irti."

Voi myös käyttää uutta puhelinta, josta saa akun irti. Eipä noita pakkoakullisia puhelimia, niin montaa ole edes markkinoilla.

Anonyymi kirjoitti...

Faradayn häkki torjuu täydellisesti vain staattiset kentät. Kännykkätaajuudet ovat aika kaukana staattisesta.

Anonyymi kirjoitti...

Puhelin mykistyy myös laittamalla se ns. antistaattiseen pussiin. Kokeilin sellaista harmaata antistaattista minigrip-pussia. Eipä soinut känny siellä.

Anonyymi kirjoitti...

Turhaa näsäviisastelua. Kuten sanoit, radiosignaalin esto ei ole este salakuuntelulle.

Äänisignaalin vaimentaminen niin, ettei sitä voi mitata, on ainoa 100% toimiva este.

Jos on niin paranoidi, että kuvittelee kännykkää salakuunneltavan, ei ole mitään syytä jäädä puoliväliin ja uskotella itselleen, että puhelmimessa ei olisi vakoiluohjelmia.

Anonyymi kirjoitti...

@Anonyymi(3): Kokeilin asiaa noin kuukausi sitten, pelkkä purkki ei riitänyt. Purkki ei vaimenna kenttää riittävästi, sen vuoksi osa purkin ja kannen välisestä
reunasta täytyy saumata johtavilla liuskoilla...

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@Joo,tuolla foliolaukullahan eräät itäiset kansat vievät tavaraa kaupoista.

Foliohattu päässä torjuu ufojen ajatuksenluvun. Kun siihen ymppää pari vilkkuvaa lediä,se myös karkoittaa ufot. Onko kukaan nähnyt ufoa tuollainen hattu päässään?

No,vakavasti; irroitettava akku on kiva silloin kun Nokia käynnistyy itsestään minuutin välein lentokoneessa,vaikka sammutti kuinka monta kertaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Olin varsin yllättynyt kun havaitsin nokian herättävän vielä senkin jälkeen kun se oli sammuttanut itsensä akun loputtua."

Toissapäivänä sama hämmästys E7:n tiimoilta. Heräsin itsestään ennen kännyyn säädettyä aikaa. Huomasin kännyn sulkeneen itsensä virran loputtua ja olin tietysti tyytyväinen kun heräsin ilmankin. Mutta E7 hälytti virran puutteesta huolimatta. Jotain sinne jää pyörimään tässäkin tilanteessa.

ap kirjoitti...

jos tuota foliopakettia raottaa
voisi saada testin mikä kännykkä toimii huonoimmassa kentässä

kaikki samaan pussiin ja reikä pussin ja testi jne.
anssip

Timo kirjoitti...

Kaikki puhelimet eivät pimene edes virtakytkimestä: nokialaisten herätyskello soi, vaikka puhelimen olisi illalla laittanut off-asentoon. Se osoittaa, että jotain prosesseja jää pyörimään puhelimen muistiin.

Tämä "prosessi" on nimeltään reaaliaikakello. Se on yleensä pieni osa tehonhallintapiiriä. Reaaliaikakello saa aina virtaa akulta. Tämän tarkoitus on se, että puhelimen kello käy eteenpäin myös silloin kun puhelin on suljettuna, ja puhelin näyttää heti oikeaa aikaa kun käynnistät sen.

Tähän samaan kelloon voidaan ohjelmoida myös hälytyksiä, jolla puhelin käynnistetään automaattisesti haluttuna kellonaikana. Tähän perustuu siis se ominaisuus että Nokialaiset puhelimet herättää vaikka puhelin olisikin sammutettuna tai akku olisi loppunut. Itseasiassa, akun varauksen mennessä tarpeeksi alhaiseksi puhelin normaalisti sammuttaa itse itsensä hallitusti ennen kuin akusta on virta kokonaan loppu. Tämän ansiosta herätyskello toimii myös silloin vaikka puhelin olisi sammuttanut itsensä akun tyhjetessä.

