maanantai 5. syyskuuta 2022

Kukaan ei valvo laittomia mainoksia

Sähkön korkealle pompannut hinta on saanut vauhtia huijareihin. Aiempi mainos laitteesta, joka lupaa vähentää kodin sähkönkulutusta jopa 90 prosentilla, on taas saanut uutta eloa ja sen voi bongata erilaisilta nettisivuilta. Nyt tuotteen nimenä on VoltPlug. 

Täysin laiton mainos.

Miten pienentää sähkölaskua -otsikolla houkuttelevan mainoksen olen nähnyt ainakin Suomen sotilas- ja Verkkouutiset-julkaisujen sivulla, asiatekstiin upotettuna. 

Sama mainos, eri kuva - nyt brittiläisellä sähköpistokkeella.

Jo kuvasta näkee, että mainos on laiton. Sähköverkkoon ei saa kytkeä tarkastamattomia laitteita, eikä kuvan laite edes ole se, mitä yritetään mainostaa. Tarkempi laite-esittely löytyy mainosta klikkaamalla. 

"Sähkölasku alenee 90 prosentilla" - ihan varmasti.

Yleinen elämänviisaus on, ettei liian hyvältä kuulostava tarjous ole totta. Tässä se toteutuu konkreettisesti. Ei ole mitään tekniikkaa, jolla sähkönkulutusta voisi oleellisesti laskea vain kytkemällä pistorasiaan jonkin uuden laitteen. 

Näin se ei toimi.

Mainossivun lopussa on lista kuvalla varustettuja testimoniaaleja, joissa muka kehutaan laitteen tehokkuutta. Kaikki kehut ovat tietenkin väärennöksiä. 

"Vakauta sähkövirtasi, poista likainen sähkö."

Vuosi sitten laitetta myytiin nimellä VoltBox. Silloin Kuluttaja-lehti varoitti kansalaisia menemästä halpaan. 

Huuhaa-laite nyt tarjouksessa!

VoltPlugin tarjoushinta on "vain" 59 euroa. Somessa joku huomasi, että saman laitteen voi tilata alle 10 eurolla suoraan Kiinasta. Kyse on siis samanlaisesta mainoshuijauksesta kuin pari vuotta sitten Youtubessa pyörineet valheelliset videot suomalaisista keksijöistä (blogitekstini parin vuoden takaa). Huijarit ostavat laitteita Kiinasta, tekevät niihin valheelliset mainokset ja myyvät tuotteita suurella katteella. 

Youtubesta löytyy useita videoita, joissa laite on avattu ja tutkittu, esimerkiksi tämä ja tämä

On kestämätöntä, että Google jakaa laittomien ja toimimattomien laitteiden mainoksia piittaamatta lainkaan asiasta. Kyse on paitsi huijauksesta, myös sivustolle koituvasta mainehaitasta. Toivottavasti sivustot reklamoivat asiasta Googlelle, tavallisten käyttäjien valituksilla ei ole arvoa.

Voi tietenkin yrittää. Googlen mainosikkunoiden oikeasta ylänurkasta löytyy painike, josta saa lisätietoja mainoksesta. 

Miksi tämä mainos? Niinpä.

VoltPlugin mainostajaksi kerrotaan liettualainen UAB Commerce Core. Ei todellakaan herätä luottamusta. Ikkunassa on myös painike "Tee ilmoitus tästä mainoksesta". 

Kannattaa hyödyntää joukkovoimaa ja tehdä, vaikka sillä tuskin vaikutusta onkaan. Google kuuntelee euroja ja dollareita, ei viranomaisia eikä käyttäjiä.

EU säätelee monta asiaa hyvinkin pikkutarkasti ja suojelee kansalaisten henkilötietoja mm. juuri someyhtiöiden mielivallalta. Selviin huijauksiin se ei näytä pystyvän puuttumaan, vaikka tämänkin mainoksen ostanut firma on EU-alueen sisällä. 

14 kommenttia:

Markus kirjoitti...

En ole nyt huomannut katsella, kun en telkkaria niin katsele, mutta muistan muinoin näytetyn ostostv-mainoksen.

Mainoksessa oli sellainen lämmitin, mikä kytkettiin töpseliin. Handy Heater taisi olla nimi.

Muutaman kymmenen watin lämmitin, lämmittää kokonaisen huoneen. Säästöä tulee niin että ropisee. Lämmittimen lähellä on mukava tehdä kaikkia päivän askareita.

Oudosti ne termodynamiikan lait tuossa unohtui, että muutamalla kymmenellä watilla ei huoneita lämmitellä. Varmasti siinä pikkasen lämmin on jos käden siihen ihan puhaltimeen kiinni laittaa.

Tämä kuitenkin on esitetty ties kuinka monta vuotta ihan Suomen televisiossa. Jatkuvalla syötöllä.

Nykyaikana vastineena voisi ajatella käänteisesti taas niitä gigantissa ja verkkiksessäkin myytäviä viilennyslaitteita, joista ei ole minkäänlaista putkea ulos, tai lauhdutinta huoneen ulkopuolelle. On outoa, että on keksitty muutaman sata euroa maksava laite, joka pystyy kadottamaan energiaa. On "energian häviämättömyyden laki" kirjoitettu sekin ihan uusiksi. Tottakai laite puhisee "kylmää", jos sinne puhaltimen taakse jääpaloja laitetaan, mutta ei se silti energiaa mihinkään hävitä. Kosteuttaa ilmaa lähinnä.

