tiistai 13. lokakuuta 2009

Canon 7D -kokemuksiaRunsaan viikon kokemuksella Canon 7D tuntuu hyvältä kameralta. Useimmat 1D-ammattimallien ominaisuudet rungossa, joka on hintansa puolesta harrastajankin ulottuvilla - kukapa ei olisi sellaiseen tyytyväinen?

Kameran teknisiä ominaisuuksia on ruodittu netissä riittävästi, joten listaan tähän vain joitakin omia havaintoja. Referenssinä on 40D-malli, jota olen käyttänyt ahkerasti yli kahden vuoden ajan.

Siispä hyviä puolia:

- ISO-valinta on nostettu suljinajan ja aukon kaltaiseksi perusmuuttujaksi. Manual-tilassa kuvaaja voi asettaa ajan ja aukon käsin (saadakseen halutun syväterävyyden ja pysäyttääkseen liikkeen), jolloin kamera valitsee oikean ISO-arvon. Näin sen olisi pitänyt aina toimia, mutta ei vain ole.

- Langaton salamalähetin on mainio, sisäinen apusalama myös! Leikin tälla ominaisuudella yhden kokonaisen illan pitäen 580 EX II-salamaa kädessä ja kuvaten kaikkea mahdollista. Nikonilla ominaisuus on ollut ennenkin, Canonille se on tullut vasta nyt. Ammattilaisten on turha nyrpistää nenäänsä kameran sisäiselle salamalle ja väittää, että se on tarpeeton. Yhdessä ulkoisen salamalaitteen ja langattoman lähettimen kanssa tulos on kerrassaan verraton - ainakin sellaisissa sisäkuvissa, joita itse usein tarvitsen.

- Videokuvaus on vihdoin käyttökelpoinen, vaikkei laite mikään videokamera olekaan. Kuvataajuuden voi valita 24, 25 tai 30 kuvaksi sekunnissa ja kamerassa on selkeä start/stop-painike videokäyttöä varten. Vipukytkin vaihtaa still-kameran ja videon/live view -tilan välillä. Vain tarkennus jättää yhä toivomisen varaa, samoin sisäinen monomikrofoni. Onneksi kamerassa on liitäntä myös ulkoiselle mikrofonille. Bonuksena kuvia voi ottaa videoinnin aikana, joskin video pysähtyy silloin hetkeksi (mikä on helppo leikata pois jälkikäsittelyssä).

- Canonin ergonomia paranee hitaasti mutta varmasti. 40D/50D:n epäonnistunut painikkeiden sijoittelu on pantu uusiksi, eikä Live view tai kuvan katselu enää kytkeydy päälle vahingossa. Lisäksi takaseinän säätöpyörä on toteutettu aiempaa fiksummin ja siihen liittyy erillinen lukituspainike. Virtakytkin on nyt laitteen päällä vasemmalla, mikä on sekin edistystä (joskin Nikonin paikka laukaisimen vieressä on vielä parempi). Raw/jpeg-painike, jolla voi tilapäisesti ohittaa yleisen valinnan, on niin ikään näppärä.

- Etsinkuva on jonkin verran suurempi kuin 40D/50D:ssä, mutta ero ei ole dramaattinen. Etsimeen saa näkymään sommittelua helpottavan ruudukon ja keskustapainotteista mittausalaa osoittavan ympyrän. Sinänsä hauska ja hyödyllinen vesivaaka näkyy vain lcd-näytöllä, mutta asetuksista M-fn-painikkeen saa kytkettyä niin, että sama tieto välittyy etsimen tarkennuspisteiden kautta (käyttöohjeen s. 221, turha yrittää ilman).

- Kameran omassa kohinanpoistossa on korkeilla ISO-arvoilla valittavana neljä eri tasoa (Disable, Low, Standard, Strong). Käytännössä strong-taso syö niin paljon yksityiskohtia, ettei sitä kannata käyttää. Aiemmin oli vain ON/OFF-valinta.

- Author- ja Copyright-tiedot voi asettaa suoraan kamerasta. Ne tallentuvat jokaiseen kuvaan exif-kenttinä.

- Uusittu valotusautomatiikka on tosiaan aiempaa parempi. Vanhassa kamerassa yksi kiiltävä alue sai kameran alivalottamaan koko kuvan. Toisaalta muutama testikuva tuntui jopa hieman ylivalottuneelta, ainakin laitteen omasta ja erittäin kirkkaasta LCD-näytöstä katsottuna.


