Digi-tv-rintamalla tapahtunut kehitys on saanut monen katsojan pään pyörälle. Tarvittaisiin "TV-käyttäjän käsikirja" selittämään jakelutiet (antenni, kaapeli, satelliitti, iptv, standardi internet), verkko-operaattorit (Digita, DNA, Anvia), palveluoperaattorit (TV Viihde, Plustv, Canal Digital), maksukortit ja -kanavat sekä lukuisat termit ja lyhenteet (must carry, upscale, CI+, DVB-T2, UHF/VHF, F-muksi jne).
Melkein tulee ikävä 1990-lukua. Silloin riitti, että laittoi television päälle ja valitsi kanavan. Nyt pitää olla insinöörin pätevyys selvitäkseen tekniikan ja termien viidakossa. Televisiota ei enää "katsella" vaan sitä "käytetään". Televisioiden uudet nettiominaisuudet (appletit, DLNA) hämärtävät entisestään rajaa television ja tietokoneen välillä.
Jouduin itsekin soittamaan useita puheluita saadakseni tolkkua keväällä käynnistyneisiin antenniverkon HD-lähetyksiin. Moni on ihmetellyt, miksi YLEn julkisen palvelun HD-kanava vaatii näkyäkseen maksullisen kortin, vaikka kanava on pakko tarjota must carry -säännöksen perusteella.
Otetaan siis rautalanka avuksi ja väännetään. Kaikki seuraava liittyy vain antennitalouksiin, kaapeli- tai iptv-maailmassa on omat koukeronsa.
HD eli teräväpiirto tuo vihdoin todellisen digi-tv:n - sellaisen, jonka kuva on silminnähden aiempaa parempi. Isot ja hienot taulu-tv:t suorastaan huutavat hd-sisältöä. Esimerkiksi urheilu näyttää teräväpiirtona upealta, kun nopeasti liikkuvan kiekon erottaa jäältä ja pelaajien hikikarpalo näkyy kotikatsomoihin asti.
YLE avasi 2.5.2011 oman HD-kanavan, jolla on lähetyksiä muutaman tunnin ajan illassa. Sisältö kootaan YLEn muilta kanavilta. Osa on aitoa teräväpiirtoa, osa ylöspäin skaalattua (upscale) tavallista kuvaa. Jälkimmäinen näyttää vähän paremmalta kuin standardi, perustarkkuuden (SD) digikuva, koska pakkausvirheistä on päästy eroon. Todellista kuvainformaatiota ei silti ole enempää kuin alkuperäisessä SD-lähetteessä.
Koska HD-kuva vaatii paljon siirtokapasiteettia, YLE ei halua maksaa jakelusta katsojamäärän vähäisyyden ja jakelualueen rajallisen peiton vuoksi. Tämän päivän tilanteessa HD-kanava ei vielä ole julkista palvelua, vaan "extraa" -- ikään kuin testivaiheessa.
Jakelukustannukset maksaa tällä hetkellä TV Viihde (www.tvviihde.fi), joka toimii ns. palveluoperaattorina. Malli on uusi TV-alalla, mutta tuttu matkapuhelinverkoista. TV Viihde kilpailuttaa ja ostaa siirtokapasiteettia joko Digitalta, Anvialta tai DNA:lta, joilla kaikilla on valtioneuvoston myöntämä lupa oman jakeluverkon rakentamiseen. Anvia käyttää pääasiassa Digitalta vuokrattuja tv-mastoja, DNA omia matkapuhelinverkon mastoja.
Jatkossa taloissa joudutaan suuntailemaan antenneja uudelleen, koska DNA:n mastot ovat eri paikoissa kuin Digitan vanhat mastot. Lisäksi voi tulla eteen VHF-antennin hankkiminen, koska osa uusista kanavanipuista on alemmilla taajuuksilla (joita aikoinaan käytettiin analogisilla kanavilla, mutta joiden käyttö loppui digitalisointiin -- ja alkaa nyt siis uudestaan). Säätämistä riittää. Lisäksi lähetteet voivat häiritä toisiaan.
