tiistai 28. tammikuuta 2025

Mikä ihmeen KIVRA - mihin jatkossa tulevat viralliset viestit?

Yllätyin mennessäni Traficomin sivulle etsimään tietoa ajoneuvoverostani. Etusivulla mainittiin KIVRA-palvelu, johon jatkossa voi saada ajoneuvoverolipun. Mikä ihmeen KIVRA?

"Ajoneuvoveroliput jatkossa myös KIVRA-digipostipalveluun."

Pyrin seuraamaan työkseni digimaailman tapahtumia ja palveluita, mutta KIVRAsta en ole kuullutkaan. Selvisi, että kyseessä on alun perin ruotsalaisen yrityksen tarjoama sähköinen postilaatikko, johon voi tilata yritysten laskuja ja jatkossa siis myös viranomaisten dokumentteja.

Itse asiassa vuoden 2026 alusta digitaalinen kanava tulee olemaan oletusarvo viranomaisen lähettämille viesteille. Sääliksi käy ihmisiä, joille jo pankkiasiointi verkossa on vaikeaa ja turvatonta.

Suomessa on jo Omaposti ja Suomi.fi-viestit (johon itsekin sain Traficomin ilmoituksen, jonka perusteella sivuille menin). Onko todella tarpeen tuoda lisää rinnakkaisia kanavia? Ilmeisesti taustalla on ajatus siitä, ettei valtio voi valita kanavaa vaan asia pitää jättää avoimeksi kilpailulle.

Kansalaisten näkökulmasta tällaisessa kehityksessä on riskinsä. Ihmisten on entistä vaikeampi pysyä selvillä laskuistaan ja viranomaisten ilmoituksista. Jälleen uusi sovellus asennettavaksi puhelimeen, uusi käyttöliittymä, uudet tietoturvauhkat ja huijausmahdollisuudet. 

KIVRA on jo aiemmin ollut käytössä joillakin yrityksillä asiakaslaskujen lähettämisessä. Yritykset saavat itse valita kanavansa, mutta kun katsoo pankkitunnisteista syntyneitä ongelmia voi kysyä, onko valittu markkinaehtoinen linja järkevä? Kaupallinen kilpailu ei aina johda optimaaliseen tulokseen. 

Oletan, että jatkossakin viranomaisten pitää lähettää tiedotteensa ainakin Suomi.fi-portaaliin. Vaikka KIVRAn kaltaiset palvelut ovat kansalaiselle maksuttomia, ne ovat lähettäjälle maksullisia. Useat rinnakkaiset palvelut lisäävät lähettäjän - siis viranomaisten - kustannuksia. Lisää integraatiokustannuksia, lisää riskejä.

Digitaalisuus on tekemässä asioista entistä sekavampaa. Laskuja tulee e-laskuina suoraan pankkiin, osa sähköpostilla ja osa erilaisiin KIVRAn kaltaisiin palveluihin. Tässä on aktiivisenkin ihmisen vaikea pysyä kärryillä, mitä on maksettu ja mitä ei. Jatkossa sama sekavuus liittyy myös viranomaisten ilmoituksiin. Erityisen hankala tilanne on perikunnille ja muistisairaan vanhuksen läheisille.

Jos pelkkä Suomi.fi tai Omaposti eivät riitä, eivätkö pankit voisi tarjota yleiskäyttöistä ilmoitusten vastaanotto- ja säilytyspalvelua? Digimaailmassa hyöty ei tule siitä, että on mahdollisimman monta palvelua rinnakkain vaan siitä, että kaikki on keskitetysti yhdessä paikassa. Pankkipalvelu meillä kaikilla jo on.

Huom: saamani palautteen mukaan Kivra aktivoituu automaattisesti, jos sen rekisteröi esimerkiksi konserttilipun toimitusta varten (miksei sitä ota vain sähköpostiin ja puhelimeen, tai puhelimen omaan lompakkosovellukseen?). Tämän jälkeen laskuja ja viranomaisilmoituksia voi alkaa tulla pyytämättä ja yllätyksenä Kivraan, jolloin niitä ei edes huomaa. 

tiistai 21. tammikuuta 2025

Bitcoin päihitti Trumpin

Sattumaa tai ei, Bitcoinin kurssi lähti selvään nousuun syksyllä 2017 kun Yhdysvaltojen vaalikampanja tiivistyi. Trump valittiin ja kurssi romahti, mutta nousi Trumpin kaudella vielä uudelleen. 

Trump ei itse kryptoista piitannut. Kesällä 2019 hän sanoi kryptojen mahdollistavan kaikenlaisia laittomuuksia. 

Kesällä 2019 Trump tyrmäsi kryptot.

Viime vuoden heinäkuussa, siis viisi vuotta myöhemmin, ääni kellossa oli täydin muuttunut. Trump oli valmis haalimaan äänestäjiä mistä tahansa ja libertaarien arvoja kannattavat bitcoin-maksimalistit ottivat Trumpin hehkutuksen ilolla vastaan.

Viisi vuotta myöhemmin: Bitcoin nousee pilviin!

Kun Trump sitten tuli valituksi, Bitcoinin kurssi lähti nopeaan nousuun. Monet alkoivat odottaa, että Trump määrää valtion hankkimaan strategisen miljoonan kappaleen reservin (n. 5 % kaikista) Bitcoineja.

Pari päivää ennen virkaanastujaisia Trump yllätti kaikki: hän julkaisi omaa ja vaimonsa nimeä käyttävät "meemikolikot". $TRUMP kolikoista vain 20 % on kierrossa, Trump ja lähipiiri omistavat niistä 80 %. Tämä tietää laskennallisesti miljardien rahansiirtoa Trumpille.

