perjantai 28. lokakuuta 2022

Vastaamo-kiristäjän jäljillä - se oli sittenkin hovimestari?

Vastaamon tietomurto järkytti suomalaisia 21.10.2020, kun vyyhdin uutisointi alkoi. Tasan vuotta myöhemmin poliisi kertoi seuraavansa jälkeä ulkomaille. Tänään, lähes tarkalleen kaksi vuotta tapahtuman jälkeen, poliisi kertoi antaneensa kansainvälisen pidätysmääräyksen 25-vuotiaasta suomalaisesta.

Tekijäksi epäilty Kivimäki tuomittiin Espoossa 2015 yli 50 000 automatisoidusta hakkeroinnista mm. Yhdysvaltojen tietojärjestelmiin. Hänen profiilinsa sopii hyvin Ransom_man-nimimerkin toimintaan. Kaksivaiheinen kiristys nousevalla vaatimuksella oli harrastajamainen viritys, johon ammattilainen ei koskaan lähtisi. Epäilty on siten "poliisin vanha tuttu" ja tietoturvapiireissä tuttu, mikä on melkeinpä pettymys. 

Näinkö yksinkertainen tapaus olikin? Melkein kuin se, että murhaajaksi osoittautuu hovimestari (vanha sanonta, en muista yhtään dekkaria missä hovimestari olisi oikeasti osoittautunut murhaajaksi). Todennäköisesti poliisilla on ollut vahva epäily tekijästä alusta lähtien. Ongelmana on vain ollut saada hänet yhdistettyä hakkerointeihin, jotka tapahtuivat kenenkään huomaamatta paljon aiemmin, ja joiden digitaaliset jäljet olivat jo ehtineet kylmentyä.

Olisi kiinnostavaa tietää, miten poliisi on kaksi vuotta käyttänyt. Virallisen selityksen mukaan tutkijat ovat käyneet läpi aineistoa teratavukaupalla, miljoonia sivuja. Eri lähteistä poliisille on kertynyt valtava määrä lokitietoa, mutta sen seulonta koneellisesti on melko tehokasta. Etsitään vain ip-osoitteita ja aikaleimoja sopivilla ehdoilla.

Uskoisin, että paljon aikaa on kulunut tietopyyntöihin eri maiden operaattoreille ja kryptopörsseihin. Onneksi muutama uhri maksoi kiristäjän pyytämän summan, sillä edes Bitcoin-siirrot eivät ole niin anonyymejä kuin kuvitellaan. 

Kivimäki on osoittanut rikolliset taitonsa hakkeroimalla ulkomaisia järjestelmiä. Poliisilla täytyy olla vahvat todisteet epäilyjensä tueksi, sillä Kivimäestä annettu pidätysmääräys on vahva toimenpide. Vaikka tekijä olisikin hovimestari, tapauksen mahdollinen selvittäminen on iso sulka Suomen poliisin ja KRP:n hattuun. Tähän asti kyberrikollisia on saatu kiinni lähinnä vain tapauksissa, joissa he ovat itse rehennelleet teoistaan. Veikkaanpa, että KRP:llä otetaan tänään perjantain kunniaksi porukalla hyvin ansaitut oluet.

Tapaus osoittaa, että lain koura on pitkä ja toimii myös verkkomaailmassa. Hakkerointi ei totisesti ole helppoa. Taitavakin tekijä tekee inhimillisiä erehdyksiä. Yhdysvaltojen demokraattipuolueen hakkeroinnissa venäläisen tiedustelupalvelun Guccifer 2.0 -hakkeri unohti kerran kytkeä VPN-yhteyden päälle, mikä mahdollisti ip-osoitteen jäljittämisen GRU:n pääkonttoriin Moskovaan.

Aamun uutinen on mainio, mutta homma ei ole vielä maalissa. Syytteen nostaminen ja tuomioon riittävän näytön kokoaminen vaatii vielä paljon työtä. Rikosnimikkeet ovat kuitenkin sen verran vakavia, että teot eivät vanhene ainakaan kahdeksaan vuoteen. Rangaistus on myös oleva paljon kovempi kuin se kahden vuoden ehdollinen tuomio, johon Kivimäki tuomittiin alaikäisenä tehdyistä hakkeroinneista.

