perjantai 2. heinäkuuta 2010

Televisiolle haittavero?

Uutisen mukaan television katselu voi olla vaarallista:
Paljon televisiota katsovat kuusikymppiset kuolevat muita aikaisemmin, Cambridgen yliopiston tutkimus paljastaa. Yhteys koskee myös liikuntaa harrastavia ja terveitä.
Tutkijat arvioivat, että noin viisi kuolemaa sadasta olisi lykkääntynyt, jos yli 3,5 tuntia televisiota katsovat olisivat vähentäneet katseluaikaa edes yhdellä tunnilla. Edes yhdellä!

Television katselun vähentäminen olisi muutoinkin kansanterveydelle hyödyksi, sillä fyysisen rapistumisen lisäksi töllön passiivinen tuijottaminen tylsistyttää aivot. Onkin erikoista, että vielä 10 vuotta sitten valtio halusi pikemminkin lisätä television katselua. Kanavamäärän moninkertaistuminen oli digitalisoinnin keskeisiä perusteluita.

Ratkaisu ongelmaan on yksinkertainen ja linjassa makeisveron kanssa: säädetään tv-katselulle haittavero. Ai niin, mutta sehän on jo olemassa tv-maksun muodossa. Pitäisi vain keksiä tapa, jolla maksu porrastetaan katselun mukaan. Mitä enemmän katsot, sitä enemmän maksat. Samalla loppuisi kitinä siitä, miten epäoikeudenmukaista on periä tv/mediamaksua niiltäkin, jotka eivät koskaan katso Ylen kanavia.

Unohdetaan siis mediamaksu ja rahoitetaan YLEn toiminta haittaveron tuotolla. Samalla tosin YLEn julkinen palvelu pitäisi nimetä uudelleen YLEn haitalliseksi palveluksi.

Maksu koskisi tietenkin vain televisiota, ei radiota. Ainakin YLEn radio-ohjelmat ovat korkeatasoisia ja sivistäviä. Radio ei liioin passivoi -- päinvastoin, sitä kuunnellaan autossa, työpaikalla tai lenkkipolulla.

Ja loppuun hymiö :-)

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vuonna 1998 muuttaessani toiselle paikkakunnalle, roiskasin telkkarin roskalootaan.

Ja hyvin on maailma jäsentynyt lukemalla - ei suomalaisia, vaan ulkomaisia laatulehtien verkkosivuja.

jaska kirjoitti...

Tässä taitaa olla esimerkki, jossa kansanterveys ja kansantalous eivät korreloi.

Tässähän tutkittiin yli kuusikymppisiä eli pääosin jo eläkkeellä olevia. Heidän nopea poiskuoleminen on hyväksi kansantaloudelle. Läheiset huolehtikoot vanhustensa terveydestä, jos niin haluavat. Valtion ei kannata.

jilola kirjoitti...

Heh. Catch-22!

Kohta maksamme väkisin TVn katselusta, jolloin tietysti fiksu kuluttaja myös katsoo TVtä kun kerran joutuu maksamaan.
Toisaalta ko. katsoja joutuu maksamaan myös haittaveroa, jolla pyritään vähentämään mediamaksua maksavan kansalaisen TVn katsomista?

Tuntuuko kenestäkään, että maailamme kiertää nk. viemäriä?

Jarmo kirjoitti...

Mitä enemmän katsot, sitä enemmän maksat eli muutetaan tv-maksu maksu-tv:ksi - niin yksinkertaista.
Vajaa kolme vuotta ilman TV:tä, eikä mitää tarvetta palata entiseen. Suosittelen kaikille, aikaa jää kaikelle muulle hyödylliselle.

Website Security Test