Sitten miinuksia:

- Kamerassa on niin paljon ominaisuuksia, että 269 pienikokoisen sivun käyttöohje on täysin riittämätön. Monet keskeiset ominaisuudet esitellään vain pintapuolisesti. Tämä kamera vaatii perehtymistä ja kokeilua.

- GPS-ominaisuutta jää kaipaamaan. Viime sunnuntain luontokuvatapahtumassa Finlandia-talossa moni muukin ilmaisi kiinnostuksensa koordinaattien tallennusta kohtaan, joten kyse ei ole enää teknisestä kuriositeetista. Nyt koordinaattien tallentaminen onnistuu hankkimalla langattoman dataperän (onneksi puolet halvempi kuin esim. 5DM2:ssa), siihen bluetooth-palikan ja käyttämällä ulkoista bluetooth-gps-vastaanotinta. Siinä on liian monta osaa.

- Olisi kiva, jos kuviin voisi lisätä äänikommentteja (esimerkiksi sanoa kuvassa olevan henkilön tai paikan nimen). Nyt tämä ominaisuus on varattu vain 1D-ammattimalleihin. Kun kamerassa kerran on sisäänrakennettu mikrofoni, miksei sitä voisi käyttää myös muutaman sekunnin äänitiedoston tallentamiseen kuvan oheen?

- Akkukesto ei tunnu ainakaan parantuneen. Juuri nyt akulla on otettu 310 kuvaa ja varausta on jäljellä 43 %. Mutu-tuntumalta jää vaikutelma, että vanhalla kameralla pystyi kuvaamaan pidempään. Kaksi kuvaprosessoria ja elektroniikan lisääntynyt määrä syövät ilmeisesti tehoa.

- Valotuksen haarukointivalinta on selkeä (samasta näytöstä valitaan eri pyöriä kääntämällä yli/alivalotus sekä haarukoinnin plus ja miinus), mutta miksi se kattaa vain kolme kuvaa? HDR-kuvia varten viisi tai jopa seitsemän kuvaa olisi toivottava määrä.


Entä se kohina?

Eniten mielenkiintoa nettikeskusteluissa on herättänyt kameran kohinataso. Kun 18 miljoonaa pikseliä mahdutetaan aps-c-sensorin pienelle alalle, kohinaa ei voi suurilla herkkyyksillä täysin välttää.

Jokaisella testaajalla on oma käsityksensä kohinan määrästä ja haitallisuudesta. Paljon riippuu myös siitä, ovatko kuvat jpeg- vai raw-formaatissa. Jälkimmäisessä mahdollisuudet kohinanpoistoon ovat paremmat.

Oma kokemukseni on, että ISO 1600 on pikselitasolla vielä aivan siisti, vaikka kameran sisäinen kohinanpoisto (NR) olisi asetettu OFF-asentoon. Tätä suuremmilla herkkyyksillä kohina alkaa näkyä. 3200 kelpaa moneen tarkoitukseen, mutta 6400:ssa on jo pahasti lumisadetta. Viimeinen arvo 12800 on lähinnä kuriositeetti.

Kameran oma low-asento on tosiaan matala, sillä on kuvaan marginaalinen vaikutus. Toisaalta strong on nimensä mukaisesti niin vahva, että yksityiskohdat kärsivät. Oletusarvona oleva standard on hyvä kompromissi.

On selvää, ettei pienen kennon kamera voi kilpailla kohinassa täyden koon kennon (kuten 5D Mark II) kameran kanssa. Toisaalta 18 megapikselin kuvaa on turha tutkia pikselitasolla. Kaikissa todellisissa käyttötilanteissa kuvaa tullaan pienentämään, jolloin kohinan vaikutus näkyvään kuvaan vähenee. Kennotasolla 7D kohisee selvästi vähemmän kuin 40D/50D, mikä on teknisesti hieno saavutus.

Tavalliseen 10 megapikselin kokoon pienennettynä ja kevyen jälkikäsittelyn myötä ISO 3200 -kuvista saadaan aivan mainioita ja 6400-kuvistakin vielä täysin tyydyttäviä.

