sunnuntai 11. joulukuuta 2022

One Ecosystem haluaa olla Onecoin 2.0

Vuonna 1908 valmistunut Helsingin työväentalon juhlasali on nähnyt paljon. Eilen lauantaina 10.12.2022 siellä kokoontui One Ecosystem -verkoston uskollisia jäseniä 8-vuotisjuhlan merkeissä. Verkostomarkkinointi ja "passiivinen tulo" (ansainta itse työtä tekemättä bonuksilla, joita alalinja tuottaa) on jyrkässä ristiriidassa työväenaatteen kanssa - mutta hei, ajat ovat muuttuneet. Kuulin, että Paasitornia oli varoitettu kokouksen luonteesta, mutta kun tila oli kerran myyty, he eivät voineet perua varausta.

Verkostomarkkinointia työväen perinteisessä linnakkeessa... hmm.

Tilaisuus oli osa laajaa Euroopan kiertuetta, jonka Tommi Vuorinen ja yhtiön nykyiset avainhenkilöt ovat syksyn aikana tehneet. Kiertue päättyy Sveitsiin, missä nykyään on yhtiön kirjanpidollinen kotipaikka. Pääkonttori on edelleen Bulgarian Sofiassa. 

Onecoin 8-vuotisjuhla Helsingissä, "mistä kaikki alkoi".

Olen seurannut Onecoinia pian kahdeksan vuotta. Alkuperäisistä johtohahmoista on mukana enää vain Vuorinen, jonka sitkeyttä ja sisua on pakko ihailla. Hän on jaksanut painaa vuodesta toiseen, vaikka verkosto on saanut kuraa niskaan joka puolelta, eivätkä keskeiset lupaukset ole toteutuneet. Ei tullut Mastercardia, ei Bitcoinin tappajaa, ei vapautettu lähdekoodia, ei tullut pörssiä...

Nyt Tommi on nimitetty Euroopan-alueen vetäjäksi ja hän on lopettanut mediahiljaisuutensa. Ensi kertaa vuosiin hän vastasi minunkin sähköpostiini ja kun tilaisuus tuli, lähdin kuuntelemaan kokousta paikan päälle.

Tunnelma Paasitornin salissa oli vaisu ja väsähtänyt. Osallistujia oli eri puolilta Suomea vajaat sata, lähinnä 50-70-vuotiaita. Ehkä lumisade tai joulun läheisyys verotti aktiivisempien osallistumista. 50 euron osallistumismaksuun sisältyi pieni kahvi. Edes pullaa ei tarjottu eikä voinut ostaa. Mitään materiaalia ei jaettu.

Paikalla oli kaksi yhtiön omaa kuvaajaa, jotka gimbal-kameroillaan tekivät kamera-ajoja. Kiinnostavaa nähdä, millainen video tapahtumasta julkaistaan ja miten energiseksi vaisut suomalaiset siinä saadaan editoitua. 

One Academy koulutuspaketit 140 - 27 500 euroa.

Puhujat olivat bulgarialaisia ja he hoitivat esityksensä ilman suurempaa innostusta. Esitykset tulkattiin suomeksi. Uutisia ei ollut, verkosto oli kuullut melkein kaiken jo aiemmin. DealShaker 2.0, matkavälityspalvelu, terveystuotteet, Forex valuuttapörssi (bitcoin, ethereum ym - ei Onecoineja) ja niin edelleen. Verkostomarkkinoinnin motivaatiopuhuja Luydmil Georgiev oli hänkin vain kalpea aavistus Kari Wahlroosin aikoinaan vetämistä show-tilaisuuksista.

Kaksi viimeistä puhujaa olivat toista maata. "Captain" Cordel King Jayms sähköisti ilmaa puhumalla Suomesta ja valittamalla, että markasta luopuminen söi kansalta varallisuuden arvoa. Aiemmista puhujista poiketen hänellä oli kontakti yleisöön.

Cordell King Jayms.

Viimeisenä oli Vuorinen itse. Hänestä on tullut Onecoinin Grand old man, joka asemansa ja esiintymiskykynsä turvin sai yleisön innostumaan. "Nyt on aika kääriä hihat ja ryhtyä töihin, levittämään ekosysteemiä" oli hänen viestinsä, sama kuin jo seitsemän vuoden ajan. Epäilen, että tämä joukko ei kehotuksista huolimatta lähde levittämään Onecoineja lähipiirilleen. Se jää nuoremmille ja toisiin maihin. Suomen osalta toiminta on hiipunut, eikä enää roihahda uuteen liekkiin Vuorisen yrityksistä huolimatta.

