keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Euroviisut vihdoin teräväpiirtona Suomessa

Tänä vuonna Euroviisut nähdään vihdoin teräväpiirtona myös Suomessa -- ei tietenkään Ylen kanavilla, mutta Welhon kaapeliverkossa. Tuoreen tiedotteen mukaan Welho alkaa näyttää ruotsalaista SVT HD -kanavaa myös suomalaisissa kotitalouksissa. Luvassa on valittuja paloja SVT1, SVT2, SVT24 ja SVT Barnkanalen -kanavien ohjelmista -- teräväpiirtona, tietty. Ohjelmien joukossa on sopivasti myös Euroviisujen loppukilpailu.

Itse olen vain antenniverkon (ja satelliitin) armoilla, joten on kai pakko tänäkin vuonna kestää Euroviisujen palikoiva kuva ja suttuiset yksityiskohdat. Monikanavaääntä kokeiltiin vuoden alussa, mutta se aiheutti ongelmia, ja sen jälkeen asiasta ei ole kuulunut mitään.

Huokaus. Suomi halusi olla television digitalisoinnin edelläkävijä -- ja tässä sitä nyt ollaan: suttuviisuja odottelemassa. Miten ihmeessä Ruotsi hoiti tämänkin paljon meitä fiksummin?

2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Maksullisilla HD-kanavilla on kaapelissa n 1500 tilaajaa. Eli HDTV:n käynnistäminen maaverkossa voi olla melko haastavaa kun huomioidaan Digitan hinnoittelu, DVB-T2 standardin vakiintumattomuus, mahdollinen korttilinkitys sekä sellainen pikkuseikka että oikeasti HD-kanavista kiinnostuneet ovat jo hankkineet satelliittivehkeet.

Kerran valittuja (vääriä) digi-linjauksia on hyvin vaikea jälkikäteen muuttaa.

Meinasin unohtaa Plus-TV:n jättitappiot, ei siellä ole kauheasti rahaa HD-investointeihin lapioitavissa.

Maksuttomien kanavien puolella Nelonen voisi tietysti laittaa "HD-kanavansa" antenniverkkoon, mutta kun heillä ei ole varaa oikeisiin HD-ohjelmiinkaan, niin miten sitten Digitan taksoihin.

Yleltä taitaa seuraavat pari vuotta mennä monikanavaääni-sotkua selvitellessä :)

Ruotsalaisiakin fiksumpia olivat norjalaiset ja virolaiset jotka siirtyivät suoraan MPEG4-tekniikkaan. HDTV:n käynnistäminen sujuu siellä huomattavasti helpommin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Canal Digitalin ilmoituksen mukaan HD-tilaajien määrä on kaksinkertaistunut viimeisen puolen vuoden aikana.

Jokaisen vähänkin isomman television omistajan luulisi olevan kiinnostunut teräväpiirrosta. Euroviisujen karsinnat ovat olleet sellaista pikselimössöä, että silmiä särkee.

En ihan ymmärrä, miten Plus-TV on voinut tehdä jättitappiot (vaikka lehdessä näin luki), kun maksu-tv:n suosio yllätti kaikki. Jos ei tuolla tuloksella pärjää, niin miten ihmeessä he olivat bisnesmallinsa laskeneet?

Digipakko osui hyvään aikaan, silloin ihmisillä oli varaa uusia televisiot ja digiboksit. Jos pakkosiirtymä olisi edessä tänä vuonna, nousisi hirveä poru ja kävisi kuten jenkeissä: takarajaa jouduttaisiin siirtämään. Tässä mielessä olosuhteet teräväpiirrolle eivät ole otollisia.