maanantai 18. heinäkuuta 2011

Matkapuhelimesta ei ole matkaradioksi

Radio kuuluu kesään. Moderni tapa kuunnella radiota on käyttää matkapuhelinta. Mutta sepä onkin helpommin sanottu kuin tehty! iPhonesta ja kesän alussa ostamastani halvasta Android-puhelimesta puuttuu FM-radio, joten niissä on turvauduttava nettiradioon. Yllätyin huomatessani, miten heikoissa kantimissa asemien nettipalvelut ovat.

Kaikilla testaamillani asemilla on kyllä nettiradio, mutta se on tarkoitettu kuunneltavaksi pöytäkoneella. Vain harva asema on ajatellut mobiilikuuntelua. Tätä on pakko ihmetellä, koska radiohan on nimenomaan liikkuvan käyttäjän media. Matkaradio on käsite. Miksei matkapuhelin voisi olla tämän päivän matkaradio? Puhelinta voi kuunnella korvan vieressä ilman kuulokkeita, jolloin se toimii ja jopa näyttää samalta kuin vanha transistoriradio.

Nettiradiossa on monia hyviä puolia. Kuuluvuus on hyvä myös kerrostaloissa ja kaupunkien huonossa kentässä. Eikä kuuntelua ole sidottu aseman lähetysantenniin, vaan kotiseudun paikallisradiota voi seurata vaikka mökillä pihakeinussa. Ainoa ongelma on laajakaistan toimivuus maaseudulla sekä liittymässä tarvittava kiinteä kuukausiveloitus.

Ensin Android. Se tukee Adoben Flashiä, jolla useimmat asemien www-palvelut on toteutettu, joten kuuntelun pitäisi olla helppoa. Ylen Areenasta löytyvät Ylen pääkanavat ja ne kuuluvat ongelmitta. Myös Radio Nova kuuluu sen omalta sivulta hyvin, samoin Radio Nostalgia.

Mutta ne muut! Miksi ihmeessä radioasemien pitää tehdä sivuistaan niin monimutkaisia Flash-härdellejä, ettei Androidin selain pysty näyttämään sivuja järkevästi? Iskelmä, Radio Rock, Suomipop, Voice, Radio Aalto ja NRJ jäivät kuulematta, koska selain joko kaatui tai sivulta ei kaikkien mainosten keskeltä löytynyt edes kuuntelupainiketta. Rondo FM näytti selaimessa vain mms-alkuisen osoitteen ja homma tyssäsi siihen.

Entäpä sitten iPhone? Se ei tue Flashiä, joten useimmat radioasemat saa unohtaa heti kättelyssä. Näiden joukkoon kuuluvat myös kaikki Yleisradion kanavat. Areenasta on erillinen apps-sovellus, mutta siinä ei ole livekuuntelua lainkaan.

iPhonessani oli asennettuna VLC-ohjelma, jonka ansiosta Nova, Iskelmä, Voice ja 957 soivat. Muissa selaimen ikkuna jäi joko tyhjäksi tai selain kaatui. Apple-käyttäjän pelastus ovat asemien omat appsit, joita on tarjolla ainakin Novalta, Nostalgialta, Suomipopilta, Radio Rockilta ja Radio Aallolta.

Päivän radiokokeilujen lopputulos oli masentava. Ilmeisesti webbifirmat eivät ole testanneet lainkaan sivujensa toimivuutta edes yleisimmillä matkapuhelimilla. Mainospaikat ja Flash-kikkareet ovat tärkeämpiä kuin se, että joku pystyisi oikeasti kuuntelemaan lähetystä.

Eikö radion bisnesmalli enää perustukaan kuulijoiden haalimiseen vaan www-sivun mainoksiin? Onko suomalainen web-osaaminen näin todella näin ohutta?

Itse ratkaisin ongelman kaivamalla piironginlaatikosta vanhan Nokia E71:n. Siinä, samoin kuin ilmeisesti kaikissa Nokian puhelinmalleissa, on vanhanaikainen FM-radio. Vanhassa vara parempi (joskin E71:ssa on muita radio-ongelmia).

18 kommenttia:

Pekka Vaartela kirjoitti...

Minulla on Nokian E7 jolla molemmat radiot toimivat ihan mukavasti. WLAN yhteydellä kotona kuuntelen usein mm. unkarilaisia asemia, mutta myös jenkkien bluegrass radiot kuuluvat hyvin. Ehkä ei nyt aivan HiFiä, mutta ehdottomasti matkaradiota!

Tero Lehto kirjoitti...

"Kaikilla testaamillani asemilla on kyllä nettiradio, mutta se on tarkoitettu kuunneltavaksi pöytäkoneella."

Miten noissa on siis estetty kuuntelu miniläppärillä tai isommalla kannettavalla?

Näiden sovittaminen mobiiliselaimeen ei liene tekninen kysymys, vaan kyse on siitä, että web-sivujen kävijöistä halutaan mainostulot, joten mobiilipalvelu on rakennettava siten, että sielläkin on mainokset.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.mediamonitori.fi/index.php/nettiradiot
Tuonne on ansiokkaasti kerätty kotimaisten radioasemien nettistreamien linkit, jolloin ne ovat kuunneltavissa eri toisto-ohjelmilla. Ainoastaan NRJ ja pari muuta jää tuolla tavoin kuulematta.

