tiistai 27. elokuuta 2024

Epätäydelliset ihmiset monimutkaisessa maailmassa

Epätäydelliset ihmiset monimutkaisessa maailmassa. Se tulee mieleeni yhä useammin some-kirjoittelua seuratessa. Some-kirjoitukset kumpuavat ihmisen omasta uskomuksesta ja näkemyksestä siitä, miten asiat ovat. 

Mutta lähes joka kerta osoittautuu, ettei asia ole niin mustavalkoinen. Joku tuntee aina vastaesimerkin tai muistuttaa jostain, mikä kirjoittajalta itseltään on unohtunut. Asiat ovat monimutkaisempia kuin kukaan jaksaa someen kirjoittaa.

Tiedän tämän, koska olen itse kokenut samaa. Minulla on ollut selkeä käsitys jostain asiasta ja olen kirjoittanut siitä somessa. Vastauksia lukiessa huomaan, etten ole muistanut tai ottanut huomioon läheskään kaikkia näkökulmia. Voisin jopa myöntää, että ehkä kantani oli sittenkin väärä - tai ainakin se on pahasti horjunut relevanttien kommenttien voimasta. Ehkä kirjoitusta ei olisi kannattanut alun perinkään julkaista?

Tähän on yksinkertainen ratkaisu, jota monet näyttävät hyödyntävän: jätetään kommentit lukematta. Ihmiset vaahtoavat päivästä toiseen samasta asiasta, johon muut ovat tuoneet uusia ja vastakkaisia näkökulmia. Alkuperäistä kirjoittajaa ne eivät haittaa, koska hän ei niitä lue. Hän vain jatkaa oman kantansa julistamista yhtä varmana asiastaan kuin aloittaessaan. 

Some ei ole keskustelua vaan oman sanoman sinnikästä julistamista. Se on viemässä kiinnostuksen koko hienosta tekniikasta. Mitä järkeä on lukea kirjoittajien paasausta ja oman kannan yksipuolista julistamista?

Tekniikka on täydellistä, bitit ehdottomia ja niillä on vain kaksi arvoa: ykkönen ja nolla. Ehkä tällainen järjestelmä ei sovellu epätäydellisille ihmisille monimutkaiseen maailmaan. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Varsin terävää analysointia jälleen kerran Petteri Järviseltä. Näin asiat tuppaavat nykymaailmassa olla. Mielestäni edelleen perinteinen sanomalehtikirjoittelu ja asia uutisointi puolustaa paikkaansa. Sosiaalinen media on täynnä puolitotuuksia ja jopa valheita.

Hirvittävän ikävää tietenkin on, että montaa sinänsä hyvää asiaa ajetaan täysin tuulesta temmatuilla argumenteilla. Yksi hyvä esimerkki on tietenkin esimerkiksi maahanmuutto ja sen vastustaminen sekä puolustaminen. Molempien puolien ääripäät käyttävät argumentoinnissa puolitotuuksia ja jopa suoranaisia valheita.

Anonyymi kirjoitti...

“You can never underestimate the stupidity of the general public”
― Scott Adams
Joten ei kannata odottaa liikoja some-keskusteluilta.

"J. Karjalainen - Apinaorkesteri"
https://www.youtube.com/watch?v=AeUYcHaiIDQ