Mitään haittaohjelmia ei sammutetussa puhelimessa pysty ajamaan. Tämänhän huomaisi siitä että älypuhelin kuluttaa akkua myös silloin kun se on suljettu, mitä se ei tietystikään tee.

Anonyymi kirjoitti...

Muistakaahan laittaa myös kaikkien lähellä olevien puhelimien ympärille foliot. Niin, ja myös läheiset tietokoneet pitää pystyä vaientaman.

Toki joku voi vielä kilometrin parin päästä käyttää suuntamikkiä, joten ikkunat ja ovet on hyvä sulkea. Talon seinät kannattaa skannata betonielementteihin valettujen mikrofonien varalta.

Auton seuranta on käytännössä pakko pitää päällä, koska halvimman tariffin saa kun seurantalaitteella on yhteys valtion keskusvalvomoon. Kallein tariffi on tietenkin kun yhteyttä ei ole olemassa.

Lähes kaikki suomalaiset tekniikan miehet ovat käyneet armeijan. Suosittelen "Information Freedom Fighter" iskuryhmän perustamista. Mallia voidaan ottaa rennoista libyalaisista uskonsotureista. Hankitaan pick-upit ja lavalle it-tykki. Näillä varusteilla voidaan käydä tuhoamassa eri puolilla maailmaa kaikenmaailman pilvipalvelut ja vaklauskeskukset!1!

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Tämän tarkoitus on se, että
>puhelimen kello käy eteenpäin
>myös silloin kun puhelin on
>suljettuna, ja puhelin näyttää
>heti oikeaa aikaa kun käynnistät
>sen.

Herätyksen aktivoituessa puhelimen pitää kuitenkin herättää (virtakytkimen off-asennosta huolimatta) jotain muitakin osia, koska se ohjaa näyttöä, äänipiiriä ym.

Mistähän syystä Android- ja iPhone-puhelimet eivät herätä off-asennossa? Niissä lienee kuitenkin sama juttu reaaliaikakellon suhteen?

Jos jollain on Lumia voisi kokeilla miten se käyttäytyy.

---
Vielä akun irrottamisesta: olen ymmärtänyt, että muutkin valmistajat olisivat Applen perässä siirtymässä kiinteisiin akkuihin, koska se mahdollistaa hieman yksinkertaisemman mekaanisen rakenteen ja säästää vähän tilaa (ja saa asiakkaan ostamaan uuden puhelimen akun sijaan).

Onko kenelläkään Android-puhelinta jossa olisi kiinteä akku? Entä Nokian N9?

Matti Rissanen kirjoitti...

Purkin tai säteilysuojauksen maadoittamisella ei ole mitään merkitystä kännytaajuuksilla. Ukkossuojaus on asia erikeen.

Erkka Peitso kirjoitti...

Matti Rissanen: Kiitos täsmennyksestä.

Timo kirjoitti...

Herätyksen aktivoituessa puhelimen pitää kuitenkin herättää (virtakytkimen off-asennosta huolimatta) jotain muitakin osia, koska se ohjaa näyttöä, äänipiiriä ym.

Kyllä. Näin laitteiston kannalta puhelimissa ei ole muuta asentoja kuin "virta päällä" ja "virta pois". Herätyskelloa, latausta, ym. toimintoja varten tarvitsee sovellusprosessori herättää ylös. Siten koko käyttöjärjestelmä lähtee ajoon herätyksen tullessa. Samoten latauksen hallinta tapahtuu omassa sovelluksessa käyttöjärjestelmän alla. Eli kun puhelin pyörittää latausanimaatiota näytöllä mutta "on muuten sammuksissa" niin siellä on kuitenkin käyttöjärjestelmä (käyttöliittymä pois lukien tietysti) käynnissä.

Mistähän syystä Android- ja iPhone-puhelimet eivät herätä off-asennossa? Niissä lienee kuitenkin sama juttu reaaliaikakellon suhteen?

