tiistai 8. maaliskuuta 2022

Kansalaisen informaatiopuolustus

Ukrainan traaginen sota on liimannut meidät suomalaiset netin ääreen ja saanut monet ahdistumaan omasta voimattomuudestaan. Pahempaa voi olla tulossa. Siksi muutama sana jokahenkilön informaatiopuolustuksesta.

Ensinnäkin tietoturva kuntoon. Tästä on puhuttu jo kyllästymiseen asti, mutta jos tiedät, että käytät jossain heikkoja salasanoja, kotiverkko on huonosti suojattu, kodin wifi-reititin päivittämättä tai yrityksen tietoturvakoulutus järjestämättä - nyt on viimeinen hetki hoitaa asia kuntoon.

Kyllä, myös kotiverkot. Digitaalisessa maanpuolustuksessa olemme kaikki etulinjassa. 

Anonymous-hakkeriryhmä on iskenyt Venäjälle ja tehnyt säröjä maan sensuurin muuriin. Pietarin pelätty trollitehdas on tähän asti joko talvilomalla tai keskittynyt kotimaansa "palvelemiseen", mutta jonkinlainen vastareaktio on varmasti tulossa. 

Venäläiset ovat hyökkääjiä, joten heillä ei ole uskottavaa tarinaa, jota he voisivat levittää länteen. Propagandan sijaan tulossa voi olla eripuran ja pelon lietsontaa. Siihen kannattaa varautua. 

Sodassa aseena on aina myös väärän tiedon levittäminen ja sen torjunta. Tässä sodassa sosiaalinen media on osoittanut mahtinsa, mutta sekään ei ole ongelmatonta. Älä jaa yhtään some-päivitystä eteenpäin ennen kuin olet pohtinut sen luotettavuutta. Hyvissä uutisissa houkutus on suuri, joten harkinnan säilyttäminen vaatii malttia.

Sisäinen riitely: nyt ei ole oikea aika pilkata ketään takinkääntäjäksi tai arvostella puolueiden vanhoja lausumia. Maailma on muuttunut, eikä vanhoilla virheillä ole nyt merkitystä. Pilkan sijaan tarvitsemme talvisodan yhteishenkeä. Arvioidaan vanhat synnit sitten, kun tilanne on rauhoittunut ja pöly laskeutunut. Nyt katsotaan eteenpäin.

Meillä on myös omat kotimaiset desanttimme, jotka pyrkivät vääristämään tilannekuvaa ja pelottelemaan ihmisiä. Johan Bäckmanin suoritus tällä alalla on kerrassaan hämmentävä. Twitter-viesteissään hän on uhkaillut, miten suomalaisille toimittajille opetetaan kohta käytöstapoja, ja miten Venäjän asevoimien kunnian (minkä?!) loukkaaminen on vakava rikos, joka koskee myös Suomen valtamedian toimittajia. Bäckman toimii vieraan maan puolesta tavalla, josta Venäjällä saisi välittömästi vankeutta.

Tulemme todennäköisesti kokemaan myös tietoturvahyökkäyksiä: kiristysohjelmia ja palvelunestoja. Viime viikolla Nordeaa vaivannut pitkäkestoinen palvelunestohyökkäys oli esimakua siitä, mitä voi olla tulossa.

Nordean verkkopankki etanan vauhdissa.

Verkkomaksut menivät läpi, mutta hitaasti ja vaativat useamman yrityksen.

Tuore uutinen kertoo, etteivät reittikoneet Savonlinnaan ole pystyneet laskeutumaan GPS-häiriöiden vuoksi. Kouvolan seudulla ilmenevä häiriö estää koneen lähestymisen Savonlinnan kentälle. Venäjä on häirinnyt GPS-yhteyksiä sotaharjoitustensa yhteydessä, joten epäilykset kohdistuvat nytkin siihen. Kyse voi olla Utin tai Vekaranjärven omasta toiminnasta, tai laittoman häirintälähettimen hankkineesta yksittäisestä kansalaisesta. 