Loppuhuipennus by Tommi Vuorinen (kuvakaappaus videolta)

Esityksiä tärkeämpää oli se, mitä kuulin yleisöltä. Osa suhtautui läsnäolooni negatiivisesti, mikä on helppo ymmärtää - olenhan lähes 8 vuoden ajan varoittanut heitä huijauksesta. Osa suhtautui myönteisesti tai huumorilla, eräs tuli jopa pyytämään omistuskirjoituksen Onecoin-kirjaani. Toisella korvalla kuulin, miten eräs olisi halunnut myydä kolikkonsa vaikka eurolla kappale, jos joku olisi ostanut. Toinen valitti huonoa terveyttä, olisi kipeästi tarvinnut rahaa ja oli aikoinaan myynyt omaisuutta voidakseen ostaa coineja. Hän ei ollut noudattanut Tommin vanhaa neuvoa sijoittaa vain se, minkä pystyy hymyillen häviämään.

Juttelin muutaman kanssa. Olivat olleet mukana alusta lähtien ja kertoivat jaksavansa odottaa vaikka kuinka pitkään, kunnes rahat saisi ulos - tai sitten ne jäisivät perikunnan huoleksi.

Näitä henkilöitä oli harhautettu. Kukaan heistä ei ollut ostanut englanninkielistä talouskoulutusta, vaan sijoitusta vanhuuden turvaksi (minkä joku sanoikin ääneen). Nyt sijoitus ja koulutus ovat vaihtuneet ekosysteemin rakentamiseen, mutta harhautus jatkui.

Laillisuuslausunto ja tulevaisuus

Vuorinen kertoi, että yhtiö oli kääntynyt suomalaisten lakitoimistojen puoleen saadakseen laillisuuslausunnon (Due Diligence). Onecoinin huonon maineen vuoksi vasta neljäs toimisto oli suostunut. Lexian kirjoittamasta lausunnosta näytettiin pari sivua. Puhujan mukaan ne osoittavat, että yhtiö on laillinen. Koko lausunto tullaan julkistamaan sitten, kun emoyhtiön Sveitsin vastaava lausunto valmistuu lähikuukausina.

"Meillä on lohkoketju!" todistaa Lexian lausunto. 

Todennäköisesti lausunto ottaa kantaa vain liiketoimintaan eli siihen, onko kyseessä laiton pyramidipeli vai laillinen verkostobisnes. Oleellinen kysymys jäänee pois. Siksi otan siihen kantaa itse.

Onecoinista ei enää pyritä tekemään yleistä kryptovaluuttaa Bitcoinin tapaan. Ekosysteemin tavoitteena on luoda jäsenten välinen "sisäinen" valuutta, jota ei tarvitse vaihtaa fiat-valuutaksi, koska sillä itsellään voi pyörittää taloutta, ostaa ja maksaa. Kannattajat väittävät, että bitcoinista ei tähän ole, koska sen arvo vaihtelee. He unohtavat, että vakaavaluutat (kuten dollariin sidottu USDT) ovat tätä jo nyt - paitsi, että ne ovat avoimia kaikille. Vakaavaluuttojen luotettavuus on herättänyt epäilyjä, mutta ainakin ne ovat säilyttäneet arvonsa tämän syksyn myllerryksissä.

Onecoineja syntyy 250 miljardia kappaletta. Tällä hetkellä vajaat 100 mrd on luotu, joten markkina-arvo 42,50 euron yksikköhinnalla on 4 000 miljardia eli moninkertaisesti enemmän kuin kaikkien oikeiden kryptovaluuttojen yhteensä. Kun kaikki on luotu, siitä riittäisi yli tuhannen euron potti jokaiselle maailman asukkaalle. Täysin utopiaa.

Tommi järjesti minulle mahdollisuuden keskustella myös DealShaker-johtajan, Vladislav Velkovin kanssa. Hän kertoi, että tällä hetkellä lohkoketjussa on kahden vuoden tapahtumat ja se pyörii yhtiön sisäisessä Ethereum-ketjussa. Ensi vuonna on tarkoitus siirtää tilien saldot ja uudet tapahtumat julkiseen ketjuun. Viimeisen kahden vuoden tapahtumat jäävät yhtiön sisäiseen ketjuun. Velkov sanoi, että uuden ketjun tekniikka on valittu, mutta ei halunnut paljastaa, mikä se on. Luultavasti kyse ei siis ole Ethereumista.

Hän ei myöskään luvannut, että jäsenet saisivat silloinkaan kolikkojen avaimet itselleen, kuten oikeissa kryptovaluutoissa. Hän sanoi, että se olisi monelle asiakkaalle liian hankalaa ja riskialtista. Voi olla, mutta ilman sitä mahdollisuutta Onecoin ei ole kryptovaluutta. Vain julkinen, hajautettu ja yksityisillä avaimilla suojattu kolikko voi toimia kryptovaluuttana. Muu on yhtiön yksityistä rahaa, joka voi kadota yhtiön mukana. Toivottavasti tämä oleellinen asia on mainittu myös Lexian lausunnossa.