Vastaamon uhreja tuleva tuomio voi hieman lohduttaa, mutta vahinkoja se ei poista. Uhrit kärsivät seurauksista vielä pitkään. 

"London based investor" Aleksanteri Kivimäki

Lisäys: "En ole osallistunut rikolliseen toimintaan sitten teinivuosieni, ja kadun niitä toimia syvästi”, epäilty kirjoittaa Twitter-tilillään nimellä Aleksanteri Kivimäki

Profiilissaan hän mainitsee olevansa Lontoossa, jo pidemmän aikaa. Jos tieto pitää paikkansa (tässä jutussa mikään ei ole varmaa), poliisin oli varmasti helppo jäljittää hänet.

27 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Odotamme mielenkiinnolla jatkoa.

Luotan poliisin toimintaan eli jos henkilö saadaan kiinni ja luovutetuksi Suomeen niin poliisi kyllä kuulustelee ja tutkii onko syyllinen vai ei.

Jos paljastuu syylliseksi ja tuomitaan vankilaan niin se on hyvä esimerkki muille ettei kannata moinen homma.

Markus kirjoitti...

Minä kyllä vielä peräänkuuluttaisin sitä toistakin rikollista tässä kuviossa.

Eli siis vastaamon itsensä johtoa.

Tietysti hakkeri on rikollinen, tosin vasta tuomion jälkeen.

Mutta tässä kuviossa ei voi mitenkään ummistaa silmiään siltä tosiasialta, että tuo hakkerointi ei toimena ollut kovinkaan vaikeaa. Vastaamossa itsessäänkin oli asiat suoraan sanoen täysin päin persausta. Samoin tarvitaan se keskustelu, miten tästä eteenpäin potilaiden tiedot suojataan myös yksityisillä palveluntarjoajilla. Jos maassa olisi jokin oikea valvonta ja oikea auditointivaatimus, silloinhan koko asiaa ei olisi tapahtunut. Onko tuo asia korjattu nyt vastaamo-sotkun jälkeen? (vastaus: ei).

Vastaamo kuitenkin firmana näyttää juuri siltä kuin mitä Suomessa tämä kulttuuri nykysiin vähän kaikessa on. Tehdään mahdollisimman halvalla jokin räpellys ja nyhdetään maksimaalinen määrä rahaa asiakkaalta. Sitten kun tilanne muuttuu kuumaksi, kadotaan rahojen kanssa "konkurssimenettelyllä" korvausvelvollisuuksien ulkopuolelle.

Sitten vielä ne korvaukset. Vaikka tämä venkula nyt tuomittaisiin. Miten se uhrien asemaa yhtään mihinkään muuttaa. Uhrit jätettiin susille ihan niin kuin minä kirjoitin tänne jo silloin kun sotku alkoi. Se ennuste toteutui täysimäärisesti kaikessa karmeudessaan. Edes niitä ministerien lupaamia hetujen vaihtoja ei sittenkään saatu tehtyä. Kaikkinensa ja täysimääräisesti uhrit heitettiin susille.

Tämäkin voisi olla sellainen keskustelu, mikä Suomessa olisi jo aika käydä. Rikollinen - uhri - asema. Jos täällä joskus alettaisiin vaikka sitä uhria miettimään sen sijaan että hyysätään joka asiassa sitä rikollista. Se maksaa rahaa. Mutta eihän oikeuslaitos voi edes oikeuttaa olemassaoloaan, jos tämä asia näin päin on. Silloin koko oikeuslaitos joutaa hävittää. Ei se ole oikeutta. Rahan säästön vuoksi kuitenkin tämä asia on nyt muljallaan (tietysti "ihmisoikeussyistä" virallisesti). Valtio ei vain halua tuhlata kalliita vankilapaikkoja ja parempi ne rahat sielä miljonäärivenkulan säästöissä kuin uhreille maksaa mitään.

