sunnuntai 28. elokuuta 2011

Among the truthers - kommentteja kirjasta

Miksi ihmiset uskovat niin helposti salaliittoteorioihin? Ja millaisia ihmisiä uskovaiset ovat? Amerikkalainen toimittaja Jonathan Kay etsii vastauksia näihin kysymyksiin toukokuussa 2011 ilmestyneessä kirjassaan Among the Truthers: A Journey Through America's Growing Conspiracist Underground.

Suomalaisten on vaikea ymmärtää amerikkalaisessa yhteiskunnassa vallitsevaa epäluottamusta ja pelkoa, joka luo otollisen pohjan erilaisille salaliittoteorioille. Ja onko se ihmekään maassa, jonka presidenteistä peräti neljä on ammuttu (en tiennytkään, että teoista kaksi tapahtui 1900-luvulla, joskin tämä on kirjan ulkopuolelta) ja ainakin 12 yritetty surmata eri tavoin?


Kirja käy läpi salaliittojen historiaa. Ihmisillä on aina ollut pelko siitä, että eliitti tai jokin erityisryhmä juonittelee heitä vastaan. Juutalaisten ja vapaamuurarien salaseurat ovat kaikkien hyvin tuntemia, tuoreempi esimerkki on Bilderberg-ryhmä.

Kaikkien salaliittoteorioiden äiti on tietenkin John F. Kennedyn ampuminen Dallasissa 22.11.1963, mutta sen jälkeen on ollut monia muita: Oklahoman pommi (1995), TWA800:n räjähdys Long Islandin edustalla (1996) sekä tuoreimpana väitteet John Kerryn sotilasuran epäselvyyksistä (2004, Swift Vets and POWs for Truth) ja kiistely Obaman syntymätodistuksesta. Tässä jatkumossa 9/11 on vain yksi tapaus pitkässä ketjussa.

Siinä, että 1545 arkkitehtiä ja insinööriä vaatii totuuden selvittämistä (www.ae911truth.org), ei USA:n mittakaavassa ole mitään epätavallista. Veden fluorausta vastustaa 3744 lääketieteen ammattilaista ja teeman käsittely muistuttaa muutoinkin kovasti 9/11-totuusliikettä. Kirjassa mainitaan kanadalaisen Waterloon kaupungin kansanäänestys, jonka fluorauksen vastustajat niukasti voittivat.

Kirjaansa varten Kay haastatteli lukuisia 9/11-salaliittoon uskovia (jotka perinteiseen tapaan käyttävät nimitystä Truth movement, totuusliike). He edustavat monenlaisia ihmistyyppejä.

Änkyrä (crank) on yleensä keski-iän ylittänyt mieshenkilö, joka on työssään (matikanopettaja, tietotekniikan tutkija, shakkimestari, tutkiva journalisti tms.) tottunut käsittelemään suuria tietomääriä ja seulomaan niistä tuloksia. Änkyrät ovat yleensä keskimääräistä älykkäämpiä ihmisiä, joten kyse ei ole tyhmien puuhastelusta.

Kiihottaja (firebrand) hankkii asialle näkyvyyttä mediassa tai netissä räväkällä esiintymisellään. Tuomiopäivän julistaja (evangelical doomsayer) etsii arkipäivän tapahtumista merkkejä tuomiopäivän tai Uuden Maailmanjärjestyksen (New World Order) lähestymisestä, eikä toiminnalla ole mitään tekemistä kristinuskon kanssa.

Vahingoittunut selviytyjä (damaged survivor) on kokenut 9/11-iskun henkilökohtaisesti tai menettänyt siinä läheisiään. Yleistä uskoa salaliittoteorioihin vahvistaa koettu vakava sairaus, josta on toivuttu koululääketieteen oppien vastaisesti.

