tiistai 1. maaliskuuta 2022

Ruohonjuuritason verkkovaikuttamista - vaikutetaan takaisin

Venäjän totuutta ja ihmisoikeuksia halveksiva valloituspolitiikka herättää jokaisessa kansalaisessa ärtymystä ja vahvempiakin tunteita. Voimme lähettää aseita, tarvikkeita ja rahaa Ukrainan pakolaisille, mutta voimmeko tehdä jotain myös netissä?

Turkkilaisen Facebook-hakkerin tapauksessa mainitsemani isketään takaisin -periaate voisi toimia tässäkin. On selvää, että tavallisella venäläisellä on vääristynyt kuva Putinin julistaman "natsipuhdistuksen" keinoista ja tavoitteista. Ehkä voimme netin keinoin aiheuttaa säröjä kansalliseen sensuuriin ja sisäiseen propagandaan?

Anonymous-hakkeriryhmä on jo työssä. Se pommittaa Kremlin sivuja, Tass-uutistoimistoa, RT-uutissivuja ja Duuman palvelinta, mutta tällaisella työllä on lähinnä symbolista merkitystä. Se ei vaikuta kansan rivien mielipiteisiin, tuskin edes huomaavat koko asiaa. Tehokkaampia ovat kyberiskut infraa vastaan ja kriittisiin tietoihin liittyvät paljastusvuodot. 

Yksi Anonymousin välittämistä ideoista oli Googlen ravintola- ym. kohteiden arvostelujen käyttäminen sotauutisten levittämiseen. 

Googlen arvostelujen valjastaminen sotatiedotukseen.

Kuka tahansa voi jättää Google Mapsiin ravintoloiden ja yritysten arvosteluja, joissa voi levittää tietoja Ukrainan sodan tapahtumista. Muutamia neuvoja:

  • Aloita kommentti "Hieno ravintola/Hyvä yritys, asioisin mielelläni kanssanne, mutta Ukrainan sota..."
  • Ole asiallinen ja rakentava. Haistattelut ja pilkkaaminen kääntyvät itseään vastaan. 
  • Käännä teksti venäjäksi Google tai DeepL Translatorilla. Se kohderyhmä, jota tässä tavoitellaan, ei osaa englantia eikä luota vieraskielisiin arvosteluihin.
  • Jos mahdollista, lisää palautteeseen kuvia Ukrainan pommituksista ja siviiliuhreista. Niitä löytyy netistä valitettavan paljon.
Kaikki Putin-mieliset eivät ole harhaanjohdettuja perusvenäläisiä. Putinilla on näkyviä, kansainvälisiä tukijoita mm. urheilu- ja kulttuurimaailmassa. Vaikea tosin ymmärtää miksi. 

Mikkelin musiikkijuhlat irtisanoi yhteistyön kuuluisan venäläiskapellimestari Valeri Gergijevin kanssa, koska tämä ei suostunut julkisesti tuomitsemaan Venäjän hyökkäystä. Voit jättää venäjänkielistä palautetta myös Gergijevin fanisivulle Instagramissa. Sama pätee kuuluisan sopraanon Anna Netrebkon ja NHL-tähti Aleksandr Ovetškinin toimintaan

Myös henkilöiden muille sometileille (Facebook, Twitter) voi laittaa palautetta. Kannattaa myös kommentoida Venäjän uutis- ja tiedotustilien Twitter-viestejä, jolloin ne saavat enemmän näkyvyyttä. 

Totta, urheilijoita ja taiteilijoita ei pidä sotkea politiikkaan, mutta Venäjän hyökkäys ei ole politiikkaa. Se on hyökkäys siviileitä ja ihmisoikeuksia, vieraan valtion suvereniteettia vastaan. Ukrainan kansa puolustautuu vihollista vastaan. Jokaisen, jolla on näkyvyyttä ja vaikutusvaltaa, on velvollisuus tuomita hyökkäys. Se koskee myös urheilijoita ja kulttuuriväkeä.

Venäjä on vuodesta 2014 lähtien valmistellut tekniikkaa, jolla se pystyy irrottautumaan globaalista internetistä, mutta säilyttämään maan omat palvelut toimintakykyisinä. Runet -verkkoa on testattu, mutta ainakaan vielä sitä ei ole otettu käyttöön. Nyt kun Venäjä on eristetty Swift-rahaliikenteestä ja melkein kaikesta muustakin, kynnys Runetiin siirtymiseen lienee laskenut ja voi olla vain ajan kysymys.  

Sen jälkeen edellä kuvattu vaikuttaminen menettää tehoaan, sillä kansalaiset eivät voi hankkia tietoja maansa rajojen ulkopuolelta eivätkä Anonymousin iskut Venäjän sisäisiin kohteisiin enää onnistu. Ja ei, tällaista katkoa ei kierretä mobiilidatalla eikä Elon Muskin Starlink-satelliiteilla.

Kiinnostavaa seurata, miten käy.

8 kommenttia:

KohtoKohto kirjoitti...

Juuri näin. Kyllä Venäjällä alkaa olla jo iso määrä ihmisiä, jotka ovat viettäneet paljon aikaa länsimaissa ja heidän pitäisi ymmärtää tilanne. Esimerkiksi omassa tuttavapiirissäni on venäläinen nainen, joka oli hyvin suruissaan ja häpeissään maansa toiminnasta. Hän sanoi tämän aivan suoraan.

Urheilijoiden ja taiteilijoiden kohdalla välttäisin totaalista leimaamista. Ainakin ihan kärkiurheilijoiden osalta saattaa olla jotain painostusta takana. Venäjällä on edelleen aika karmea FSB olemassa, joka käyttää todella alhaisia keinoja kiristäessään ihmisiä. Esimerkiksi saatetaan uhata suoraan henkilöä itseään tai hänen perheenjäseniään.

Anonyymi kirjoitti...

"Putinilla on näkyviä, kansainvälisiä tukijoita mm. urheilu- ja kulttuurimaailmassa. Vaikea tosin ymmärtää miksi."

Meillä on myös suomalaiset tai ainakin suomenkieliset putinistit joiden ajatuksenjuoksua voi yrittää ymmärtää. Eräs puhkesi ilosta itkuun kun sai nettilähetyksessään tiedon Venäjän hyökkäyksestä.

Talouspakotteet ovat hyviä koska niitä on hankala mitätöidä propagandalla. Kun venäläiset näkevät että pankkiautomaatista ei saa rahaa, on pakko tajuta että jotain on vialla. Tavallisiin venäläisiin kohdistuvat operaatiot tuntuvat kyllä hieman epäreiluilta koska vallanvaihto ei onnistune ilman väkivaltaa. Kuka haluaa edes mennä mielenosoitukseen ja tehdä itsestään rikollisen?

Suomeen voi kohdistua raju hybridioperaatio NATO-keskustelun yhteydessä. Samat argumentit joilla nyt kritisoidaan Venäjää tulevat vielä takaisin jokaisesta kanavasta mutta NATO-maihin kohdistettuna.

Jari kirjoitti...

USA:n presidentin vaaleissa Venäjää pidettiin hallitsevana valeuutisten tuottajana. Silti nämä somen "aivopestyt" länsimaat näyttävät olevan suvereniteettia vastaan. Jopa Suomen liittymistä Natoon vaaditaan. Valeuutiset eivät olekaan mitään Ukrainan kuohujen rinnalla. On vaikea enää uskoa paikalliseen tietoverkkoon tai muuhun teknologiseen kikkailuun. Parviäly toimii, vaikka läheltä katsottuna näyttää tyhmältä (esimerkiksi rokotukset). Toki media toimii myös somen ulkopuolella ja lehdillä, televisiolla ja ammattitoimittajilla on edelleen suuri rooli länsimaissa.

Jari kirjoitti...

