torstai 20. joulukuuta 2007

Nokia Microsoftin jalanjäljillä

Microsoftin menestys 1990-luvulla perustui pitkälti Windowsin työpöytään. Kun yritykset oli saatu siirtymään Windowsiin, Microsoft pystyi sen kautta ujuttamaan heille omat ohjelmansa ja näin vetämään maton kilpailijoiden alta. Esimerkiksi selaimissa Microsoft tyrkytti pc-käyttäjille puoliväkisin oman Internet Explorerinsa, jolloin aiempi markkinajohtaja Netscape sai väistyi ja katosi lopulta.

Nokia seuraa Microsoftin hyväksi havaitsemia jalanjälkiä. Kun viimeksi päivitin oman N73-puhelimeni firmwaren, valikkoon ilmestyi kokonaan uusi sovellus: Kartat. Ihan kiva saada Nokia Maps -karttaohjelma puhelimeen, vaikkei N73:ssa ole edes gps-ominaisuutta, mutta kaupallisten navigointiohjelmien valmistajat eivät taatusti ilahdu asiasta.

Samalla ko. päivitys hävitti radion pikavalinnat, rss-syötteet ja ostetut Java-ohjelmat lakkasivat käynnistymästä. Koska ne on ostettu suoraan puhelimeen, niistä ei ole edes alkuperäisiä asennuspaketteja. Ohjelmat pitäisi ostaa toiseen kertaan. Kuulostaako tämäkin Microsoftilta?

Tämän päivän (20.12.2007) uutisen mukaan Nokia on mennyt vielä pidemmälle: N95-puhelimissa päivitys poistaa ohjelmassa aiemmin olleen ominaisuuden, joka näytti reitin ja puhelimen sijainnin sillä. Ominaisuudet saa käyttöön vasta liittymällä maksulliseen palveluun. Huomasiko Nokia, että ohjelma oli liian hyvä, eikä rohkaissut asiakkaita liittymään maksulliseen palveluun? Toisaalta kallista puhelinta myydään nimen omaan navigointipuhelimena - mikä navigointipuhelin se sellainen on, johon pitää heti ostaa maksullinen lisäpalvelu?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tietyistä Windows Mobile -puhelimista, joissa on integroitu GPS on useita myyntiversioita. Riippuen siitä tuleeko mukana karttaa ollenkaan, pelkkä oman paikkakunnan kartta vai koko länsi Euroopan kartta sekä autoteline yms. Hinta vaihtelee satoja euroja.

Yhtälailla N95:ssäkin voisi toki tulle mukana vaikka mitä mikä hyödyntäisi laitteen teknisiä ominaisuuksia, mutta se näkyisi hinnassa. Jollainhan NAVTEQ-kaupan miljarditkin pitää saada takaisin.

Tietsikka kirjoitti...

Tämä on vielä sitä klassista aikaa kun Microsoftia ja Nokia olivat eri yritykset. Nyt on sama pulju kyseessä.