One Ecosystem pyrkii häivyttämään kryptovaluutan taustalle ja keskittyy sen käytettävyyden (palveluiden ja kauppojen) lisäämiseen. Valuutan uskottavuus on kuitenkin perusta, jolla kaikki lepää. Ennen kuin Onecoinit ovat julkisessa lohkoketjussa ja avaimet käyttäjillä itsellään, kyse ei ole valuutasta. Ilman todellista kryptovaluuttaa Suomen Finanssivalvonta ei anna sitä toimilupaa, jota tilaisuudessa luvattiin.

Onko kyse siis edelleen huijauksesta? Ainakin ollaan harmaalla alueella. Käyttäjille pitää antaa totuudenmukainen kuva asioista. Maalailu tulevasta globaalista valuutasta, jonka arvon yhtiö itse päättää, mutta jota ei voi vaihtaa mihinkään toiseen valuuttaan, on epärealistista.

Vuorinen myönsi, että helppo raha houkutteli aiempaan Onecoin-verkostoon kaikenlaisia huijareita. Greenwood ja Konstantin ovat tutkintavankeudessa, Ruja kadonnut. Varoitukseni osuivat silloin oikeaan. Nyt Vuorinen vakuuttaa kaiken olevan toisin. Ei ole, ellei kryptovaluutasta tule todellista. 

One Ecosystemin tulevaisuus ratkaistaan Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Siellä toiminta on edelleen aktiivista, eivätkä käyttäjät pohdi kryptovaluutan olemusta sen tarkemmin.

Lisäys 12.12.2022: Näin Helsingin tapahtumaa mainostettiin One Ecosystemin FB-ryhmässä. 

Miksi feikkikuva?

Photoshopattu kuva Helsingin-tilaisuudesta ei anna kovin luotettavaa kuvaa yhtiöstä tai verkoston jäsenten toiminnasta.

Lisäys 16.12.2022: Karl Sebastian Greenwood, Rujan oikea käsi, tunnusti tänään New Yorkissa oikeudessa syyllisyytensä. Onecoin oli huijausta. Tuomio luetaan 5.4.2023. Oikeuden tiedote

32 kommenttia:

Juha L kirjoitti...

Valuutan uskottavuus on kuitenkin perusta, jolla kaikki lepää. Ennen kuin Onecoinit ovat julkisessa lohkoketjussa ja avaimet käyttäjillä itsellään, kyse ei ole valuutasta. Ilman todellista kryptovaluuttaa Suomen Finanssivalvonta ei anna sitä toimilupaa, jota tilaisuudessa luvattiin.

Onko kyse siis edelleen huijauksesta? Ainakin ollaan harmaalla alueella. Käyttäjille pitää antaa totuudenmukainen kuva asioista. Maalailu tulevasta globaalista valuutasta, jonka arvon yhtiö itse päättää, mutta jota ei voi vaihtaa mihinkään toiseen valuuttaan, on epärealistista.


Tuota toimilupaa jonka Suomen Finanssivalvonta muka myöntäisi on luvattu muidenkin maiden eventeissä. Ihan täyttä höpölöpöä. Ei mikään finanssivalvonta maailmassa anna sellaiselle yhtiölle mitään lupia, jota pyörittää noin 50-60 tyyppiä bulgarialaisesta toimistosta väittäen että jäsenten tileillä on markkina-arvona lähes 4 biljoonaa euroa ja kolikolle väitetään 42.5€ euro-arvoa omalla webbisivulla samaan aikaan kun mihinkään oikeaa arvoa omaavaan valuuttaan sitä ei voi vaihtaa, ei kryptoihin, ei Fiat-valuuttoihin. Eikä yhtiö sitä itse hyväksy käytännössä mihinkään rahan arvoiseen.

Dealshakeristä kukaan ei jaksa innostua, koska se tosiasia ei väisty että One:lla ei ole oikeaa arvoa. Harvempi kauppias haluaa vaihtaa oikeaa arvoa sisältävää tavaraa leikkirahaan. Paljon onkin näennäiskäytettävyyttä, eli voi maksaa vaikka mahtavat 50% One:lla! Mutta kun kauppias haluaa kuitenkin sen katteen siitä toisesta puoliskosta mikä maksetaan oikealla rahalla niin hyödyt jäävät jäsenelle vähintääkin kyseenalaiseksi. No siksipä Dealshakeria ei käytäkään juuri kukaan edes jäsenistä.

No entäpä valuutan perustoiminnot. Haluatko lähettää 10 000 One:ia toisille jäsenille? Sinun täytyy ostaa 10 000 Gas-siirtokrediittiä 10 000 One-kolikon siirtämiseksi joka maksaa 7200 euroa.
Mutta ei hätää, siirto tulee suhteellisesti vähän halvemmaksi mitä suuremman siirtopaketin ostat. 100 000 One:in siirtäminen toiselle jäsenelle maksaa enää "vain" 64 000 euroa! Ja jostain kumman syystä One:ssa Gas-siirtokrediittiä ei voi maksaa omalla sisäisellä One:eilla. Oikeissa kryptoissa siirtomaksut katetaan sillä omalla sisäisellä valuutalla eivätkä ole täysin absurdin hintaisia.
https://i.imgur.com/3ZD2QO1.png

No toki Finanssivalvonta aivan kohta antaa tällaiselle farssille toimiluvat, ainakin huijareiden puheissa.