Hyvä kysymys. Laitteistossa tuskin on tuon suhteen rajoituksia. Jos siellä on reaaliaikakello niin todennäköisesti sillä pystyy myös puhelimen herättämään ylös. Tietysti tuo voi olla myös ihan tarkoituksella haettu suunnitteluvalinta. Kun puhelin on sammutettuna niin onhan se yksinkertaisempaa myös käyttäjän kannalta, kun tietää faktana sen ettei puhelin lähde ikinä itsekseen päälle muuten kuin virtanapista. Lisäksi se helpottaa ohjelmiston suunnittelua suuresti kun ei tarvitse miettiä että miten herätyskelloon herääminen eroaa tavallisesta käynnistymisestä, mitä prosesseja jätetään siinä tilassa käynnistämättä ja miten muuten käynnistyssekvenssi muuttuu. Yksinkertaisilta tuntuvat asiat vaativat loppujen lopuksi hyvinkin huolellista suunnittelua että kokonaisuudesta tulee toimiva. Helpointa on kun jättää ominaisuuksia pois.

Osmo kirjoitti...

Tuo sammutuksesta herättäminenhän on Nokialla ollut hyvin pitkään, se on ihan tarkoituksellinen piirre, että puhelimen voi sammuttaa yöksi akun säästämiseksi ja puhelujen estämiseksi. Muilla merkeillä välttämättä tätä ei ole. Se vain soittaa, että Nokialla on hieman enemmän kokemusta näistä.

Voi tietysti purkki perustua myös siihen, että puhelimen kylki osuu purkin reunaan, jolloin puhelin menettää kentän :-)

Mitä tulee näihin GPS-systeemeihin, eihän nekään perustu mihinkään reaaliaikaiseen lähetykseen vaan puskurointiin. Jos GPS-signaalin estää, luulee systeemi, että auto on tallissa, eikä maksua mene. Tosin systeemissä voi olla myös vaihtoehtoisia paikannuksia esim. tukiasemia käyttäen tämän estämiseksi. Systeemi voi myös käyttää matkamittarin tietoja

Riski puhelimissa lähinnä liittyy siihen, jos puhelimeen on asennettu vakoilua varten oma firmis. Tällöin mihinkään puhelimen toimintoon, kuten lentotilaan ei voi luottaa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Vesiesteestä lisätietoja Pare's blogissa.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@Hupaisaa juttua,känny vesiämpäriin;).

Vanhoissa dystopioissa spekuloitiin ihon alle asetettavalla sirulla,jotta Iso Veli aina tietää missä olet. Nyt ihmiset ottavat vapaaehtoisesti täydellisen seurantalaitteen.

Lentokone tunnetusti ei ole Faradayn häkki,känny toimii erinomaisesti vaikka ovi on kiinni.
Vahvoja gigahertzin mikroaaltoja ei pidätä metalliverkkohäkkikään,se voi jopa toimi vahvistimena esim. e-pommin säteilylle.

Silloin kun lentokoneet vielä tehtiin duralumiinista,salamanisku koneeseen ei suurta huolta aiheuttanut (olen itse ollut finskissä,johon iski salama,vaikuttava kokemus kyllä).

Nyt kun komposiitteja käytetään yhä enemmän, A380:ssa 20% ja B787:ssä 50%, A350EWB:ssa kai ylikin,tilanne on toinen. Salamanisku voi kuumentaa metallin ja komposiitin rajapinnan niin,että rakenne pettää.

JJ75 kirjoitti...

Parhaiten homman hoitaa jammerilla joka mykistää verkon... mikroaaltouuni puolestaan toimii vain mikroaalloille.

Anonyymi kirjoitti...

Saako työnantaja asentaa omistamaansa puhelimeen, jossa on työnantajan sim-kortti, vakoiluohjelman, antaa sen työntekijälle ja sitten nauhoittaa kaiken tällä puhelimella???

Anonyymi kirjoitti...

Folio on vanha kikka myymälävarkaiden piirissä. Vuorataan esim. salkku tms. foliolla sisäpuolelta, ladataan kamat sisään, eivätkä hälyttimet pärähdä ulosmarssiessa. Kokenut myymälävartija tosin bongaa nämäkin tapaukset.

Anonyymi kirjoitti...

(Äly)puhelimet ovat pienempi paha. Myös Sampo Pankin verkkopankki vakoilee asiakkaitaan. Aina kun asioit verkkopankissa, SP:n java sovellus heittää temp-hakemistoon muutaman vbs-skriptin. Esim. tällaisen:
Set objWMIService = GetObject("winmgmts:\\.\root\cimv2")
Set colItems = objWMIService.ExecQuery _
("Select SerialNumber from Win32_OperatingSystem")
For Each objItem in colItems
Wscript.Echo objItem.SerialNumber
Next


Tarkista vaikka :)

Joopa kirjoitti...

Itseasiassa Nokian WP7 puhelimet eivät herätä jo puhelimesta sammuttaa virran vaan puhelimen täytyy olla päällä, jotta herätys pelaa. Joten puhutaan mieluummin Symbian puhelimista kuin "Nokialaisista", etenkin kun Nokian nykyinen tuotteiden pääkäyttöjärjestelmä on Windows Phone.

Linda kirjoitti...

Kyllä oma HTC Desire herättää maanantaiaamuna, vaikka puhelin olisi pois päältä tai akku loppunut jo vaikka lauantain puolella.

jambba kirjoitti...

GPS blokkeri on erittäin vaarallinen laite, sotkee mm. lento- ja laivaliikennettä. Kas, kun Italiassa karilleajaneen-kaatuneen laivan kapteeni ei ole keksinyt tuota. Petterin havaintoon kommentoisin muutamalla havainnolla. Joissakin firmoissa on heti sisääntullessa ns. Kännyparkki. Tällöin vierailija ei voi kuvata tai muuten taltioida tiloissa ollessaan. Väittäisin myös, että kolmannen osapuolen vakoiluohjelmaa suurempi riski on jonkin osallistujan tai neuvottelutilan omistajan pyrkimys taltioida tapahtumia - jälkimmäinen saa helposti äänen lisäksi, vaikka videota.. ilman että toinen osapuoli tätä havaitsee. Puhelin Off, Off-line ovat kyllä melko varmoja tapoja välttää urkinta, mutta puhelin eteisessä on tältäosin täysin varma. Mikroaaltouuni: kokeileppa jotain laitetta, joka toimii vain 2,4GHz taajuudella - jos yhteys toimii, suosittelen mikron vaihtoa. Peltipurkki: maadoita purkki ja kansi mielellään ¤6mm kuparilla + tiivistä kansi niin, että syntyy galvaaninen yhteys. Ei soi.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>GPS blokkeri on erittäin
>vaarallinen laite, sotkee mm.
>lento- ja laivaliikennettä.

Totta, tosin kantama on niin pieni että tuskin matkustaja pystyy laivan gps:ää sotkemaan.

Aiheen suhteen vielä tehokkaampi on 3G-häirintälähetin, mutta kielletty tietty sekin.

Anonyymi kirjoitti...

No niin, jospa otetaan sim-kortin pois, jolloin useimmat muut puhelimen toiminnot toimivat silti, puhelinmallista tosin riippuen, mutta viestiliikenne on poikki ...

T: J-P Laine

Anonyymi kirjoitti...

lol älä!

Anonyymi kirjoitti...

Jaahas Petteri Järvinen, sinulle ei kelpaa näköjään yksinkertainen sim-kortin poistamisen vaihtoehto, koska poistit kommenttini; tästä tulee mielenkiintoinen tarina kerrottavaksi ...

Anonyymi kirjoitti...

"Oma mikroaaltouuni ei hiljentänyt kumpaakaan kännykkää. Joko uuni on niin vanha (20 v.) että sen suojaus vuotaa tai sitten verkko ei toimi tehokkaasti puhelimen käyttämällä alemmalla taajuudella."