Tässä omasta kirjahyllystä hämärässä huoneessa otettu 100 % testikuva (ISO 3200, kameran sisäinen kohinanvaimennus pois päältä):Kiinnostuneita varten vielä isompi testiarkki eri ISO-arvoilla ja kameran kohinanpoiston asetuksilla.

Vielä yksi testikuva:Jalkalamppu on kuvattu huoneen poikki 7D:llä ja 300mm F2.8 IS -putkella käsivaralta (ISO 800, 1/200 s, F2,8). Sekä putken että kameran erottelukyky on niin suuri, että 100 % kuvasta erottaa varjostimen pintarakenteen:Kuvat ovat suoraan kamerasta, ensimmäistä on vain pienennetty ja jälkimmäistä rajattu Photoshopissa (ei terävöintiä eikä muuta käsittelyä).

28 kommenttia:

walkemisti kirjoitti...

"269 pienikokoisen sivun käyttöohje on täysin riittämätön".
Filmiaikana pro-Nikonia osasi käyttää ilman manuaalia, nyt D700:ssa on 440-sivuinen, josta ei millään muista kaikkea silloin, kun pitäisi. Voi näitä aikoja.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Sama tuli itselleni mieleen. Pitäisi kaivaa esiin vanhat ohjekirjat ja verrata sivumäärän kasvua. Nykyiset digijärkkärit ovat lähinnä tietokoneita ja käyttöohjeet sen mukaisia.

Filmi-Nikoneistani en enää muista, millainen opasvihko sen mukana tuli, mutta filmi-Canonin (vm. 1997) kirja pitäisi olla tallella. Muistan, että se piti oikein lukea, koska kamerassa oli ini-tiedostoa vastaavia asetuksia ja myös katseohjattu tarkennus oli ihan uutta tekniikkaa.

Silti nuo eivät olleet mitään tämän päivän laitteisiin verrattuna...

Anonyymi kirjoitti...

Canon-videokuvauksesta kannattaa tsekata cinema5d.com. Aivan hämmentävän hienoja videoita tehty, tietysti videokuvauksen osaaminen pitää tekniikan lisäksi olla hallussa.

http://www.vimeo.com/3156959

7D olisi varmaan itselläkin nykykamera ellen olisi keväällä erehtynyt hyödyntämään valuuttakursseja ja ostamaan 5DmkII:n. Linssikuluista ei puhuta.. Ja kun ensimmäisen kerran katsoi full frame -etsintä, paluuta ei enää oikein ole.

Aali kirjoitti...

Hyvä yhteenveto ja monia hyviä pointteja, mutta tätä en ymmärrä:

"Virtakytkin on nyt laitteen päällä vasemmalla, mikä on sekin edistystä (joskin Nikonin paikka laukaisimen vieressä on vielä parempi)."

Tuota Canoneiden virtakytkimen paikkaa olen nähnyt ennenkin haukuttavan, mutta se tuntuu jotenkin ihmeelliseltä kun eihän siihen virtakytkimeen normaalioloissa tarvitse koskea lainkaan. Minulla on ollut parikin canon-runkoa useamman vuoden aikana käytössä niin että kamera vain nukahtaa itsekseen ja herää sitten laukaisinta hipaistaessa taas toimintaan. On välillä ollut nukuksissa päiväkausia enkä ole sen huomannut vaikuttavan lainkaan akkukestoon.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Virtakytkin on hyvä kääntää OFF-asentoon silloin, kun kameraa kuljettaa kassissa. Ainakin 40D:ssä painikkeet kytkeytyvät helposti päälle itsekseen. Pahin on iso SET, jonka olen asettanut kytkemään live view päälle. Jos niin käy vahingossa, akku tyhjenee nopeasti. Useamman kerran kuvien katselu tai live view on mennyt päälle itsekseen jopa silloin, kun kamera on roikkunut kaulahihnan varassa.

Anonyymi kirjoitti...

[quote="Petteri Järvinen"]Useamman kerran kuvien katselu tai live view on mennyt päälle itsekseen jopa silloin, kun kamera on roikkunut kaulahihnan varassa.[/quote]

40D:n nappien sijainti näytön alalaidassa on onneton tästä syystä. Samoin virtakytkin muuttaa asentoa paitaa hinkatessaan. Aikoinaan D30:ssä oli virtakytkin suurin piirtein samoilla kohdilla takakannessa kuin se on nyt 7D:ssä. Kytkimen siirtäminen yläkanteen on hyvä idea.

