perjantai 29. helmikuuta 2008

MTV3-kanavapaketin hinta nousi 50 %

Hienoa, että kaapeliverkossakin siirryttiin pelkkiin digilähetyksiin - ainakin kaapeliyhtiöiden kannalta. Tuttava soitti ja kertoi, että MTV3-kanavapaketin hinta nousee huomisesta alkaen 50 prosentilla 14,95 euroon kuukaudessa (tekee vuodessa 179,40 euroa, lähes saman kuin tv-maksu). Welhon tiedotteen mukaan perusteluna on kolmen uuden kanavan lisääminen pakettiin. Moni on tilannut kanavapakettia ainoastaan formuloiden vuoksi. Nyt hinta nousee sopivasti juuri uuden formula-kauden kynnyksellä.

Tuoreessa muistissa on myös viime kesä, jolloin PlusTV (antenniverkon maksu-tv) ilmoitti kaksinkertaistavansa veloituksensa 19,90 euroon kuukaudessa. Ei varmaankaan ollut sattuma, että asiasta ilmoitettiin tilaajille juhannuksen jälkeisellä viikolla lähetetyllä sähköpostilla. Hmmm... sattuma tai ei, myös MTV3:n uudet hinnat julkistettiin Etelä-Suomen hiihtolomaviikolla (siis vain viikkoa ennen kuin ne astuivat voimaan).

Mikä muu kuluttajakaupan ala voi nostaa hintojaan 50-100 % pelkkänä ilmoitusasiana?

Miksi ylipäätänsä kanavia pitää myydä paketteina, joiden koostumusta ja hintoja kaapelioperaattori voi muuttaa aina kun haluaa? Senkö vuoksi, että kaapelioperaattori on käytännössä monopoliasemassa asiakkaisiinsa nähden, eikä kilpailua ole (paitsi satelliittilautasen hankkiminen, mikä sekin on kerrostaloasukkalla hankalaa).

Miksei kanavia myydä yksi kerrallaan, kuten muutakin sisältöä? Olisi aika ihmeellistä, jos Sanomat myisi Helsingin Sanomien tilausta vain pakettina Me Naiset- ja Aku Ankka -lehtien kanssa. Ja ilmoittaisi eräänä kauniina päivänä nostavansa hintaa 50 prosentilla, koska lehtipakettiin lisätään myös Tietokone-lehti.

---

Tuttava oli tehnyt muitakin laskelmia Welhon paketeista. Welho S (käytännössä Eurosport) nyt 11,90 eur/kk (ennen pelkkä Eurosport taloyhtiölle 2 eur/kk/asunto). Welho M (edellinen + CNN, BBC ja MTV3 Max) nyt 19,90 eur/kk (ennen 11,90).

Jos haluaa nähdä teräväpiirtoa, kolmen kanavan (Voom, Silver, Discovery) HD-paketti maksaa 15,90 eur/kk + laitevuokra 19 eur/kk eli 34,90 eur/kk eli 418,80 euroa vuodessa.

Nämä kaikki ovat siis tv- eikä asuntokohtaisia maksuja. Jos taloudessa on kaksi tai useampia televisioita, rinnakkaiskorteista pitää maksaa erikseen.

Ei ihme, että operaattorit ovat riemuissaan kaapeliverkon digitalisoinnista - mutta miten ihmeessä ne saivat LVM:n tukemaan bisnestään? Ja mitä sanoo Kuluttajavirasto?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.