Äskettäin perustettu TV Viihde kilpailee PlusTV:n kanssa (www.plustv.fi), joka on myynyt maksukanavia antennikoteihin aina vuoden 1997 digisiirtymästä lähtien.
(Tähän liittyy kiintoisa yksityiskohta: PlusTV:n osake-enemmistö myytiin kaksi vuotta sitten ruotsalaiselle Teracomille. Teracom on ruotsalainen verkko-operaattori, jonka omistaa paikallinen Yleisradio eli SVT (viime kädessä Ruotsin valtio). Siis kuvio, joka Suomessa ei ollut sallittu, ja joka pakotti aikoinaan myymään Digitan ranskalaiselle TDF:lle. Ruotsin vastaava yhtiö ei ainoastaan omista paikallista verkkoa, vaan laajentaa toimintaansa myös muihin pohjoismaihin.
TV Viihteen suurin omistaja on puolestaan TDF -- sama, joka omistaa Digitan. Nyt siis TDF:n omistama suomalainen yhtiö kilpailuttaa jakelua pääomistajansa ja sen kanssa kilpailevien verkko-operaattorien välillä. Mutkikkaaksi menee.)
Jotta YLE HD -kanavan jakelusta tulisi jonain päivänä kannattavaa, TV Viihde lähettää kanavan salattuna. Salauksen purku vaatii erillisen CI+ -lukijan (aiempi CI-malli, jota käytetään SD-lähetyksissä, ei kelpaa) ja katselukortti on paritettava laitteen kanssa. Lukija maksaa lähes 100 euroa eikä markkinoilla taida olla kuin yhtä mallia, mikä on aiheuttanut närää monissa pioneerikatsojissa. Ilmaisen kanavan katsominen edellyttää investointeja.
Viestintämarkkinalain mukaan operaattorien on välitettävä (ns. must carry eli siirtovelvoite) tietyt kanavat tv-verkoissaan, siis myös kaapeli- ja iptv-verkoissa. Tulkinta on, että kanava pitää lähettää samalla tavalla kaikkialla. Eli kun jakelu antenniverkossa on salattu, sen tulee olla salattua myös kaapeli- ja iptv-verkossa, vaikka niissä todellista tarvetta salaukseen ei olisikaan.
Salaus on katsojan kannalta ikävä asia, koska se estää monissa tapauksissa HD-kanavien tallentamisen ja ilmeisesti myös pc-pohjaisen hd-digiboksin rakentamisen. Esimerkiksi Elisan iptv-palvelussa Ylen HD-kanavaa ei voi katsoa selaimella, vaikka ohjelmien tallentaminen ja katselu boksin itsensä kautta onkin mahdollista.
TV Viihteen tavoitteena on tietenkin saada asiakkaat hankkimaan katselukortteja, joille on sitten helppo myydä maksullisia lisäkanavia. Näin jakelusta tulisi sille itselleen kannattavaa.
Varsinainen YLEn HD-katselu on TV Viihten kortilla ilmaista. TV Viihde tulee myymään myös kanavapakettia, jossa on lisäksi MTV3:n ja Nelosen antenniverkon HD-kanavat. Tämän paketin hinta on 3,95 euroa kuukaudessa. Sen lisäksi jokainen voi ostaa maksukanavia, HD- tai SD-sellaisia.
Jonain päivänä YLE alkaa lähettää YLE 1 HD- ja YLE 2 HD-kanavia. Viimeistään silloin HD-kanavat muuttuvat julkiseksi palveluksi ja YLEn on itse vastattava niiden jakelusta. On luvattu, että nykyiset SD-kanavat toimivat nykyisillä digibokseilla ainakin vuoteen 2016 asti, joten kenenkään ei ole pakko hankkia uusia laitteita. Mutta jos vähänkin arvostaa silmiään ja tv-ohjelmia, HD:hen siirtyminen toki kannattaa.