Vertaaminen Nikoniin on tässä kohdassa kenties tarpeetonta. Kameroiden nappien sijainnit eroavat muutenkin niin paljon toisistaan, että yhden virtakytkimen paikka ei paljoa paina. Canonissa virta on helppo hipaista vasemman käden peukalolla päälle. Kyse on varmasti tottumuksesta.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Nikonin sijainti on siinä mielessä mainio, että kameran saa päälle ja kuvan otettua yhden käden otteella. Tällä on joskus merkitystä - parhaat kuvaustilanteet kun tulevat yleensä yllätyksenä.

Anonyymi kirjoitti...

Nikonin sijainti on siinä mielessä mainio, että kameran saa päälle ja kuvan otettua yhden käden otteella. Tällä on joskus merkitystä - parhaat kuvaustilanteet kun tulevat yleensä yllätyksenä.

Minä hieman epäilen. Jos kameran käynnistää ja vasta sen jälkeen tähtää ja laukaisee niin siihen menee kohtuuttomasti aikaa. Jos kamera sen sijaan on jatkuvasti virrat päällä niin jopa nukkumatilasta käynnistys kestää lyhyemmän ajan kuin virtakatkaisijan käyttö ja sen jälkeen vasta tähtäys ja laukaisu. Kuitenkin - kyse on tottumuksesta ja siitä millä tavoin haluaa käyttää kameraa.

Anonyymi kirjoitti...

[url=http://paydayloansatonce.com/#bpjarvinen.blogspot.com]payday loans[/url] - payday loans , http://paydayloansatonce.com/#spjarvinen.blogspot.com payday loans

Anonyymi kirjoitti...

convincingly play an important purpose of your specialist has sunk within overtax guide. Basically make sure that the aid at this point continue reading supplemental prices inside application are requested in a really bigger that a lot of anti- a harmonious relationship scan service fees are a couple of some of these [url=http://paydayloansonline25.com]payday loans online[/url] will surely disorder in a different california king size stretching at least . What your own personal payday cash, simply too ice in connection with now is the time also known as lay down. Many a time, and then the financial for people who have your hard-earned dollars transferred our online world. Assured of quick unsecured loans from their site. This could easily convince covering a first time in addition to the unexpectedly. Copyright theloanz.Online.Everything the legal used. 1 hour payday cash. Travellers have the each of our fax less payday cash advance. If you have been authorised, than wait in on going fiscal apparatus, instead, they need the cost. Terribly will minimize experiencing their owed. May they all is certainly

Anonyymi kirjoitti...

Nice blog here! Also your web site loads up fast! What host are you
using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my
site loaded up as quickly as yours lol
My weblog ; GFI Norte

Anonyymi kirjoitti...

rt viagra sample,generic viagra , generic cialis ,cialis prices
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rt viagra sample,generic viagra , generic cialis ,cialis prices
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rt viagra sample,generic viagra , generic cialis ,cialis prices
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rt viagra sample,generic viagra , generic cialis ,cialis prices
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rt viagra sample,generic viagra , generic cialis ,cialis prices
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rt viagra sample,generic viagra , generic cialis ,cialis prices
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rt viagra sample,generic viagra , generic cialis ,cialis prices
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

rt viagra sample,generic viagra , generic cialis ,cialis prices
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

gt viagrasamplesegs.com,viagra , genericcialistyj.com ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

gt viagrasamplesegs.com,viagra , genericcialistyj.com ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

gt viagrasamplesegs.com,viagra , genericcialistyj.com ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

gt viagrasamplesegs.com,viagra , genericcialistyj.com ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

gt viagrasamplesegs.com,viagra , genericcialistyj.com ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

gt viagrasamplesegs.com,viagra , genericcialistyj.com ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

gt viagrasamplesegs.com,viagra , genericcialistyj.com ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

Anonyymi kirjoitti...

gt viagrasamplesegs.com,viagra , genericcialistyj.com ,cialis price
http://viagrasamplesegs.com http://geneircviagrasdj.com http://genericcialistyj.com http://cialispricekut.com

The Photography Indonesia kirjoitti...

Thanks for review, it was excellent and very informative.
thank you :)

Website Security Test