Epävarmuudesta huolimatta kannattaa pitää pää kylmänä ja välttää hätäisiä johtopäätöksiä. Kaikki epäilyttävä ei johdu Venäjän toiminnasta. 

Eilen minulta kysyttiin, onko Venäjä iskenyt pääkaupunkiseudun Reittioppaaseen, koska se näytti Helsingistä olemattomia venäläisiä kadunnimiä. 

Vladimirinkatu, Helsinki

Kyse ei kuitenkaan ole informaatio-operaatiosta, vaan vanhoista kadun nimistä, jotka bugin vuoksi tulevat näkyviin HSL:n palvelussa. Toisaalta, juuri tällaisia temppuja saatamme jatkossa nähdä.

Jos koordinoit Ukraina-myönteistä toimintaa, kuten mielenosoituksia tai keräyksiä, älä tee sitä yksinomaan Facebookissa. Sen sivut voivat sulkeutua milloin tahansa tietoturvahyökkäyksen tai valheellisen ilmiannon vuoksi. Perusta sivut jollekin blogialustalle ja vain mainosta niitä Facebookissa. 

Lopuksi kannattaa vielä muistuttaa omasta henkisestä kestämisestä. Vaikka voimattomuus ahdistaa ja ihmisiä kuolee, elämä jatkuu muualla. Toivoa ei ole menetetty. Liiallinen doomscrolling (huonojen uutisten ahmiminen) lisää omaa pahoinvointia, mutta ei auta mitään. Sulje uutiset ja huolehdi sekä omasta että lähipiirin jaksamisesta. Vaarassa ovat varsinkin lapset ja nuoret, joilta ilmastonmuutos, kahden vuoden koronaeristys ja nyt lähelle tuleva sota uhkaavat viedä tulevaisuudenuskon ja elämänilon. Silloin Venäjä olisi voittanut meidätkin.

Tämä ei ole vielä ohi, ei lähimainkaan.

Lisäys klo 20.50: Spotify ei toimi. 

Spotify ei toimi, ei web eikä sovellus.

Mielenkiintoista. Stay tuned.

Lisäys 9.3.2022: Monien palveluiden yhtäaikaiset ongelmat johtuivat ilmeisesti Googlen pilven kuormantasausjärjestelmän ongelmista. Tämäkään ei siis ollut pelätty kyberhyökkäys länttä vastaan.

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Erilaisia maksutapoja voi ottaa käyttöön. Käteistä voi nostaa. Eurooppalaisiin internet-pankkeihin voi avata tilin nopeasti mobiililaitteella ja maksukortti tulee kotiin parissa viikossa. Kryptovaluuttoja voi säilyttää välittäjän oman sivuston lisäksi omassa lompakossa, mikä on parempi vaihtoehto jos tietoturva on riittävällä tasolla tai jos hankkii kryptojen säilyttämiseen dedikoidun laitteen (hw-lompakon).

Fyysistä kultaa voi ostaa mutta kannattaa huomioida että transaktiokustannuksissa häviää yleensä n. 4% (tämä näkyy osto- ja myyntihinnan välisenä erona). Jotkut myyvät tätäkin kalliimmalla mikä on melkein huijaamista.

Suomen kannalta aika ratkaiseva hetki on nyt heti ennen mahdollista NATO-päätöstä. Päättäjiin voi kohdistua erilaista painostusta. Zelenskyi yritetään murhata.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Muu kriisiajan varautuminen on oma lukunsa. Toivottavasti ei tule aikaa, että pitäisi kirjoittaa siitäkin.

Markus kirjoitti...

Ensin spotifya saattoi pitää sattumana mutta myös discord on kaatunut...

Onkin ollut hieman epäilyttävää kuinka vähiin palveluntarjoajiin kaikki maailman jättiläispalvelut ovat "pilvensä" perustanut. Se voi olla aika herkkää tällaisena aikana.