-Heh, unohdit varmaan laittaa mikron päälle?! Takuuvarmasti hiljenee...

Anonyymi kirjoitti...

Ei kai kirjiottaja enää tunne muita kun Nokian ja Applen luureja - muilla kun sattumalta irtoaa akku uusissakin malleissa...

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@Vapaassa Ameerikan maassa,lukuunottamatta muutamia itärannikon "edistyneitä" osavaltioita, on tutkanpaljastin laillinen periaatteella,että jos valtiolla on oikeus valvoa sinua elektronisin laittein,on yksilöllä oikeus puolustautua samoin keinoin.

Tero Lehto kirjoitti...

Kuten joku totesikin, Nokia Lumia 800 ei herätä sammutetusta tilasta, vaikka akussa olisi virtaa.

Sammutin äsken luurin ja kokeilin. Herätyskello soi vasta, kun pistin virran päälle 10 minuuttia herätysajan jälkeen.

Anonyymi kirjoitti...

Kännykkäparkki, laitteet kokonaan tietosuojatun tilan ulkopuolelle.

Osmo kirjoitti...

Minä en ylipäätään ymmärrä kiinteän akun ideaa. Se voi olla hieman tyylikkäämpi, mutta puhelin sitten on käyttökelvoton, jos akusta loppuu virta. Jos puhelimessa on vaihdettava akku, voi akun vaihtaa ja jatkaa käyttöä. Etenkin yrityskäytössä tuollainen virran loppuminen voi maksaa rahaa.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@ Eikös ne alkoholia käyttävän polttokennoakun tutkimukset kännykän akuksi ole jo pitkällä? Taskumatista hörppy myös kännylle ja taas pelaa;).

Anonyymi kirjoitti...

Jambba kirjoitti:Joissakin firmoissa on heti sisääntullessa ns. Kännyparkki. Tällöin vierailija ei voi kuvata tai muuten taltioida tiloissa ollessaan.

Tuollaiseen mestaan ei missään tapauksessa saa jättää kännykkäänsä, jos välittää lainkaan omasta ja työnantajansa tietoturvasta. Oletusarvoisesti on lähdettävä siitä, että jos annat kännykkäsi jonkun toisen tahon haltuun, niin siitä imuroidaan kaikki tiedot ja siihen asennetaan vakoilusofta. Asiaa voi tiedustella esim. PV:n työntekijöiltä. Eli jos joku vaatii antamaan kännykän, niin on paras poistua paikalta.

Pera kirjoitti...

Made in Finland Wartsilä teräspannu piti radiosignaalit teräspannun ulkopuolella. Näitä teräspannuja kaiketi valmistettiin 1950-1970 vuosina.

Pera kirjoitti...

Jos tuntuu siltä, että kännykkää kuunnellaan ja/tai kännykkä tallentaa tilaansa ympäristön ääniä, kannattaa tehdä näin :

Luurista akku irti (mikäli mahdollista) ja päällä oleva radio yhdessä tulee laittaa teräskattilaan ja teräskattilan kansi päälle.

Petteri Järvinen kirjoitti...

>Jaahas Petteri Järvinen, sinulle
>ei kelpaa näköjään yksinkertainen
>sim-kortin poistamisen
>vaihtoehto, koska poistit
>kommenttini; tästä tulee
>mielenkiintoinen tarina
>kerrottavaksi ...

Blogger oli siirtänyt kommenttisi roskapostiin, josta sen nyt löysin.

SIM-kortti toki estää 3g:n käytön, mutta jättää wlanin vapaaksi.

Testimies S kirjoitti...

Kokeilin itse, laitoin älypuhelimeni pieneen Marimekon purkkiin ja kokeilin soittaa niin ei yhteyttä, mutta koska puhelin oli WLAN:issa niin Whatsapp viesti meni perille.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Mikä puhelin oli kyseessä? Myös se, onko puhelin 2G- vai 3G-verkossa vaikuttaa asiaan.