torstai 26. tammikuuta 2012

Vaalisalaisuus ei ole entisensä

Eilen illalla Ylen TV-uutisissa seurattiin Pekka Haaviston vaalitilaisuutta Rovaniemellä. Toimittaja haastatteli yleisöä ja kysyi jokaiselta, aikoiko tämä äänestää Haavistoa. Kaikki kertoivat kantansa. Eräältä henkilöltä kysyttiin jopa edellisen kierroksen äänestämisestä (Väyrystä, tietenkin).

Voi olla, että toimittaja oli leikannut juttuunsa vain ne, jotka suostuivat paljastamaan äänestyskäyttäytymisensä. Oleellista kuitenkin on että toimittaja ylipäätään kysyi asiaa. Vielä 20 vuotta sitten ei olisi tullut mieleenkään, että televisiossa kysyttäisiin tavallisilta ihmisiltä keitä he olivat äänestäneet. Sehän olisi ollut vaalisalaisuuden rikkomista!

Kiitos tosi-tv:n ja internetin, äänestämiseen ei enää liity suurta draamaa. Äänestämme euroviisuissa, Idolseissa, Big Brotherissa -- niin, ja presidentinvaaleissa. Joten mitä välii?

Jos paljastaa Facebookissa henkilökohtaiset tietonsa, valokuvansa, ilonsa ja surunsa, ei ole tarvetta salata myöskään äänen saanutta henkilöä tai puoluetta. Elämme avoimuuden ja läpinäkyvyyden aikaa.

Ne, jotka ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa, ovat muuttuneet äänestäjistä melkeinpä vaalityöntekijöiksi. Facebookissa ihmiset kertovat ketä äänestivät ja markkinoivat valintaansa muillekin. Näkyvä liputtaminen ehdokkaan puolesta on paikoin herättänyt kiusallista huomiota ja epäilyjä henkilön puolueettomuudesta työssään.

Moni nettiaktiivi miettii parhaillaan, käydäkö lainkaan äänestämässä. Yhden uurnaan pudotetun numeron merkitys on vähäinen. Netin kautta pystyy (ehkä) vaikuttamaan useisiin muihin ihmisiin ja heidän äänestämiseensä, mikä moninkertaistaa vaikutuksen. Mekanismi ei tietenkään ole näin suora, mutta toisin kuin numeron kirjoittaminen lipukkeeseen, nettivaikuttaminen ainakin tuntuu välittömältä ja tehokkaalta.

Vaalitulokseen voi nykyään vaikuttaa muutenkin kuin äänestämällä. Siksi väite, jonka mukaan "jos et äänestä, et voi myöskään valittaa" ei enää päde.

Tätä taustaa vasten olisi tärkeää jatkaa sähköisen äänestämisen kehittämistä. Vaikka siinä on omat ongelmansa, perinteinen lippuäänestys alkaa kohta vaikuttaa yhtä kömpelöltä ja epämukavalta kuin laskujen maksaminen pankin tiskillä. Ja se näkyy myös äänestysvilkkaudessa.

13 kommenttia:

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@Petteri

"Nettiäänestys", ei ikinä! Se tarjoaa niin paljon väärennysmahdollisuuksia ja jättäisi vanhemman polven,joka ei enää tähän aikaan pääse,kokonaan ulos. Pankkitunnukset varmoja? Mutta mistä tiedät,kuka niitä oikeasti käyttää? Sormenjälki? Helppo kopioida, samoin silmän iris ja kun ne ovat netissä, koneelle asettuva ohjelma, kuten nyt kun pankeista vietiin tileiltä rahaa, antaa sen yleiseen käyttöön. Vain äänestäjän fyysinen läsnäolo henkilöllisyyden todistamisen kanssa on varma. Jo nyt on nähty,että nettikansa on "Haavisto-kansaa" ja muukin media pääosin.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt meni puurot ja vellit sekaisin vaalisalaisuuden suhteen. Vaalisalaisuus tarkoittaa ettei äänestyslipuketta ja äänestäjää pysty yhdistämään toisiinsa. On sitten henkilön oma asia kertooko hän ketä on äänestänyt.

Sähköisen äänestyksen voisi olla käytössä ennakkoäänestyksen aikana. Varsinaisena vaalipäivänä sitten perinteinen lippuäänestys. Tuosta olisi hyvä alkaa..

Joel A. kirjoitti...

Minä koen vaalisalaisuuden niin, että se tarkoittaa mahdollisuutta äänestää siten, että kukaan ei voi tietää ketä äänestit.