Markus kirjoitti...

Tästä päästään keskustelunaiheeseen, kannattaako pilvipalveluihin luottaa tällaisena aikana. Vai olisiko sittenkin syytä pitää myös kotipuolessa/firmassa paikalliset varmuuskopiot ihan kaikesta datasta. Monet yritykset ovat raivanneet omat konesalinsa ja palvelimensa pois. Samoin moni kotikäyttäjä tuskin enää tunnistaa mikä on siirtokiintolevy.

Zarr kirjoitti...

Näyttää olevan isompi dossaus olleen päällä kohti Länttä,

https://twitter.com/sentdefender/status/1501271341529542666

Mikael kirjoitti...

Ihmetyttää tuo Savonlinnan tapaus. Eivätkö lentäjät osaa enää laskeutua tutkavektoroinnilla tai edes ILSllä?

J kirjoitti...

http://jpoli.blogspot.com/2022/03/sotapropagandaa.html

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ihmetyttää tuo Savonlinnan tapaus. Eivätkö lentäjät osaa enää laskeutua tutkavektoroinnilla tai edes ILSllä?

Tässä on varmaankin kyse ilmailumääräyksistä. Savonlinnan kenttä on Suomen hiljaisin eikä siellä ole omaa lennonjohtoa, kenttä toimii "etäohjauksessa". Jotta voisi laskeutua ILS:illä, pitää päästä riittävän lähelle. Uutisen mukaan ongelmat ilmenevät jo Kouvolan kohdalla, siis paljon ennen kuin ILS alkaa kuulua.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Näyttää olevan isompi dossaus olleen päällä kohti Länttä,

Jotain outoa siellä on tapahtunut, mutta onko kyse vain pilvipalveluiden teknisestä häiriöstä vai tahallisesta hyökkäyksestä - sitä ei vielä tiedetä. Downdetector sinällään ei ole kovin luotettava mittari.

Pilvipalvelut ja CDN-verkot ovat niin monimutkainen himmeli, että jos jotain menee vikaan, syyn selvittäminen on hankalaa. Hyvä puoli on, että niiden tahallinen kaataminen on erittäin vaikeaa. Kansainvälisessä mediassa ei näin aamulla näy mitään isoa uutista yön tapahtumista, joten eiköhän tästä selvitty säikähdyksellä.

Jari kirjoitti...

Jotta voisi laskeutua ILS:illä, pitää päästä riittävän lähelle

Onhan lentokoneissa käytössä radiomajakkajärjestelmä ADF (https://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_direction_finder). Sillä näkee, onko kone lähestymässä kenttää.

Mikael kirjoitti...

ILS on vasta lähestymisen loppuvaiheita, jota ennen lähestytään tutkavektoreilla. Lähestymiseen on AIPssa olemassa omat karttansakin niin kuin ILSiäkin varten. Ehkä nykyään eivät saa tiettyä kategoriaa isommilla suorittaa edes noin manuaalisia lähestymisiä. Ihmetyttää kyllä aika kovin.

Mikael kirjoitti...

ADFää edistyneempi on VOR-tutkalähestyminen, johon on AIPssä kartatkin. Juuri tarkistin.

Petteri Järvinen kirjoitti...

Ylellä on aiheesta juttu: https://yle.fi/uutiset/3-12351220.

Jari kirjoitti...

Hups, tarkoitin juuri VOR-järjestelmää. Molemmissa siis maanpäällinen radiomajakka lähettää aaltoja. VOR on suunnattu versio, eli signaalista voidaan päätellä koneen sijainti suhteessa majakkaan (kulma 0°-360°) jopa 100 km etäisyydellä. Juuri näiden astelukujen perusteella lentoreitit määriteltiin 1950-luvulta 2000-luvun alkuun asti.

Sitten alkoi tämä digitaalisuuden auvoisa aika.