keskiviikko 3. elokuuta 2011

Tukholman saariston rakennuksia valokuvissa

Ruotsinlaivan reitti Tukholmaan kulkee pitkän saariston läpi. Maan vauraus näkyy kauniissa huviloissa ja upeissa taloissa, joita saariin on rakennettu. Ne jäävät monelta huomaamatta, koska matkalla tulee valvottua myöhään ja aamulla on muutakin tekemistä kuin maisemien ihailu.

Kiinnostuin rakennuksista muutama vuosi sitten eräällä laivaseminaarila ollessani ja olen siitä lähtien ottanut taloista kuvia. Gps-sijaintitiedon ja internetin ansiosta joidenkin rakennusten merkitys on mahdollista selvittää. Osa hulppeista taloista on ilmeisesti yhä yksityiskäytössä, osa on muutettu nykytapaan konferenssikeskuksiksi. No, jossainhan Abba-tähtien, Barnevikien ja muiden on asuttava.

Googlen kartta näyttää, miten mutkittelevaa reittiä laiva etenee Tukholmaan:


Reitti on piirretty todellisten gps-tietojen mukaan. Se eroaa joissakin kohdissa selvästi Google Mapsin karttaa piirretystä reittiviivasta, aivan kuten Helsingin edustalla.

Voit käyttää tätä listausta ensi matkalla oppaana, jos haluat bongata kohteita itse. Kuvat ovat aikajärjestyksessä ja ellei laiva ole myöhässä, kellonaika (esimerkeissä Suomen aikaa eli tunti paikallisaikaa enemmän) riittää kertomaan milloin ollaan oikealla kohdalla. Ruotsinlaivan kipparoinnin täytyy olla maailman tylsin merimiesammatti, sillä reitti on aina sama ja sitä kuljetaan lähes minuutin tarkkuudella.

Kaikki kuvatut kohteet ovat menosuunnassa laivan oikealla puolella, missä laivan etäisyys rannasta on pienempi. Kuvien ja talojen sijainti kartalla näkyy tarkemmin Picasawebin galleriasta.

Furusund (klo 6.50)


Ensimmäinen asutusta sisältävä kylä Ahvenanmereltä tultaessa on pieni ja kaunis Furusund. Tämä ohitetaan jo kymmentä vaille kuusi paikallista aikaa, jolloin lähes kaikki matkustajat ovat vielä unessa. Jos sää on sopiva, nouseva aamuaurinko saa kylän näyttämään todella kauniilta.

Brudnäs (klo 7.40)

Kaunis koivukuja johtaa upealle huvilalle, joka on ilmeisesti Brudnäsin huvila.


Www-sivu kuvaa taloa näin: Brudnäs är en välbevarad sommarvilla uppförd 1901 och ritad av arkitekt Ragnar Östberg. Aspudden är ett välbevarat sommarställe från 1923 i fornnordisk stil.

Koivukuja näkyy vielä havainnollisemmin satelliittikuvasta:


Siarö

Pian Brudnäsin jälkeen laivan vasemmalle puolelle jää kesämökeistään tunnettu Siarön saari. Kiinnostavaksi saaren tekee se, että aikansa tunnetuimpiin tenoreihin kuuluneella Jussi Björlingillä oli saaressa mökki, jossa hän myös kuoli 9.9.1960. Saaren nimi ja sijainti selvisi itsellenikin vasta äskettäin, joten siitä ei ole valokuvaa. Muista kohteista poiketen tämä on laivan vasemmalla puolella. Google Mapsiin saari on piirretty ilman nimeä:


Lautat (klo 7.54)

Laivareitin poikki kulkee lukuisia lauttoja, jotka usein ehtivät vain nipin napin alta pois. Ilmeisesti suurin lautta on Ljusterön ja Östanån välillä kulkeva Jupiter:


Östanå Slott (klo 7.55)

Mäen päällä näkyy upea kartanomainen rakennus, Östanå Slott:


Nyt ei StreetViewistäkään ole iloa, koska lähiseudun teitä ei ole kuvattu. Satelliittikuva näyttää kuitenkin linnaa ympäröivän hienon, suorakaiteen muotoisen puiston:


Punaiset talot rannalla (klo 8.00)

Lillnäsissä on vierekkäin muutamia värikkään punaisia taloja aivan rannassa. Niitä ei voi olla huomaamatta:


Björnhuvud (klo 8.02)

Upea talo Björnhuvudissa on ilmeisesti yksityiskäytössä:


Talon toiselle puolelle pääsee kurkistamaan StreetViewin kautta. Kuvien tarkkuus ei ihan riitä portissa olevan nimen lukemiseen:


Huvila saaressa (klo 8.10)

Saaressa on hieno huvila, jonka rannassa on pieni huvimaja. Googlen kartalla kaikki laivareitit on piirretty salmeen saaren toiselle puolelle, mutta ainakin isot alukset ohittavat Nybodaholmen-saaren sen eteläpuolelta, jolloin huvila näkyy:


Tämän jälkeen laiva tulee kohtaan, jossa mutkitteleva reitti tekee tiukkoja käännöksiä. Kartan alareunasta näkyy, miten paljon todellinen kulkureitti poikkeaa Googlen karttaan merkitystä:


Oxdjupet (klo 8.55)

Mutkien keskellä on reitin kapein kohta, paikallinen Kustaanmiekka, laivan kulkiessa Oxdjupetin salmen läpi. Kulkusuunnassa oikealle jää Rindön saari ja vasemmalle isompi Varmdö.

