tiistai 28. tammikuuta 2025

Mikä ihmeen KIVRA - mihin jatkossa tulevat viralliset viestit?

Yllätyin mennessäni Traficomin sivulle etsimään tietoa ajoneuvoverostani. Etusivulla mainittiin KIVRA-palvelu, johon jatkossa voi saada ajoneuvoverolipun. Mikä ihmeen KIVRA?

"Ajoneuvoveroliput jatkossa myös KIVRA-digipostipalveluun."

Pyrin seuraamaan työkseni digimaailman tapahtumia ja palveluita, mutta KIVRAsta en ole kuullutkaan. Selvisi, että kyseessä on alun perin ruotsalaisen yrityksen tarjoama sähköinen postilaatikko, johon voi tilata yritysten laskuja ja jatkossa siis myös viranomaisten dokumentteja.

Itse asiassa vuoden 2026 alusta digitaalinen kanava tulee olemaan oletusarvo viranomaisen lähettämille viesteille. Sääliksi käy ihmisiä, joille jo pankkiasiointi verkossa on vaikeaa ja turvatonta.

Suomessa on jo Omaposti ja Suomi.fi-viestit (johon itsekin sain Traficomin ilmoituksen, jonka perusteella sivuille menin). Onko todella tarpeen tuoda lisää rinnakkaisia kanavia? Ilmeisesti taustalla on ajatus siitä, ettei valtio voi valita kanavaa vaan asia pitää jättää avoimeksi kilpailulle.

Kansalaisten näkökulmasta tällaisessa kehityksessä on riskinsä. Ihmisten on entistä vaikeampi pysyä selvillä laskuistaan ja viranomaisten ilmoituksista. Jälleen uusi sovellus asennettavaksi puhelimeen, uusi käyttöliittymä, uudet tietoturvauhkat ja huijausmahdollisuudet. 

KIVRA on jo aiemmin ollut käytössä joillakin yrityksillä asiakaslaskujen lähettämisessä. Yritykset saavat itse valita kanavansa, mutta kun katsoo pankkitunnisteista syntyneitä ongelmia voi kysyä, onko valittu markkinaehtoinen linja järkevä? Kaupallinen kilpailu ei aina johda optimaaliseen tulokseen. 

Oletan, että jatkossakin viranomaisten pitää lähettää tiedotteensa ainakin Suomi.fi-portaaliin. Vaikka KIVRAn kaltaiset palvelut ovat kansalaiselle maksuttomia, ne ovat lähettäjälle maksullisia. Useat rinnakkaiset palvelut lisäävät lähettäjän - siis viranomaisten - kustannuksia. Lisää integraatiokustannuksia, lisää riskejä.

Digitaalisuus on tekemässä asioista entistä sekavampaa. Laskuja tulee e-laskuina suoraan pankkiin, osa sähköpostilla ja osa erilaisiin KIVRAn kaltaisiin palveluihin. Tässä on aktiivisenkin ihmisen vaikea pysyä kärryillä, mitä on maksettu ja mitä ei. Jatkossa sama sekavuus liittyy myös viranomaisten ilmoituksiin. Erityisen hankala tilanne on perikunnille ja muistisairaan vanhuksen läheisille.

Jos pelkkä Suomi.fi tai Omaposti eivät riitä, eivätkö pankit voisi tarjota yleiskäyttöistä ilmoitusten vastaanotto- ja säilytyspalvelua? Digimaailmassa hyöty ei tule siitä, että on mahdollisimman monta palvelua rinnakkain vaan siitä, että kaikki on keskitetysti yhdessä paikassa. Pankkipalvelu meillä kaikilla jo on.

Huom: saamani palautteen mukaan Kivra aktivoituu automaattisesti, jos sen rekisteröi esimerkiksi konserttilipun toimitusta varten (miksei sitä ota vain sähköpostiin ja puhelimeen, tai puhelimen omaan lompakkosovellukseen?). Tämän jälkeen laskuja ja viranomaisilmoituksia voi alkaa tulla pyytämättä ja yllätyksenä Kivraan, jolloin niitä ei edes huomaa. 

22 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihmettelin itsekin vuosi pari sitten, että kuka on antanut luvan jakaa minun yhteystietoja tuonne kivraan.

Siellä on jotain "postia" tms, mutta itse en sinne mene luomaan tiliä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Mistä tiedät, että siellä on postia sinulle?

Mikko kirjoitti...

