torstai 16. lokakuuta 2008

USB-tikun kesto: 9 930 252 kirjoitusta

USB-muistitikuissa käytettävät flash-piirit säilyttävät sisältönsä, vaikka sähkö katkaistaan. Tästä syystä flash-muisteista on tullut erittäin suosittuja mp3-soittimissa, digikameroissa, matkapuhelimissa - ja tietenkin usb-muistitikuissa.

Flash-muistit eivät ole ikuisia. Jatkuvan uudelleenkirjoittamisen seurauksena muistipiiri kuluu niin, että lopulta sen tilaa ei voi enää muuttaa. Yleensä käyttäjän ei tarvitse huolehtia asiasta, sillä valmistajat lupaavat muistien kestävän satoja tuhansia kirjoituskertoja.

Lisäksi piirin ohjauselektroniikka hajauttaa kirjoituksia tasaisesti muistin eri osiin, jotta kuluminen olisi tasaista. Ilman hajautusta kirjanpitoalue kuluisi muuta tikkua nopeammin.

Kuinka monta kirjoituskertaa tämän päivän tikut oikein kestävät?

Asian selvittämiseksi päätin uhrata yhden 128 megatavun tikun. Kesällä 2006 laitoin sen kiinni koneeseen ja tein ohjelman, joka kopioi 30 megatavun tiedostoa tikun sisällä yhä uudelleen ja uudelleen.

Kone suoritti kopiointia yötä päivää. Yli kahden vuoden ajan tikun merkkivalo vilkkui ja kopiointikertojen laskuri kiipesi yhä suurempiin lukemiin.

Vihdoin tänään 16.10.2008 kello 11:41 kopiointi pysähtyi virheilmoituksiin. Tikun tiedostolistaan oli ilmestynyt hakemisto nimellä _848484_ ja yritykset kopioida tikulle uusia tiedostoja tuottivat vain kirjoitusvirheitä. Tikku oli kulunut puhki ja muuttunut käyttökelvottomaksi.

Voidaan laskea, että jos tikun elektroniikka hajautti kirjoitusoperaatiot täydellisesti, jokaiselle muistisolulle osui noin 2,33 miljoonaa kirjoituskertaa. Tavallisen digikuvaajan tai mp3-soittimen omistajan ei siis tarvitse olla huolissaan - tikku kestää luultavasti enemmän kuin kamera tai soitin. Ja vaikka muisti kuluisi käyttökelvottomaksi, tiedostojen kopiointia muistilta ulos se ei estä. Tiedostot on siten helppo pelastaa.

Kaikki tikut eivät välttämättä toimi näin pitkään. Olen kuullut tikuista, jotka ovat lopettaneet toimintansa jo muutaman kuukauden aktiivisen käytön jälkeen. Näissä tapauksissa syy on voinut kuitenkin olla muualla.

Jos olet saanut kulutettua muistikortin loppuun, kerro kokemuksistasi!

English summary: I've tested how many times you can write onto usb-stick. More than two years ago I wrote a script that copied and erased 30 MB file onto 128 MB stick in a continuous loop. Finally today, after 9.930.252 rounds, the stick failed. It has worn out and is now useless. Over two years of continuous writing - not bad!

5 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Minulla(kin) hajosi (Kingstonin) muistitikku 4 kuukauden käytön jälkeen. Ajoin tosin tikulta päivittäin tuntikausia nettiselainta, pikaviestintä ja sähköpostia, joten voisi kuvitella, että kirjoituskertoja tuli varsin paljon.

Toisaalta edellinen muistitikkuni kesti vastaavaa ohjelmien ajamista yli vuoden (eikä se sittenkään mihinkään hajonnut, mutta kyllästyin ko. tikun ankean pieneen tallennuskapasiteettiin).

Anonyymi kirjoitti...

"Jos olet saanut kulutettua muistikortin loppuun, kerro kokemuksistasi!"

Miksiköhän mä olen tilannut tänkin feedin? Tää blogi on tylsempää kuin maalin kuivumisen katselu...

Anonyymi kirjoitti...

"Kaikki tikut eivät välttämättä toimi näin pitkään. Olen kuullut tikuista, jotka ovat lopettaneet toimintansa jo muutaman kuukauden aktiivisen käytön jälkeen."

Eli tämän sinun yli kaksi vuotta kestäneen projektin lopputulos on se, että muistitikku kestää 9 930 252 kirjoitusta, tai sitten se hajoaa ennen sitä. Testin tulokset perustuvat yhdellä (1) tikulla tehtyyn rasitustestiin, ja kuulopuheisiin.

Eiköhän tuollaisesta merkittävästä tutkimuksesta joku tiedonjulkistamispalkinto taas napsahda.

Anonyymi kirjoitti...

Kun Petteri piti niistä käsiaseista niin paljon, niin tässä on vähän toistenlaista testaamista USB-tikuille.

http://www.youtube.com/watch?v=_v8nMfUAoRA

Anonyymi kirjoitti...

"Eli tämän sinun yli kaksi vuotta kestäneen projektin lopputulos on se, että muistitikku kestää 9 930 252 kirjoitusta, tai sitten se hajoaa ennen sitä. Testin tulokset perustuvat yhdellä (1) tikulla tehtyyn rasitustestiin, ja kuulopuheisiin."

Kummallisia valittajia täältäkin löytyy. Testihän oli todella nokkelasti keksitty ja lopputulos aika mielenkiintoinen.