sunnuntai 26. lokakuuta 2008

Siirretään vaalipäivä kevääseen

Kenen idea mahtoi aikoinaan olla määräys siitä, että kunnallisvaalit pidetään lokakuun lopussa? Kaikkihan tietävät, että silloin Suomen sää on surkeimmillaan. Tämäkään vaalisunnuntai ei tee poikkeusta: taivaalta tulee vettä ja ennakkoon äänestäjiä peloteltiin jopa koko päivän kestävällä myrskyllä.

Todennäköisesti aika moni jättää äänestämättä, koska ei viitsi uhmata säätä ja lähteä äänestyspaikalle. Varsinkin näin lokakuun vaaleissa sähköinen äänestäminen kotoa käsin olisi tervetullut vaihtoehto.

Sähköiseen äänestämiseen liittyy tietoturvauhkia ja epävarmuutta. Mutta olemmeko me suomalaiset liiankin hyviä keksimään mörköjä? Virolaisilla oli ymmärtääkseni vain hyviä kokemuksia sähköisestä äänestämisestä. Miksi me pelkäämme poliittisen hakkeroinnin ja vallankaappauksen mahdollisuutta, mutta Viro ei?

Jos ei saada sähköistä äänestystä, niin siirretään sitten edes vaalipäivä kevääseen!

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jaa että keväälläkö ei ole ikinä huono keli?

Anonyymi kirjoitti...

Tarvetta olisi näköjään taas sähköiseen äänestämiseen, joka pohjautuu täysin avoimeen alustaan, jonka lähdekoodi on saatavilla ja jossa tulosten oikeellisuus riippuu vain ja ainoastaan käytetyistä algoritmeista. Eikä "virkamiehiin nyt vain on luotettava." Luulen, että tähän päästään jo joskus 2020, joten odottelemaan vain.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Aika tyytyväisiltä vaikuttivat lehtitietojen perusteella ne, jotka olivat päässeet kokeilemaan sähköistä äänestystä.

Mutta olisihan se kieltämättä puute, jos tv:n vaali-illan jännitysnäytelmä puoluepomojen vaihtelevine kommentteineen jäisi pois. Vaalien lopullinen tulos tiedettäisiin pari minuuttia ovien sulkeutumisen jälkeen.

Anonyymi kirjoitti...

Niin! Jos tulos selviää yhtäkkiä, voi saada infarktin.

Anonyymi kirjoitti...

Minä ymmärrän ja en ymmärrä sähköisen äänien vastustajien argumentteja. Samat ihmiset kuitenkin luottavat esim. Otto-automaatteihin ja verkkopankkeihin ja muihin verkkopalveluihin, vaikkei niiden lähdekoodi ole julkinen ja "pitää nyt vaan luottaa" ettei pankki vedä rahoja välistä.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi yllä ihmetteli, miten pankkeihin luotetaan, mutta sähköäänestykseen ei. Tähän löytyy selitystä Effin sähköäänestys-FAQ:sta.

http://www.effi.org/sahkoaanestys-faq.html

Petteri Järviselle taas siihen, että "äänestäjä vaikuttaa tyytyväiseltä" vastakommenttina, että ei se ääenstäjän tyytyväisyys liity millään tavalla systeemin luotettavuuteen.

Anonyymi kirjoitti...

nyt sitten nähtiin, että annettuja ääniä annettiin 12234, joista 232 epäonnistui. eli noin joka 50:s. ei anna hyvää kuvaa järjestelmästä

Anonyymi kirjoitti...

Tai sitten lievennetään tätä ennakkoäänestys - varsinainen äänestyspäivä asetelmaa.

Hoidetaan hommat 5-10 päivää kestävällä äänestyskaudella.
Ilman että tehdään eroa ennakko/varsinaisen välillä.

Vaikka monet jotenkin kokee juhlavaksi pistää karvahatun päähän ja lähteä äänestämään. Eiköhän tuota voisi arkipäiväistää ja hoitaa hommat vaan markeiteissa, posteissa ja muualla.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.digitoday.fi/yhteiskunta/2008/10/28/yli-200-aanta-katosi-sahkoisessa-aanestyksessa/200828075/66?rss=6

Anonyymi kirjoitti...

"nyt sitten nähtiin, että annettuja ääniä annettiin 12234, joista 232 epäonnistui. eli noin joka 50:s. ei anna hyvää kuvaa järjestelmästä"

232 äänestäjää eivät vain osanneet käyttää äänestysjärjestelmää, ei se kerro äänestysjärjestelmän surkeudesta. Tapahtunut erhehän taisi olla se viimeisen OK:n klikkaamisen puute. Ehkä käytettävyys voi olla hieman heikko, mutta kuinkahan monta prosenttia lippuäänestyslapuista menee kategoriaan "ei saa selvää" tms. Eli piloille voi laittaa oman äänensä vaikka kuinka monella tavalla, sen takia ihmettelen suuresti kuinka kaikki vauhkoaa joidenkin poropeukaloiden äänestämisen epäonnistumisesta.

Anonyymi kirjoitti...

Järjestelmä on idioottien suunnittelema, jos se ei pidä äänestyskorttia sisällään kunnes äänestystapahtuma on valmis. Eli laitteen pitäisi fyysisesti pidättää kortti kunnes äänestäjä joko jättää äänensä tai ilmoittaa haluavansa lopettaa.