Vastaus kysymykseesi "miksei sitä [konserttilippua] ota vain sähköpostiin ja puhelimeen, tai puhelimen omaan lompakkosovellukseen?"

Ostin kerran jonkin tapahtumalipun, ja myyjällä oli ilmainen toimitus vain Kivran kautta. Kaikki muut vaihtoehdot, ml. PDF sähköpostiin, olivat maksullisia. Noh, eihän se ollut kuin euron, mutta tarkan markan miehenä tuli silloin tutustuttua Kivraan. :-)

Petteri Järvinen kirjoitti...

Näin helppo meitä ihmisiä on manipuloida eri palveluihin : -) Itse olisin maksanut sen euron ihan periaatteen vuoksi.

Heikki kirjoitti...

Ei hyvältä näytä! Ei ole kokonaisuus hallussa taaskaan.
Miten nämäkin hankinnat tyritään nìin usein. Julkisen puolen minimiin riisuttu asiantuntemus ei riitä järkeviin hankintoihin, eikä edes sopimusten toteumisen valvontaan.

Mikko kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Mikko kirjoitti...

Mielenkiintoista. Itse nimittäin säästin sen euron myös "ihan periaatteen vuoksi". Minun periaatteeni oli se, että toimitus sähköpostitse ei aiheuta lähettäjälle kuluja, joten siitä ei kuulu maksaa toimituskulua.

Jarmo Laakso kirjoitti...

Ainakin salibandyn Fliigan lippuja tuputetaan euroa halvemmalla Kivran kautta. Markkinaosuutta haetaan näin ja jos sen käyttö aktivoi ko palvelun monelle muullekin toimittajalle niin hyvä, että ei ole tullut käytetyksi. Posti kai tulee silti vielä paperisena? Kuten Omapostissa oletusarvona

Markus kirjoitti...

Silti kuitenkin tismalleen samassa euroopan unionissa oleva virokin on viitannut kinttaalla millekään kilpailuhömpötyksille ja kaikki kansalaisten asiointi on kätevästi xroadissa siinä yhdessä valtion ylläpitämässä palvelussa. Tai sairaustietokanta on koko maan kattava yksi tietokanta jota kaikki sairaalat ja lääkäriasemat käyttää. Vähän kuin samassa EU:Ssa oleva ruotsikin omistaa omat sähköverkkonsa yms. Tosin junaverkko on avattu kilpailulle. Se on kumma tämä Suomen EU kun tämä toimii ihan eri tavalla kuin kaikkien muiden maiden EU:t vai onko kenties niin, että Suomessa kansalaisia pidetään vähän yksinkertaisina ja niille vain höpötetään palturia siitä että pitää mukamas kaikki myydä ja kilpailuttaa yksityissektorille.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä viranomaiset selittää ainakin, ettei muka voi hylätä vanhaa tietokantaa. Siksi ei voi uusiutua. Kyllä tässä korruptio haisee!.

Jv kirjoitti...

Kyse on varmaan eri periaatteista, periaatteellinen nuukuus vs. periaatteellinen halu suojata yksityisyyttään.

Itse myös lähden useimmiten siitä, että maksan mieluummin tietojani ja yksityisyyttäni suojaavasta vaihtoehdosta kuin käytän sitä "ilmaista", jossa pitää antaa palveluntarjoajille ties mitä oikeuksia suhteessa minuun.

Anonyymi kirjoitti...

KIVRA ja OmaPosti ovat kyllä varsinaisia veijareita. Näiden edustajat kirjoittivat yhteisen mielipidekirjoituksen Hesariin 27.1 miten digitaaliset postilaatikot ovat tietoturvallisia.

Ironista kun vasta pari kuukautta sitten Posti sai 2,4 M. € seuraamusmaksun tietosuojasäännösten vastaisesta käytännöstä OmaPosti-palvelussa.

Molemmat palvelut kai vieläkin käyttävät Neonomics tilitieto- ja maksupalvelua laskujen maksuissa? Posti ilmoitti keskeyttävänsä kyseisen palvelun tarjoamisen 2022 elokuun kohun jälkeen, mutta ilmeisesti palvelu otettiin uudelleen käyttöön heti mediapölyn laskettua.

Tässä on sen mukaiset standardit, että päästäisi KIVRAa tai OmaPostia lähellekkään viranomaisposteja, sillä taatusti niistä valuu jotain "tarkkaan valikoiduille yhteistyökumppaneille" (lainaus Postin asiakasrekisteriselosteesta)

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus Petteri.

