perjantai 17. heinäkuuta 2009

Poliisi vaatii pankkitunnuksia sähköisen rikosilmoituksen jättäjältä

Päivän Helsingin Sanomat uutisoi, miten poliisi on heinäkuun alusta lähtien edellyttänyt vahvaa todennusta sähköisen rikosilmoituksen jättäjältä. Uutisen alaotsikko "Uudistuksen pelätään luovan eriarvoisuutta" kertoo, mistä HS on huolissaan.

Ei, pankkitunnusten vaatiminen ei luo eriarvoisuutta. Sen sijaan miljoona suomalaista on vailla nettiä ja siten verkkopalvelujen ulkopuolella. Koska poliisi ei mielellään ota vastaan rikosilmoituksia puhelimitse, netittömät kansalaiset joutuvat menemään paikan päälle ilmoitusta jättämään. Se luo eriarvoisuutta. Mutta ei sillä ole mitään tekemistä pankkitunnusten tai todennuksen kanssa.

Periaatteessa on ymmärrettävää, että verkkopalveluissa aletaan siirtyä kohti vahvaa todennusta. Tietoyhteiskunnan kehittämisen kannalta on tärkeää, että verkossa asioivan käyttäjän henkilöllisyys voidaan varmentaa edes samalla tarkkuudella kuin reaalimaailmassa. On tietysti ikävää, ettei todennukseen nykyoloissa ole kuin yksi käytännön ratkaisu, ja se on pankkitunnusten käyttö. Sinänsä hyvä HST-korttihanke möhlittiin ja sen kehittämiseen uhratut miljoonat menivät hukkaan.

Pohjimmiltaan ongelma ei ole siinä, että poliisi vaatii vahvaa todennusta vaan siinä, että todennuspalvelusta on tullut pankkien yksinoikeus. Tässä valtio voi katsoa peiliin.

HS:n jutun perusteella vahva todennus vähentää asiattomien rikosilmoitusten määrää. Niiden osuus ei kuitenkaan liene suuri. Tärkeämpi syy onkin varautuminen poliisin tuleviin verkkopalveluihin, kuten erilaisiin lupa-anomuksiin. Lisäksi palvelua aikoinaan avattaessa oli tarkoitus, että ilmoituksen jättäjä voisi jonain päivänä myös seurata asian etenemistä netistä.

Jutussa haastateltu tietohallintopäällikkö Tapani Hämäläinen ei pidä todennusvaatimusta kohtuuttomana. Jos henkilö haluaa asioida netissä, hänellä kaikesta päätellen on myös jonkin pankin verkkotunnukset. Perustelu on hieman ontuva: kaikki nettikäyttäjät eivät syystä tai toisesta asioi nettipankissa. Tällaisia ihmisiä on varsinkin nuorissa ja vanhuksissa.

Heitä lohduttaa tieto siitä, ettei rikosilmoitusta tarvitse jättää henkilökohtaisesti. Sen voi tehdä verkossa kuka tahansa toisen henkilön puolesta. Lisäksi ilmoituksen voi aina käydä tekemässä perinteiseen tapaan paikan päällä. Jos ilmoitukseen liittyy jotain materiaalia (kuten omassa tapauksessani viime kesänä), asemalla käyntiä ei voi välttää. Ilmoitusta vastaanottava poliisi osaa myös kysyä asioita, joita sähköisen ilmoituksen jättäjä ei itse tule ajatelleeksi.

On siis vaikea nähdä, että todentamisen vaatiminen olisi ongelma. Ennemmin tai myöhemmin sitä aletaan vaatia muissakin palveluissa, mikä on periaatteessa hyvä asia (sikäli kun henkilöllisyyden selvittämiselle on oikeasti perusteita, eikä sitä vaadita turhaan).

Uutisen herättämästä verkkokeskustelusta päätellen asia on iso ongelma. Kuinkahan moni kommentoijista on edes lukenut uutista loppuun?

Ei kommentteja: