Metan päätös luopua faktantarkistuksesta herättää keskustelua. A-Studio oli kutsunut 15.1.2025 Sebastian Tynkkysen ja Ville Niinistön keskustelemaan aiheesta.
Suomessa toimittajat harvoin tarttuvat vastauksiin tai pyytävät niihin perusteluita, joten teen sen itse. Kaksi Sebastian Tynkkysen väittämää meni läpi sellaisinaan, vaikka keskustelun aiheena oli sattumoisin juuri faktantarkistus.
Ensinnäkin (kohdassa 24 min 15 s) Tynkkynen sanoi, että Twitterin työntekijät olivat 98-prosenttisesti demokraattien äänestäjiä. Tieto ei voi mitenkään pitää paikkaansa. Näin suuri määrä työntekijöistä ei varmasti ylipäätään äänestänyt, saati että tietäisimme, kumpaa puoluetta he olisivat äänestäneet.
Fox Newsin mukaan Twitterin henkilökunta lahjoitti vuoden 2022 vaaleissa noin 160 000 dollaria demokraateille ja vain 500 dollaria republikaaneille. Yhteissummat eivät kerro mitään äänestämisestä eivätkä siitä, kuinka monelta lahjoittajalta pieneltä tuntuva summa oli peräisin (Suomen väkilukuun suhteutettuna noin 3000 euroa).
Toiseksi (27:31) Tynkkynen sanoi käyneensä tarkastamassa, että hänen tilinsä oli shadowbännätty. Shadowban tarkoittaa tilannetta, jossa somepalvelu ei nosta jonkun kirjoittajan päivityksiä muiden nähtäville tai suorastaan estää tilin löytymisen sisäisellä hakukomennolla. Tilin haltija ei itse huomaa tätä, korkeintaan ihmettelee miksi omat päivitykset saavat niin vähän reaktioita.
Ei ole mitään tapaa, jolla shadowbännäyksen voi varmuudella selvittää. Jotkut palvelut väittävät näin tekevänsä, mutta tuloksiin ei ole luottamista. Twitter itse kertoi, että tilien näkyvyyttä voidaan laskea, jos tileillä on esimerkiksi poikkeuksellisen paljon liikennettä, jolloin ne voivat olla botteja.
Voi myös miettiä, miten paljon kiinnostusta Twitterillä olisi vähentää jonkun suomalaisen tilin näkyvyyttä. Kuka siellä edes tuntisi Suomen asioita tai ymmärtäisi twiittien olevan "vääränlaisia"?
On mahdollista, että Suomen vasemmistolaiset käyttäjät ovat tehneet niin paljon ilmiantoja Tynkkysen kirjoituksista, että tämä on laukaissut jonkinlaisen eston. Silloin kyse ei kuitenkaan ole Twitterin omasta sensuurista.
Subjektiivisilla, yksittäisillä havainnoilla omien päivitysten reaktiomääristä ei muutenkaan ole suurta merkitystä. Pitäisi kokeilla, näyttävätkö palvelut shadowbanningia myös vasemmistolaisille poliitikoille.
Epäilen, että suomalaiset olivat Twitterille niin vähäarvoisia, ettei heidän näkyvyydellään tai poliittisilla kannoillaan ollut mitään merkitystä. Twitter ei saanut kuriin edes huijausmainoksia ja botteja, miten siis suomalaisia poliitikkoja?
Twitterissä oli kymmeniä miljoonia aktiivisia käyttäjiä. Näin suuret palvelut eivät toimi täydellisesti. Algoritmit tekevät virheitä ja palvelimissa on koko ajan tilapäisiä häiriöitä. Sen huomaa myös Facebookissa ja Googlen hakutuloksissa, joita olen seurannut säännöllisesti yli 10 vuoden ajan.
Miten X:n nykyiset algoritmit toimivat, siihen en ota kantaa. Vaikka algoritmi on julkinen, Musk on todennäköisesti tehnyt siihen omia säätöjään.
Joka tapauksessa faktantarkistus on vaikea aihe, koska juuri silloin faktojen pitäisi olla kohdallaan.