Yhtiö pyörittää nykyään myös ilman lupia ja lisenssejä Cash-safe nimistä eurokorko-investointia jossa luvataan vaatimaton 36% euro-korko kaudelle. Onnea vaan niiden lupien ja lisenssien kanssa. Rikostutkinta tästäkin ominaisuudesta on ennemminkin edessä.
https://us9.campaign-archive.com/?u=cf9659fd672fe664d487e7e1b&id=150588d392

Juha L kirjoitti...

Tuo vähänkään suurempien kolikkomäärien absurdi siirtohinta jäseneltä jäsenelle on luotu tietenkin estämään toimiva mustapörssi jossa epätoivoiset jäsenet yrittäisivät myydä kolikoitaan senttien osilla.

Toimivaan mustaan pörssiin loppuisi myös kalliiden koulutuspakettien (joista One:ja generoidaan) verkostomyynti, joten yhtiön on tämä pakko jotenkin estää.

Juha L kirjoitti...

Kiertue päättyy Sveitsiin, missä nykyään on yhtiön kirjanpidollinen kotipaikka. Pääkonttori on edelleen Bulgarian Sofiassa.

En sanoisi edes noin että Sveitsissä olisi yhtiön kirjanpidollinen kotipaikka. Varsinainen huijausta pyörittävä yhtiö ja sen bulgarialaiset työntekijän ovat alusta asti jo Ruja Ignatovin ajoista lähtien toimineet Bulgariassa rekisteröidyn yhtiön One Network Services Eood ja muutaman muun siihen liittyvän peiteyhtiön palveluksessa. Bulgariasta pyöritetään myös webbisivuja.

https://portal.registryagency.bg/CR/en/Reports/ActiveConditionTabResult?uic=201531600

company-profile/BG/One_Network_Services_EOOD

Sveitsin toimisto on yhden huijauksen sveitsiläisen verkostomarkkinoijan, Emil Blumerin, luoma 2 hengen yhtiö EcoSystemOne AG Sveitsin kaupparekisterissä jota käytetään lähinnä mainostamiseen että One Ecosystem -verkosto toimii paperilla Sveitsiläisen firman alaisuudessa mutta on huijauksen toiminnallisuuden kannalta merkityksetön, koska tietenkin huijauksen keskus toimii entiseen tapaan Sofian toimistolta Bulgarissa One Network Services EOOD:n alla. Edelleenkään mitään kuvia tästä Sveitsin toimistosta ei ole.

Tänne kirjoittelin aikaisemmin tuosta Sveitsin EcoSystemOne AG:sta:
https://pjarvinen.blogspot.com/2022/10/onecoin-kiertue-suomessa-ensi-viikolla.html?showComment=1667316236759#c4360991551258786560

Petteri Järvinen kirjoitti...

One Network Services EOOD työntekijämääräksi ilmoitetaan 22 (2021) ja (jos oikein tulkitsen) 2020 liikevaihdoksi 1 577 000 USD:tä. Johtajana Angel Rumenov Boyadzhiyski ("enkeli"!).

Juha L kirjoitti...

IT-tiimi on ulkoistettu ja joitakin työntekijöitä on toiminut myös Artefix Europen alaisuudessa joka on One Network Services EOOD:n liittyvä yhtiö. Oma veikkaus on että siinä lähemmäs 50 tyyppiä pyörittää tuota huijausta Bulgariasta kaikkinensa tällä hetkellä.

Juha L kirjoitti...

Tämä Angel Rumenov Boyadzhiyski joka on Bulgarian kaupparekisterissä One Network Services EOOD:n johtaja on kehonrakentaja ja Sofian toimiston turvamies kutsumanimeltään Foxi.
http://kusetukset.blogspot.com/2020/01/onecoin-meet-new-manager.html
https://www.facebook.com/foxi.boqdjiiski

CEO Ventsislav Zlatkovin nimeä ei löydy yhtiön kaupparekisteritiedoista.
https://portal.registryagency.bg/CR/en/Reports/ActiveConditionTabResult?uic=201531600

VMS kirjoitti...

Asiaa sivuten, Saksan TV:n ykköskanava lähetti pari viikkoa sitten koosteen kolmansien kanavien (tässä WDR) 4-osaisesta sarjasta aiheesta. Itsellä ei ole intohimoa tähän - en katsonut - ei referaattia.

"Kryptoqueen"-hakusanalla löytyvät streaming-arkistostaan ( https://www.ardmediathek.de ).

Markus kirjoitti...

Sohaisit ilmeisesti puolivahingossa aika tärkeääkin kulmaa tästä aiheesta.