Maa häviää tällä menolla. Eihän täällä voi luottaa yhtään mihinkään. Koko roskasta on tullut jokin outo korporaatiovalta joka trendi alkoi muuten jo nokian huippuvuosina. Siitä tuli vastaamo siinä missä parkkifirmat, jotka ihan suoraan harrastaa myöskin rikollista toimintaa "valokuvauskulmillaan". Sähkönmyyntiyhtiöitä, joka vetivät rahat liiveihin ja katosivat maisemista heti kun olisi jotain pitänyt alkaa maksaakkin. Tällaiset asiat ei olisi mahdollisia tuolla oikeassa lännessä. Täällä uhreilla ei ole mitään työkaluja kun vastapuolella on firma. Ei ole joukkokanteita. Ei oikeita vaikutusmahdollisuuksia.

Vastaamo vain on firmana yksi sellainen, joka edustaa tätä Suomen mädättymistä. Se pudotti maskin, antoi asialle kasvot.

Anonyymi kirjoitti...

"Etsitään vain ip-osoitteita ja aikaleimoja sopivilla ehdoilla."

Ja IP-osoitehan ei todista nykyään mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä tapauksessa rikoksen tekijä on ehkä huonointa mitä suomalainen yhteiskunta on onnistunut tuottamaan. En vertaisi tätä muihin yhteiskunnallisiin ongelmiin.

En itse aio mainita tekijän nimeä vaikka tuomio olisi jo annettu. Ehkä parempi olla antamatta lisäjulkisuutta. Hyvä kuitenkin että nimi on julkaistu, ja ne joiden kanssa hän leikkii liikemiestä tietävät kenestä on kyse.

Suomalainen oikeuslaitos on aika surkea uhrien kannalta. Mutta jos korvauksia ei kehdata antaa vähemmän kuin 5000 euroa/uhri, niin siitä tulee 20000 uhrilla yhteensä noin 100 miljoonaa euroa. Vaikka tuskin mitään koskaan maksaakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Onko Justusta mainittu Schneier on Security-blogissa vai onko näitä script kiddie guru wannabe -porukkaa?

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ja IP-osoitehan ei todista nykyään mitään.

Ei kyse olekaan todistamisesta, vaan jäljittämisestä. Lokien IP-osoitteista voi etsiä jälkiä ja seurata niiden muodostamia ketjuja.

Totta, Vastaamon tietoturva on rikollisen huonolla tolalla. Toimitusjohtaja on kuitenkin saanut rangaistuksen menettämällä yrityksen ja kaupassa siitä saadut rahat, ja oikeudenkäynti on vasta edessä.

Rikollisen huono tietoturvakaan ei oikeuta käyttämään tilaisuutta hyödyksi, saati muiden vahingoittamiseen. Ehkä myös lakeja pitäisi kiristää niin, että vastuu tietoturvasta näin kriittisissä paikoissa kirkastuisi kaikille osallistujille.

Markus kirjoitti...

Se on ihan totta, että hakkeri oli kovan luokan rikoksen tekijä. Ei se pelkkä hakkerointi edes ole se pahin teko, vaan uhrien kiristäminen ja tietojen levittäminen ympäri planeetan.

Kuitenkin nyt pitää muistaa, että tyyppiähän ei ole tuomittu missään oikeusasteessa. Sikäli tällainen amerikkalainen toiminta, jossa nimi ja kuva on joka lehdessä ja ilmeisesti tässä blogissakin, on kuitenkin vielä hieman arveluttavaa.

Sama oikeastaan koskee vastaamonkin venkulaa. Vastaamo oli vain siitä helpompi, että ne rikokset on jo aika helposti todennettu tehdyiksi ja sehän tiedetään ihan varmasti, että vastaamon toimarina oli tyyppi, jonka vastuulla asiat oli ja jonka kuva ja nimi sittemmin lehdessä oli.

Eurooppalaisen pidätysmääräyksen tekeminen ei vielä kuitenkaan kerro yhtään mitään. Tyyppiähän vasta halutaan kuulustella. Tyyppi myös on itse sanonut olevansa syytön (no siinä voisi ajatella, niinhän ne kaikki). Kuitenkin tilanne on siitä hankala, että jos kyseessä onkin väärä tyyppi, eikä tätä saada tuomittua. Se kuva ja nimi silti on ollut joka lehdessä. Vielä pahempaa on, että se oikea rikollinen on edelleen vapaalla jalalla.