Joukkoon mahtuu myös muutama täyskaheli (clinical conspiracist), mutta kuten Kay kirjoittaa (s. 183) "...aidosti hullut eivät kykene nettiyhteisön vaatimaan yhteistyöhön, eivätkä siksi menesty totuusliikkeessä. Yleensä hullujen mielikuvitusmaailma keskittyy oman lähipiirin henkilöihin: puolisoon, sukulaisiin, vuokranantajiin tai työkavereihin." (oma, vapaa suomennos)

Osa näkyvistä 9/11-hahmoista tekee aiheella rahaa. He kiertävät puhumassa samanmielisten tilaisuuksissa tai myyvät aiheesta tekemiään kirjoja. Amerikkalaiseen kulttuuriin kuuluu sumeilematon tapa kaupallistaa mikä ahansa ilmiö ja tehdä sillä rahaa. Entisaikojen käärmeöljykauppiaat myyvät nyt tuotteitaan netissä.

Tällä saralla uskonnonfilosofian emeritusprofessori David Ray Griffin on ylittämätön. Hän on muutamassa vuodessa tuottanut tusinan verran kirjoja aiheesta ja saattaa 72 ikävuodestaan huolimatta tehdä 14-tuntisia työpäiviä. Toisaalta osa nimekkäistä 9/11-hahmoista elää vaatimattomasti ja on vilpittömästi omistautunut asialleen. Amerikka on iso maa ja mihin tahansa ryhmään, aina tiedemiehiä tai toimittajia myöten, mahtuu monenkirjavaa porukkaa.

[Tiesitkö muuten, että klassisen "Media is the message" -lauseen isä viestintätutkija Marshall McLuhan etsi sanomalehtien pikkuilmoituksista salaliittolaisten toisilleen lähettämiä koodattuja viestejä? Seikka, jonka elämäkerrat jättävät kohteliaasti mainitsematta, s. 190]

Sivulla 6 tekijä mainitsee olleensa kirjan alkuvaiheissa yhteydessä monenlaisiin ihmisiin, jotka kaikki edustivat 9/11-totuusliikettä. Joukossa oli mm. ydinvoimalainsinööri, räjähdespesialisti, lääkäri, yliopistoprofessoreita, Kanadan terveysministeriön entinen pääkirjastonhoitaja (joka oli nimittänyt itsensä Griffinin vapaaehtoiseksi tutkimusavustajaksi) sekä suomalainen IT-asiantuntija. Kuka tunnustaa?

Internet on mullistanut salaliittoteoriat, koska aineistoa on helppo tuottaa ja samanmieliset tukevat toisiaan. Kirjan mukaan Kennedyn murha tallentui yhdelle huonolaatuiselle filmille, 9/11 tuhansille videokameroille. "Seuraava vallankumous televisioidaan", Kay kirjoittaa. Zapruderin filmin suhteen Kay kuitenkin erehtyy, sillä ampumisesta on muitakin tallenteita.

Internetin vaikutuksesta yhä useampi amerikkalainen kieltäytyy uskomasta ns. virallista totuutta, ja etsii mieluummin vastauksia netin keskustelualueilta. Salaliittoteoriat leviävät nykyään kulovalkean tavoin. Google nostaa hakutuloksissaan suosittuja, ei luotettavia sivustoja (s. 243). Lopulta on mahdoton erottaa luotettavaa epäluotettavasta. "If you throw enough garbage at the wall, some of it is going to stick" (s. 249). Totuus, jopa käsitys siitä mitä sana tarkoittaa, alkaa hämärtyä.

Kyse ei ole pelkästä netistä, vaan yleisestä viihteellistymisestä. Kun tekijää haastateltiin televisiossa, ystävät ja työtoverit seurasivat ohjelmaa vain toisella silmällä samalla, kun lukivat viestejä kännykästä tai pujottelivat kanavalta toiselle. Jälkeenpäin he eivät muistaneet, mitä tekijä oli ohjelmassa sanonut, mutta se ei ollut tärkeää. Oleellista oli se, että Kay oli päässyt televisioon (s. 249).

Ilmankos Amazonin nettikauppa ehdotti toiseksi ostokseksi Idiot America: How Stupidity Became a Virtue in the Land of the Free :-)

13 kommenttia:

Juffo kirjoitti...

Teoriaa pukkaa ja avaruuden kansat nauraa.

Nimetön kirjoitti...

Sherlock Holmes totesi "kun mahdoton on suljettu pois, niin sen mikä jää jäljelle, on oltava totuus, olipa se kuinka epätodennäköinen hyvänsä."

Salaliittoteoreetikoiden kanssa tämä järkeily ei vain toimi, koska he lähteävät siitä olettamuksesta ettei mikään ole mahdotonta. Eräs USA:n presidenttiehdokas väitti aikoinaan ettei voi todistaa ettei Kuubassa ole USSR:n ydinohjuksia, joten siellä saattoi hyvinkin olla niitä. Väite on totta, mutta en minäkään pysty todistamaan aukottomasti ettei zombeja ole olemassa.

Anna kymmenelle vainohullulle sama aineisto, niin saat kymmenen täysin erilaista (mutta sisäisesti ristiriidatonta) kertomusta "tapahtumien todellisesta kulusta" tms.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tuo sama lause toimii molempiin suuntiin. AE911 käyttää sitä omalla sivullaan.

Salkkarien tehtävä on helppo, koska he etsivät aukkoja tai heikkouksia virallisesta totuudesta. He eivät yritäkään tarjota omaa selitystä asioille. Kyseenalaistaminen ja kritisointi on kaikkialla elämässä helppoa, vaihtoehdon tarjoaminen ei.

Hannu Tanskanen kirjoitti...

"Yleisön pyynnöstä" päätin palata ;=)

"hdmi sanoi...
Vahinko jos Tanskanen lopetti. Olin samaa mieltä kaikesta paitsi tuosta "ilmastonmuutoshumpasta".

23. elokuuta 2011 22.30"

Tulin juuri AA:lla Chicagosta ja luin yön tunteina uudesta Popular Mechanics´ista arvion uusimmasta Area51-kirjasta, jossa väitetään, että venäläisten leipiin siirtynyt natsi-Saksan lääkäri Mengele kehitti suuripäisiä ja -silmäisiä UFO-olentoja teineistä ja Stalin lähetti nuo elektromagneettista voimanlähdettä käytävällä lentävällä lautasella Roswelliin.

Tuollaisen edessä on sanaton,salaliittoporukan mielikuvituksella ei ole mittaa ei määrää ..

Mutta ei yksin jenkit, muistattekos tuon tapauksen, kun USA:n sotalaiva ampui alas iranilaisen matkustajakoneen, Airbusin, Persian Lahdella? Myöhemmin selvisi, että koneeseen oli matkustajiksi pakattu väkeä ruumishuoneilta ja se oli automaattiohjauksessa tehden juuri samanlaisen liikkeen kuin Exocet-ohjus, joka hämäsi jenkit ja saivat syyn niskaansa. Iran ei laskenut kv-tutkijoita onnettomuuspaikalle.

Totta vai tarua?

Nimetön kirjoitti...

Petteri. Etkai tosissasi luule että WTC1 tai WTC2 voisivat sortua ylhäältä alas jauhoksi pelkästään omalla massallaan?

Se ei onnistu edes hiekkalinnalta.
Voit kokeilla.


Jos taas luulet että se onnistuisi vähän isommalla hiekkalinnalla, kerro mikä Newtonin peruslaeista pätee vain suurile hiekkalinnoille muttei pienille?

jaska kirjoitti...

Kommentoinpa vain tätä: "kerro mikä Newtonin peruslaeista pätee vain suurile hiekkalinnoille muttei pienille?"

Asiat eivät skaalaudu ja pienoismallit eivät anna hyvää kuvaa todellisuudesta, koska pituuden, pinta-alan ja tilavuuden suhteet eivät pysy samana. Pinta-ala kasvaa pituuden neliössä ja tilavuus pituuden kuutiossa.

Jos esimerkiksi voitaisiin suurentaa kananmunaa jollain pellepelottoman laitteella, niin se lopulta hajoaisi omaan painoonsa. Kuoren paksuus(~pituus) kasvaa vähemmän kuin munan massa(~tilavuus).

Hiekkalinnaesimerkki: Korkeudeltaan kymmenkertaisen hiekkalinnan pinta-ala olisi satakertainen ja massa tuhatkertainen. Mahtaisikohan pysyä kasassa? En osaa sanoa.

Petteri Järvinen kirjoitti...

@Anonyymi: olen lukenut vain normaalin DI-fysiikan, eikä siinä ollut edes lujuusoppia. En lähde kiistelemään romahduksesta, kun paljon viisaammatkin ovat siitä eri mieltä.