Kyllä näitä huijauksia on maailma täynnä, mutta myyjänä ei aina ole välttämättä jokin outo hämäräfirma. Se voi olla ihan se poweri siinä kotinurkilla.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Oliko kyse tästä? https://handyheater.tvins.fi Mainoksessa ei enää puhuta mitään sähkötehosta, ehkä TV-mainos on ollut erilainen.

Osmo kirjoitti...

Sanotaanhan siellä 500 W siis ei ihan mitätön. Toki pienempi kuin kunnon 2 kW lämmittimillä. Minua tuossa ihmetyttää kytkentä suoraan pistorasiaan ilman johtoa, kun niiden sijainti ei ole optimaalinen, voi jopa aiheuttaa palovaaran.

Markus kirjoitti...

Minä muistelen, että televisiomainoksessa Wattimäärä oli huomattavasti pienempi.

Itse asiassa, sen on jopa pakko olla. Siihen on ihan syynsäkin, miksi lämpöpatterissa on iso fyysinen koko. Jotta sen lämpötehon voisi saada aikaiseksi (Turvallisesti), tarvitsee vastuksen koon olla aina suhteessa siihen tehoon, jota sen halutaan siirtävän. Prosessorin tapauksessa kun lämpötehoa siirrettään pois laatan pinnalta, tarvitaan iso pörröinen siili, mitä isompi prosessorin tehokin on. Eli jo 100 watin peak-tehon siirtäminen prosessorista, vaatii suuremman siilin, kuin mitä tuohon fyysiseen muovikoteloon mahtuu. Puoli kilowattia, viisi kertaa suurempi pinta-ala.

Siksi, mitä tehokkaampi patteri, sitä suurempi se on.

Tuo laite on puolelle kilowatille yksinkertaisesti fyysisesti aivan liian pieni, ottaen huomioon, että sielä on vielä puhallinmoottorikin (vertaa seinärasian kokoon leveys, korkeus, paksuus). Tuohan sulaisi, jos tuonne laitettaisiin puolen kilowatin lämpötehoisen elementin. Samasta syystähän prosessorissakin on siili. Se itse prosessorihan hajoaisi heti ja siinä, koska on liian pienikokoinen suhteessa tehoon jota lämpöä tuottaa.

Niin tai näin. Täyttä roskaa, kaikessa suhteessa. Tavallinen pyörillä varustettu pieni öljysähkö-lattiapatteri maksaa vähemmän ja on oikeasti turvallinen ja tehokas. Sekä lämmittää sen huoneenkin.

William Gallop kirjoitti...

Laitoin lisäksi sen lattiapatterin viereen pienen tuulettimen kellon taakse kierrättämään ilmaa.

Teemu kirjoitti...

Sattuipa sopivasti, tänään tuli vastaan Youtubessa SensePro-hammasharjamainos. Sen mukaan perinteinen hammasharja on ihmiskunnan vaarallisin keksintö ja niiden käyttö johtaa juurikin hammaslääkärikäynteihin. Tuostakin löysin kaksi eri versiota eri sivuilta ja eri hinnoilla.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Sattuipa sopivasti, tänään tuli vastaan Youtubessa SensePro-hammasharjamainos.

Näin saman. Juuri niitä valemainoksia, jotka Google ilmoitti pari vuotta sitten estävänsä.

Tämähän ei ole mikään suomalaisen keksimä laite vaan näitä on ollut markkinoilla jo pidempään, alunperin taisi olla jokin joukkorahoitus-hankekin? Löytyy googlaamalla "mouthpiece toothbrush".

Ilmeisesti eivät toimi käytännössä kovin hyvin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ja tämäkin hammasharja löytyy n. 14 eurolla + postikulut Ali Expressistä, jos nyt joku haluaa välttämättä kokeilla.

Anonyymi kirjoitti...

VoltPlugin "hankkineiden" nimet vaihtelevat maasta riippuen, tekstit ja kuvat ovat samat. Myös laitteen kolmen keksijän valokuvia on erilaisia.

Osmo kirjoitti...

Onhan leivänpaahdinkin 800 wattia. Ei tuo mitenkään liian pieni ole 500 watille. Minä ostin Lidliistä 2000 W lämmittimen, joka ei ole mitenkään kamalasti isompi. Puhallin nimenomaan siirtää lämpöä pois. Lidliin lämmitin maksoi 10 €.

Tommi kirjoitti...

Petterin Twitterissä olleen twiitin innostamana tilasin laitteen, tosin se maksoi Alissa n. 4€ verot ja toimituskulujen huomioiden. Se on nyt matkalla.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Laitapa sitten havaintojasi sen "toiminnasta".

Anonyymi kirjoitti...

Ja kun hampaat on pesty niin voidaan siirtyä paikkaan, jonne ei aurinko paista...

"Should I stick this electrode up my butt?"
https://www.youtube.com/watch?v=ClSch3zLC0k&t=1105s

Kai tätä löytyy verkkovirta-versionakin? ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Huijarimainoksia on paljon. Facebookissa niistä välillä jaksan raportoida. Esimerkki: mainoksessa luvataan Amazonin palautuksia kuormalavallinen 99 eurolla, ja kommenteissa on joitain kehuja kuinka siellä lavalla oli joukossa toimivia iPhoneja yms.

Myös joillain kunnon nettisivuilla on välillä pelkkää roskaa mainoksina. Esim. Julkkisten kuvilla myydään (Elon Musk esim.) jotain uutta tapaa rikastua kryptoilla helposti. Tai mainostetaan jotain älykelloa "tämä tuote valtaa Suomen markkinoita myrskyn lailla" parilla satasella mutta kuvassa on jokin merkitön parin kympin halpis.