Jos sitten oma-aloitteisesti haluan kertoa ketä äänestin, se on oma valintani. Kukaanhan ei kuitenkaan voi tietää puhunko totta, koska vaalisalaisuuden pitävyyden vuoksi kukaan ei ole voinut nähdä mitä äänestyslappuuni raapustin.

Oikeastaan siis tarkoitan samaa, mitä anonyymi edelläni kirjoitti. Vaalisalaisuus ei rajoita sananvapauttani kertoa ketä (mahdollisesti) äänestin.

Toiseen pointtiisi, äänestäminen on toki henkilökohtaisella tasolla paradoksi. Yksi ääni on niin vähäinen massaan nähden, että äänestäjälle koituu sen antamisesta enemmän kuluja kuin hän saa siitä hyötyä. Henkilökohtaisella tasolla kaikkien kannattaisi jättää äänestämättä. Paradoksi se on sen vuoksi, että jos kaikki toimisivat näin, pian yksi ääni olisi jo hyvinkin merkittävä.

Sähköäänestystä en kannata kuin korkeintaan paperivarmennettuna, mikä ei puolestaan tuo olennaista hyötyä nykymenettelyyn verrattuna. Vaalien pitää olla luotettavat ja todennettavat kaikissa yhteiskunnallisissa olosuhteissa. Sähköinen äänestys ei sitä ole. Nykyjärjestelmä on toimiva, ei tietenkään vaivattomin, mutta vaiva on se hinta joka maksetaan luotettavuudesta ja todennettavuudesta.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Uutinen Saksasta:


Mies paloiteltiin, keitettiin ja syötiin homoseksin päätteeksi

Anonyymi kirjoitti...

Toinen Anonyymi sanoi: "Vaalisalaisuus tarkoittaa ettei äänestyslipuketta ja äänestäjää pysty yhdistämään toisiinsa."

Ennakkoäänestys meni kohdaltani seuraavasti:

1. Vaalitoimitsija kirjoitti henkilötietoni tietokoneelle

2. Tietokone tulosti paperin

3. Vaalivirkailija antoi paperin allekirjoitettavaksi (taitettuna siten, etten nähnyt mitä siinä luki)

4. Minä WTF?

5. Edelleen WTF, mutta allekirjoitan ja ihmettelen asiaa virkailijalle.

6. Virkailija sujauttaa äänestyslipukkeen ja allekirjoittamani paperin samaan kuoreen.

7. Ihmettelen, että missä vaiheessa vaalisalaisuudesta ollaan luovuttu.

Anonyymi kirjoitti...

6. Virkailija sujauttaa äänestyslipukkeen ja allekirjoittamani paperin samaan kuoreen.

7. Ihmettelen, että missä vaiheessa vaalisalaisuudesta ollaan luovuttu.


6. ja äänestyslippuako et sulkenut siihen ruskeaan kuoreen, jonka vaalivirkailija antoi äänestyslipun leimauksen jälkeen? Siinä allekirjoituspaperissa lukee kyllä, että on itse sulkenut äänestyslipun kuoreen ja vahvistaa omalla nimikirjoituksella asian. Teitkö mahdollisesti rikkeen?

7. Ei siitä ollakaan. Ennakkoäänestyskuoret avataan äänestyspäivänä ja sisällä ollut lappu allekirjoituksineen laitetaan nippuun ja äänestyslipun sisältävä suljettu kuori otetaan erikseen ja avataan niin, että kukaan ei voi sitä enää yhdistää ennakkoäänestyskuoressa olevaan äänioikeuslappuun.

Jos on todella käynyt niin, että äänestyslippu on ilman kuorta ennakkoäänestyskuoressa, niin lippu hylätään.

Jos tunnet kärsineesi vääryyttä ja pystyt todistamaan virkailijan toimineen väärin, niin ei muuta kuin valitusta oikeusministeriöön.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@Haavisto kerää "säälipisteitä" kaikin keinoin, nyt kuulemma henkeäkin on uhattu:

MTV3

Kun koko uutisen lukee aamun Iltalehdestä,siinä vihreiden kampanjapäällikkö sanoo, että tuli tasan yksi uhkaus juopuneelta mieheltä. Minäkin olen saanut useampia,vaikken presidentiksi pyrikään,en ole välittänyt ja hengissä olen edelleenkin.

Toinen säälipisteiden kampanja on tuo, että vaalilahjoitukset tulevat "yksittäisiltä ihmisiltä". Tämä on suoraan Stasin käsikirjasta, kommunistit käyttivät kussakin maassa agentteja,jotka postittivat puolueen antamat suuret rahat pienissä erissä tekaistuilla lähettäjänimillä, jolloin ne tulivat "pieniltä ihmisiltä". En väitä Haaviston kampanjan käyttävän menetelmää, mutta "astian makua" hommassa on.