Varmaan laillista, mutta kun se tehdään presidentin nimissä, temppu herätti valtavasti kritiikkiä ja jätti bitcoinistit tyhjän päälle. Hätäisimmät ehtivät myydä bitcoinejaan ehtiäkseen mukaan $TRUMPiin, kunnes sen arvosta hävisi puolet yhtä nopeasti kuin oli syntynytkin.

Sisäpiiri ehti rahastaa $TRUMP meemikolikolla.

Virkaanastujaisissa ja presidentin määräyksiä kirjoittaessa odotettiin, mitä Trump sanoo bitcoineista. Ei mitään. Kurssi valahti pettymyksen myötä alle 100 000 euron, mutta on tänään noussut takaisin sen yli.

Bitcoinissa heiluntaa Trumpin vuoksi. 

Ironista kyllä, Trump tuli osoittaneeksi juuri sen, mihin bitcoinia tarvitaan. Kun kyse on rahasta, älä luota poliitikkojen lupauksiin! Luota mieluummin koodiin ja matematiikkaan. Ne eivät valehtele eivätkä huijaa. Vapaasti määrittyvä kurssi on aina oikealla tasolla.

Siksi Bitcoin houkuttaa jatkossakin, Trump ei.

perjantai 17. tammikuuta 2025

Sebastian Tynkkysen faktantarkistus

Metan päätös luopua faktantarkistuksesta herättää keskustelua. A-Studio oli kutsunut 15.1.2025 Sebastian Tynkkysen ja Ville Niinistön keskustelemaan aiheesta.

Suomessa toimittajat harvoin tarttuvat vastauksiin tai pyytävät niihin perusteluita, joten teen sen itse. Kaksi Sebastian Tynkkysen väittämää meni läpi sellaisinaan, vaikka keskustelun aiheena oli sattumoisin juuri faktantarkistus.

Ensinnäkin (kohdassa 24 min 15 s) Tynkkynen sanoi, että Twitterin työntekijät olivat 98-prosenttisesti demokraattien äänestäjiä. Tieto ei voi mitenkään pitää paikkaansa. Näin suuri määrä työntekijöistä ei varmasti ylipäätään äänestänyt, saati että tietäisimme, kumpaa puoluetta he olisivat äänestäneet. 

Fox Newsin mukaan Twitterin henkilökunta lahjoitti vuoden 2022 vaaleissa noin 160 000 dollaria demokraateille ja vain 500 dollaria republikaaneille. Yhteissummat eivät kerro mitään äänestämisestä eivätkä siitä, kuinka monelta lahjoittajalta pieneltä tuntuva summa oli peräisin (Suomen väkilukuun suhteutettuna noin 3000 euroa).

Toiseksi (27:31) Tynkkynen sanoi käyneensä tarkastamassa, että hänen tilinsä oli shadowbännätty. Shadowban tarkoittaa tilannetta, jossa somepalvelu ei nosta jonkun kirjoittajan päivityksiä muiden nähtäville tai suorastaan estää tilin löytymisen sisäisellä hakukomennolla. Tilin haltija ei itse huomaa tätä, korkeintaan ihmettelee miksi omat päivitykset saavat niin vähän reaktioita.

Ei ole mitään tapaa, jolla shadowbännäyksen voi varmuudella selvittää. Jotkut palvelut väittävät näin tekevänsä, mutta tuloksiin ei ole luottamista. Twitter itse kertoi, että tilien näkyvyyttä voidaan laskea, jos tileillä on esimerkiksi poikkeuksellisen paljon liikennettä, jolloin ne voivat olla botteja.

Voi myös miettiä, miten paljon kiinnostusta Twitterillä olisi vähentää jonkun suomalaisen tilin näkyvyyttä. Kuka siellä edes tuntisi Suomen asioita tai ymmärtäisi twiittien olevan "vääränlaisia"?

On mahdollista, että Suomen vasemmistolaiset käyttäjät ovat tehneet niin paljon ilmiantoja Tynkkysen kirjoituksista, että tämä on laukaissut jonkinlaisen eston. Silloin kyse ei kuitenkaan ole Twitterin omasta sensuurista.

Subjektiivisilla, yksittäisillä havainnoilla omien päivitysten reaktiomääristä ei muutenkaan ole suurta merkitystä. Pitäisi kokeilla, näyttävätkö palvelut shadowbanningia myös vasemmistolaisille poliitikoille.

Epäilen, että suomalaiset olivat Twitterille niin vähäarvoisia, ettei heidän näkyvyydellään tai poliittisilla kannoillaan ollut mitään merkitystä. Twitter ei saanut kuriin edes huijausmainoksia ja botteja, miten siis suomalaisia poliitikkoja?

Twitterissä oli kymmeniä miljoonia aktiivisia käyttäjiä. Näin suuret palvelut eivät toimi täydellisesti. Algoritmit tekevät virheitä ja palvelimissa on koko ajan tilapäisiä häiriöitä. Sen huomaa myös Facebookissa ja Googlen hakutuloksissa, joita olen seurannut säännöllisesti yli 10 vuoden ajan.

Miten X:n nykyiset algoritmit toimivat, siihen en ota kantaa. Vaikka algoritmi on julkinen, Musk on todennäköisesti tehnyt siihen omia säätöjään.

Joka tapauksessa faktantarkistus on vaikea aihe, koska juuri silloin faktojen pitäisi olla kohdallaan.