Tässä nyt kuitenkin on hieman nähtävillä sellaista maallittamista, että kaikki huomio yritetään kiinnittää tuohon nimenomaiseen tyyppiin ja sehän on huonoa poliisintyötä sellainen. Ensin päätetään syyllinen ja sitten etsitään todisteita. Focus isosta kuvasta katoaa helposti ja tässä kun nimet ja kuvat on julkaistu ja koko elämäntarina, tulee mieleen, että onkohan kuitenkaan kyseessä oikea tyyppi vai onko vain päätetty, että tämä nyt on se tyyppi jotta saadaan tälle hirveälle skandaalille jonkinlainen päätös.

Tässä koko kuviossa kun syntipukkeina ei ole vain hakkeri, eikä vain vastaamon johto. Kyllä tässä oikeasti pitää alkaa sormea heristämään myös tuonne valtion suuntaan, että täällä ei asioita nykyisin hoideta oikeastaan missään enää kovin hyvin. Liikaa on kaikenlaista oikasua. Liikaa puhetta maailman parhaimmasta, ja yksi toisensa jälkeen niistäkin asioita on romahtanut tai siis se totuus on paljastunut. Onko tämä nyt sitten se kuvio, että tämä Suomalainen tietoteknikka-osaaminenkin on paljastunut housut kintuissa yhtä tyhjäksi puheeksi kuin mukamas maailman paras koululaitos tai sairaanhoito tai... lukematon lista tähän.

Asioiden korjaaminen alkaa siitä, että ensin täytyy myöntää ne viat ja virheet. Nyt tämä koko hässäkkä on näyttänyt juuri sitä mitä ennustin. Ensin puhuvat päät kälättää kaikenlaista, mutta tarkoitus on vain odotella se muutama viikko että pöly laskeutuu, jotta ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Niin siinä oikeasti kävi. Se mitä olisi pitänyt tehdä, olisi pitänyt muuttaa ihan kaikkea ympäriltä sellaiseen suuntaan, ettei tällaista vastaamo-fiaskoa pääse enää koskaan tapahtumaan. Nyt me odottelemme seuraavaa vastaamoa. No s-pankki tulikin tässä välissä jo mutta odotellaan nyt vielä taas...

Jokke kirjoitti...

Ansiokas postaud. Yhdessä Agatha Christien dekkarissa murhaaja naamioituu hovimestariksi, mutta en muista muulloin että hovimestari olisi murhaaja klassikkodekkareissa. Palvelijatar on syyllinen ainakin yhdessä Christien dekkarissa ja apurina monessakin. Myös poliisi ja lapsi ovat olleet murhaajia Agatha Christiellä.

KohtoKohto kirjoitti...

Erittäin hyvä postaus taas kerran Petteri Järviseltä. Ilmeisesti Vastaamon tapauksessa on ollut jälleen kerran niin, että poliisi on päässyt varsin varhaisessa vaiheessa tekijän jäljille ja nyt todisteita on riittävästi kerätty ja pidätysmääräys voidaan julkistaa.

Nimimerkki Markukselle sanoisin, että Suomessa ei päätetä kenestä tehdään syyllinen, vaan poliisi tutkii, syyttäjä syyttää ja oikeuslaitos päättää. Tämä ei ole mikään Venäjä. Ilmeisesti nyt poliisilla on jo hyvin vahvaa näyttöä Aleksanteri Kivimäkeä vastaan, koska häntä nyt julkisella etsintäkuulutuksella haetaan. Kivimäki itse kiistää syyllisyytensä, mutta minusta syyttömän lainkuuliaisen ihmisen kannattaisi tällöin itse tulla Suomeen selvittämään asia. Tämän sanottuani haluan kuitenkin muistuttaa myös oikeusvaltioperiaatteessa. Kaikki ovat syyttömiä, kunnes toisin todistetaan.

KohtoKohto kirjoitti...