Vielä yksi asia: aikoinaan korttilinkitystä ja salauspakkoa perusteltiin sillä, että tv- ja elokuvayhtiöt eivät anna jaella sisältöjään ilman salausta. Koska ohjelmat esitetään Suomessa valinnaisella tekstityksellä dubbauksen sijaan, ne kiinnostavat kovasti piraatteja. Vain Antenna HD Ready -hyväksyttyjen laitteiden taataan toimivan suomalaisen salauksen ja DVB-T2-verkon kanssa.
Tämän hetken tietämyksellä mitään pakkoa salauksen käyttöön ei kuitenkaan näytä olevan. On siis mahdollista, että ainakin YLEn HD-kanavat alkavat jonain päivänä näkyä ilman salausta. Se tekisi monen katsojan elämän paljon helpommaksi, sillä nykyinen korttilinkitys tuottaa monenlaisia lieveilmiöitä. Laitteet paritetaan sarjanumeron perusteella ja maahantuoja tietää tuomiensa vastaanotinten numerot. Ulkomailta tuotu tai nettikaupasta tilattu laite ei siis toimi.
Toinen seuraus on vielä ikävämpi: kanavia myydään paketteina, ja eri operaattorit tarjoavat niitä omilla korteillaan. HD-puolella ei vielä ole sopimusta siitä, miten eri toimijoiden kanavat paritetaan yhdelle kortille. Useiden korttien kanssa pelaaminen on katsojan kannalta kestämätön tilanne. Toivottavasti tämä ongelma saadaan ratkaistua mahdollisimman pian.
10 kommenttia:
Tämänkin tekstin jälkeen jää vain ihmettelemään, että miksi ihmeessä valtio ei voinut panostaa valokuituun & IPTV-ratkaisuihin, säästyisi HIEMAN rahaa eri tekniikoiden välillä hypittäessä, ja samalla olisi ehkä ihan oikeasti toimivat nettiyhteydetkin, nykyisten mobiililaajakaistojen sijaan, joita ei voi suositella muuhun kuin facebookkaamiseen.
Kiitos tästä valistuksesta. Tämän luettuani olen entistä tyytyväisempi siihen että omaan talouteen ei ole tullut vielä(kään) hankittua yhtään laitetta jossa olisi HDMI liitäntä. Elämä SD:n kanssa on vielä niin paljon helpompaa. Kun HD:n aika viimein meilläkin koittaa niin toivottavasti edes osa Petterin mainitsemista sotkuista on saatu selvitettyä. Luulisi muuten että ainakin EU-alueelta ostettujen laitteiden olisi toimittava noissa korttilinkityksissä.
"Viestintämarkkinalain mukaan operaattorien on välitettävä (ns. must carry eli siirtovelvoite) tietyt kanavat tv-verkoissaan, siis myös kaapeli- ja iptv-verkoissa. Tulkinta on, että kanava pitää lähettää samalla tavalla kaikkialla. "
Ei vaan pelkästään kanavan näkyvyysalueella. Kysyin asiaa viestintävirastolta, sieltä sanottiin:
"Viestintävirasto ei aio ottaa kantaa jakeluun antenniverkon näkyvyysalueen ulkopuolella. Antenniverkon ulkopuolelle ei ole laissa säädetty must carry-velvoitetta eikä se näin ollen ole Viestintäviraston valvontaan kuuluva asia."
Sitten kysyin asiaa Olli-Pekka Heinoselta:
"Teräväpiirtokanavan jakelusta on nyt sovittu yhden palveluoperaattorin
kanssa, että se toteutetaan salattuna. Viestintäviraston kannan mukaan must
carry kanavan jakelu kaapeliverkossa on siis myös toteutettava salattuna.
Maanpäällisen jakelun ulkopuolella Yleisradion noudattaa hallintoneuvoston
linjauksia ja edellyttää että jakelu kaapeliverkoissa toteutetaan samoin
ehdoin."
Eli täyttä kiemurtelua. Must carry velvoite muuten koskee vain Ylen julkisen palvelun kanavia eli Ylen ja viestintäviraston mukaan Yle-HD sitten on sellainen. Hyvä Petteri että otit asian esille, vaikka veditkin vähän mutkat suoriksi.