Mutta suosittelen tutkimusta otsikolla "What Did and Did Not Cause Collapse of WTC Twin Towers in New York". Sen sivulla 11 käsitellään pulverisoitumiseen tarvittavaa energiaa ("Energy Required to Produce All of Pulverized Concrete"). Laskelmien jälkeen lopputulos on: "So there is far more impact energy than necessary. Hence, the kinetic energy of gravity-driven collapse can perfectly explain the pulverization seen on the ground."

Niistä fysiikan perusteista vielä: Newtonien lakien mukaan eri painoiset esineet osuvat pudotettuna maahan yhtä aikaa. Mutta jostain syystä se höyhen tulee maahan paljon keilapallon perässä...

Petteri Järvinen kirjoitti...

... tässä vielä jatkoa samasta lähteestä - entä jos pulverisointi olisi tehty pelkillä räjähteillä (sivu 12):

"Noting that 1 kg of TNT releases chemically about 4 MJ of energy, the total mass of TNT required to pulverize 14.6 × 10^7 kg concrete material into dust of the sizes found on the ground would be 316 tons. So, in order to achieve solely by explosives the documented degree of concrete pulverization, about 1.36 tons of TNT per story would have to be installed into small holes drilled into the concrete slab of each story, and then wired to explode in a precise time sequence to simulate free fall."

On aika helppo valita, kumpaa teoriaa uskoo, vai mitä?

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Tuo hiekkalinnojen rakentelu jo kertoo salaliitoteoreetikkojen mutu-tasosta. Kyllä vaikkapa PM:n haastattelemat asiantuntijat pitävät
"pannukakkuteoriaa", eli että kun tässä tapauksessa n. 1/3 rakennuksen yläosasta romahtaa betoniteräksen pehmettyä, niin sekvenssi toistuu kerros kerrokselta kineettisen energian kasvaessa. Jututtamani suomalainen asiantuntija oli samaa mieltä.

Törmänneet lentokoneet myös katkoivat useita kantavia rakenteita kineettisellä iskullaan, WTC-tornien rakennehan oli "normaaleista" pilvenpiirtäjistä poikkeava. Iskun energia oli itse asiassa hyvin lähellä sitä, että se yksin olisi kaatanut rakennuksen. Tästä kirjoitti aikoinaan myös mm. Scientific American.

Myös pohdittiin sitä, oliko törmäyskorkeus harkittu vai sattumaa, se oli nimittäin lähes teoreettinen jos haluttiin sortaa rakennus. Ja BinLadeneillahan tunnetusti oli Lähi-Idän johtava rakennusurakoitsija omistuksessaan.

Osmo kirjoitti...

Pitää muistaa, että netti on hyvä myös kumoamaan salaliittoteorioita. Minut eräs WWW-sivu sai vakuuttuneeksi virallisesta selityksestä Kennedyn murhaan.

Kennedyn murha ja WTC mielestäni eroavat jotenkin. Kennedyn murhassa tuntuvat ihan fiksutkin kannattavan salaliittoja. On jopa melkein yleinen totuus, että murhaajia oli useampia. WTC:ssä salaliittoon (siis sellaiseen, jossa esim. hallitus olisi mukana) tuntuu uskovan pelkät hihhulit. Toki tämä voi olla vain oma käsitykseni, kun en jälkimmäisiä ole nähnyt omin silmin.

Mielenkiintoinen seikka on, että tieto ei tunnu vähentävän teorioita. Kennedyn murha oli ensimmäinen filmille tallennettu vastaavan tason murha. WTC näkyi suorana ja todisteina on mm. ihmisten soitot koneista.

Juffo kirjoitti...

Osama Bin Laden taisi olla rakennusinsinööri.
http://en.wikipedia.org/wiki/Osama_bin_Laden#Early_life_and_education

Tosin wikipedia ei ole oikein varma.

Juffo kirjoitti...

http://ij-poli-blog.blogspot.com/2011/05/education-of-osama-bin-laden.html

Hannu Tanskanen kirjoitti...

Timo T.A. Mikkonen tietää ainoana totuuden Kennedyn murhasta ;=).

Ja näitä arvoituksiahan riittää, missä on Jimmy Hoffan ruumis?