Hieman haiskahtaa Kivran toiminta siltä, että sen sijaan kun Postille yritysten pitää maksaa kirjeistä, niin Kivra on keksinyt alkaa houkutella asiakasyrityksiä tarjoamalla niille rahaa tai muuta vastinetta, jotta ne käyttävät Kivran palveluja.

Kivra saa kerättyä asiakkaiden yhteystietoja ym., joista se sitten hyötyy tavalla tai toisella joko heti tai vasta myöhemmin kun se alkaa periä rahaa näistä palveluista, joko lähettäjiltä, vastaanottajilta vaatimalla heitä maksamaan jos he eivät halua katsella sovelluksessa mainoksia joita sovellus esittää tai on pakko sen kautta kuittailla pois popuppeina joita ei voi ottaa pois. Koska jos ottaisi niin sitten ei saa tietoa tulleista viesteistä ym.

Joku keino siellä on oltava tehdä rahaa ja erittäin todennäköistä minusta on, että se miten he saavat palvelusta kilpailukykyisen lähettävien asiakkaiden näkökulmasta, on tarjota sitä heille ainakin aluksi käytännössä ilmaiseksi ja periä ylläpidon, kehittämisen ja käytöstä heille aiheutuvat kulut sovellusta käyttäviltä asiakkailta.

Ymmärrän kyllä, että tämä on varmasti yrittäjien (Kivra) näkökulmasta erinomainen liikeidea tehdä rahaa, mutta ihmettelen sitä että miten ihmeessä tämän kaltaisiin vedätyksiin meidän viranomaisetkin kuten Traficom käytännössä on lähtevät mukaan. Kaupallisten yritysten taholta, joita näkyy asiakkaina olevan lukuisia vielä jotenkin ymmärrän, niillä ei ole mitään muuta moraalila kun saada aina itse kaiken halvimmalla ja se mitä siitä muille seuraa ne ei välitä juuri mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Kivra yrityksen palveluun jos erehtyy rekisteröitymään vaikka konserttilipun maksuttoman toimitusmaksun toivossa, niin samalla suostuu siihen, että kaikki mahdollinen paperiposti alkaa tulla oman postilaatikon sijasta jonnekin Kivra Oy:n palveluun. Jos on rekisteröitynyt sinne vielä jollakin spammibostilla ja prepaid-kertakäyttönumerolla, niin jatkossa ne kaikki laskut ja muu posti jää saapumatta. Sitä en tiedä tuleeko ne ulosoton kirjeetkään perille suoraan ulosottokelpoisista laskusta vai menevätkö Kivran molokin kitaan. Ja tuleeko käräjiltä haasteet edes perille vai meneekö nekin sinne Kivran molokin kitaan. No varmaan se ulosottomies aikanaan saapuu ovelle ulosmittaamaan ne laskusaatavat joista ei saa laskua koskaan edes saa Kivra Oy:n vuoksi.

Eli kannattaa miettiä kerran jos toisenkin, että rekisteröityykö Kivra Oy:n asiakkaaksi jonkun euron tai parin "säästön" vuoksi, että sen säästää jonkun tapahtumalipun toimitusmaksuissa.

VMS kirjoitti...

Ruotsin radiossa oli vast'ikään tarina liittyen toiseen ruotsalaiseen postilaatikkoyritykseen, "Billo". Teini oli ottanut kiinni "MAX"-hampurilaisketjun tarjoukseen "ilmainen ateria, Billo-kirjautumisen vastineeksi". Virallinen posti alkoi tulemaan "Billoon", kohteella ollut hajuakaan asiasta (hampurilainen oli jo syöty), lopulta ulosotto ja luottotietojen menetys...
https://www.sverigesradio.se/avsnitt/leo-fick-en-gratis-hamburgare-hamnade-hos-kronofogden

Anonyymi kirjoitti...

No siksi että virkamiesten taskuihibn sujahtaa ns. ruskeita kirjekuoria joissa on rahaa, ei se vaikeampaa ole Suomessakaan. Riski jäädä kiinni tuollaisesta on varmaan liian pieni

Anonyymi kirjoitti...

Kun veronmaksaja kustantaa julkisen palvelun, se koetaan tuhlauksena. Mutta kun yksityisyritys kustantaa saman palvelun kuluttajilta saaduilla tuloilla, se koetaan jostain syystä halvemmaksi, vaikka välikäsiä tulee mukaan useampia. Palvelussa mainostava yritys tietysti siirtää kustannukset kuluttajahintoihin.