Olen itse työskennellyt IT-alalla yli 20 vuotta. On pakko sanoa, että osalle alan työntekijöistä esimerkiksi oikeusvaltioperiaate ja yleisen luottamuksen periaate tuntuu olevan vieraita. Mikäli joku unohtaa lukita ovensa, ei se oikeuta varastamaan häneltä tavaroita.

Vastaamo on tietenkin myös itse hölmöillyt, eikä näitä hölmöilyjä taideta saada kuntoon muutoin kuin kovalla säätelyllä ja rangaistuksia kiristämällä. Vasta tämä pakottaa firmat laittamaan rahaa tietoturvaan. Olen näistä aimminkin puhunut ja voin jossain vaiheessa esimerkiksi postata tähän blogiin joitain todella kamalia tietoturvakokemuksia.

IT-alalta muistuu mieleen muutama vanha työkaveri, joilla oli aika kummallinen luottamuksen käsite. Muistan esimerkiksi erään naisen, joka oli ostamassa itselleen halpaa käytettyä autoa. Juttelin kahvihuoneessa hänen kanssaan asiasta ja moni muukin jutteli. Myöhemmin työhuoneessa hän sanoi löytäneensä auton. Kysyin häneltä ihan puhtaasti mielenkiinnosta ja kohteliaisuudesta millaisen auton hän on löytänyt. Tämän jälkeen nainen vastasi minulle, ettei kerro sitä, koska kuitenkin minä ryntäisin ostamaan auton hänen nenänsä edestä. !!! Olin tästä kommentista aivan ällikällä lyöty. En ollut ostamassa juuri sillä hetkellä autoa, enkä todellakaan olisi lähtenyt työkaverille tekemään tällaisia ohareita. Miksi ihmeessä olisin?

Tuo yllä oleva esimerkki ehkä kuvaa joidenkin ajatusmaailmaa. Kuvitellaan kaikki epärehellisiksi hyväksikäyttäjiksi, jolloin ne oikeat rikolliset sekoittuvat massaan ja jäävät rankaisematta.

Anonyymi kirjoitti...

PJ kirjoitti: "Toimitusjohtaja on kuitenkin saanut rangaistuksen menettämällä yrityksen ja kaupassa siitä saadut rahat."

Toimitusjohtajan rangaistus lain edessä on vielä saamatta. Yrityksen menetys ei poista tekijän korvausvastuuta eikä petollisesta toiminnasta seuraavaa rangaistusta voi sovittaa rikollisen hyödyn takavarikoinnilla.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Juuri näin. Ilmeisesti kyse on kuitenkin ollut törkeästä huolimattomuudesta, ei tahallisuudesta, joten juridinen rangaistus tietoturvan laiminlyönnistä saattaa jäädä varsin pieneksi. Nykyinen laki ei ota täysimääräisesti huomioon sitä, kuinka laajoja vaikutuksia tietoturvan tai tietosuojan laiminlyönnillä voi olla.

Markus kirjoitti...

Sen vuoksi se sormi pitääkin kääntää itse valtiota kohti.

Mikä helvetin sääntely tällainen on, että potilaiden terveystietoja saa käsitellä kaiken maailman torvelot.

Potilas on suojaton jo siinä vaiheessa kun palvelua tarvitsee, koska useat potilaat eivät voi eivätkä kyllä osaakkaan tietää kaikkia asioita. Potilaan näkökulmasta tilanne on aina se, että ammattilaiset hoitaa KAIKKI häneen liittyvät asiat. Myös ne tietoturvaan liittyvät, eikä vain hoitoon liittyvät.

Siksi koko hommeli pitää räjäyttää. Koko ideologia pitää ajatella täysin uudelleen. Pitäisi tehdä jonkinlainen keskitetty terveystietojärjestelmä, jota ylläpidetään ammattimaisin voimin ja tämän käyttö olisi ehtona sille, että terveys-toimintaa saa harjoittaa. Tämä ratkaisee monta muutakin ongelmaa, kuten muuttojen aiheuttamat terveystietojen katkokset.

Pankit on onnitunut tässä. Kaupat on onnistunut tässä. Verottaja. Työkkäri. Kela... Ei voi olla niin vaikeaa. Kela itse asiassa voisi olla jopa se taho, joka asian viimekädessä hoitaisi.