YLE:n tenttijät päästivät Haaviston paljon helpommalla,mm. väärennettyä professorin titteliä ei otettu esiin. Lehdet antavat aina väittelyissä Haavistolle voittajan pisteet,kun tämä latelee ulkoa opittuja fraaseja, Niinistö puhuu asiaa ja pohtii vakavasti kysymyksiä.

Minulle myös juuri kerrottiin AMK:n tasoisesta oppilaitoksesta, jonka ulkomaalaistaustainen opettaja järjesti todellisen hurmostilaisuuden ja vaati oppilaita äänestämään Haavistoa ja järjestämään "shokin" Suomelle.
Median ja oppilaitosten valtaushan oli kommunistienkin listalla ykkösenä.

Anonyymi kirjoitti...

@Hannu Tanskanen: Pysyttäisiinkö näissä kommenteissa blogin aiheissa (ja Petteri voisi olla julkaisematta selvästi ohi aiheen olevat kommentit).

Kirjoituksesi osoitti muutenkin mikä on vialla näissä vaaleissa. Ehdokkaat ovat kumpikin ihan ok. Kannattajissa sen sijaan riittää loanheittäjää ja huuhaan kirjoittajaa laidasta laitaan.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@Anonyymi

Aiheenahan ovat presidentivaalit,eikö totta?

Arvostan Petteriä siinä,että hän antaa "kaikkien kukkien kukkia",eikä sensuroi mielipiteitä,kuten mm. Pekka Haavisto blogissaan. Samasta asiasta kiitokset toiselle vihreälle, Satu Hassille, joka ei sensuroi ja Osmo Soininvaaralle, joka sensuroi jossain määrin agendasta eriäviä mielipiteitä.

Varmaan ehdokkaat ovat "ihan ok" molemmat, mutta politiikassahan haetaan juuri eroja, yksimielinen unelmahöttö ei hyödytä ketään. Ja kyllä meillä vielä on paljon oppimista "suuren maailman" mediapöllytyksestä. Petteri tietenkin päättää, poistaako kommenttini tai minut kokonaan blogistaan, jos kuorolaulu on suositus. Olen saanut varoituksen "sodoma ja gomorra"-tekstistä ja en jatka sillä linjalla,uskonnonhan sosialistisuomi on tehnyt naurun aiheeksi.

Osmo kirjoitti...

En näe väärän henkilön äänestämistä pankkitunnuksilla kovin konkreettisena uhkana. Pankkitunnuksilla voi tehdä paljon konkreettisempiakin asioita, joista on selkeä haitta uhrille ja hyöty tekijälle. Minä en nettiäänestyksessä pidä sen eriarvoistamista. Yhteiskunta on jo jakaantunut niihin, jotka osaavat käyttää tietokonetta ja niihin, jotka eivät osaa. Onko äänestäminenkin tehtävä edelliselle helpommaksi, jolloin heidän mielipiteensä tulevat paremmin esiin. Sähköinen äänestys tosin voisi olla rajoitetun ryhmän käytössä, esim. vammaisilla.

Mitä tulee ennakkoääniin,eikö niiden lappujen perusteella merkitä ennakkonäänestäneet äänestäneiksi, jolloin ne päällimmäiset kuoret avataan ennen vaalipäivää.

Mitä tulee vaalisalaisuuteen, kyllä sitä voi loukata sekin, että luodaan vahva paine kertoa ketä on äänestänyt. Joissain Etelä-Amerikan maissa on puolisotilaalliset joukot äänestyskopin ja uurnan välissä ja äänestäjät "vapaaehtoisesti" näyttävät ketä ovat äänestäneet.

Anonyymi kirjoitti...

"YLE:n tenttijät päästivät Haaviston paljon helpommalla,mm. väärennettyä professorin titteliä ei otettu esiin."

Hallintoneuvoston jäsenet ja jäsenyyden alkamisajankohta
-
Pekka Haavisto (vihr) v. 2011

http://avoinyle.fi/www/fi/organisaatiotietoa/hallintoneuvosto.php

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@ Ei avaudu tuo linkki? Html-editorilla linkeistä saa helpommin luettavia,tämmöisen joutuu copy-pasteamaan, kun Googlen alusta ei editoi.

Hyvinhän tuo mainoskikka puri, ainakin Iltalehden koko etusivu ja puolet tv-uutislähetystä. Mitä seuraavaksi?

Hannu Tanskanen kirjoitti...

@No,avautuihan tuo lopulta,siis Pekka on YLE:n hallintoneuvostossa. Eikö tuossa ole eturistiriita?

Mutta..missä on Petteri???