Anonyymi kirjoitti...

Paras keino kuunnella Androidilla, iPhonella tai iPadilla nettiradiota on kolmannen tahon aplikaatio. Esimerkiksi TuneI-radiosta on versiot kaikkiiin noihin laitteisiin ja hinta vaihtelee parista eurosta ilmaiseen. Useimmat ellei jopa kaikki jutussa mainitut asemat toimivat sillä moitteettomasti.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tero: juuri tätä minä en ymmärrä, sillä eikö radio saa tulonsa radiomainoksista? Silloin pitäisi maksimoida kuulijoiden määrä.

Vaikutti siltä, että monet radioiden nettipalvelut on tehty Windows-käyttöä ajatellen. Siksi ne toimivat kyllä kannettavissa ja miniläppäreissä, mahdollisesti myös Windows-puhelimissa.

Ilkka Pirttimaa kirjoitti...

Löytyisköhän semmosta purnukkaa, joka striimaa radiota omasta himasta omaan mobiililaitteeseen? Tuollainen purkki löytyy kyllä TV:n katseluun, mutta entäpä radio?

Petteri Järvinen kirjoitti...

FB-kaveri suositteli iPhoneen myös tällaista appsia: Radio Finland (http://itunes.apple.com/fi/app/radio-finland-live/id375259652).

Jos asemat eivät viitsi panostaa omiin nettipalveluihin, voisivat edes linkittää ja suositella näitä ulkopuolisia nettiradiosovelluksia.

Salo kirjoitti...

Ainakin Iskelmällä on Android-Marketissa tätä varten oma ohjelmansa.

https://market.android.com/details?id=com.spodtronic.radio.iskelmae

Anonyymi kirjoitti...

Nokian puhelimiin (S60) saa Nokia Internet Radion jolla kuuluu muun muassa 65 suomalaista kanavaa, mukana melkein kaikki tärkeimmät kanavat.

Eikö Androidille tai Iphonelle ole vastaavaa?

Matti Sunell kirjoitti...

Ylen Areenan kautta kaivamalla löytyy Applen mobiiliseilaimissa flashittä toimivat lähetykset. Kaikki kanavat ovat täällä: http://yle.mobi/w/areena/iphone

Petteri Järvinen kirjoitti...

@Matti: kiitos mainiosta linkistä. Tästä on iloa myös niille, jotka kuuntelevat kanavia pöytäkoneella mutta eivät halua tietoturvasyistä asentaa Flashiä (mikä onkin ihan viisasta).

Jori kirjoitti...

Kokeilin suoriutuuko ei-niin-halpis -androidpuhelin (Samsung Galaxy S + gingerbread) flashvirityksistä paremmin. Heti ensimmäisenä Radio Aalto näkyi (mainokset) ja kuului kuten pitääkin.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä on hyväksi havaittu nettiradioappsi Androidille ja siinä kuuluu lähes 30 suomalaista kanavaa: https://market.android.com/details?id=tunein.player

Anonyymi kirjoitti...

Ladatkaa ilmainen "Tunein" ja radiokanavia löytyy varmasti tarpeeksi. (iPhone) Toimii, ja työpäivä on pelastettu. Näpäärä usbista ladattava lisäkajari maksaa noin kympin.

Anna-Liisa kirjoitti...

Ole kiltti ja selvitä tätä HS:n epämääräiseksi jäävää uutista verkkopankkitunnuksia urkkivasta haittaohjelmasta!
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Verkkopankkitunnuksia+urkittu+jo+kahdeksalta+suomalaispankilta/1135267894093

Kuten kommenteista ilmenee, kyse lienee ihmisten omiin koneisiin ujutetusta haittaohjelmasta eli todella pelottavasta asiasta. Mitkä ovat pankit, joiden tunnuksia on urkittu? Uskaltaako verkkopankkiin mennä omalla koneella ollenkaan? Mikä kone voisi olla turvallinen - pankinko?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Onko joku tutkinut näiden internet-radiosoitinten tekniikkaa? Miten ne pystyvät toistamaan streamin, jota aseman omalta sivulta ei pysty kuuntelemaan?

Petteri Järvinen kirjoitti...

@Anna-Liisa: pankkitroijalaisen toimintaa ei ole julkisuudessa kuvattu sen tarkemmin, katson löytyykö siitä jostain lisätietoja.

Myös leviämistapa on arvoitus. Ei tiedetä, tuleeko se tiedostoliitteinä sähköpostilla vai latautuuko esim. saastuneilta www-sivuilta.

Joka tapauksessa riski on pieni, kunhan pidät koneen päivitykset ajan tasalla etkä hyväksy tuntemattomia latauksia.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.radiorock.fi/kanava/faq => http://stream.radiorock.fi/listen.pls tai http://stream.radiorock.fi/ . Eli linkit streamiin on olemassa ja löytyy, kunhan ne vain osaa ja jaksaa etsiä.