keskiviikko 14. joulukuuta 2022

Voiko Twitteristä päätellä puoluekannan?

Tutkimus kertoo, että joka kahdeskymmenes ministereille lähetetty twiitti on vihamielinen. "Asialla ovat useimmiten perussuomalaisten kannattajat", totesi tutkimus, sillä vihatwiittaajat seurasivat usein perussuomalaisten ja maahanmuuttokriittisten käyttäjien tilejä.

Moni seuraa Sanna Marinia, Petteri Orpoa ja Halla-ahoa, vaikka ei ole heidän puolueensa kannattaja. Miten pitkälle meneviä johtopäätöksiä Twitter-käyttäytymisestä voidaan tehdä? Seuraajista tuskin mitään, mutta tykkäykset ja varsinkin retwiittaukset ovat selvä tuen osoitus.

Tässä tutkimusidea jollekin aihetta kaipaavalle: miten luotettavasti puoluekanta voidaan päätellä twiittien perusteella? Jos luotettavuusaste on korkea, sehän alkaa olla jo henkilötietoihin liittyvä asia. Puoluekanta rinnastetaan arkaluonteisiin tietoihin. 

Entä jos ottaisi puolueiden puheenjohtajat, ministerit ja kansanedustajat, ehkä muitakin puolueiden avainhenkilöitä, ja pisteyttäisi heidän twiittiensä tykkäykset yhdellä ja retwiitit esim. kolmella. Saldo pitäisi vielä suhteuttaa ao. poliitikon seuraajien kokonaismäärään, jotta yleisesti tai kansainvälisesti kiinnostavat henkilöt eivät dominoisi liikaa. Ehkä kaavaan voisi sisällyttää vielä yleisen someaktiivisuuden parametrin tai esim. keskimääräisen ajan, mikä kuluu kommenttien ilmestymiseen. 

Kuinka luotettavasti tällainen indeksi korreloisi twiittaajan todellisen puoluekannan kanssa? Löytyisikö poliitikkoja, joiden kannatus olisi poikkeuksellisen laajaa tai suppeaa eri puolueiden kannattajiksi arvioitujen kesken? 

Jos korrelaatio puoluekantaan löytyisi, voisi laskea myös ko. puolueen merkitystä ja vaikuttavuutta somessa, laskea tunnuslukuja kannattajien kielenkäytöstä ja arvioida vihapuheen määrää paremmin kuin pelkkiä tykkäyksiä laskemalla.

Harmi, että Jenni Haukio ehti jo tehdä väikkärinsä, tämähän olisi kuulunut hänen alaansa. On varmaan muitakin, joita Twitterin ihmemaailman numeerinen analyysi hyödyttäisi.

7 kommenttia:

Jokke kirjoitti...

Henkilön seurattavista, uudelleen twiittauksista, twiiteistä ja fiidistä ja tykkäyksistä luultavasti pystyy päättelemään yhtä jos toista. Itse annan hyvin harvoin palautetta ministereille, joiden hallituksen pitää nauttia eduskunnan ei twitterin luottamusta. Eniten ihmetyttää, että monet viranhaltijat ja poliitikot ovat joskus aika ilkeitä, mutta mahtuu sananvapauden piiriin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Onko esimerkkiä ilkeilyistä? Varmaan on houkutus antaa takaisin samalla mitalla.

Ihmettelen, miten he kestävät sitä pilkan ja asiattoman kritiikin määrää. Eikä voi sanoa, että se kuuluu työn luonteeseen. Ei kuulu. Henkinen tai fyysinen väkivalta ei kuulu poliitikon tai virkamiehen työhön, päinvastoin se karsii jatkossa parhaat osaajat muualle jolloin kaikki kärsivät.

Anonyymi kirjoitti...

No mikäs minun puoluekanta on kun en ole ikinä tvitteriä käyttänyt?

Anonyymi kirjoitti...

Ylen artikkelissa ei näytä olevan linkkiä tutkimukseen.

Luin vain paikoittain ja yrittäen saada tarkempaa tietoa tutkimusmenetelmästä. Tutkija ei kuitenkaan näytä julkaisseen Twitterin API:n kautta keräämäänsä dataa ja python skriptiä, jolla hän mainitsee sitä käsitelleensä. Käyteytty kaava ja periaate on aika yleisellä tasolla esitelty.

Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskus (ent. kirjasto) on käytettävissä välineitä ja määritelty toimintatapa aineiston datan ja koodin jakamiseen. Harmi, ettei jakanut koska se olisi mahdollistanut tarkemmin asiaan perehtymisen.

Jokke kirjoitti...

Kysymykseen, en ala mainitsemaan nimiä, mutta eräs kansanedustaja juuri tuomittiin lokakuussa 2022 kunnianloukkauksesta käräjäoikeudessa, en tiedä valitettiinko asiasta hovioikeuteen, tässä ei ollut ilkeydestä kyse, vaan tviittien muusta sisällöstä.
Useimmin ilkeys on sävynä, ei välttämättä sellaisena, jossa olisi "jotain konkreettista".

Anonyymi kirjoitti...

Ihmettelen, miten he kestävät sitä pilkan ja asiattoman kritiikin määrää.

Voisiko ajatella, että poliitikko tai virkamies ei lainkaan käyttäisi twitteriä tai muuta somea, niin ei tarvitsisi kestää epäasiallisuuksia (eikä niihin ilkeästi vastata).

Anonyymi kirjoitti...

Oikeistolaiset retwiittailee Uotilaa ja Päivän Byrokraattia. Vasemmistolaiset retwiittailee Dimmua.
Äärivasemmistolaisen tunnistaa Twitterin profiilista jos siinä lukee "antifasisti" tai "antirasisti". Tervejärkinen rasismin tai fasismin vastustaja ei hehkuta antiaan.