Joka tapauksessa palvelun käyttäjä on aina maksumies, vaikka käyttö olisikin ilmaista.

Anonyymi kirjoitti...

Jos opiskelija haluaa opiskelijakortin saadakseen alennuksia tms. etuja, hänen pitää valita ilmainen sovellus (Frank), tai maksullinen fyysinen opiskelijakortti. Sovellus on täynnä mainoksia ja sillä on mahdollisesti satoja tuhansia käyttäjiä. Mainostajille tämä on tietysti huippudiili. Yksityisyrityksen hallinnoima henkilökorttisovellus olisi vielä parempi diili.

Anonyymi kirjoitti...

Ja tietenkin Frank-sovellus haluaisi lähettää spämmiä ja ilmoituksia minkä kerkeää, onneksi siitä voi kieltäytyä.

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka kulut päätyvät yleensä aina viimen käyttäjän maksettavaksi, niin lopputulema ei ole kuitenkaan sama palvelun käyttäjän ja yhteiskunnan näkökulmasta. Ulkopuolinen palvelun tuottaja perii palvelun tuottamisesta tavalla tai toisella itselleen voittoa, jota ilman sen ei kannata palvelua tuottaa.
Yhteiskunnan tuottamana ne voitot, mikäli sellaista siitä jää voidaan käyttää sen tai jonkun muun palvelun kehittämiseen ja parantamiseen.

Yksityisellä sektori on vikkelämpi liikkeissään se on totta ja usein sillä on osaavampia työntekijöitäkin, koska se pärjää palkkakilpailussa osaavista paremmin .

Jos haluamme parantaa julkisen sektorin kilpailukykyä ja saada osaavia ihmisiä yhtä lailla kun yksityinen sektori, niin julkisen puolen pitää kyetä muuttumaan siten, että siellä osaavat ihmiset voivat ansaita yhtälailla kun yksityisellä, silloin kun siihen on aihetta eli heitä voidaan palkita hyvästä suoritumisesta.

Nyt kun meillä edellistä ongelmaa ei ole osattu ratkaista julkisen hallinnon sisällä, niin me veronmaksajat maksamme siitä konsultelle ja järjestelmien ym. tuottamisessa yksityisen sektorin kautta, joka toki makssaa osaajille mutta se perii siitä toiseen kertaan kulut oman organisaationsa pyörittämiseen ja sen lisäksi vielä voittoa omistajille.

Ei toki julkisen hallinnon kannata ihan kaikkea itse tehdä, mutta yhteiskunnan keskeisten palveluiden perusjärjestelmät hallintoa ja kansalaisten tarpeita varten kannattaisi kyllä tehdä ja ylläpitää itse tai yhteistyössä toisten vastaavien maiden ym. kanssa.

Meillä on hyvin toimiva Vero.fi palvelu joka on näin tehty, Viro on tehnyt oman henkilötietojärjestelmän jonka mukaan meillä tehdään Suomi.fi (ja eSuomi.fi) palvelua Xroadin päälle.

Järkevintä olisi tehdä Suomi.fi palveluun viranomaisposti, sähköisen postin toimittaminen ja josta voisi käyttäjä käydä itse valitsemassa minkä jakelijan kautta hän postinsa haluaa vastaanottaa. Eikä niin, että tämän valinnan voisi tehdä joku Kivra tai Posti oman palvelunsa kautta ja joka sitten voisi yrittää sopimusteknisesti rajoittaa käyttäjää pääsemästä eroon kerran tehdystä virheestä valita heidät jakelijaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Tarkennan vielä edellisen kirjoitukseni viimeistä kappaletta, kun mieleeni tuli hyvä analogia ja esimerkki miten postin ohjauksen voisi toteuttaa.

Taustaksi:

Meillä on Suomessa 7.3.2025 30 vuotta täyttävä voittoa tavoittelematon yhdistys Internet Käyttäjät Ikuisesti Ry https://iki.fi ja johon liittymällä sen jäsenet voivat yhdistyksen web-sivuston kautta ohjata heille jäseneksi liittymisen yhteydessä myönnettävän jotain@iki.fi ja siihen liitettävän aliaksen, joka voi olla etunimi.sukunimi@iki.fi tai sen kaltainen mikä vielä on käyttämättä jäsenen käyttöön.

IKI:n palvelun ideana on olla tarjota sähköpostin edelleen ohjausta, jonka käyttäjä voi ohjata sitten haluamaansa johonkin varsinaiseen sähköpostipalveluun, josta käyttäjä lukee postia.

