tiistai 19. toukokuuta 2009

Ovatko rahasi turvassa Moneybookersissa?

Tuntematon nuori suomalaismies soitti Ranskasta ja kertoi tarinansa. Hän oli menettänyt huomattavan summan (useita tuhansia euroja) Moneybookersin tilillä pitämiään rahoja. Joku oli kirjautunut sisään hänen tunnuksillaan, siirtänyt rahat kolmessa erässä tililtä toiselle ja hävinnyt.

Mies oli ymmärrettävästi ihmeissään. Miten asiakkaan rahat voidaan ryöstää näin helposti ja jälkiä jättämättä? Moneybookers oli ilmoittanut tutkivansa asiaa, mutta eipä sitten muuta. Ilmeisesti yritys ei ollut tehnyt edes rikosilmoitusta. Miksi tekisikään -- se toisi vain kiusallista julkisuutta ja haittaisi bisnestä?

Voi vain kuvitella, mitä on tapahtunut. Luultavasti uhrin koneeseen on tullut haittaohjelma, joka on kaapannut Moneybookers-tunnukset ja välittänyt ne rosvoille. Rutiinijuttu, vastaavaa tapahtuu luultavasti päivittäin. Rahansiirtoihin erikoistuneet yritykset eivät tietenkään toivo asialle julkisuutta, eikä yksittäisten kuluttajien rahanmenetykset kiinnosta kovin paljon poliisiakaan. Tietoverkkorikokset ovat aina hankalia selvittää.

Hyvässä uskossa toiminut kuluttaja on syystäkin ihmeissään. Miten rahat voidaan viedä jälkiä jättämättä ja ilman, että poliisi vaivautuu edes tutkimaan asiaa? Miten tunnetun toimijan turvajärjestelmät voivat olla niin heikkoja, että ne antavat siirtää isoja summia tililtä toiselle? Vähintäänkin odottaisi nostorajoitusta tai sitä asiakkaan sijainnin tarkistamista. Jos Suomen kansalainen on Ranskassa ja hänen englantilaisessa verkkopalvelussa oleva tilinsä tyhjennetään, minkä maan poliisille tapauksen tutkiminen kuuluu?

Ilmeisesti Moneybookers ei ota mitään vastuuta tapahtuneesta. Kaikki on asiakkaan omalla vastuulla.

Mitä tästä opimme?

1. Älä ikinä säilytä isompia summia paikassa, johon pääsee pelkällä salasanalla ja käyttäjätunnuksella! Moneybookersin lisäksi tällaisia ovat mm. erilaiset nettivedonlyöntipaikat ja pokerisaitit. Kotimaiset verkkopankit ovat onneksi paljon turvallisempia kertakäyttöisten salasanojen ansiosta.

2. Tutustu tarkasti asiakassopimuksen ehtoihin ja tutki, jääkö kaikki vastuu väärinkäytöksistä asiakkaan itsensä kannettavaksi.

3. Huolehdi tietoturvasta omalla koneellasi. Jos mahdollista, asiointi kannattaa tehdä Linux- tai Mac-koneelta.

5 kommenttia:

Ossi Mäntylahti kirjoitti...

En oikein ymmärrä tämän kaverin ongelmaa. Moneybookers on verkkopankki siinä missä Nordean, Sammon tai Paypalin palvelu.

Esimerkiksi Paypalin käyttäminen on monin verroin suositeltavampaa kuin luottokorttitietojen jakaminen ympäri Internetiä kaiken maailman kauppoihin. Suomalaiset pankkimaksamisjärjestelmät eivät valitettavasti toimi kansainvälisesti.

Jos meikun verkkopankin tililtä lähtisi kävelemään rahaa jonkun toisen tilille, ottaisin kyllä välittömästi yhteyttä poliisiin. Kyseessähän on varkaus. Ei Moneybookersin tilillä oleva raha ole mitään leikkirahaa.

Ossi Mäntylahti kirjoitti...

Jatkan vielä edelliseen: jos rahat siirrettiin tuolta tililtä jollekin toiselle tilille, on viranomaisten ihan täysin mahdollista lähteä selvittämään asiaa. 9/11-maailmassa ei enää niin vain perustella pankkitilejä ilman henkilöllisyystodistuksia.

Ja jos kyseessä todella oli tuhansia euroja kannattaa oikeasti ottaa yhteyttä viranomaisiin.

Teemu kirjoitti...

Eikä mitään. Kyllä noita tonneja tulee ja menee. Ei sitä mitään poliiseja minkään tonnin-parin takia kannata vaivata. Niillä on varmaan parempaakin tekemistä, voivat vaikka sakottaa kolmen kilometrin ylinopeutta ajavia ;)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Jos olet itse maassa A ja pankki on maassa B, mihin teet rikosilmoituksen? Poliisi kirjaa tapahtuneen, mutta ei välttämättä lähde oikeasti edes selvittämään hankalaa asiaa. Samaa ovat kertoneet muutamat englantilaisten verkkokauppojen huijaamiksi joutuneet suomalaiset. Kaikkialla asioihin ei suhtauduta yhtä tunnollisesti kuin Suomessa, ei edes poliisin toimesta.

Jos Moneybookers ei ota mitään vastuuta tapahtuneesta, asiakas on tyhjän päällä. Tämä kannattaa muistaa, kun asioi ulkomailla sijaitsevien nettipalvelujen kanssa.

Ossi Mäntylahti kirjoitti...

Nopeasti ajatellen oikea kontaktipiste on oman maan poliisi. Poliisila on velvollisuus suorittaa esitutkinta nopeasti ja tehokkaasti.

Toki tässä tapauksessa asiaa mutkistaa se, että esimerkkihenkilö asuu Ranskassa.

Moneybookers on brittiläinen firma ja Paypal on rekisteröity Luxemburgiin. Asia siis käsitellään Eurooppalaisen lainsäädännön piirissä.

Tekemällä rikosilmoituksen ja vaatimalla esitutkintaa ei ainakaan menetä mitään.