Ruotsinlaivan reitti Tukholmaan kulkee pitkän ja kauniin saariston läpi. Harva jaksaa kiinnostua maisemista, jos takana on baarissa tai diskossa valvottu yö, mutta aamuvirkuille saapuminen Tukholmaan tarjoaa paljon nähtävää.
Olen kuvannut maisemia useamman risteilyn ajan ja koostanut niistä pienen esittelyn. Laitan sen seuraavaan kirjoitukseen. Tämän kirjoituksen aihe on kuitenkin rakennusten selvittäminen kuvan, GPS-sijainnin ja internetin avulla. Yhdessä ne muodostavat mahtavan työkalun.
Otetaan malliksi oheinen valokuva, joka on otettu Ruotsinlaivan kannelta Tukholmaa lähestyttäessä:
Puiden yllä näkyy mielenkiintoinen, useammasta tornista muodostuva rakennelma. Mikä ihme se mahtaa olla?
Digikuvan suurentaminen tuo kohteen lähemmäksi, mutta rakennus ei ollut tuttu ainakaan itselleni:
Koska kuvassa on mukana sijaintitieto, Google Maps näyttää tarkan kuvauspaikan:
Kun huomioidaan laivan kulkusuunta (lounas, kohti Tukholmaa) ja kuvauspaikka (menosuuntaan nähden laivan oikealta puolelta), on helppo päätellä missä rakennus sijaitsee. Kartasta ei kuitenkaan ole suurta apua, sillä edes suurentaminen ei paljasta tarkkaa osoitetta tai rakennuksen nimeä:
Satelliittikuva kertoi, että paikka oli oikea, mutta sekään ei nimennyt rakennusta:
Kun pari vuotta sitten yritin selvittää rakennuksen nimeä, etsintä tyssäsi tähän. Tänä kesänä palasin vanhaan kuvaan ja Googlen parantuneen palvelun ansiosta asia alkoi vihdoin selvitä.
Tässä välissä Googlen kamera-auto oli kiertänyt seudulla, joten pystyin hyppäämään virtuaalisesti laivalta maihin ja käymään rakennuksen kohdalla. Tulos oli tämä:
Kamera-auto ei ole päässyt pihaan asti, joten kuvassa näkyy vain kesken oleva työmaa. Usein päätieltä löytyy opastus tai kyltti, josta rakennuksen nimi käy ilmi, mutta tässä tapauksessa sekään ei onnistunut (myöhemmin tosin löysin tämän).
Hmmm... mikä nyt neuvoksi? Googlen kartta kertoi pitäjän nimeksi Vaxholm, joten kokeilin kuvahakua sanoilla Vaxholm ja byggnad, ja kas:
Kuvien keskeltä löytyy etsitty rakennus ja nimi: Bogesundin linna. Nimen perusteella löytyvät kaikki muutkin tiedot, kuten Wikipedia-artikkeli ja linnan omat kotisivut.
Ottaen huomioon linnan mahtavan ulkonäön ("Sagoslottet", kuten kotisivulla kuvataan) ja 1600-luvulta alkavan historian on yllättävää, etten muista koskaan kuulleeni saati nähneeni mitään linnasta.
Linna vaikuttaa hienolta, kuten monet muutkin Tukholman saariston rakennukset, joten ehkäpä jonain päivänä lähden kiertämään seutua autolla ja katsomaan kaikki ne rakennukset, jotka ovat Ruotsinlaivan kannelta tulleet tutuiksi. Netin ansiosta nimet, koordinaatit ja taustatiedot ovat selvillä!
5 kommenttia:
Google Maps on aivan turhan epätarkka, kaikki autotietä pienemmät tiet ja polut puuttuvat yms. Käytänkin nykyään enemmän OpenStreetMapia, erinomaisen tarkka kotimaassa ja suuressa osassa Eurooppaa. Tuo kyseinen linnakin löytyy sieltä. Laivareititkin ovat paljon tarkemmat.
Kannattaa kokeilla katsoa samaa paikkaa myös muilla kuin vain Googlen karttapalveluilla koska esimerkiksi OpenStreetMapistä olisi suoraan löytynyt linnan nimi: http://www.openstreetmap.org/?lat=59.39241&lon=18.28479&zoom=16&layers=M
Samoin myös Bingin kartta olisi kertonut linnan nimen. Sen lisäksi siellä linnan näkee useammastakin eri suunnasta: http://www.bing.com/maps/explore/#5003/s=w/5872/style=auto&lat=twyzds&lon=jhqb5x&alt=55.940212&z=19&h=3.506005&pid=5874
Totta, ei kannata luottaa markkinajohtajan karttoihin vain siksi, että Google on alansa suurin. Sekä Bingin että OpenStreetMapin kartat ovat tarkempia, jälkimmäisen kohdalla ero on jopa tuntuva.
Erikoista, mutta Bingin kartasta puuttuu kokonaan Vaxholmin ja Rindön välinen linnoitussaari, joka on merkitty sekä OSM:n että Googlen karttoihin.
Sekä Bingissä että OSM:ssä myös risteilyalusten käyttämä reitti Kustaanmiekan läpi on merkitty oikein, Google Mapsissa väärin.
Tärkein syy Google Mapsin käyttöön on se, että useimmat sovellukset tukevat sitä (mm. Lightroom) automaattisesti eikä käytettävää karttapalvelua voi vaihtaa. Toivottavasti tämä muuttuu jatkossa.
Laitteen ominaisuuksista :
"Tallentaa 3 kuukautta kirjaustietoja (noin, käytettäessä 12 tuntia/päivä)"
ja
"Yhdellä AA-paristolla 15 tunnin käyttöaika (noin)"
Eli n. paristo per päivä?
>Eli n. paristo per päivä?
Jep. Reissussa olen pelannut varman päälle ja laittanut joka aamu uuden pariston. Aina on riittänyt iltaan asti.
Lähetä kommentti