Kun tuo joku oli sanonut sielä tilaisuudessa, että "jääkööt perikunnan huoleksi".

Niin mites tämä muuten menee? Kun Suomessa onecoiniahan ei ole määritelty mitenkään rikolliseksi tai laittomaksi. Siten perunkirjoitukseen pitäisi nämä asiat laittaa. Ihan virallisena sijoituksena ja sille pitäisi määritellä jonkinlainen tuotto.

Tästä määrittyy sitten perintövero.

Mutta miten perikunta voi mitään määritellä, kun kuitenkin oikeassa maailmassa asia on pelkkä huijaus? Eikä sitä ole enää edes siinä muodossa olemassa. Ongelma on se, että suomalainen oikeusjärjestelmä, ei ole määritellyt tätä virallisesti huijaukseksi. Siten sitä käsitellään, kuin sijoituksena mihin tahansa firmaan, joka on mennyt nurin. Vai onko edes mennyt, kun taipale ilmeisesti jatkuu ja pääkonttorikin on edelleenkin olemassa?

Digitaalisessa maailmassahan Suomalainen perunkirjoitusjärjestelmä on auttamatta muutoinkin vanhentunut. Eihän se ota huomioon esimerkiksi digitaalista sisältöä, joka on virallisesti omaisuutta, mutta oikeastihan se ei ole omaisuutta. Vaikka olisikin apple musicista ostettuja biisejä tai blockbusterista ostettuja elokuvia. Eli verottajalle pitää ilmoittaa omaisuudeksi asiat, jotka jaetaan perilliselle mekanismille jota ei ole olemassakaan, ja käyttöehdoissa se ostettukin on vain "liisattua". Joillakuilla ei ole edes pääsyä koko omaisuuteen, kun se on jonkin käyttäjätunnuksen ja salasanan takana.

Mutta yhtäläisen ankara tämä perusnkirjoitus on kuin, kryptovaluutoissakin. Oli ne sitten kuvitteellisia tai todellisia.

Eli onecoinin haamu voi totta vie sotkea perikuntien asioita todella pahasti.

Tuonkin takia olisi siis tärkeää, että viranomaiset oikeasti olisi hereillä ja julistaisi nämä laittomiksi, jos ne sitä on. Että asia ei jäisi kummittelemaan täysin sivullisille ja viattomille tahoille.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Isojen Onecoin-pottien periminen saa verottajan haromaan hiuksiaan. Käypä arvo on nolla, vaikka yhtiö ilmoittaisi arvoksi 42,5 euroa/kolikko. Miten siis perintövero lasketaan? Kuka haluaa maksaa perintöveroa kolikoista, joilla mitä ilmeisimmin ei tule koskaan olemaan normaalia vaihtokurssia?

Jos joku tuntee verovirkailijan, olisi kiinnostavaa kuulla, miten tällaiseen tilanteeseen suhtaudutaan.

Onecoinisteilla on toinenkin ongelma: jos he ostavat jotain Dealshakerista ja maksavat osan hinnasta One-kolikoilla, kolikko pitää ilmeisesti arvottaa yhtiön ilmoittamaan 42,50 euron hintaan. Kolikot on aikoinaan saatu ilmaiseksi, koska eurojen vastikkeeksi on saatu vain koulutusta. Näin ollen jokainen One-ostos pitää ilmoittaa verottajalle ja maksaa pääomaveroa (kuvitteellisesta) arvonnoususta koko One-summasta.

Hankalaksi menee. Onecoinistien on turha syyttää tästä verottajaa, sillä vika on itse järjestelmässä: kolikolle ilmoitettu arvo on posketon käypään arvoon verrattuna. Arvon pitäisi määräytyä markkinoilla, kuten kaikissa muissakin omaisuuslajeissa.

Markus kirjoitti...

Järkevin taktiikka ilmeisesti perintö/vero-asioissa on olla vain yksinkertaisesti hiljaa koko sotkusta.

Eihän verottaja nyt missään tekemisissä tällaisten rikollisten firmojen kanssa ole. Ehkä jopa omasta halustaan. Eli näiltä nyt ei ainakaan tietoja irtoa mistään sijoituksista suuntaan eikä tietystikään toiseen, kun niitä ole olemassakaan.

Eri asia on ne ihan aidot kryptovaluutat ja niiden sijoitukset.

Ei asia tietysti olekaan veroviranomaisten vika. Eikä edes sinällään systeemin vika. Mutta ei ole myöskään perikunnan vika. Sikäli olisi todellakin oudon kohtuutonta, että joutuisivat maksamaan perintöveroa asiasta jota ei koskaan saa lunastettua oikeasti. Kohtuutonta on myöskin selvitellä tällaista asiaa, kun odotettavissa kuitenkin on, että se selvittely ei toimi ihan sillai kuin todellisissa asioissa selvittelyt toimii. Mistä saat todistukset asioista määräajoissa? (eli siis koskaan ja ollenkaan).