Some muistuttaa paljon analogista televisiota: Yksittäisen ihmisen mielipide saattaa olla mitä tahansa, mutta kauempaa katsottuna kuva on selkeä. (Analogisissa televisioissa taisi olla jokin terävöintimekanismi, koska kohina vähentää kontrastia.)

VMS kirjoitti...

Jos Venäjä eristäytyisi omaan RUNET-verkkoonsa, tarkottaisiko se, että trolliarmeija jäisi työttömäksi ja kaikenlainen nettirikollisuus vähenisi?

Markus kirjoitti...

Itsekin tunnen muutaman aivan tavallisen venäläisen. Heidän oma mielipiteensä ja lähipiirin mielipide on, etteivät tätä sotaa hyväksy.

Kuitenkin samaan hengenvetoon kertovat, etteivät uskalla tehdä yhtään mitään. Ura voi helposti katketa, jos jää kiinni mielenosoituksesta. Sakot on suuria ja häkki heilahtaa helposti. Mielenosoittajia myös pahoinpidellään poliisin toimesta. Myöskin tietävät, ettei se mielenosoitus voi olla mitään kukkasten heittelyä vaan hieman toisenlainen. Se vaatii valtavan massan ja ison rähinän.

Tästä tullaankin suomeen. Joko täälläkin alkaa idiooteille ilmetä, että asioihin vaikuttava mielenosoitus ei voi olla sellainen, jossa poliisi "antaa luvan" (virallisesti osoittaa paikan). Suomessa ollaan mielenosoituksissa menty kovasti venäjän suuntaan, ja kansa vielä haluaa lisää tiukennuksia. Kaikki "ei sopivat" mielenosoitukset tukahdutetaan heti alkuunsa mutta esimerkiksi nyt ukrainan vuoksi tehdyt mielenosoitukset saa ilmeisesti tehdä ilman mitään etukäteisilmoituksia sun muita paikan etukäteen kysymisiä. Ei kiinnostanut poliisia ottaa selvää kuka on järjestäjä. Ei ollut busseja valmiina odottelemassa mielenosoituksen hajoittamista.

Tästähän voisi äkkinäisemmin tehdä johtopäätöksen että suomessakin vain yhdenlaiset mielenosoitukset on sallittuja mutta toisenlaiset tukahdutetaan heti alkuunsa. Ei se demokratia ja mielenosoitus-oikeus vain toimi niin.

Mennään takaisin siihen venäjään tänään ja nyt. Nyt kun sielä kaivattaisiin sitä kunnon rähinää, kansa ei uskalla tehdä mitään.

Miten sujui niinkuin omasta mielestä?

Anonyymi kirjoitti...

"Kaikki "ei sopivat" mielenosoitukset tukahdutetaan heti alkuunsa mutta esimerkiksi nyt ukrainan vuoksi tehdyt mielenosoitukset saa ilmeisesti tehdä ilman mitään etukäteisilmoituksia sun muita paikan etukäteen kysymisiä."

Eiköhän mikä tahansa mielenosoitus onnistu jos haluaa. Koronarajoitukset eivät olleet poliisin keksintö. Kokoontumislain 7 § ei vaadi etukäteisilmoitusta. Poliisin linjaus siitä että teitä ei saa tukkia pitkiksi ajoiksi ei ole kohtuuton.

Voi olla että poliisit olivat puolueellisia antaessa aikoinaan Senaatorin BLM-mielenosoituksen jatkua ja esiintymällä selfiessä, muilta osin en näe ongelmaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä minä tajuan heti kun jotain www-siteja pakolla suljettaisiin että nyt jotain asiaa yritetään peitellä.

Samoin tajuaisin että "valesota uutisoinnista joutuu vankilaan" tarkoittaa että jotain salattavaa on.

Tiedä sitten kun ei ole demokratiassa ikinä elänytkään niin ei osaako edes vaatia demokratiaa. Kun ei ole ikinä totuutta kuullutkaan niin osaako totuutta tunnistaakkaan.