sunnuntai 24. helmikuuta 2008

Älä tilaa kameraasi täältä: Avillonbroker.com

Lukija lähetti sähköpostia ja kysyi, onko mitään enää tehtävissä. Hän oli tilannut Avillonbrokerilta Canon-järjestelmäkameran, joka olikin houkuttelevan edullinen: vain 990 eurolla luvattiin 5D-runko, jonka hinta esimerkiksi Rajalan verkkokaupassa on kaksinkertainen. Kansisivu mainostaa vielä parempaa tarjousta: uusi Canon 40D -malli objektiivilla ja 16 gigatavun muistikortilla vain 600 euroa - tosin tällä hetkellä loppuunmyyty.

Kuten useasti on varoitettu, liian edulliset verkkokaupat herättävät epäilyksiä. Tässä tapauksessa hälytyskellojen pitäisi soida viimeistään siinä vaiheessa, kun tilaussivu kertoo kaupan sijaitsevan Venäjällä, ja vaikka sivulla on katuosoite ja puhelinnumero, alle 50 kappaleen tilauksia otetaan vastaan vain sähköpostilla.

Lisäksi traceroute-jäljitys paljastaa sivujen sijaitsevan yhdysvaltalaisella palvelimella (ip-osoitteista päätellen kyse saattaa olla vallatusta kotikoneesta) ja domainin whois-yhteystietona on vain jlmymrgh@whoisprivacyprotect.com (jonka osoitteen laitan tähän tarkoituksella, vaikka se lisääkin hänen saamansa roskapostin määrää). Todellisia yhteystietoja piilottelevan palvelun käyttö viittaa siihen, että palvelun pyörittäjällä on jotain salattavaa.

Tämä verkkokauppa haisee kilometrin (anteeksi, kiloeuron) päähän.

Valitettavasti näinkin yksinkertaisiin huijauksiin riittää aina uhreja. Kun on jo ehtinyt lähettää 990 euroa Moskovaan eikä kameraa kuulu, ei ole enää paljoakaan tehtävissä. Rikosilmoitus kannattaa tehdä, vaikkei siitä ulkomaisen kauppiaan tapauksessa ole mitään hyötyä. Paljon tehokkaampaa on muiden varoittaminen netin välityksellä.

Se on nyt tehty.

Ei kommentteja: