keskiviikko 29. lokakuuta 2008

Hyvitysmaksusta päättäminen valtioneuvostolle

Hyvitysmaksun suuruudesta ja maksun piirissä olevista laitteista ja tallennusvälineistä on tähän saakka päättänyt opetusministeriö yksinään. Nyt tähän on vihdoin saatu korjaus: jatkossa asia on valtioneuvoston käsissä.

Hallituksen esitys 76/2008 muuttaa tekijänoikeuslain 26a-pykälää (ja vain sitä) seuraavasti:

"Valtioneuvoston asetuksella säädetään liikenne- ja viestintäministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön annettua asiasta lausuntonsa, mitkä laitteet kuuluvat 1 momentissa tarkoitetun maksun piiriin ja mikä on maksun suuruus. Ennen asetuksen antamista opetusministeriö neuvottelee 1 momentissa tarkoitettuja valmistajia ja maahantuojia sekä tekijöitä edustavien järjestöjen ja kuluttajaviranomaisten kanssa."

Paitsi, että päätös siirtyy nyt korkeammalle tasolle (kuten sen pitäisikin, koska kyse on veroluonteisesta maksusta), tekstissä on erittäin tärkeä periaatteellinen lisäys: jatkossa lausunto tulee pyytää myös kuluttajaviranomaisilta. Vihdoin siis myös me maksajat saamme antaa lausunnon asiasta! Tätä olen vaatinut lähes 10 vuoden ajan, ja nyt se on toteutunut.

Aiempi käytäntö, jossa ministeriö sai yksinään päättää kaikkia kuluttajia koskevista lisämaksuista, olikin kohtuuton. Mielenkiintoinen yksityiskohta on siinä, että tekijänoikeuslain uudistuksen ensimmäinen versio, joka raukesi eduskunnan kiireiden vuoksi, olisi niin ikään siirtänyt maksuista päättämisen valtioneuvostolle. Joku (eikä liene vaikea arvata kuka) pääsi kuitenkin väliin ja palautti uuden, syksyllä 2005 hyväksytyn version vanhan lain mukaiseen järjestelmään, jossa ministeriöllä oli kaikki valta.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuka?
Ei kai vain tämä veikkonen?
http://www.digitoday.fi/viihde/2006/03/06/jukka-liedes-opetusministerio-on-tasapuolinen-tekijanoikeusasioissa/20065410/66

Anonyymi kirjoitti...

http://www.digitoday.fi/yhteiskunta/2007/10/08/liedes-istui-sopimattomilla-tuoleilla-lex-karpelan-valmistelussa/200724843/66

Anonyymi kirjoitti...

Minusta tuntuu, että useimmat hyvitysmaksusta valittavat kopioivat netistä ohjelmia tyhjille levyille. Käsittääkseni tyypillinen hyvitysmaksun epäoikeudenmukaisuudesta valittava henkilö kopioi Windowsin piraattiversion netistä, polttaa sen dvd-r levylle ja valittaa että dvd:n hinnassa on 60 senttiä liikaa. Samaan aikaan rehellinen kuluttaja maksaa esimerkiksi Windows Vista Home Basicista 160 euroa. Siihen verrattuna on 60 senttiä on mitätön maksu.