Mutta samanlaisia ongelmia voi olla ihan virallisenkin bitcoin lompakon kanssa. Tiedetään vaikka, että sielä on pesämunana ollut yksi muinoin laitettu bitcoin. Arvo heittelee joka päivä. Mutta ei ole pääsyä sinne lompakkoon. Se on haudassa haudatun mukana vaikkapa. Mitä siinä sitten pitäisi tehdä? Maksella veroja bitcoinista jota ei koskaan saa lunastettua?

Näitä digiajan ongelmia totta vie riittää. Näissä nykyajan tahoissa on sellainen ongelma, että loppukäyttäjä ihan oikeasti halutessaan voi eläessään estää pääsyn asiaan lopullisesti. Toisin oli vanhassa maailmassa, missä pankkitilien/osaketilien avaamiseen kuoleman jälkeen on mekanismit.

Tämän vuoksi jonkin pitäisi nyt muuttua. Niin näiden räikeiden huijausten suhteen (ne pitää vain virallisesti kadottaa olemasta jotenkin - ei noteerata papereissa muuta kuin menetyksenä), ja sitten vielä nämä käyttäjän kryptaamat ja sulkemat valuuta-asiat.

Markus kirjoitti...

Tietysti nerokkain ratkaisu asiaan olisi se Ruotsin-malli.

Poistaa koko perintövero olemasta. Ei olisi enää vanhan ajan eikä nykyajan ongelmia.

Zarr kirjoitti...

Poistaa koko perintövero olemasta

Ei ratkaise ongelmaa kokonaan. Jos unohdetaan huijaukset ja perin jonkun hassun NFT:n jonka myyn hintaan X vuosien päästä niin miten arvioidaan luovutusvoittojen verotus. Okei, aina voi käyttää hankintameno-olettamaa...

Anonyymi kirjoitti...

Perintövero määrätään perukirjan perusteella ja perukirjaan omaisuuden arvon arvioivat uskotut miehet. Asioista perillä oleva uskottu mies arvioisi vainajan mahdolliset Onecoinit ongelmitta nollan arvoisiksi, jos ylipäänsä edes ottaisi niistä mainintaa perukirjaan (onko niitä edes mahdollista siirtää vainajalta perillisille?).
"Hassun NFT:n" arvon arviointi perukirjaan olisi vaikeampaa, koska jokainen NFT on yksilöllinen ja hinnat vaihtelevat rajusti. Olisin kuitenkin arvionnissa aika varovainen, jotta perintöveroa ei tulisi maksettua turhan päiten, jos NFT osoittautuu myöhemmin arvottomaksi. Voi tietysti käydä myös toisin päin. Jos NFT joskus myöhemmin myydään, niin myyntivoitto on myyntihinta vähennettynä perintöverotuksessa käytetyllä arvolla (tai hankintameno-olettamalla, jos se on suurempi). Eli mitä vähemmän maksaa perintöveroa, niin sitä enemmän maksaa myyntivoittoveroa. Ja koska myyntivoiton verotus on ankarampaa kuin (rintaperillisten) perintövero, niin tässäkin voi käydä kehnosti. Kannattaa siis pysyä kaukana kryptoista ja NFT:istä.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tällä hetkellä Onecoinin siirto henkilöltä toiselle tulee niin kalliiksi, ettei siinä ole mitään järkeä. Käytännössä kolikot siis kuolevat omistajansa mukana. Katsotaan, tuoko "oikea" lohkoketju tähän muutosta. Todennäköisesti ei, koska se mahdollistaisi kolikkojen siirtämisen käyttäjältä toiselle mikä pikemminkin supistaisi kuin laajentaisi ekosysteemiä ihmisten pyrkiessä eroon kolikoistaan millä hinnalla tahansa.

Markus kirjoitti...

Tietysti uskottu mies voi laittaa arvoksi pyöreän nolla.

Kysymykseni kuitenkin alun alkaenkin oli, että onko tällainen laillista tai mahdollista. Tässähän skenaariossa se "uskottu mies" on tehnyt verottajan puolesta päätöksen siitä, että asialla ei ole arvoa.

Mutta kun sinne kuitenkin on sisään laitettu oikeaa varallisuutta, eikä viranomaiset tai verottaja miellä asiaa nyt virallisesti huijaukseksi, onko se uskotun miehen sanoma sinne päin pätevä?

Verottaja voi silti laskea asian jaettavaksi omaisuudeksi. Käskee vain nostaa pääoman ja tuotot ulos. Ihan kuin kaikissa muissakin varallisuuslajeissa. Joka siis oikeasti on mahdotonta, koska kolikkoakaan sieltä ei irtoa missään tilanteessa. Mutta verot lasketaan kuitenkin "normaalin" tilanteen mukaan.

Mutta taas. Eikös sekin kuitenkin laitonta ole, jättää sijoitusta ilmoittamatta? Joka kuitenkin olisi taas se järkevin asia mitä tässä voi tehdä.