Rindön saarella on Oskar-Fredriksborgin linnoitus, joka näkyy hienosti laivan sivuuttaessa sen aivan läheltä:


Saarella näkyy myös kasarmirakennus:


Salmen toisella puolella on Fredriksborgin pyöreä linnoitus.

Kun salmesta on selvitty ja laiva kääntyy, salmen kapeus näkyy hyvin seuraavan aluksen tullessa:


Ljungbergsgården (klo 9.15)

Vuonna 1908 pankkiiri Nils Perssonin rakentama upea kesähuvila toimii nykyään konferenssikeskuksena.


Bogesundin linna (klo 9.38)

Metsän takaa näkyy Bogesundin linnan tornit. Tarkemmat tiedot edellisessä kirjoituksessa. Googlen kartta näyttää laivareitin väärässä kohdassa.

Duvholmenin kivihuvila (klo 9.42)

Duvholmenin saarella on oma kotisivu, joka kertoo saaren rakennuksista. Iso talo on kivihuvila (Stenvilla), jonka Josef Berggren rakennutti kolmelle tyttärelleen vuonna 1890. Sivujen mukaan talossa asuu nykyään vuokralla viisi perhettä. Heillä on upea näköala Tukholmaan!


Myös tämän saaren kohdalla Google Mapsin reittiviiva on piirretty väärään kohtaan.

Elfvikin huvila (klo 9.44)

Hieno huvilamainen rakennus Elfvikin niemen rannalla:


Elfviksudde-hotelli (klo 9.45)

Rannalla näkyy pitkänomainen, matala rakennus, joka jää osittain puiden varjoon. Pihassa liehuu yleensä Ruotsin lippu. Rakennus on Blue Hotel -hotelli.


Hotellin www-sivulla rakennusta kehutaan arkkitehtuurin helmeksi -- ja sitä se varmaan olikin valmistuessaan 1960-luvulla. Kokonaisuus tuo mieleen samalta ajalta peräisin olevan Helsingin Hanasaaren konferenssikeskuksen, joka toimii myös osallistujien majoituslaitoksena.

Akvaariotalot (klo 9.50)

Nyt ollaan jo Tukholman kaupungin alueella. Lidingön saarelta [korjaus 5.8.2011: Lidingö on oma kuntansa, saari ei kuulu Tukholmaan] pistää silmään kaksi rakennusta, joista oikeanpuoleinen on kuin kolmeen kerrokseen rakennettu akvaario: koko talon seinä on lasia. Kun vielä aamuaurinko paistaa suoraan sisään, asukkailla ei ainakaan ole puutetta valosta!


Tässä kuvassa talon ylin ja alin kerros on peitetty verholla, jota aiemmin ei ole ollut.

Brevik (klo 9.53)

Lidingön rannalla olevassa Brevikin kaupunginosassa näkyy useita hienoja taloja:




Tämän talon vieressä on ainakin ennen ollut Floresta-hotellin [korjaus 5.8.2011: Foresta-hotellin] kyltti, mutta se ei erotu kuvassa.

Näckrosvägenin talo

Näckrosvägenin päässä on erikoinen talo:


... ja sen jälkeen Silja Linen laiva saapuukin jo Värtanin satamaan.

Tiedoissa voi olla virheitä, joten tiedot korjauksista ovat tervetulleita.

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Petteri :
"
Ruotsinlaivan reitti Tukholmaan kulkee pitkän saariston läpi. Maan vauraus näkyy kauniissa huviloissa ja upeissa taloissa, joita saariin on rakennettu.
"

Itse aikoinani 1970-luvulla olin niitä ensimmäisiä interreilaajia ja kun matkattiin Ruotsin halki Tukholmasta alkaen, minulle valkeni täysin, että kuinka elentasomme on jäljessä
Ruotsin elintasosta nähdessäni ruotsalaisia maanviljelystiloja ja asutuskeskuksia junan ikkunasta.

Petterin kuvat ovat kyllä ihan omaa luokaansa eikä tavallinen väki noita maisemia paljoakaa näe kuin kenties puutarhureina kyseisillä kuvien tiloilla.

Anna-Liisa kirjoitti...

Hieno kuvasarja, Petteri! Kauniita kuvia. Oletko kuvannut miltä näyttää laivalla Helsinkiin tultaessa?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Helsingissä ei ole vastaavaa saaristoa, joten ei ole juuri kuvattavaakaan.

Kemikaalikimara kirjoitti...