Tämän maan suurin ongelma on se, kun monet asiat rönsyilee. Se rönsyily on tietysti kansantaloudellisesti hyvästä. Tuhat surkea järjestelmää jota saa korjailla ympäri valtakunnan sielä täällä, on tietysti bruttokansantuotteelle loistava asia. Mutta ei se toimi asiakkaan, eikä edes yrittäjän näkökulmasta.

Terveystieto-asioissa nyt olisi juuri looginen hetki asia jopa tehdä. SOTE-uudistus tulee voimaan.

Asia on myös luottamusasia. Nyt tämä vastaamo-asia suomessa hoidettiin niin, että se yritettiin äkkiä hyssytellä hiljaiseksi, jotta ei vain taas huomata näitä asioita kuinka surkealla tolalla täällä asiat on hoidettu. Mutta on toinenkin asia, se on luottamusasia. Itse en esimerkiksi enää luota siihen, että jokin yksityinen terveystaho on hoitanut ne asiat kunnolla. Se on ollut täysi järkytys, että niitä saa kuka tahansa hoidella ihan miten tahansa. Minä olen aina luullut, että niissäkin on jokin minimivaatimustaso ja niitä jotenkin myös tarkastettaisiin. Tosin ei sillä, eipä tässä maassa ole ilmeisesti viranomaisia olemassakaan kun jonkin firmojen asioita pitäisi tonkia. Onneksi en liittynyt vastaamoon mitenkään. On välttynyt aikamoiselta miinalta.

Mites te muut? Oletteko yksityisen työterveyden asiakas tai sitten sen uuden firman joka heti vastaamon tuhkiin perustettiin? Miltäs tuntuu? Onko luotettavaa? On hyvä asioida sielä kun tietää että tässä maassa osataan asiat hoitaa... Niinpäniin.

Mutta se on ihan totta. Vastaamon johtokaan ei ollut pahin pahis tässä kuviossa. Se pahin pahis tässä kuviossa on Suomen valtio.

Anonyymi kirjoitti...

PJ kirjoitti: "Kyse on kuitenkin ollut törkeästä huolimattomuudesta, ei tahallisuudesta."

Toimarin edesottamukset muuttuivat tuottamuksellisista tahallisiksi siinä vaiheessa, kun mies sai vihiä murroista mutta piti asian piilossa erehdyttääkseen ostajaa, jonka toivoi pelastavan loppuelämän kissanpäivät.

Petteri Järvinen kirjoitti...

piti asian piilossa erehdyttääkseen ostajaa, jonka toivoi pelastavan loppuelämän kissanpäivät

Totta, ajattelin vastuita uhreja kohtaan. Yrityskaupan peruminen ei tainnut riittää? Meneekö petoksena?

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi

Markus sanoi...

"Mikä helvetin sääntely tällainen on, että potilaiden terveystietoja saa käsitellä kaiken maailman torvelot."

Teologien ollessa kysessä (kuten tässä tapauksessa), vanhan testamentin eksegetiikka. 👻

Anonyymi kirjoitti...

Jos Kivimäki on nämä hakkeroinnit tehnyt Britanniasta käsin ja kiristystoimintaa harjoittanut sieltä niin eikö tällöin oikeudenkäynnit kuulu mennä Britannian lakien mukaan?

KohtoKohto kirjoitti...

Jos Kivimäki on nämä hakkeroinnit tehnyt Britanniasta käsin ja kiristystoimintaa harjoittanut sieltä niin eikö tällöin oikeudenkäynnit kuulu mennä Britannian lakien mukaan?

Näin ei minusta ole, sillä hyökkäys on tapahtunut suomalaiseen yritykseen.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Tämä on hyvä kysymys. Lauri Love haluttiin Britanniasta USA:han vastaamaan hakkerointiensa seurauksista, mutta lopulta Britannia ei sitten luovuttanut häntä. Assange ollaan kaiketi luovuttamassa, muutaman vuoden taistelun jälkeen. Taitaa mennä aika tapauskohtaisesti.

Wincapita yrittää vieläkin vedota siihen, että koska yhtiöllä oli tili Englannissa, suomalaisten huijaamista ei olisi voitu käsitellä Suomen oikeuslaitoksessa. Ei onnistunut.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän ihan kotimaassakin tehdyllä rikoksen teko sijainnilla voi temppuilla. Helmikuussa 2022 hovioikeus kumosi yhden twiittailijan tuomion koska käräjätuomio oli annettu Pirkanmaan käräjoikeudessa ja twiitti oli kirjoitettu Satakunnasta. Eli oli väärässä oikeudessa tuomittu.
Puolustus voi tässä Kivimäen tapauksessakin sitten valittaa että väärässä oikeudessa... Itse kyllä menisin mielummin suomalaiseen vankilaan kun brittiläiseen, taitaa Britanniassa olla kovemmat tuomiotkin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Kumottiinko tuomio siis kokonaan (= ei rangaistusta) vai palautettiinko se oikeaan käräjäoikeuteen käsiteltäväksi? Vai oliko teko ehtinyt jo vanhentua?

Anonyymi kirjoitti...

Tuomio kumottiin kokonaan: https://demokraatti.fi/hovioikeus-kumosi-tuomiot-ps-nuorten-tviitista

Anonyymi kirjoitti...

Tuo saattaa Ilja Janitskinin tuomion aika outoon valoon. Hänet tuomittiin Helsingissä Espanjassa tehdyistä rikoksista. Hänet luovutettiin Andorrasta rikoksen perusteella, josta häntä ei syytetty (törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan).

En usko että poliisi tekee Vastaamo-tapauksessa mitään muotovirhettä tms. Joku voi vaikka lähettää jonkun yksityisetsivän epäillyn perään jos poliisi ei onnistu kiinniotossa.

petrip kirjoitti...

toi toimivalta kysymys ei kaiketi ole aivan yksinkertainen
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/303355/Turunen_Ilona_Pro_gradu_2019.pdf
tuosta johdannosta:

Rikoksella voi olla yhtä aikaa monta tekopaikkaa. Tämän mahdollistaa ubikviteettiperiaate, jonka mukaan rikoksen tekopaikkana
voidaan pitää varsinaisen tekijän tekopaikan lisäksi paikkaa, jossa teon seuraus ilmeni. Verkossa tapahtuville rikoksille on
tyypillistä, joskaan ei välttämätöntä, että rikoksella voidaan katsoa olevan samanaikaisesti tekopaikka eri valtioissa ja että näillä
valtioilla on samanaikainen rikosoikeudellinen toimivalta kyseiseen tekoon.


Persujen väitettyssä rikoksessa oikein ole ilmenemispaikkaa siinä mielessä kuin tietomurrossa.

Anonyymi kirjoitti...

petrip sanoi...
"Rikoksella voi olla yhtä aikaa monta tekopaikkaa. Tämän mahdollistaa ubikviteettiperiaate, jonka mukaan rikoksen tekopaikkana
voidaan pitää varsinaisen tekijän tekopaikan lisäksi paikkaa, jossa teon seuraus ilmeni."

Huomioon otettava myös "lomittuminen" elikkäs kvanttimekaniikassa kahden tai useamman kvanttisysteemin (esimerkiksi hiukkasen tai hiukkasjoukon) ominaisuus, jolle ei ole analogiaa klassisessa mekaniikassa. Lomittuneessa tilassa osasysteemeillä on ”ei-klassisia” korrelaatioita, minkä vuoksi mitattaessa yhden osasysteemin ennalta määräämätön ominaisuus tullaan samalla määrittäneeksi toisen osasysteemin vastaava ominaisuus. Tulee todellakin aktuelliksi kvanttitietokoneiden tullessa nyt joulumyyntiin. ;-)

Teemu kirjoitti...

Tekijä: poliisi kyllä tietää osoitteeni
Poliisi: emme tiedä tekijän osoitetta

Tekijä joko valehtelee tai poliisilla on oudot tutkintakuviot.

petrip kirjoitti...

Kaippa kaiffarin osoite tiedetään. Mutta tuskin hän siellä on