Ongelmana on myöskin tietämys. Vaikka täällä palstalla asiaa puhutaan. Nämä asiat eivät kuitenkaan ole kovin kummoisesti ison massan yleisessä tiedossa. Eli se uskottu mieskin voi mennä lankaan "yksi krypto muiden joukossa, niitähän nyt on tuhat muutakin". Sekä alkaa käsittelemään asiaa vahingossa, kuin asia olisi ihan virallinen ja rehellinen.

Tällainen se huoli asiassa on. Olisi oikeasti kiva kuulla jonkin oikeasti asiasta tietävän kanta tällaiseen näkökulmaan.

Mikko kirjoitti...

Uskotun miehen tehtävä on arvioida perittävän varallisuuden arvo. Eli nimenomaan tehdä verottajan puolesta päätös siitä, että asialla ei ole arvoa.

Jos verottaja sitten on eri mieltä uskotun miehen päätöksestä, verottaja voi pyytää lisäselvityksiä. Jolloin uskottu mies tietenkin selvittää verottajalle, miksi One on arvoton (ml. oikealla rahalla vaaditut maksut kolikoiden siirroista käyttäjien välillä). En näe mitenkään realistisena vaihtoehtona, että verottaja ei tätä selvitystä uskoisi, vaan vetoaisi johonkin puuttuvaan (suomalaisen) oikeusjärjestelmän päätökseen.

Juha L kirjoitti...

Tommi Vuorisen kaveri Sebastian Greenwood on juuri yli 4 vuoden tutkintavankeuden jälkeen tunnustanut kaikki syytteet oikeudessa New Yorkissa. Harmi tosiaan ettei tämä tapahtunut viikko sitten niin Tommilta olisi voinut taas kysellä lisää ikäviä.

Greenwood tunnusti ettei OneCoinilla ole omaa arvoa. Kiistaa on kuitenkin vielä siitä mistä huijaussummista puhutaan ja perustuuko tuomitseminen pelkästään USAn vai koko maailman lukuihin. Greenwood esittää että luku olisi vain $57k, mikä on tietenkin täysin naurettavaa eikä varmasti mene läpi koska syyttäjä sanoo pelkästään USAn lukujen olevan kymmenissä miljoonissa dollareissa.

Tuomio luetaan huhtikuun 5. 2023.

https://twitter.com/innercitypress/status/1603782205318340613

Tässä pieni pätkä live-twiittiä:

Greenwood: I met Ruja Ignatova, we started OneLife, packages including OneCoin. We mis-compared it to #Bitcoin. But I knew OneCoin had no intrinsic value. We targeted the US and concealed the source. I knew it was wrong.

Greenwood: I plead guilty.
Judge Ramos: I find you guilty. Sentencing date?
Greenwood's lawyer: We disagree on how the guideline apply: worldwide or US-based conduct?
We'll brief it.

Greenwood's sentencing is set for April 5 at 2 pm. But before that, briefs on whether sentencing guidelines should be based of global billions, or US only- Greenwood like Scott says $57,000: AUSA says US is tens of millions.
VLOG and story soon on InnerCityPress


Inner City Press VLOG: https://twitter.com/innercitypress/status/1603803672978374657

Juha L kirjoitti...

Virallinen US DOJ tiedote Sebastian Greenwoodin tunnustuksesta: "Co-founder of multi-billion-dollar cryptocurrency pyramid scheme “OneCoin” pleads guilty."

https://www.justice.gov/usao-sdny/pr/co-founder-multi-billion-dollar-cryptocurrency-pyramid-scheme-onecoin-pleads-guilty

Anonyymi kirjoitti...No niin, mutta mitä sitten?

Juha L kirjoitti...

Niin mitäpä sitten. Ei tämäkään uskovaisia horjuta vaikka toinen perustajista tunnusti koko homman huijaukseksi ja kolikon arvottomaksi. Eihän Rujan FBI:n Top10 maailman etsityimpien listalle ja Interpolin Red Notice listalle joutuminenkaan kaikkia herättänyt.

Suomalaisten jäsenten kannattaisi alkaa väsäämään niitä rikosilmoituksia mm. Tommi Vuorisesta joka on tätä huijausta markkinoinut.

Mutta todennäköisesti tuulipuvut eivät tule tätä vähään aikaan edes kuulemaan kun eivät seuraa tapahtumia.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Helsingin tilaisuudessa moni jäsen tuli sanomaan, että "joo joo, mutta Onecoinia ei ole tuomittu mistään ja toiminta on saanut jatkua."

Lainvoimainen tuomio toiselle päähenkilölle olisi merkittävä päätös. Sen jälkeen on turha väittää, etteikö vanha Onecoin olisi ollut pelkkää huijausta.

Anonyymi kirjoitti...Niin, mutta mitä sitten?

https://www.youtube.com/watch?v=T7Ws1KoAnJM

Anonyymi kirjoitti...