Upeita kuvia.
Ruotsalaiset ovat osanneet ja osaavat yhä tehdä kauniita rakennuksia. Eikä heillä ole ollut samanlaista vimmaa purkaa vanhaa kuin meillä.
Vastaavaa saaristoa ei tosiaan ole ja ne kaupunkien keskustoissa olleet vanhat puurakennukset ovat saaneet väistyä 70-luvun laatikkotalojen ja muiden hirvitysten tieltä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Nämä nyt ovat sellaisia laivan kannelta otettuja dokumenttikuvia. En kehdannut laittaa lähikuvia taloista ja pihoista enkä sitä, missä näkyy alaston mies :-) [Huomasin hänet vasta katsellessani kuvia tietokoneella]

Kyllä ruotsalaisetkin ovat purkaneet talojaan, ymmärtääkseni Tukholman keskustassa on purettu vanhoja rakennuksia ja pystytetty tilalle tylsiä laatikoita ihan kuten Suomessakin.

Anna-Liisa kirjoitti...

Mistäpä muualta tuollaista kuvasarjaa saisikaan kuin laivan kannelta! Postasin fb-kavereille linkin bloggaukseesi ja he ovat ihastuksissaan (ja jakavat linkkiä eteenpäin).

Bogesundin linnan jäljityskertomus on jännittävä.

Idea blogimerkintösi käyttämisestä oppaana Tukholman-reissulla on mainio. Sen voisi lisätä johonkin Tukholman-oppaaseen tai laajentaa ja julkaista omana oppaanaan. Siis paperikirjana; laivalla eivät varmaan kaikki pysty käyttämään verkko-opasta maisemia katsellessaan.

Anonyymi kirjoitti...

"Akvaariotalot (klo 9.50)

Nyt ollaan jo Tukholman kaupungin alueella. Lidingön saarelta pistää silmään kaksi rakennusta..."

...kas, eipä ollakaan vielä Tukholmassa kun Lidingö on ihan oma kaupunkinsa!

Anonyymi kirjoitti...

"Tämän talon vieressä on ainakin ennen ollut Floresta-hotellin kyltti, mutta se ei erotu kuvassa."

...ja tää ei ole vielä FOresta, se hotelli tulee vasta myöhemmin, ihan Siljan satamaa vastapäätä on.

Kivat kuvat kyllä!!!

Jarmo kirjoitti...

Samoja näkymiä voi ihailla myös illalla laivan lähtiessä Helsinkiin päin, ei menetä aamu-uniaan.

Tuo Elfvikin hotelli toimi alunperin IBM'n pohjoismaiden koulutuskeskuksena
(IBM Nordic Education Center).

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kiitos oikaisuista. Beethovenin ainoassa oopperassa on Florestan, varmaan siitä sekaannus.

Näkymiä voi ihastella lähtiessäkin, mutta silloin laiva kulkee kauempana rannasta ja jos kyse on työmatkasta, laivaseminaarissa on yleensä luentoja. Myös auringon suunta suosii aamuvirkkuja.

Anna-Liisa kirjoitti...

Olen pahoillani täydellisen offtopic-kommentin kirjoittamisesta, mutta en tiedä mistä muualtakaan kysyisin.

Opettelin vastikään käyttämään Picasan verkkoalbumeja, joita sinäkin näyt käyttävän.

Huomasin kauhukseni, että kerran verkkoon pantua albumia en saakaan pois sieltä, vaikka poistaisin albumin omasta Picasastani. Verkko-osoite toimii aina vaan.

Onko todella näin?

Olen asettanut yksityisyysasetukset niin, että vain julkaisemani albumi löytyy verkko-osoitteella. Ymmärtääkseni osoitetta voi jakaa eteenpäin niin kuin mitä verkko-osoitetta tahansa, ja tässä on ongelman siemen.

Picasa-verkkoalbumia tehdessäni minulle ei tullut mieleenkään ettenkö saa albumia myös pois verkosta. Olen työpaikalla joskus tuottanut verkkosivuja, ja jos verkkosivun on poistanut ei sitä enää ole saanut nähdäkseen vaan selain antaa virheilmoituksen.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tämä vastaus tulee nyt *vähän* myöhässä, olet varmaan jo ratkaissut ongelman.

Toki Picasan verkkoalbumeja voi poistaa netistä. Itse teen kaiken nettipalvelun kautta, sovellusta ei ole asennettuna, joten sitä en osaa neuvoa. Mutta mene Picasaweb.com-osoitteeseen ja hallinnoi albumeja sieltä.

Varmista kuitenkin ensin, että ne todella näkyvät julkisesti -- voi olla, että ne näkyvät netissäkin vain sinulle.

Unknown kirjoitti...

Päivää...

Kun Sijalla lähtee kohti Helsinkiä, kaukana näkyy jo matkan alkuvaiheessa iso rakennuskokonaisuus, ehkä linna? Tiedätkö mikä voisi olla? Kiinnostaa...

terveisin Markku Peltonen

Petteri Järvinen kirjoitti...

Noilla lähtötiedoilla vähän vaikea sanoa. Kannattaa katsoa vaikka älypuhelimesta koordinaatit ja sen perusteella etsiä Googlen kartalta tai satelliittikuvasta.

Anonyymi kirjoitti...

Björnhuvudin rakennuksen omistaa Björn Evert Nilsson

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kuka on Björn Nilsson?