Ville, olemme menossa toiseen suuntaan. Huolimatta juhlapuheista todellinen laajakaistan saatavuus Suomessa on laskussa. Tilalle tarjotaan kasvukeskusten ulkopuolella kännykkäverkkoa. IPTV siis ei voi olla HDTV-jakeluratkaisu.
Sotkuhan tämä on. Typerää oli jakaa määräaikaisia jakeluverkkolupia kännykkämastoihin tukeutuville operaattoreille. Antenniurakoitsijat toki kiittävät kun eri taajuusalueiden antenneja käydään talojen katoilla suuntailemassa uudelleen muutaman vuoden välein.
Kaikkein suurin tollous tehtiin silloin kun Yleisradion jakelutekniikan, sittemmin Digita Oy:n hieno suurasemista ja täytelähettimistä koostuva jakeluverkko myytiin pyhän kilpailun alttarille järki pörssihuuman sumentamana. Se virhe on valitettavasti tehty, ja siitä nyt vain pitää maksaa. Silti olisi järkevintä pitää tässä maassa yllä yhtä, kattavaa jakeluverkkoa eikä suosia väestökeskittymien kermankuorintaan keskittyviä operaattoreita.
Viestintävirasto on aikaisemmin päättänyt:
http://www.ficora.fi/index/viestintavirasto/lehdistotiedotteet/2002/digitv_vaasa.html
"Must carry –säännöksen mukaan korvauksettoman jakeluvelvoitteen alaiset
digi-tv-lähetykset on jaettava verkossa salaamattomina siten, että ne
voidaan vastaanottaa ilman lisämaksuja ja ylimääräisiä, esimerkiksi
salauksenpurkujärjestelmistä aiheutuvia kustannuksia. "
Tuo sama teksti löytyy myös Yle-tekniikan sivuilta, vaikka Yle ei sitä siis tällä hetkellä noudatakaan :)
Päätöksestä valitettiin hallinto-oikeuteen, joka ei käsitellyt valitusta. (Oulun hallinto-oikeuden päätös vuodelta 2004, jossa valittajana oli Oulu-Tv Oy)
Joka tapauksessa jos viestintävirasto nyt on sitä mieltä että salauksenpurkujärjestelmistä saa tulla kustannuksia siirtovelvoitteen alaisia kanavia vastaanotettaessa, se on muutos aikaisempaan linjaukseen ja silloin heidän on annettava asiasta uusi päätös.
EU:n komission näkemyksen mukaan siirtovelvoitteen pitää olla oikeasuhteinen ja syrjimätön. Jos kaapeliyhtiö pakotetaan salaamaan signaali ja jakamaan ilmaisia kortteja, se tuskin täyttää tätä vaatimusta. Kuten nimestäkin käy ilmi kyseessä on siirtovelvoite, ei salaus- eikä korttienjakovelvoite.
Kyllä minusta telkkari on edelleen se helpoin laite.jos mummokin osaa
laittaa päälle ja valita kanavan.
Ei kannata hötkyillä kaikki kyllä kehittyy mihin on kehittyäkseen.
Aika näyttää.
Canal Plus (Canal+) ei ole palveluoperaattori. Canal Digital on. Näillä yhtiöillä ei ole enää muuta yhteistä kuin se, että Canal Digital välittää Canal Plus -kanavia satelliitin kautta.
Canal Digital korjattu tekstiin (12.7.2011)
"Tämän luettuani olen entistä tyytyväisempi siihen että omaan talouteen ei ole tullut vielä(kään) hankittua yhtään laitetta jossa olisi HDMI liitäntä."
Siis täh? Mitä tekemistä HDMI liitännällä nyt on tämän kanssa? Sehän toimii tänä päivänä kuin junan vessa, paljon paremmin kuin se iki-ihana SCART.
No nyt on YleHD salaamaton, ainakin DNA:n kaapelissa. Tuskin menee kauan että on muillakin operaattoreilla.
Lähetä kommentti