Tutki Petsku tätäkin vedätystä: https://www.hs.fi/talous/art-2000009273147.html. ­Suomalaiset kryptoyhtiöt ilmiriidoissa – ”Tappio tulee olemaan merkittävä”
Monet suomalaiset ovat todennäköisesti menettäneet varojaan ”korkotili”-nimiseen palveluun tehdyissä sijoituksissa. Coinmotionin mukaan sen 100 000 asiakkaasta Tesseractin korkotilipalvelua on käyttänyt noin 3 000. Coinmotion kertoo myös sijoittaneensa noin 425 000 euron arvosta omia varojaan Tesseractin korkotilipalveluun.

Anonyymi kirjoitti...

Vuorinen osoittaa hämmästyttävää sitkeyttä huijaamalla hyväuskoisia hölmöjä pyramidihuijauksella, joka on kaatunut jo joku vuosi sitten. Uskoa ei horjuta edes Greenwoodin tunnustukset OneCoinin huijausluonteesta. Ei edes se, että OneCoinin suomalaiset kalamiehet ja =naiset ovat tahoillaan siirtyneet uusiin huijauksiin. Mighty Eaglekin lupaa aina vain uusia alustoja ja voittovirityksiä, joihin myydään tokeneita tyyliin toimi nyt, kadu myöhemmin. Tuohiwirrat ja maskimyynnit on kuopattu aikoja sitten. Koijareitten verkostoituminen voi edelleen paksusti. Kun joku kehittelee vaikkapa tajunnan räjäyttävää businesta, jossa muovikassit palautetaan takaisin öljyksi, niin tutut koijarit ovat heti mukana "ecosystemissä". Veikeä huomio on myös one-koijattujen liittyminen koronadenialisteihin ja venäjätrolleihin. Yleensä näillä on yhteistä elämän kolun käyminen ja usko äärioikeiston ihanteisiin. Joku saisi vaivattomasti väitöskirjan tästä.

Anonyymi kirjoitti...

OneLife Suomi-sivusto senkun porskuttaa, vaikka suurin osa muista OneCoin tai OneLifesivustoista on lakannut toimimasta jo aikoja sitten.

Sebastian Greenwood onkin jo tunnustanut, että OC oli silkkaa huijausta. Tuomiota odotellaan. Konstantin Ignatov on niin ikään tunnustanut ja laulaa tietojaan viranomaisille. Joku aika sitten oli pikku uutinen, jonka mukaan Ignatovin tuomion julistaminen lykkääntyy yhteistyön jatkumisen takia. Jokohan mighty eaglen puntti tutisee, kun hänetkin yhdistetään näihin

deckfromacard kirjoitti...

Petteri Järvinen sanoi...
Tällä hetkellä Onecoinin siirto henkilöltä toiselle tulee niin kalliiksi, ettei siinä ole mitään järkeä. Käytännössä kolikot siis kuolevat omistajansa mukana. Katsotaan, tuoko "oikea" lohkoketju tähän muutosta.


Ei mitään jakoja.
Jos kolikoita voisi siirtää toisille ihmisille, olisi mahdollista rakentaa ulkopuolinen pörssi, jossa kolikoita voisi ostaa ja myydä euroilla.
Tämä taas romahduttaisi "valuutan" arvon, koska - kuten tilaisuudessa sanottiin - OneCoinien omistajat myisivät omansa vaikka eurolla kappale.

Anonyymi kirjoitti...

Paitsi että kukaan ei niitä arvottomia kolikoita halua ostaa millään hinnalla.

Anonyymi kirjoitti...

CNN:n tuore juttu Ruja Ignatovasta:
"This ‘Cryptoqueen’ scammed investors out of $4 billion, the FBI says. Then she boarded a plane and disappeared"
https://edition.cnn.com/2023/01/22/business/ruja-ignatova-cryptoqueen-fbi-most-wanted-cec/index.html

Anonyymi kirjoitti...

Cnn'n verkkosivuilla on pitkä juttu Onecoinista keskittyen Iganatova. Hänen sanotaan huijanneen 4 miljardia. Ks https://edition.cnn.com/2023/01/22/business/ruja-ignatova-cryptoqueen-fbi-most-wanted-cec/index.html

Anonyymi kirjoitti...

Se että "mighty" harakka porskuttaa vieläkin vapaana on kyllä käsittämätöntä. Huijauksesta toiseen ja maasta toiseen. Ensi viikolla taas uutta paskaa tulossa. 9mm buranaa kaikille idiooteille.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Onko Freedom republic vihdoin aukeamassa? Odotamme jännittyneenä...

Anonyymi kirjoitti...

Freedom republic on haudattu eikä webbisivut enää toimi.
Kartsa on jo siirtynyt uuteen mahtavaan hankkeeseen Global NFT Group:iin jonka menestys on takuuvarma Kartsan lupauksella.

https://behindmlm.com/mlm-reviews/global-nft-group-review-kari-wahlroos-latest-ponzi-2023/