Palvelun tarkoituksena on ratkaista sähköpostiosoitteiden vaihtamiseen liittyvä ongelma miten saada kaikkialle tärkeisiin paikkoihin mihin on annettu oma sähköpostosoite, että nyt vaihdan sen toiseksi ja kaikkialta edelleen posti kulkee sinne uuteen sähköpostinpalveluun kuten aiemmin on kulkenut.

Olen käyttänyt -99 ja vaihtanut sen jälkeen muutamia kertoja sitä missä palvelussa luen sähköpostiani. Koska IKI:n on vuosien mittaan vuosittain liittynyt uusia jäseniä sen verran, että niiden jäsenmaksuilla palvelua on voitu tuottaa ei vanhoilta jäseniltä ole perittyyli vuosimaksuja liittymismaksun jälkeen. Olen siis maksanut muistaakseni hieman yli sata markkaa kerran ja käyttänyt palvelua sillä hinnalla yli 25 vuotta. Palvelu on ollut erittäin hyvin toimiva ja kustannuksiin nähden käytännössä lyömättömän edullinen.

Anonyymi kirjoitti...

... jatko

IKI.fi kaltaisen palvelun perustaminen Suomi.fi palveluun.

Minusta Suomi.fi palvelussa voisi olla valtion toimesta verorahoin tuotettu tämän kaltainen palvelu kaikille kansalaisille. Suomi.fi palvelun käyttöliittymästä kirjautunut käyttäjä voisi vaihtaa sen mihin sähköpostiin hän oman viranomaisilta ja muutenkin saapuvan sähköpostin haluaa ohjata. Posti ja muut paperipostia toimivat voisi sitten tulostus-, kuorituspalvelun keskitetysti ja hoitaa sen jakelua.

Paperipostin jakelun osuuden kustannusten jakamisen lähettävän ja vastaanottavan tahon osalle pitäisi vielä tarkemmin miettiä miten se tehdään, mutta omasta mielestäni julkisen puolen toimijoiden pitäisi maksaa kulut yhteiskunnan varoista ja yksityisen puolen itse omat kulunsa kuten se tekee nytkin. Sähköpostin välittämisen kuluja käyttäjiltä ei pitäisi suoraan periä vaan hoitaa nämä julkisena palveluna menoina veroista.

Järjetelmän toteuttaminen ja ylläpito jonkin verran toki maksaisi, mutta kokonaisuus olisi paremmin hallinnassa eikä palvelu sekä sen hallinta pirstoutuisi moniin eri paikkoihin, mikä varmasti vähentäisi tarpeetonta selvittelyä ja ajan käyttämistä kaikkien osapuolten, lähettäjien, vastaanottajien kuin viranomaistenkin osalta joille viimekädessä ongelmat kaatuvat silloin kun kukaan muu ei ota tai kykene ottamaan vastuuta.

Tästä tuli jo aika pitkä kirjoitus, mutta muutama sana vielä tietoturvasta ja suojasta. Mikään ei tietysti pakottaisi ihmisiä käyttämään tätä järjestelmää omaan sähköpostiinsa muuten kuin viranomais- ja siihen verrattavien palveluiden yhteydessä. Mutta sallittua ohjauspalvelun käyttö olisi tietysti muussakin sähköpostissa ja useimmille se voisi olla erittäin hyvä vaihtoehto, joita ei huolestuta se että satunnainen viesti kulkee hetkellisesti valtion ylläpitämän järjestelmän kautta. Niitä joita huolestuttaa ja on tarpeen piilotella jotain ei tietysti sellaista viestintää ohjauspalvelun kautta heille laittaisi, eli antaisivat jonkun muun sähköpostiosoitteen näihin palveluihin jne.

Minusta tämä on nyt parin päivän ajan kun asia on mielessä ollut varsin hyvä idea jota kannattaisi laajemmin miettiä. Tämä olisi erittäin hyvä Suomi.fi palvelua täydentävä ja paljon viranomaisten ym. viestintää sähköpostilla kansalaisille helpottava työkalu. Kansalaisten kannalta tämä helpottaisi sitä, että olisi aina varma tieto ja kyky muuttaa sitä mihin oma viranomaisilta tuleva posti ohjautuu, jos vaikka vahingossa joku sortuu tuollaiseen Kivran:n kaltaiseen vedätykseen ja joka ei sitten sopimukseen vedoten halua muuttaa sitä ohjausta käyttäjän ymmärrettyvä virheensä ja siitä seuraavan muuttuneen tahdon vastaisesti.